23/08/2021 | Yazar: Ali Erol

Hükümet yanlısı medya manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon yayınlarıyla Temmuz boyunca Kaos GL’yi doğrudan hedef aldı.

Muhafazakâr medya, LGBTİ+ kurumlarına “iç düşman” muamelesi çekiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Karagöz / KaosGL.org için stok görsel

Haziran’dan Temmuz ayına LGBTİ+ karşıtı nefreti dinmeyen Milat isimli yayın organı, nihayet hedef gösterme ve nefret söylemlerinin varacağı homofobik nefret suçunun tezahürü fiziki saldırı ve şiddeti resmeden ateşe verilmiş bir gökkuşağı bayrağı ile karalama ve düşmanlaştırma kampanyasını taçlandırmakta sakınca görmediğini ilan etti.

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede birbirleriyle yarışan hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya organları, karalama kampanyasıyla düşmanlaştırdıkları Kaos GL Derneği’ne karşı nefret yayınlarına Temmuz boyunca devam ettiler.

Milat’la birlikte Temmuz ayında Yeni Akit, Star, Yeni Şafak, haber7, AHaber, Takvim Aydınlık ve Doğru Haber manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon yayınlarıyla Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef aldı.

Milat, LGBTİ+ karşıtı nefret kampanyasını Temmuz’da da sürdürdü

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından olan Milat, İstanbul’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne yönelik Haziran ayında başlattığı nefret yayını, Kaos GL Derneği, çalışmaları ve yayınlarını da hedef listesine dahil ederek Temmuz ayında da sürdürdü.

LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat, kadın muhabiri aracılığıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kadın kurucusunu hedef alırken, İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli saklı ve yasadışıymış gibi servis ederken, LGBTİ+ toplumunu, kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni de hedef gösterdi.

Karalayan, düşmanlaştıran, doğrudan hedef gösteren Milat’ın nefret yayını Temmuz ayında, “Cinsiyetsiz kitaplarla LGBT eğitimi! CHP'den çocuklara sapkın eğitim” manşeti ile başladı. Muhalefet eleştirme bahaneli homofobik nefret söylemi, “Elinde LGBT bayrağıyla poz veren Tunç Soyer'in başkan olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde skandal!” ifadesiyle devam ederken, kaosGL.org’un logosu ve haber sitesinin “Cinsiyetçi olmayan bir kitaplık için çocuk kitapları” başlıklı haber sayfasından bir görsel kolajın eklendiği “Çocuklara CHP eliyle sapkın eğitim” ara başlığı altında sıra Kaos GL’ye geliyor: “KAOS GL’nin çocuklar için önerdiği tüm LGBT kitaplar İzmir Büyükşehir çocuk birimleri tarafından öneriliyor, kütüphanelere ekleniyor.”

Milat’ın Özlem Doğan imzalı, muhalefet karalama bahaneli LGBTİ+ karşıtı yayınında geçen cinsiyetçi ve homofobik nefret ifadeleri ise şöyle sıralanıyor: “LGBT bayrağıyla poz vermek”, “skandal”, “küçük çocuklara cinsiyetsiz kitaplık hazırlayıp LGBT aşılamak”, “Çocuklara yönelik olarak kurulan LGBT tuzakları”, “Suriyeli çocukları LGBT yapmaya çalışmak”, “Çocuklara LGBTİ sapkınlığı empoze etmek”, “Suriyeli, Türk ve Roman çocuklara eşcinsellik ve PKK empoze etmek”, “‘LGBT çocuklar vardır’ broşür ve etkinlikler rezaleti”, “LGBT’nin sözde onur yürüyüşü”, “Müslüman Türk milletiyle bağdaşmayan CHP sapkınlığı”, “Çocuklara CHP eliyle sapkın eğitim”, “LGBT rezaleti”, “Açık açık LGBT propagandası”, “LGBT’nin argümanı ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’”, “çocukları sapkın kitaplarla zehirlemek”, “sapkın kitap”

