12/03/2021 | Yazar: Ali Erol

LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta Akit’le yarışan Yeni Şafak, karalama kampanyasıyla düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni Şubat boyunca manşetten hedef aldı.

Kaos GL, homofobik nefret medyasının Şubat ayı hedefi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemini sürdüren hükümet yanlısı muhafazakâr medya, düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni Şubat ayında da doğrudan hedef gösterdi. 

Muhafazakâr merkez medyadan Yeni Şafak gazetesi, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit ile yarışmaya devam ediyor.

LGBTİ+ kurumlarını kriminalize etme ve hedef göstermekte Akit’ten geri kalmayan Yeni Şafak, Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ derneklerini, hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kurulduğunu bildiği halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, geçtiğimiz sene boyunca LGBTİ kurumlarını “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görmemişti.

Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ derneklerinin de yararlanmasını, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi ve denetimine tabi olduğunu bilen Yeni Şafak gazetesi, kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ kurumlarını hedef göstermeye Şubat ayı boyunca devam etti.

Yüzünü Rusya’ya dönen Yeni Şafak, LGBTİ+ derneklerini “ajan”lıkla karalıyor

Yeni Şafak gazetesi, Şubat ayında manşetten devam ettiği Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren homofobik nefret yayınına, “ABD'nin maaşlı 'adamları'” başlığı ile başladı: “Rusya’nın bazı LGBTİ derneklerini, “yabancı devletlere çalışan ajanlar” olarak ilan edişi ABD’nin yeni başkanı Biden’ın “Tüm dünyada LGBT haklarının koruyucusu olacağız” sözleriyle anlam kazandı. Boğaziçi’nden yeni Gezi çıkarmak isteyen grupların öncülüğünü yapan LGBT’lilere de ABD’den her yıl milyonlarca dolar akıyor.”

LGBİ+ derneklerini “ajan” yaftasıyla karalayan Yeni Şafak’ın homofobik nefret yayınında, “2013’teki Gezi kalkışmasından sonra Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyonda da sahne alan LGBTİ’nin Türkiye’de de onlarca derneği var” deniliyor ve ardından “ABD’nin dolara boğduğu LGBTİ dernekleri” ifadesiyle verilen listeyle Kaos GL Derneği de doğrudan hedef gösteriliyor.

LGBTİ+ kurumları ile doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedefleyen Yeni Şafak’ın nefret bülteni onlarca internet sitesince kopyalandı ve yayıldı. Ulusal Kanal televizyonu “ABD fonluyor LGBTİ sahaya iniyor” haberiyle aracılık edip yaydığı Yeni Şafak yayını ayrıca haber7, memurlarnet, Takvim, AHaber, FurkanHaber, İslamiAnaliz tarafından kopyalanıp paylaşıldı.

Yeni Şafak, gene manşetten, “İşte finansörler” başlığı altında devam ediyor: “Türkiye’de LGBT’yi yaymak için saha çalışmaları ve yürüyüşler yapıp paneller düzenleyen dernekler, Boğaziçi eylemleriyle daha görünür hale geldi. Batılı ülkelerin temsilcileri ve bazı CHP’li belediyeler de LGBT’li örgütleri finanse etmeyi “görev” bilip birbiriyle yarışıyor. “Kaos Gey ve Lezbiyen (KAOS GL) Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği” eşcinsel örgütler için fon rehberi hazırlayarak para alabilecekleri adresleri yazdı.”

Sosyal medya hesabında yüzlerce yorum alan Yeni Şafak yayını şöyle devam ediyor: “LGBTİ derneklerinin para kaynakları deşifre oldu. Söz konusu derneklerin fon kaynakları, “Kaos Gey ve Lezbiyen (KAOS GL) Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”nin hazırladığı, “Türkiye’deki LGBTİ+ Örgütleri İçin Fon Rehberi” başlıklı çalışmada yer aldı. “Sivil Düşün AB Programı” kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan fon rehberinin, LGBTİ hareketinin güçlenmesi ve çeşitlenmesine katkıda bulunmak için hazırlandığı kaydedildi.”

