31/01/2022 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ aktivist ve örgütleri, 17 Mayıs ve Kaos GL’nin İklim Krizi Çalıştayı’nda bir araya geldi, iklim adaleti için yol haritası çıkardı. İki günlük çalıştayda konuşulanları derledik.

LGBTİ+ örgütleri iklim adaleti için mücadeleye hazır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği, hafta sonu (29-30 Ocak) İklim Krizi Çalıştayı düzenledi. Ankara’daki çalıştaya elliye yakın LGBTİ+ hak savunucusu katıldı. LGBTİ+ hak savunucuları iki gün boyunca iklim adaleti, türcülük, ekolojik mücadele ve tüm bunların ikili cinsiyet rejimi ve heteroseksizm ile nasıl ilişkilendiğini tartıştı.

LGBTİ+’lar ve iklim krizi

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-1

17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil’in açılış konuşmasıyla başlattığı Çalıştay’ın ilk gün, ilk oturumunda Özge Gökpınar, 17 Mayıs’ın iklim kılavuzunu sundu. “LGBTİ+’lar ve İklim Krizine Giriş-Dönüşüme Kendimizden Başlamak: İklim101-Tavsiyeler Kılavuzu”nu hazırlayan Gökpınar, “Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin iklim krizine yönelik birlikte politikalar geliştirmesini umuyoruz. Kılavuzda; iklim krizinin kökeni, iklim adaleti, LGBTİ+’lar ve iklim krizi arasındaki ilişkilerin yanı sıra LGBTİ+ örgütleri için tavsiyelere de yer verdik. Bu çalıştayda bu başlıkları hep birlikte derinleştirmeyi umuyoruz” dedi ve sanayileşmeyle birlikte insanın doğaya müdahalesine değindi.

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-2

Kılavuza buradan erişebilirsiniz.

“İklim değişikliği kişileri farklı şekilde etkiler ve en çok ayrımcılığa uğrayanlar, güvenlik hakkı ve sosyal adalete erişim haklarından faydalanmaları engellenen kişilerdir, LGBTİ+’lar başı çeker” diyen Gökpınar, LGBTİ+’lar ve özellikle de transların, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlükten kaynaklanan finansal zorluklarla karşı karşıya kaldığını bu sebeple güvenli ve kapsayıcı iş bulamadıklarına dikkat çekti. “İşsizlik, ayrımcılık LGBTİ+’ları daha fazla yoksulluk ve evsizlik riskiyle karşı karşıya bırakır, iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha savunmasız hale getirir” dedi.

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-3

“İnsan merkezci kentleşme sadece insan dışı hayvanları dışarıda bırakmıyor. Bu toplamda kadınlar, mülteciler, LGBTİ+’lar, yoksullar da yok”

Çalıştay’ın ikinci oturumu İpek Benek’in “İklim Terminolojisi” başlıklı konuşması oldu. Benek konuşmasına Birleşmiş Milletler’in (BM) 2030 yılı için belirlediği sürdürülebilir kalkınma amaçlarından bahsederek başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretirken sera gazı salınımını engelleyebileceğimize dikkat çeken Benek, Türkiye’nin karbon salınım taahhüdünü de grafiklerle aktardı ve Türkiye’nin 2015’ten itibaren sera gazı salınımını azaltacağına söz verdiğini ancak bu hedefin yeterli olmadığını söyledi.

Çalıştay’ın üçüncü oturumu Cansu Özmen “Kent hakkı, kentleşme ve hayvan hakları” başlıklı konuşması oldu. Özmen konuşmasına toplumda sorumluluğun nasıl algılandığını anlatarak başladı, “İnsan merkezci kentleşme sadece insan dışı hayvanları dışarıda bırakmıyor. Bu toplamda kadınlar, mülteciler, LGBTİ+’lar, yoksullar da yok” dedi.

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-5

Çalıştayın ilk günü, forumla kapandı. Aslı Alpar’ın modere ettiği forumda Mersin Muamma Derneği, SPoD, Genç LGBTİ+ Mersin 7Renk Derneği, Özgür Renkler, Antalya Biz, LİSTAG’dan aktivistler iklim krizinin önüne geçmek için neler yapılabildiğini, örgütsel bazda aldıkları tedbirleri anlattı.

“Queer ekoloji özcülüğü reddeder”

Çalıştayın ikinci günü ilk oturumundaysa Funda Uğraş “İklim Krizi Bağlamında Hayvan Hakları” üzerine konuştu. Uğraş, “Vegan hareketin çerçevesi dahilinde, queer hareket tarafından içselleştirilerek tartışılmasını çok kıymetli buluyorum” diyerek başladığı konuşmasında antroposentrizmin insan merkezciliğine dair felsefik yaklaşımları aktararak devam etti. Ekolojik yıkımı hayvan kullanım ilişkileriyle birlikte ele alan Uğraş, “Bitkisel beslenmek, vegan olmak iklim adaletini sağlamanın ve dünyadaki açlığın önüne geçmenin en önemli yolu” dedi.

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-6

Çalıştay’ın ikinci günü ikinci oturumundaysa Özge Özgün “Kuir Feminizm ve Ekoloji” üzerine konuştu. “Queer ekoloji özcülüğü reddeder doğallık kavramını sorgular. Doğanın kendisi halihazırda kuirdir, kendiliğindendir. Çok eşli çok aşklı… Elbette bunlar yine bizim kendi algımızla ortaya koyduğumuz bir konu, bunu da unutmamak gerekiyor” diyen Özgün konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Gündelik yaşamı değiştirmek ve değişime kendimizden başlamak; bu iki kelimenin hepimizi harekete geçirmesini umuyorum.” 

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-7

Çalıştayın son oturumunda Özge Gökpınar “Neler Yapabiliriz” forumundan önce 17 Mayıs ve Kaos GL’nin Sıfır Atık Politika Metni’ndeki önerileri katılımcılarla paylaştı. Gökpınar’ın aktarımlarının ardından Anjelik Kelavgil forumun moderasyonunu üstlendi. Mersin Muamma Derneği, SPoD, Kırmızı Şemsiye, Pembe Hayat, ÜniKuir, Genç LGBTİ+ Mersin 7Renk Derneği, Özgür Renkler Antalya Biz, LİSTAG’dan aktivistlerin katıldığı forumda örgütler iklim krizinin önüne geçmek için neler yaptıklarını konuştu ve Çalıştay’ın sonuçlarını değerlendirdi.

lgbti-orgutleri-iklim-adaleti-icin-mucadeleye-hazir-8


Etiketler: yaşam, ekoloji
2024