28/09/2023 | Yazar: Ali Erol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı söyleminiEylül ayında da sürdürdü.

BM, “Herkes Özgür ve Eşit Doğar” diyor, Cumhurbaşkanı ise LGBTİ+ insanları “tehdit” sayıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu konuşmasında “masum insanların maruz kaldığı nefret söylemi ve ayrımcılık”tan söz etti, LGBTİ+ insanları ise “tehdit” saydı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı söylemini Eylül ayında da sürdürdü.

2023 Ocak ayını, “İnsan fıtratına aykırı sapkınlık virüsü” söylemiyle açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, LGBTİ+ yurttaşları hedef alan siyasi söylemine seçim süreci boyunca ŞubatMartNisanMayıs ve Haziran aylarında hiç mola vermedi. 

Cumhurbaşkanı, 28 Mayıs seçiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ilkinde ve partisinin TBMM 28. Yasama Dönemi'nin ilk grup toplantısında yaptığı konuşmalarda gene “sapkın akımlar” söylemini tekrar etti: “Ailenin sapkın akımlara karşı korunmasına kadar her türlü adımı atacağız... LGBT belası... LGBT'ci...”

“İnsanın fıtratını, geleceğini ve sosyal bünyeyi tehdit eden saldırılar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “aileye sahip çıkmak”, “küresel dayatmalar” ve “ailenin korunması” ifadelerini tekrar etti: “Maalesef son dönemde insanı insan yapan kadim değerler, çok ağır saldırı altındadır. Doğrudan insanı, insanın fıtratını, geleceğini ve sosyal bünyeyi tehdit eden bu saldırıların hedefinde öncelikle aile vardır. Bu bakımdan aileye ve aile müessesesine sahip çıkmak, insana ve tüm insanlığın istikbaline sahip çıkmak demektir. Giderek artan küresel dayatmalar karşısında tüm dostlarımızı aile müessesesinin korunmasında hassasiyet göstermeye çağırıyorum.” (12) Erdoğan, BM konuşmasında, “Masum insanların maruz kaldığı nefret söylemi, kutuplaşma ve ayrımcılık, dünyanın dört bir köşesinde sızlatmadık vicdan bırakmıyor” sözlerini de sarf etti.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78’inci Genel Kurulu’na katılmak için bulunduğu New York’ta gazetecilere konuşuyor: “Beni en çok rahatsız eden konulardan bir tanesi herhalde sizin de dikkatinizi çekmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz. Burayla ne yapılmak istendiği önem arz ediyor. Şu anda liderlerden bir tanesi LGBT'ci bir diğer lider LGBT'yekarşı, böyle bir durum var. Ne yapılmak isteniyor? Ben şahsen Genel Sekreterle fırsat bulup bunu konuşmak isterdim. Şu anda dünyada ne kadar LGBT'ci var? Bu basamaklarda onların ne kadar hakkı varsa, LGBT'ye karşı olanların da bu denli var. Çünkü bu bir insani mesele ve buradan rahatsız olanların olduğunu da bilmek lazım.”

Cumhurbaşkanı, gazetecilere konuşurken, “aile yapısına yönelik saldırılar”, “toplumu çökertmek”, “sapkın akımlar”, gene “sapkın akımlar”, “aile yapısını hedef alan karanlık yapıların küresel planları” ifadelerini tekrar ederken, “aile kurumunu anayasal güvence altına almakta kararlıyız” sözleriyle devam ediyor: “Sapkın akımlarla mücadele konusunda el ele verip toplumlarımızı zehirlemeye çalışan, aile yapısını temelden dinamitleyen, geleceğimizi karartmaya göz dikmiş odaklarla mücadele edecek gücümüz var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “sapkın akımlar” söylemi, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada da kullanmıştı: “Küresel güç odaklarının özendirdiği sapkın akımlarla mücadeleden asla taviz vermeyeceğiz. Aile müessesesini koruyacak, çocuklarımızı ailevi değerlerimizin aydınlık rehberliğinde yetiştireceğiz. Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek nasıl görevimizse, küresel çetelerin dayattığı sapkınlıklarla mücadele etmek de asli vazifemizdir.”

Hükümet medyasından nefret nakaratları: “LGBT şebekesi... sapkın... bela...”

Hükümet medyasından Takvim, Erdoğan’ın BM konuşmasını, “LGBT şebekesi tarafından hedef alınan aile kurumu” nakaratıyla aktardı. Akit, “LGBTİ dünyanın başına belâ” başlığını tercih ederken; Yeni Şafak, “Sapkın akımlara müsaade etmeyiz” ara başlığı attı.

Vatan Partisi’nin yayın organı Aydınlık gazetesi, “LGBT'ye karşı aile anayasal güvencede olacak” başlığı atarken; Ulusal Kanal ise hızını alamadı, “LGBT dernekleri kapatılacak mı?” diye sordu, kendi sorduğu soruyu “Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!” başlığı altında gene kendi cevapladı: “Erdoğan, LGBT derneklerinin kapatılması konusunda Meclis açıldığında adım atacaklarını açıkladı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na girerken basamaklarda ve diğer bazı alanlarda LGBT renklerinin olduğunu görüyorsunuz” sözlerine ilişkin Euronews, “LGBT haklarını temsil eden gökkuşağı onur renklerinin BM merkezinde yer almadığı biliniyor” diye yazdı. Reuters, Erdoğan’ın rahatsız olduğu renklerin “LGBT renkleri” olmadığını, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ilişkin olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler: Herkes Özgür ve Eşit Doğar!

Birleşmiş Milletler ise “Herkes Özgür ve Eşit Doğar” diyor.

Türkiye’nin de tarafı olduğu Birleşmiş Milletler sözleşmeleri ışığında uluslararası insan hukukunda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarının altını çizen BM yayını “Born Freeand Equal” adlı kitap, Devletler’e eşitlik ve adaleti sağlamaları için 5 temelyükümlülüklerini hatırlatıyor:

“Bireylerin homofobik ve transfobik şiddetten korunması - Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans kişilere yönelik işkencenin ve zalimane, insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin önlenmesi - Eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması - Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığın yasaklanması - İfade özgürlüğü, örgütlenme ve barışçıl toplanma haklarına saygı gösterilmesi”


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset
İstihdam