Yeni Şafak’ın Şubat ayı boyunca sürdürdüğü LGBTİ+ karşıtı karalama kampanyası kapsamında doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef gösterdiği yayını “LGBT’nin de hamisi” manşeti ile devam ediyor: “Osman Kavala, Boğaziçi olaylarında ön plana çıkan LGBT derneklerinin de para kaynaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Gezi iddianamesinde yer alan raporlara göre Kavala’nın yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı, LGBT’lilerle ilgili çalışmalar yapan dernek ve vakıflara 1 milyon 384 bin 380 TL para aktardı.”

“George Soros’un kurucusu, Osman Kavala’nın da yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı’nın; “lezbiyen”, “gey”, “biseksüel”lerle ilgili çalışmalar yapan dernek ve vakıflara para yardımında bulunduğu tespit edildi” ifadesiyle devam eden Yeni Şafak yayınında, “işte tam liste” ibaresi altında “Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırma ve Dayanışma Derneği” de sayılıyor.

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan Yeni Şafak’ın, Şubat ayı boyunca sürdürdüğü LGBTİ+ karşıtı kampanya kapsamındaki son manşeti “144 üyeli derneğe 8 milyon dolar” başlığı oldu.

Gene, “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyonda sahne alan LGBTİ’lilerin para havuzu deşifre oldu” ve “Yeni Şafak, KAOS GL’nin eşcinsel örgütler için fon alma rehberi hazırladığını ortaya çıkarmıştı” nakaratlarını tekrar eden Yeni Şafak kampanyası şöyle devam ediyor: “ABD ve Avrupa, Türkiye’de topluma eşcinselliği dayatan LGBTİ derneklerine milyon dolarlar aktarıyor. Sadece 144 üyeli Ankara merkezli “Kaos GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”ne aktarılan fonun büyüklüğü 7 milyon 896 bin doları (yaklaşık 57 milyon lira) buluyor. LGBTİ lobisinin Türkiye ayağını yöneten 17 dernek var. Bu derneklerin üye sayısı sadece 12 ila 230 arasında değişiyor. Ancak aktarılan paralar dudak uçuklatıyor. 2021’e kadar bu derneklere 24 milyon 433 bin dolar (yaklaşık 175 milyon TL) aktarılmış. Söz konusu yardımın %31’ini 144 üyeli KAOS GL almış. Fonlanan derneklerin 6’sı İstanbul, 4’ü Ankara, 2’si İzmir, 2’si Mersin, 1’i Diyarbakır, 1’i Bursa ve 1’i de Antalya’da bulunuyor. Bu Truva Atlarına, en fazla yardım ise ABD, AB Delegasyonu ve büyükelçiliklerden geliyor.”

Yeni Şafak’ın Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan LGBTİ+ karşıtı homofobik nefret kampanyasına Millî Gazete de katıldı: “1994 yılında kurulan ve faaliyetlerini illegal olarak devam ettiren Kaos GL isimli LGBTİ Derneği de 2005 yılında tüzel kişiliğini kazanan ilk sapkın dernek oldu.” Akasyam isimli site Millî Gazete’nin yayınını olduğu gibi kopyalayıp yaydı. En temel anayasal vatandaşlık haklarını LGBTİ+’lar için tanımadığını daha önce de beyan eden “öğretim üyesi” ve Millî Gazete yazarı Mücahit Gültekin, Şubat ayında, “Boğaziçi protestoları üzerine” İslami Analiz isimli sitede yazarken, Yeni Şafak yayınları kapsamındaki nakaratları “İçişleri Bakanı, LGBT, ABD ve Avrupalı ülkeler, AB'ye uyum politikaları ve ilk LGBT dernek, KAOS GL” ibareleriyle sıralıyor.

Öte yandan yandaş medyadan Sabah gazetesi ise “İBB raflarını LGBT’ye açtı” başlığı altında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi Üniversitesi rektör ataması bahane edilerek provokatif eylemlerde bulunan ve son olarak Kabe'nin fotoğraflarının ayak altına seren LGBT'lilerin kitaplarını İstanbul Kitapçısı'nın raflarına koydurdu” derken, Kaos GL Dergisi’nin “karantina” dosyalı kapağını da örnek gösteriyor.

Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren nefret medyasının başını Akit çekiyor

İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli ve yasadışıymış gibi gösteren hükümet yanlısı medya organları, nefret yayınlarıyla doğrudan hedef gösterdiği LGBTİ+ derneklerini, “nefret” yetmeyince “terör” ile ilişkilendirip kriminalize ediyor.

