09/12/2020 | Yazar: Defne Güzel

Birlikte olma duygusuyla hareket etmeye çalıştık. Ortak noktalarımızı bulmaya ve aramızdaki iletişimi kuvvetlendirmeye çalıştık.

Pandemide LGBTİ+ Dernekleri: BİZ anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

COVID-19 pandemisinin LGBTİ+ derneklerini nasıl etkilediğini derneklerden dinlemek, pandemideki çalışmalarını, bu çalışmalarda ne gibi engellerle karşılaştıklarını, engelleri aşma yollarını öğrenmek için başladığımız “Pandemide LGBTİ+ Dernekleri” dosyasında giriş yazısıMuamma LGBTİ+ DerneğiSPoDPembe HayatHEVİ ve Lambdaistanbul’un ardından söz BİZ Derneği’nde.

Covid-19 Pandemisi yavaş yavaş Türkiye’de de varlığını gösterirken bu durumu nasıl karşıladınız? Covid-19 Pandemisi toplantı gündemlerinize nasıl yansıdı?

Öncelikle toplantılarımızı online yapmaya başladık. Birkaç ay sonra biteceğini var saydığımız bir süreçti. En geç Eylül gibi etkinliklerimizi yüz yüze bir şekilde gerçekleştirebileceğimizi umut ediyorduk. Ancak şimdi ikinci kapanma ile karşı karşıyayız. Covid-19 önlemleri ve kapanma ihtimallerini toplantılarımızda konuşuyoruz. Son toplantımızda Covid-19 Pandemisinin Antalya’da yaşayan LGBTİ+’ları nasıl etkilediğine dair ve de pandemiden kaynaklı ortaya çıkan ihtiyaçlarını bulmaya ve yerel otoritelerle iş birliği yapmaya yönelik bir araştırma yapmaya karar verdik.

Covid-19 Pandemisine yönelik dernek olarak ne gibi tedbirler aldınız? Ofislerinizi ne kadar süre ile kapattınız? Evden çalışma sürecine nasıl hazırlandınız?

Dernekte alacağımız önlemler için il hıfzıssıhha kurulu kararlarını ve valiliğin kararlarını takip ettik. Ofisimiz 2020 Mart Ayından Haziran Ayına kadar kapalı kaldı. Haziran Ayında ofisimizi açtık. Dezenfektan, ateşölçer ve maskeyi ofisimizde kullanmaya başladık. Haziran Ayı öncesinde derneğimizde çalışan olmadığı için gönüllülerimiz ve yönetim kurulu ile online toplantılarda buluşmaya çalıştık ancak başlayan birçok etkinliğimizi sürdüremedik.

Evden çalışma süreci nasıl geçti? Halen evden çalışma sistemini yürütüyor musunuz? Bu süreç sizin için nasıl geçti ya da nasıl geçiyor?

Haziran ayından beri ofiste çalışıyoruz. Ofiste aldığımız önlemlerde güvende olduğumuzu düşünüyoruz. Evden çalışmadan çok daha etkili ve verimli olduğunu düşünüyoruz.

Pandemi sürecinde gerçekleştirdiğiniz online etkinlikler oldu mu? Online etkinliklere nasıl hazırlandınız? Bu süreçte yaşadığınız teknik aksaklıkları nasıl giderdiniz ve online etkinlik sürecinde ne gibi çalışma metotları uyguladınız?

Pandemi sürecinde başlayan ve devam eden bir LGBTİ+ Temel Kavramlar projemiz var. Antalya yerelindeki dernek, vakıf ve meslek odalarına yönelik temel kavramları anlatıyoruz. Bu atölyeyi iki kez online olarak Zoom programı üzerinden gerçekleştirdik. Eğlenceli bir quiz ve slayt hazırladık. Akıcı ve basit bir şekilde atölyeyi sunmaya çalıştık. Ayrıca lezbiyen farkındalık gününde Zoom üzerinden bir buluşma gerçekleştirdik.

Online etkinliklerin artı ve eksileri nelerdi?

