06/03/2022 | Yazar: Ali Erol

Kaos GL’yi düşmanlaştıran hükümet yanlısı ve muhafazakâr nefret medyasının 2021 seyrine Yeni Şafak’la devam ediyoruz: Yüzünü Rusya’ya dönen Yeni Şafak, LGBTİ+ derneklerini “ajan”lıkla karalıyor.

Yeni Şafak’tan LGBTİ+ derneklerine “ajan” karalaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 2001, Ankara, Kaos GL arşivinden

LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta Akit’le yarışan Yeni Şafak, karalama kampanyasıyla düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni 2021’de bir dizi manşet serisiyle hedef aldı.

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, 2020’nin ardından 2021 boyunca da devam eden nefret yayınıyla, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösterdi, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran homofobik nefret söylemlerine katılmaları yönünde kamu ve siyaset temsilcilerini kışkırtarak devlet destekli kurumsal homofobik nefrete aracılık etti. İçişleri Bakanlığı’na kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli ve yasadışıymış gibi gösterdi. Nefret yayınlarıyla doğrudan hedef gösterilen LGBTİ+ dernekleri, “nefret” yetmeyince “terör” ile ilişkilendirip kriminalize edildi.

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alarak düşmanlaştıran hükümet yanlısı ve muhafazakâr nefret medyasının 2021 seyrine Yeni Akit’in ardından Yeni Şafak izlemesiyle devam ediyoruz.

Şubat 2021: Yüzünü Rusya’ya dönen Yeni Şafak, LGBTİ+ derneklerini “ajan”lıkla karalıyor

Muhafazakâr merkez medyadan Yeni Şafak gazetesi, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit ile yarışmaya devam ederken düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni 2021 Şubat ayında doğrudan hedef gösterdi.

LGBTİ+ kurumlarını kriminalize etme ve hedef göstermekte Akit’ten geri kalmayan Yeni Şafak, Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ derneklerini, hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kurulduğunu bildiği halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, 2020 senesinde de LGBTİ+ kurumlarını “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görmemişti.

Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ+ derneklerinin de yararlanmasını, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi ve denetimine tabi olduğunu bilen Yeni Şafak gazetesi, kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ+ kurumlarını hedef göstermeye Şubat ayı boyunca devam etti.

Yeni Şafak gazetesi, Şubat ayında manşetten devam ettiği Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren homofobik nefret yayınına, “ABD'nin maaşlı 'adamları'” başlığı ile başladı: “Rusya’nın bazı LGBTİ derneklerini, “yabancı devletlere çalışan ajanlar” olarak ilan edişi ABD’nin yeni başkanı Biden’ın “Tüm dünyada LGBT haklarının koruyucusu olacağız” sözleriyle anlam kazandı. Boğaziçi’nden yeni Gezi çıkarmak isteyen grupların öncülüğünü yapan LGBT’lilere de ABD’den her yıl milyonlarca dolar akıyor.”

LGBİ+ derneklerini “ajan” yaftasıyla karalayan Yeni Şafak’ın homofobik nefret yayınında, “2013’teki Gezi kalkışmasından sonra Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyonda da sahne alan LGBTİ’nin Türkiye’de de onlarca derneği var” deniliyor ve ardından “ABD’nin dolara boğduğu LGBTİ dernekleri” ifadesiyle verilen listeyle Kaos GL Derneği de doğrudan hedef gösteriliyor.

LGBTİ+ kurumları ile doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedefleyen Yeni Şafak’ın nefret bülteni onlarca internet sitesince kopyalandı ve yayıldı. Ulusal Kanal televizyonu “ABD fonluyor LGBTİ sahaya iniyor” haberiyle aracılık edip yaydığı Yeni Şafak yayını ayrıca haber7, memurlarnet, Takvim, AHaber, FurkanHaber, İslamiAnaliz tarafından kopyalanıp paylaşıldı.

Yeni Şafak, gene manşetten, “İşte finansörler” başlığı altında devam ediyor: “Türkiye’de LGBT’yi yaymak için saha çalışmaları ve yürüyüşler yapıp paneller düzenleyen dernekler, Boğaziçi eylemleriyle daha görünür hale geldi. Batılı ülkelerin temsilcileri ve bazı CHP’li belediyeler de LGBT’li örgütleri finanse etmeyi “görev” bilip birbiriyle yarışıyor. “Kaos Gey ve Lezbiyen (KAOS GL) Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” eşcinsel örgütler için fon rehberi hazırlayarak para alabilecekleri adresleri yazdı.”