İçişleri Bakanlığı’na mali bildirim zorunluluğu bulunan ve düzenli denetlenen sivil toplum kuruluşlarından olan LGBTİ+ dernekleri hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kuruldukları bilindiği halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görülmüyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ+ derneklerinin de yararlanmasını çarpıtan ve yalan üreten hükümet yanlısı medya, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığının bilgisi ve denetimine tabi oldukları bilindiği halde, kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ kurumlarını hedef göstermeye devam ediyor.

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren ve doğrudan saldıran nefret medyasının başını Akit çekiyor. Akit, Şubat ayında, İçişleri Bakanı’nın ayrımcı diline, LGBTİ+ dernekleri hedef gösteren homofobik nefret söylemine aracılık etti: “LGBTİ'liler bana göre sapkındır. Bu kadar basit.”

Twitter’da “LGBT sapkınları” diyerek nefret söyleminde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gene bir canlı yayında, LGBTİ+’ları hedef aldı: “LGBTİ'liler bana göre sapkındır. Bu kadar basit. Ben inanan bir insanım. Bizim inancımıza göre bu sapkınlıktır. Ben bir Müslüman olarak bu değerlendirmeleri yapmakla mükellefim. Hepimiz de aile yapımızı korumakla mükellefiz.”

Akit’in, “Bakan Soylu yurt dışından LGBTİ derneklerine gönderilen paranın miktarını açıkladı ve sordu: Sizce neden yardım ediyorlar?” başlığı ve “Yurt dışından LGBTİ'ye yapılan nakit yardımının rakamlarını açıkladı”, “'Amaçları İslam'ı bu ülkeden kazımak'”, “'Ben inanan bir insanım ve LGBTİ bana göre sapkınlıktır'” ara başlıklarıyla aktardığı İçişleri Bakanı’nın konuşmasında, Bakan’ın doğrudan LGBTİ+ dernekleri hedef aldığı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği de görülüyor. “Dernekleri denetleme yetkilerinin olmadığını” söyleyen İçişleri Bakanı, “Avrupa ve ABD LGBTİ'yi neden destekler? Türkiye'nin daha fazla özgürlük ve demokrasi içinde olması için mi?” diye soruyor.

Cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) yurttaşları da her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli İçişleri Bakanı, LGBTİ+ kurumlarına karşı daha önce de ayrımcı söylemlerde bulundu.

Kaos GL Derneği, İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalarına katkı sağlamak için “LGBTİ+ Hakları El Kitabı” yayınlamış, LGBTİ+ vatandaşların yaşadıkları ağır sorunlara evrensel insan hakları hukukuna dayalı çoğulcu, katılımcı ve demokratik yönetim ilkeleri ışığında çözümler aranmasına yönelik öneriler geliştirmişti.

Kaos GL Derneği, ayrıca, gene daha önce, İçişleri Bakanlığı Bütçesi’nden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge koşulları kapsamında, Bakanlığa proje önerileri de sunmuştu.

LGBTİ+ kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef alan Akit’in Şubat ayı nefret siyaseti, “CHP'liler devrede! Boğaziçi'ndeki LGBT eylemlerinin finansörleri ortaya çıktı” başlığı altında devam ediyor: “Boğaziçi Üniversitesi'ndeki LGBT eylemleri devam ederken, CHP'li belediyelerin sapkınları finanse ettiği ortaya çıktı.”

Akit, Yeni Şafak’ın manşetten ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef aldığı “İşte finansörler” başlıklı nefret yayını olduğu gibi aldı ve yaydı: “Türkiye’de eşcinselliği “cinsel yönelim” adı altında meşrulaştırmaya çalışan, bu konuda uluslararası düzeyde gerçekleştirilen lobi faaliyetlerini Türkiye’de uygulayan, saha çalışması yapan, yürüyüş ve paneller düzenleyen LGBTİ derneklerinin para kaynakları deşifre oldu. Söz konusu derneklerin fon kaynakları, “Kaos Gey ve Lezbiyen (KAOS GL) Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”nin hazırladığı, “Türkiye’deki LGBTİ+ Örgütleri İçin Fon Rehberi” başlıklı çalışmada yer aldı. “Sivil Düşün AB Programı” kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan fon rehberinin, LGBTİ hareketinin güçlenmesi ve çeşitlenmesine katkıda bulunmak için hazırlandığı kaydedildi.”

