15/06/2023 | Yazar: Yıldız Tar
Altı ayrı davanın açıldığı 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri’nin her birinde beraat kararı verildi. Savcı kararları istinafa taşıdı. Bölge Mahkemesi de beraati onayladı.
Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yer almadı, ayrı davalarla kamuoyu desteği azaltılmak istendi.
Mahkemeler, her davada beraat kararı verdi. Savcılar ise kararları istinafa taşıdı. Bölge Mahkemesi’nin istinaf başvurusunu esastan reddetmesi üzerine beraat kararları kesinleşti.
Davaları takip edenlerden Av. Umut Rojda Yıldırım, beraatlerin kesinleşmesini KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi.
“2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne ve Maçka Parkı pikniğine katılan kişilere 6 farklı dava açmıştı. Geldiğimiz noktada bu 6 davanın hepsinde arkadaşlarımızın beraat kararları kesinleşti. Bu tabii alışageldiğimiz bir yargı tacizi ve suçlulaştırma pratiğini bize gösteriyor. Her yıl Onur Yürüyüşlerine katılmak isteyen artık işkenceyle gözaltıyla, mesnetsiz suçlamalar ve yargılamalarla sindirilmeye çalışıyorlar. Ancak biz hem hukuk önünde hem de bir bütün olarak hayatın içinde haklarımızdan, kimliklerimizden vazgeçmeyeceğimizi her fırsatta yineliyoruz. Bu dava tek değil, şu an 9.Boğaziçi Onur Yürüyüşü’ne karşı açılan dava da görülmeye devam ediyor. LGBTİ+’ları adliye koridorlarıyla ve mahkeme salonlarıyla imtihan edenlerin bunun tarihin hiçbir döneminde işe yaramadığını ve yaramayacağını bilmesi gerekir.”
2021 İstanbul Onur Haftası bilançosu: Polis saldırısı yetmedi, 6 ayrı dava açıldı!
Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamuoyu desteği azaltılmak istendi.
Mis Sokak’ta polis işkencesi yetmedi, dava da açıldı
Onur Yürüyüşü günü daha yürüyüş dahi başlamadan polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasının yanı sıra görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla da dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede fotoğraf ve videolara yansıyan polis işkencesi, ters kelepçe uygulamaları yer almazken; LGBTİ+ hak savunucularının cezalandırılmaları talep edildi.
Davanın ilk duruşması 13 Mayıs 2022 saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayı TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TİP Parti Meclisi üyesi Meltem Kolgazi, Kaos GL, SPoD, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve Uluslararası Af Örgütü de takip etti.
Duruşma öncesi adliye önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellendi. Yaklaşık 4 saat süren duruşma öncesi avukatların büyük salon talebi hakim tarafından dikkate alındı. Duruşma başlamadan önce polis memurları tarafından engelleme girişimi olsa da tüm gazeteci ve izleyiciler salona alındı. Sanık ve avukatların savunmalarının ardından hakim, savcının dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ek süre talebini dikkate alarak duruşmayı erteledi.
Davanın son duruşması 27 Ocak’ta İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya yargılanan LGBTİ+ hak savunucularının yanı sıra SPoD LGBTİ+, MLSA ve Uluslararası Af Örgütü katıldı. Yoğun polis şiddeti görüntülerinin olduğu, polisin gazeteci Bülent Kılıç’ı yere yatırıp boğazına bastığı anların kameralara yansıdığı Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten beraat etti.
I. Cihangir davası: Polis şiddeti yine iddianamede yok!
Onur Yürüyüşü’nde polis işkencesine maruz bırakılan LGBTİ+ hak savunucularına açılan bir diğer davada ise 7 kişi yargılandı. 2911 sayılı Kanuna muhalefetten yargılanan hak savunucularının uğradığı polis şiddeti İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı bu iddianamede de yer almadı.
Davanın ilk duruşması 9 Mart 2022’de İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Cihangir’de gözaltına alınan 7 kişinin ilk duruşması, dosyada deliller eksik olduğu gerekçesiyle 21 Eylül 2022 saat 14.50’ye ertelendi.
Davanın üçüncü ve son duruşmasında karar çıktı. 13 Ocak’ta18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, SPoD’un Avukatı Umut Rojda Yıldırım ve Av. Sevda Bayram'ın yanı sıra yargılanan LGBTİ+ aktivistleri katıldı. Mahkeme, bilirkişi raporundaki görüntülerde "dağılın" uyarısı yapılmadığını belirterek tüm aktivistlerin beraatine karar verdi.
II. Cihangir davası
Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişiye ayrıca dava açıldı. Polis şiddetinin yer almadığı iddianamede, hak savunucularının yine 2911 sayılı kanuna muhalefetten cezalandırılması talep edildi.
Davanın ilk duruşması 25 Ocak 2022 saat 9.35’de 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecekti ancak yoğun kar yağışından dolayı dava 31 Mart’a ertelendi. Cihangir’de gözaltına alınan 3 kişiye açılan davanın ilk duruşmasında tüm sanıklar beraat etti.
Çocuklara da dava açıldı!
Onur Yürüyüşü sırasında polis şiddetiyle Cihangir’den gözaltına alınan iki çocuğa da dava açıldı. Aynı iddianame ile yargılanan çocukların davası Çocuk Mahkemesi’nde görüldü.
Davanın ilk duruşması 10 Mayıs’ta İstanbul 4. Çocuk Mahkemesi’nde görüldü. Yürüyüş günü gözaltına alınan iki çocuk ilk duruşmada beraat etti.
Maçka’daki piknik de unutulmadı!
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.
LGBTİ+’lara saldıran polisin şikayetiyle açılan davada bir kişi hakaretten yargılandı. Davanın ilk duruşması 27 Ocak 2022 saat 10.20’de İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 30 Haziran’daki ikinci duruşmada da karar çıkmadı, dava 21 Şubat 2023 saat 10.00’a ertelendi. 21 Şubat’ta görülen son duruşmada karar çıktı ve herkes beraat etti.
LGBTİQ+ Meclisleri davası: İddianamede de ayrımcılık!
26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan LGBTİQ+ Meclisleri’nden 8 aktivistin yargılandığı dava 2 Kasım’da başladı. İddianamede “Asla yalnız yürümeyeceksin LGBTİQ+ Meclisleri” pankartının yanı sıra “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları yer alıyor. Savcı, iddianameye gerekçe olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hukuksuz yasak kararını gösterdi.
Davanın bir sonraki duruşması 8 Şubat’ta görüldü. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada karar açıklandı. Savcı, esas hakkında mütalaasında, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatarak; kamu düzenini bozmayan ve şiddet içermeyen yürüyüşlerin önceden idareye bildirilmese dahi cezalandırılamayacağını vurguladı ve sanıkların beraatini talep etti. Mütalaanın açıklanmasının ardından Mahkeme, suçun unsurları oluşmadığından LGBTİ+ hak savunucularının beraatine karar verdi.
2021 Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?
19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapıldı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.
LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağını ve polis şiddetini aştı, Beyoğlu sokaklarında “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.
Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırdı. Odakule’de basın açıklaması okundu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okundu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürüdü. Polis tekrar saldırdı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplandı. Polis saldırısı burada da sürdü. LGBTİ+’lar gün boyu devam eden saldırılara inat sokakta, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” dedi.
TIKLAYIN - Polisleri aş da gel kurbanın olam: Onur Yürüyüşü her yerdeydi!
Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü, dava