Online etkinliklerin en büyük artısı Antalya dışında yaşayan insanlarla çok daha kolay bir şekilde online ortamlarda bir araya gelebilmekti.

Eksilerden bahsedecek olursak; yüz yüze etkileşimin eksikliği ve internet bağlantı sorunlarının arada iletişimin kalitesini düşürmesiydi. Ayrıca online etkinliği yapacağımız platforma aşina olmayan gruplarla çalışma imkanlarımız kısıtlandı ve bu durum etki alanımızı daralttı.

Pandemi sürecinde diğer LGBTİ+ örgütleri ile iletişime geçtiniz mi? Bu süreçte birbirinizden öğrenmek mümkün oldu mu?

Muamma LGBTİ+, Kaos GL, 17 Mayıs Derneği ile iletişim halindeyiz. Online eğitimlerine katıldık, bilgi alış-verişinde bulunduk.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı kaygı durumundan bahsedebilir misiniz? Etkinlik yasakları, toplantı yasakları, genel kurulların ve beyannamelerin ertelenmesi sizi nasıl etkiledi?

Yönetim Kurulumuzu değiştirme kararı almıştık ancak hala değiştiremedik. Genel kurulları yapmak yasaklandı. Çok istesek de yüz yüze toplantı yapamıyoruz. Online bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. İkinci kapanmanın olup olmayacağının belirsizliği ve online çalışmaya geçip geçmeyeceğimiz bizi kaygılandırıyor.

Gönüllülerimizin ve çalışanlarımızın motivasyonları düştü. Gönüllülerimiz çoğunlukla genç kesimden olduğu ve ekonomik bağımsızlıkları olmadığı ve ailelerimin yanına dönmek zorunda kaldıkları için kendi ihtiyaçlarına odaklanmak durumunda kaldılar. Ailelerinin yanında kalanlar için olası ayrımcılık ve şiddet riski yüzünden endişeleniyoruz.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı motivasyon kaynaklarından bahsedebilir misiniz? Olumsuz koşulların nasıl üstesinden geldiniz, bu süreçte neler öğrendiniz, dernek olarak nasıl örgütlendiniz?

Birlikte olma duygusuyla hareket etmeye çalıştık. Ortak noktalarımızı bulmaya ve aramızdaki iletişimi kuvvetlendirmeye çalıştık. Ancak birçok gönüllümüzü pandemi sürecinde kaybettik. Aktivizmden ve birbirimizden güç almaya çalıştık.

Pandemi sürecinde Covid-19’a dair bilgilendirici içerik, yayın, toplantı düzenlediniz mi? Covid-19’a dair bilgileri dernek üyesi, gönüllüleri ve çalışanları ile paylaştınız mı?

Covid-19 süreciyle ilgili Türk Tabipler Birliği, il hıfzıssıha kurulunun uyarılarını takip ettik ve gruplarda paylaştık.
Pandemi sürecinde bir yandan LGBTİ+’lar çokça hedef gösterildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Netflix üzerinde RTÜK, Diyanet derken neredeyse bütün bir kamu LGBTİ+ karşıtlığında birleşti. Bu durum sizi nasıl etkiledi? 

Pandemi dönemi stresinin üzerine nefret söylemleri de eklenince çok sıkıntı yaşadığımız, moralimizin bozulduğu günler oldu. Birbirimizle dayanışmaya, birbirimize destek olmaya çalıştık. Gullüm yapmayı da hiç eksik etmedik.

Pandeminin ilk dalgasından sonra nasıl bir yol izlediniz? Normalleşme sürecine hangi çalışma metotları ile dahil oldunuz ve şu an derneğiniz Covid-19 Pandemisine yönelik nasıl bir strateji izlemekte?

Pandeminin ilk dalgasıyla birlikte her görüşmemizi, toplantılarımızı online yapmaya başladık. Haziran Ayı ve sonrasında ofiste çalışmaya başladık. Etkinliklerimizi ve toplantılarımızı online bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Hijyen ve sosyal mesafe önlemlerini alarak sınırlı sayıda kişiyle birlikte yüz yüze etkinlikler de düzenledik.


Etiketler: insan hakları, yaşam
2024