Akit, Yeni Şafak’ın ilk sayfadan ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren, karalayan nefret dizisini aktarmaya ve yaymaya devam ediyor: “Yeni Şafak, KAOS GL’nin eşcinsel örgütler için fon alma rehberi hazırladığını ortaya çıkarmıştı. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyonda sahne alan LGBTİ’lilerin para havuzu deşifre oldu. LGBTİ’lilerin en büyük para kaynağını, söz konusu dernekleri etki ajanı olarak kullanan ABD ile Kabe fotoğrafını yere sererek üzerine LGBT paçavrası yerleştirenlerin gözaltına alınmasına tepki gösteren AB oldu.”

Akit, “Kerimcan Durmaz bilinçaltındaki pisliği kustu!” başlıklı homofobik nefret yayınında da, “eşcinsel sapkınlık”, “LGBT sapkınlığı”, “LGBT propagandası” nakaratlarının ardından “Şeytanı temsil eden "666" rakamının el hareketini yapan Kerimcan Durmaz, nereden fonlandığını ve 'proje'lendirildiğini ıspatladı” diyor ve nihayet “konu”yu gene “Yurtdışından sapkınlara milyonlarca lira para akıtılıyor”, Kaos GL Derneği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bağlıyor. Yeni Şafak’tan Akit’e derken, bu kez de “HaberOfisi” isimli internet sitesi Akit’in yayınını olduğu gibi alıp yayıyor.

Homofobik nefret korosundan hep aynı nakarat

LGBTİ+’lerin anayasal tanınma, ayrımcılıklara karşı güvence ve eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftala, hedef göster, kriminalize et, homofobik nefret söylemiyle nihayet LGBTİ+’ları “terör” ile ilişkilendir!

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede birbirleriyle yarışan hükümet yanlısı ve muhafazakâr yayın organı “köşe”leri, Şubat ayı boyunca LGBTİ+ toplumuna ve doğrudan Kaos GL Derneği’ne karşı nefret nakaratlarını tekrar etti.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, “nefret kokteyli” ile “terör kokteyli”ni harmanlayan gazete köşelerinden Aydınlık, Yeni Söz, Diriliş Postası, Akit yazarları Şubat ayında Kaos GL Derneği’ni hedef aldılar.

Homofobik “nefret kokteyli” ile “terör kokteyli”ni harmanlayan komplo korosundan Aydınlık gazetesi, LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını hedef göstermeye, kriminalize ederek “terör” ile ilişkilendirme, “LGBT örgütlerini… demokratik toplumdan izole” etmekten bahseden Gaffar Yakınca imzalı “köşe” ile devam etti.

Boğaziçi Üniversitesi atanmış rektör protestolarını gene “terör” söylemiyle, Açık Toplum Vakfı, Soros ve Osman Kavala üzerinden Kaos GL’ye gelen bir diğer Aydınlık “köşe”si Kaan Arslan, LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştırıyor, homofobik hedef gösterme ve nefret saldırılarıyla “iç düşman” dezenformasyonunu yeniden üretiyor.

Yeni Söz gazetesinden, Ahmet Doğan İlbey, “Açık Toplum Vakfı”, “LBGT dernekleri gün geçtikçe semiriyor, şımarıyor ve sapıklıklarını propaganda ediyorlar”, “Lut kavminin sapık dölleri LBGT’lilere özel Fon”, “sapık kuruluşlar”, “Cinsî sapık” nakaratlarıyla başlıyor “köşe” yazısına. “Utanç verici bu sapıklar”ın destekçisi olarak doğrudan “Kaos GL Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği”ni örnek veriyor. Sonra da nefret söylemini hiç sündürmüyor: “Demokrasi ve liberalizmin, dolayısıyla Batılılaşma ihânetinin sonuçlarından biri olan utanç verici bu sapık dernekler”, “İnsanlıktan çıkmış, hayvan-ı natık ve sapık bu yaratıklar zuhur ediş merkezi olan Avrupa’ya tehcir edilmeli”

Yeni Söz gazetesi köşe yazarının “İnsanlığın yüzkarası LBGT’liler Avrupa’ya tehcir edilmeli” başlıklı homofobik nefret bülteni ayrıca “Türkiye Yazarlar Birliği” ve AkasyamHaber isimli sitelerce kopyalandı ve yayıldı.