Milat gene Özlem Doğan imzasıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor: “İBB'den çocuklara eşcinsel kitap skandalı! “çocuklara eşcinsel sapkınlığı aşılayan kitaplar”, “çocuklara cinsiyetsizlik/eşcinsellik aşılamak”, “skandal”, “çocuklarda eşcinselliği normalize etmek”

Milat gazetesi, Özlem Doğan’ın “haber” adı altında hazırladığı LGBTİ+ karşıtı nefret bültenlerini bir kez daha, “uzman” diye, “Türk, Sünni, Müslüman ve Heteroseksüel” sopası salmayı pek seven, LGBTİ+’ları “namussuz” ve “sapkın” ilan etmeyi sosyolojik analiz sanan, hakareti kendine hak gören Yeni Şafak köşe yazarı Ergün Yıldırım’a tuttuğu mikrofonla sonlandırıyor.

Milat’ın mikrofon tuttuğu “uzman”ı, “eleştiri” adı altında her türlü nefret söylemi üreteyim, LGBTİ+’nın varlığını, varoluş hakkını inkâr edeyim ama kimse de bana “homofobik” demesin diye yakınırken, anayasal haklar kapsamında kurulmuş LGBTİ+ örgütlerine “iç düşman” muamelesi çekmeye devam ettiği görülüyor: “Toplumsal cinsiyet eşitliği, eşcinselliği perdeleyen bir ideolojidir. Eşcinsel örgüt bu toplumun bağışıklık sistemini çökertmek istiyor. Milli mücadele dönemindeki işgalciler kadar tehdit edici bir hareketle karşı karşıyayız.”

Milat, LGBTİ+ örgütlerini düşmanlaştıran homofobik nefret söylemine aracılık etmekle yetinmiyor, Kaos GL Derneği’ni de, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuz üzerinden twitter adresinden doğrudan hedef gösteriyor. Nefreti dinmeyen Milat, nihayet nefret suçunun varacağı saldırı ve şiddeti resmeden ateşe verilmiş bir gökkuşağı bayrağı ile “haber”ini taçlandırıyor.

Milat’ın muhabiri, LGBTİ+ kurumlarına ve çalışmalarına yönelik düşmanlaştırıcı, doğrudan ve açıktan hedef gösteren nefret yayınını kişisel sosyal medya hesabından (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) da yinelerken Kaos GL Derneği ile haber sitesi kaosGL.org’dan aldığı paylaşımları İçişleri Bakanlığı, Süleyman Soylu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Derya Yanık adreslerine ileterek kurumsal ayrımcılığa çağrı yaptı.

Muhafazakâr medya Milat’ın nefret yayınına ortak oldu

Hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat’ın isim, adres ve fotoğraflarla açıktan ve doğrudan hedef gösteren nefret yayınını yeniden üretme ve yayma işine LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta muhafazakâr iktidarın mainstream’i Akit ortak olmasa olmazdı.

Akit, Temmuz ayının açılışını, Milat’tan olduğu gibi aldığı, “CHP'li Şişli Belediyesi'nden çocuklara mide bulandıran kurs” başlığı altında yaptı. İstanbul Tarlabaşı Toplum Merkezi çalışanlarını fotoğraflarıyla hedef gösteren Milat’ın nefret yayınına ortak olan ve olduğu gibi yayan Akit, daha önce de hedef aldığı, Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuzunu da nefret yayınına dahil etti. 

Akit, gene Milat’tan aktarma açıktan hedef gösteren nefret yayınına bu kez, “Cinsiyetsiz kitaplarla LGBT eğitimi! CHP'den çocuklara sapkın eğitim” başlığı ile devam ediyor. Muhalefet eleştirme bahaneli homofobik nefret söylemi, “Elinde LGBT bayrağıyla poz veren Tunç Soyer'in başkan olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde skandal!” ifadesiyle devam ederken, kaosGL.org’un logosu ve haber sitesinin “Cinsiyetçi olmayan bir kitaplık için çocuk kitapları” başlıklı haber sayfasından bir görsel kolajın eklendiği “Çocuklara CHP eliyle sapkın eğitim” ara başlığı altında sıra Kaos GL’ye geliyor: “KAOS GL’nin çocuklar için önerdiği tüm LGBT kitaplar İzmir Büyükşehir çocuk birimleri tarafından öneriliyor, kütüphanelere ekleniyor.”