Sosyal medya hesabında yüzlerce yorum alan Yeni Şafak yayını şöyle devam etti: “LGBTİ derneklerinin para kaynakları deşifre oldu. Söz konusu derneklerin fon kaynakları, “Kaos Gey ve Lezbiyen (KAOS GL) Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”nin hazırladığı, “Türkiye’deki LGBTİ+ Örgütleri İçin Fon Rehberi” başlıklı çalışmada yer aldı. “Sivil Düşün AB Programı” kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan fon rehberinin, LGBTİ hareketinin güçlenmesi ve çeşitlenmesine katkıda bulunmak için hazırlandığı kaydedildi.”

Yeni Şafak’ın Şubat ayı boyunca sürdürdüğü LGBTİ+ karşıtı karalama kampanyası kapsamında doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef gösterdiği yayını “LGBT’nin de hamisi” manşeti ile devam etti: “Osman Kavala, Boğaziçi olaylarında ön plana çıkan LGBT derneklerinin de para kaynaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Gezi iddianamesinde yer alan raporlara göre Kavala’nın yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı, LGBT’lilerle ilgili çalışmalar yapan dernek ve vakıflara 1 milyon 384 bin 380 TL para aktardı.”

“George Soros’un kurucusu, Osman Kavala’nın da yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı’nın; “lezbiyen”, “gey”, “biseksüel”lerle ilgili çalışmalar yapan dernek ve vakıflara para yardımında bulunduğu tespit edildi” ifadesiyle devam eden Yeni Şafak yayınında, “işte tam liste” ibaresi altında “Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırma ve Dayanışma Derneği” de sayılıyor.

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan Yeni Şafak’ın, Şubat ayı boyunca sürdürdüğü LGBTİ+ karşıtı kampanya kapsamındaki son manşeti “144 üyeli derneğe 8 milyon dolar” başlığı oldu.

Gene, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyonda sahne alan LGBTİ’lilerin para havuzu deşifre oldu” ve “Yeni Şafak, KAOS GL’nin eşcinsel örgütler için fon alma rehberi hazırladığını ortaya çıkarmıştı” nakaratlarını tekrar eden Yeni Şafak kampanyası şöyle devam ediyor: “ABD ve Avrupa, Türkiye’de topluma eşcinselliği dayatan LGBTİ derneklerine milyon dolarlar aktarıyor. Sadece 144 üyeli Ankara merkezli “Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”ne aktarılan fonun büyüklüğü 7 milyon 896 bin doları (yaklaşık 57 milyon lira) buluyor. LGBTİ lobisinin Türkiye ayağını yöneten 17 dernek var. Bu derneklerin üye sayısı sadece 12 ila 230 arasında değişiyor. Ancak aktarılan paralar dudak uçuklatıyor. 2021’e kadar bu derneklere 24 milyon 433 bin dolar (yaklaşık 175 milyon TL) aktarılmış. Söz konusu yardımın %31’ini 144 üyeli KAOS GL almış. Fonlanan derneklerin 6’sı İstanbul, 4’ü Ankara, 2’si İzmir, 2’si Mersin, 1’i Diyarbakır, 1’i Bursa ve 1’i de Antalya’da bulunuyor. Bu Truva Atlarına, en fazla yardım ise ABD, AB Delegasyonu ve büyükelçiliklerden geliyor.”

Yeni Şafak’ın Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan LGBTİ+ karşıtı homofobik nefret kampanyasına Millî Gazete de katıldı: “1994 yılında kurulan ve faaliyetlerini illegal olarak devam ettiren Kaos GL isimli LGBTİ Derneği de 2005 yılında tüzel kişiliğini kazanan ilk sapkın dernek oldu.”

Haziran 2021: “KAOS-GL dergisi 24 yıldır Türkiye’de eşcinsellik, trans hakları ve toplumsal cinsiyet propagandası yapıyor”

İstanbul Kitapçısı'nda satılan bir kitapta, “Modern toplumdaki homofobik, cinsiyetçi, ırkçı, milliyetçi ve diğer ayrımlar egemen sınıfın çıkarlarını yansıtır” deniyormuş, Haziran ayında da Kaos GL Derneği’ni hedef alan Yeni Şafak’ın haberine göre!

LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta muhafazakâr iktidarın mainstream’i Akit'le yarışma aşamasını çoktan geride bırakan hükümet medyasından Yeni Şafak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na karşı muhalefet bahaneli cinsiyetçi ve homofobik nefret yayınında daha önceki haberlerini tekrar etmeye devam ediyor: “Daha önce terör örgütü PKK’ya müzahir yayın ve kitapları satışa sunduğu için tepki çeken İBB iştiraki Kültür A.Ş.’ye bağlı İstanbul Kitapçısı, bu kez de LBGT yayınları ile gündemde.”

Akit’in olduğu gibi aktardığı “İstanbul Kitapçısı’nda LGBT yayını” başlıklı Yeni Şafak haberi, İstanbul Büyükşehir Belediyesine karşı muhalefet bahanesiyle, yasal, kayıtlı Kaos GL Dergisini hedef gösteriyor: “Daha önce terör örgütü PKK’ya müzahir yayın ve kitapları satışa sunduğu için tepki çeken İBB iştiraki Kültür A.Ş.’ye bağlı İstanbul Kitapçısı, bu kez de LBGT yayınları ile gündemde. İstanbul Kitapçısı, LBGT propagandası yapan dergi ve kitapları satış listesine ekledi. Dergiler arasında en dikkat çekeni Gökkuşağı Projesi kapsamında İsveç Uluslararası Kalkınma ve İş birliği Kurumu SIDA tarafından desteklenen KAOS-GL dergisi. Yayın 24 yıldır Türkiye’de eşcinsellik, trans hakları ve toplumsal cinsiyet propagandası yapıyor.”

Temmuz 2021: Yeni Şafak ürettiğiyle yetinmiyor, kopyala-yapıştır yay nefretiyle de ortaklaşıyor

LGBTİ+’ları “namussuz” ve “sapkın” ilan etmeyi sosyolojik analiz sanan, hakareti kendine hak gören Yeni Şafak artık eski köşe yazarı Ergün Yıldırım, Temmuz ayında, muhafazakâr nefret medyasından Milat’a konuk oluyor.

Milat’ın mikrofon tuttuğu Yeni Şafak köşe yazarı “uzman”ı, “eleştiri” adı altında her türlü nefret söylemi üreteyim, LGBTİ+’nın varlığını, varoluş hakkını inkâr edeyim ama kimse de bana “homofobik” demesin diye yakınırken, anayasal haklar kapsamında kurulmuş LGBTİ+ örgütlerine “iç düşman” muamelesi çekmeye devam ettiği görülüyor: “Toplumsal cinsiyet eşitliği, eşcinselliği perdeleyen bir ideolojidir. Eşcinsel örgüt bu toplumun bağışıklık sistemini çökertmek istiyor. Milli mücadele dönemindeki işgalciler kadar tehdit edici bir hareketle karşı karşıyayız.”

“Milat Gazetesi'nin haberine göre” kaynak ifadesiyle, Milat’ın doğrudan hedef gösteren nefret yayınına aracı olan ve Kaos GL Derneği’nin, “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kitapçığının kapak görseliyle kopyala-yapıştır yayan Yeni Şafak’ın başlığı: “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanı küçük çocuklara Tarlabaşı'ndaki merkezde LGBT eğitimi veriyor”

LGBTİ kurumlarını hedef gösteren, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Yeni Şafak’ın daha önceki manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla Kaos GL Derneği’ni hedef alan yayınlarını hatırlayalım: “Yeni Şafak: Hedef gösterme ve homofobik nefrette Akit’le yarışıyor”, “Yüzünü Rusya’ya dönen Yeni Şafak, LGBTİ+ derneklerini “ajan”lıkla karalıyor”, “Akit, Şafak, Aydınlık hepsi LGBTİ+ toplumuna karşıdır”

***

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alarak düşmanlaştıran hükümet yanlısı ve muhafazakâr nefret medyasının 2021 izlemesi, Milat’ın muhbir muhabirinin nefret bültenleriyle devam edecek…


Etiketler: medya
İstihdam