“Boğaziçi Üniversitesi’nde sözde rektör atamasına karşı başlatılan eylemlerde en ön sıralarda LGBT dernekleri yer alıyor” diyen Diriliş Postası köşe yazarı Recep Yazgan (1, 2) devam ediyor: “Türkiye’de LGBT’yi yaymak için saha çalışmaları, eylemler ve yürüyüşler yaparak, paneller düzenleyen derneklerle beraber bazı CHP’li belediyeler LGBT’li örgütleri finanse etmeyi görev bilip birbiriyle yarışıyormuş. KAOS GL Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, eşcinsel örgütler için fon rehberi hazırlayarak ekonomik destek alabilecekleri kurum ve kuruluşların listesini yayınladı.”

Feministler ve LGBTİ bireyleri hedeflerine son 20 yılda ulaşmışlardır” diyen Akit yazarı Sefa Saygılı, Ağustos 2020’de yazdığı cinsiyetçi ve homofobik nakaratlarını tekrar ediyor: “İçimizdeki feministler ve LGBTİ sevicileri halen İstanbul Sözleşmesi’ni ve uzantı yasası 6284 sayılı yasayı anlamıyor veya anlamak istemiyor. Halen “Kadın hakları” veya “Kadına şiddeti önleyen sözleşme/yasa” olduğunu zannediyorlar. Feminist önderlerin söylemleri, Mor Çatı Derneği’nin sosyal medya hesapları, LGBTİQ+ dernekleri ile KAOS GL internet sitesi ve kullandıkları slogan ve taşıdıkları dövizler/bayraklar dahi siyasi iradeyi ve bazı çevreleri uyandırmıyor.” Millî Gazete, Akit yazarının, "Rüzgâr ekildi, fırtına biçilecek. Feministler ve LGBTİ bireyleri hedeflerine son 20 yılda ulaşmışlardır.” yazısını yaydı.  

Akit yazarı Dilipak, LGBTİ+ yurttaşların anayasal haklarını kullanmak istemelerinden ne anladığını anlatıyor: “Evet insanlar azar oldu, bu iş azar azar oldu! Bu işler olurken, azarlayan olmadı.” 

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini komployla harmanlayan, hep aynı nakaratla araya LGBTİ+’ları da katmaya devam eden Dilipak, “Bakın biz buraya nasıl geldik” diyor ve devam ediyor: “Kaos GL Derneği, Sovyetlerin dağılmasından hemen sonra, 1994’ün Eylül ayında, Türkiye’deki LGBTQ+ BİREY’lerini, desteklemek ve özgürlük adına bir araya getirmek için Ankara’da kuruldu..”

Dilipak, komployla karışık kopyala kolaj köşesine devam ediyor: “09.10.2002’de AK PARTİ “eşcinsellerin hak ihlali yaşadıkları ve kendi yönetimlerinde herhangi bir ayırıma maruz kalmayacakları taahhüdü”nde bulundu. AK Parti açısından bu tarih, bir kırılma noktası olarak talihsiz bir gündür.”

“Bela” okumaya devam ettiği İstanbul Sözleşmesi ile köşesini kapayan Dilipak’ın yazısını, Millî Gazete, “İktidara yakın Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, aileyi hedef alan 'İstanbul Sözleşmesi’ nedeniyle AK Parti hükümetini eleştirdi” sunumuyla yaydı. Akittv haricinde Akit yazarının, LGBTİ+’lar ile kadınların hak, eşitlik ve şiddete karşı mücadele sürecini dezenforme eden yazısını, İnternetHaber, Pressturk, TevhidHaber, HikmetAkademisi ve Gazetecilercom siteleri olduğu gibi kopyala yay yer verdiler. Ulusal24 ile Medyaradar siteleri de olduğu gibi alıp yayınlarken, Dilipak’ın, İstanbul Sözleşmesi'ni hedef aldığı eleştirel notu düştüler.

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, 2020 boyunca LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemiyle yetinmedi, düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösterdi. Kaos GL karşıtı yayınlar 2021’in Ocak ayında da devam etti.


Etiketler: medya
İstihdam