Temmuz ayında Kaos GL’yi doğrudan hedef alan Akit, “Onursuz sapıklar” nakaratını ağzına yakıştırdı. Akit bu kez de, Yeni Akit Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu’nun muhalefet karalama bahaneli nefret söylemiyle doldurduğu köşesinde AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın, “LGBTİ+’lar fazla toplumsallaşmasın, hele hele hiç siyasallaşmasın!” ayrımcı dilini tekrar etmesini, LGBTİ+'lara kamusalda görünmeyin, hak ve hürriyetlerinizi talep etmeyin hele bir de anayasal eşit vatandaşlık diye siyasete bulaşmayın demekle yetinmemesini, “mümkünse yok olsunlar” diye de eklemesini kayda geçiren kaosGL.org’un raporunu, “Onursuz sapıklar Ali İhsan Karahasanoğlu'nu ağababalarına şikayet etti!” manşetiyle karşıladı.

Haziran ayında, “Eşcinsel sapıklar gazetemizi Avrupalı ağababalarına şikayet etti!” başlığı atan Akit, Temmuz ayında, “onursuz sapıklar” diyerek nefret söylemiyle yetinmedi, Kaos GL Derneği’nin açık adresini de yayınlayarak kurumsal müdahale çağrısıyla doğrudan hedef gösterdi. Kaos GL Derneği için, “toplumun yapı taşı aileyi dinamitlemek için ülkemize sızan bu tehlikeli yapı” söylemiyle “harekete” geçilmesi çağrısı yaptı.

Hükümet medyasından Star, “Milat Gazetesi'nin haberine göre” kaynak ifadesiyle aktardığı Milat’ın doğrudan hedef gösteren nefret yayınına aracı olduğu başlık: “Çocukları eşcinsel ve PKK'lı olmaya yönlendiriyordu! Kim olduğu ortaya çıktı”. Star, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla ortak olduğu ve yaydığı nefret yayınına, “Tarlabaşı'ndaki yurtdışı fonlu merkezde LGBT eğitimi veren, Suriyeli, Türk ve Roman çocuklarını eşcinsel ve PKK'lı olmaya yönlendiren C.S'nin CHP Şişli Belediyesi'nde çalıştığı ortaya çıktı” ifadeleriyle devam ederken, ana görsel olarak, Kaos GL Derneği’nin yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuzun kapağını kullandı.

“Milat Gazetesi'nin haberine göre” kaynak ifadesiyle, Milat’ın doğrudan hedef gösteren nefret yayınına aracı olan ve Kaos GL Derneği’nin, “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kitapçığının kapak görseliyle kopyala-yapıştır yayan bir diğer hükümet medyası Yeni Şafak’ın başlığı: “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanı küçük çocuklara Tarlabaşı'ndaki merkezde LGBT eğitimi veriyor” LGBTİ kurumlarını hedef gösteren, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Yeni Şafak’ın daha önceki manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla Kaos GL Derneği’ni hedef alan yayınlarını hatırlayalım: “Yeni Şafak: Hedef gösterme ve homofobik nefrette Akit’le yarışıyor”, “Yüzünü Rusya’ya dönen Yeni Şafak, LGBTİ+ derneklerini “ajan”lıkla karalıyor”, “Akit, Şafak, Aydınlık hepsi LGBTİ+ toplumuna karşıdır”

“YeniŞafak'ta yer alan habere göre” aktarmayı tercih eden HaberVakti’nin, Kaos GL yayınını kapak görseliyle servis ettiği başlık: “Şişli Belediyesi çalışanı çocuklara eşcinsellik eğitimi veriyor”

Milat’ın, Kaos GL Derneği’nin, “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kitapçığının kapak görseliyle servis ettiği nefret yayınını kopyala-yapıştır yayan hükümet medyasından haber7’nin aynı “haber”e seçtiği başlık: “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanından çocuklara LGBT eğitimi!”

Hükümet yanlısı manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon medyasından AHaber’i, “LGBT eğitim!” kesmeyince, “Şişli’de toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi!” başlığı ile karşılaşıyoruz. Servis edilen görsel ise gene Kaos GL Derneği’nin, “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kitapçığı. Kaos GL Derneği’nin yayınının görselini iki kere kullanan Takvim’in, hedef göstermek için kullandığı manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon manşeti ise “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanından çocuklara LGBT ve PKK propagandası” oldu.

Milat’ın, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınlanan “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuzu üzerinden Kaos GL Derneği’ni de hedef gösteren nefret yayınına ortak olan ve yayan diğer başlıklar ise şöyle sıralandı: “Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde LGBTİ Propagandasıyla Çocuk İstismarı Yapılıyor! Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde çocuklara LGBTİ ve PKK propagandası yapılıyor.”, “Çocuklara cinsiyetsizlik aşılanıyor”, “Çocuklara sapkınlık aşılıyorlar! CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden LGBT eğitimi..”, “Çocukları eşcinsel ve PKK’lı olmaya yönlendiren şahsın, CHP’li Şişli Belediyesi’nde çalıştığı ortaya çıktı!.”, “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanından çocuklara LGBT eğitimi!”, “CHP’li Şişli Belediyesi çalışanından çocuklara LGBT eğitimi!”, “CHP'li Şişli Belediyesi çalışanından çocuklara LGBT ve PKK propagandası”, “CHP'den 'nasıl LGBT olunur' dersleri”, “CHP’li Şişli Belediyesi çalışanı küçük çocuklara Tarlabaşı’ndaki merkezde LGBT eğitimi veriyor”, “Bir Rezillik Daha! CHP'li Şişli Belediyesi çalışanı Tarlabaşı'ndaki merkezde küçük çocuklara LGBT eğitimi veriyor”, “O belediyeden çocuklara LGBT ve PKK propagandası”

Temmuz ayında bir kez daha gündeme getirilen “medya ve fon” manipülasyonları vesilesiyle, Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi ve denetimine tabi olarak LGBTİ derneklerinin de yararlanmasını bahane eden hükümet yanlısı nefret medyası, kamuoyunu yanıltarak LGBTİ+ kurumlarını kriminalize etmeye ve hedef göstermeye devam ettiler.

Aydınlık ve Ulusal, “Görev Vakfı'ndan 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Günü mesajı: Milletine dayanan fon peşinde koşmaz” başlıklı ortak yayınında, Kaos GL Derneği’ni de hedef gösterdi: “Yurttaşlık Derneği: Eski adı Helsinki Yurttaşlar Derneği olan dernek ismini 2016'da değiştirdi. Kurucuları arasında Osman Kavala, Orhan Pamuk gibi isimler yer alıyor. Açık Toplum VAKFI, TESEV, Kaos GL, FriedrichEbert-Stiftung gibi kuruluşlarla işbirlikleri bulunan dernek, açılım süreçlerinde aktif görevler almıştı.” İlk Kurşun (1, 2) ve Takvim de aynı yayına aracı oldular.

Parti ajansı İLKHA ve gazetesi Doğru Haber aracılığıyla, HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Şehzade Demir, muhalif medya organlarına yönelik “medya ve fon” manipülasyonuna “dış mihraklar” ve “algı merkezi” muhabbetiyle dahil olurken, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösterdi: “Siyaset kurumunun bunu gündeme alması, bunu demetlemesi lazımdır. Gidiş iyiye doğru değildir. Dış finanslarla düşmanların elini içimizden çekmek için herkes harekete geçmeli, bunları afişe etmelidir.” (1, 2)

***

2020 boyunca LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemiyle yetinmeyen hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösterdiği yayınlara 2021’in Ocak, Şubat, Mart,  Nisan ve Haziran aylarında da devam etti.


Etiketler: medya
İstihdam