07/09/2021 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit, Ağustos boyunca nefret siyasetini sürdürdü.

Hakaret ve hedef göstermek Akit “haber”inin karakteristiğidir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Berrin Simavlıoğlu, KaosGL.org için stok görsel

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Ağustos ayı seyrini hazırladı.

Kaos GL Derneği’nin, Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini Ağustos boyunca sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Ağustos listesi, “Hakaret ve hedef göstermek Akit “haber”inin karakteristiğidir”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Akit “haber”inin karakteristiği: Hakaret ve hedef göstermek

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit, LGBTİ+’lara karşı dinmeyen nefretine okurlarını da ortak ediyor.

“Müstakil ev özlemi içinde ömür tüketen”, Akit “okur”u bir “mazlum”, Okur Postası sayfasında, “Kimsenin bir başkasını düşündüğü yok!” başlıklı yazısıyla, “eşcinsel sapıklar”ın toplumdan sürülmesi çağrısı yapıyor: “Ey devleti idare eden zevat! İnsana hizmet edin! Madem ki herkesin yaşam hakkı var, nefes alandan umut kesilmez, ama ayrı yaşam alanları tespiti şart! Her beldede nikahsız yaşayanları bekarları kötü alışkanlık müptelası olanları eşcinsel sapıkları, ipte çukurlaşanları “ayırın toplumun içinden”..”

Akit’in önce teşvik edip sonra da aracı olduğu “okur”u, “devleti idare eden zevat”a kurumsal ayrımcılık ve “eşcinsel sapıkları” toplumdan tehcir etme çağrısına devam ederken, LGBTİ+’ları “ayıklama”, “yalıtma” ve topluca “kapatma”ya davet ediyor: “Bakın onlar bu özgürlüğü dürüst insanlarla Müslüman yaşantıya vermiyor! Bunların serbest yaşayabileceği “Çağdaş Batı Siteleri” kurun. “Modern dünya Sokakları” ilan edin. Sadece buralarda ikamet edebilsinler. Dürüst ve maneviyatlı yaşamayı tercih eden insanlardan bunları ayıklayın.”

Manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetiyle LGBTİ+’ları hedef göstermeye Akit’e bahane gerekmediği halde, “Sapkınlar sonunda bunu da yaptı! Camiye alçak saldırı” başlığı altında yalan haber yapıyor ve homofobik nefret suçuna teşvik ederek yaymakta sakınca görmüyor: “Sapkın azgın azınlık, ahlaksız saldırılarını devam ettirirken bir cami avlusuna yapılan saygısızlık sosyal medyada büyük tepki çekti.”

Akit, bir twitter kullanıcısını hedef alırken, “sapkınlıklarını normalleştirmeye çalışan eşcinsel ahlaksızlar”, “LGBT’li provokatör” gibi nefret nakaratları kullandı ve “cami avlusuna LGBT renklerini içeren logolar yapıştırıldı” yalanı yaydı. Bir twitter kullanıcısının, gökkuşağı renklerinde çıkartmaların yapıştırıldığı duvar görsellerini paylaşmasını “skandal saldırı” olarak aktaran Akit, çıkartmaların “cami duvarı”na yapıştırıldığı yalanını yaydı.

Sadece bir tek “yorum”da, “Hangi şehirde hangi cami . Hiçbir bilgi yok . Provoke budur . Yoksa avrupada bir cami mi .” diye sorulurken, geri kalan “okur yorumları” Akit’in manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı homofobik nefret söylemine dünden teşne olduğunu göstermekte gecikmedi: “Onursuz adi mahlukat yakalanırsan birgün o logoları müsait yerine yapıştırırız senin”, “Zorla kaşınıyorlar bunlara bir meydan dayağı şart ama laik düzen oldukça bunlar azmaya devam eder.”, Eğer seni yakalarsam o logoları yediririm..... Havraya... Kiliseye yapıştır... Pislik....”,  “Yakaladığınız yerde kazığa oturtun”

Akit, önce, “‘eşcinsel’ sapkınlığın pençesindeki isim” nitelemesiyle “kurban/mağdur” diye gördüğü Murat Övüç’ü, daha sonra, “'Eşcinsel sapkın' fenomen Murat Övünç”e bağladı. Akit, hedefe aldığı isme yönelik “eşcinsel azgın”, “eşcinsel sapkın”, “sapkın zihin”, “şarlatan”, “Murat Övüç adlı sapkın” hakaret ve homofobik nefret nakaratlarıyla devam ediyor: “Eşcinsel sapkın Murat Övüç iyice azıttı! 'Benim neyim eksik' deyip...”

Oğuzhan Gültekin imzalı Akit “haber”inin başlığının “TikTok rezilliği durdurulamıyor” olması fark etmez, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı homofobik nefret siyasetine bir “sözcü” bulur, “haber”inin karakteristiği hedef göstermek olan Akit, “konu”yu gene LGBTİ+’lara bağlamasını bilir. Sendikal gongo’lardan Mil Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, Akit’in kurumsal ayrımcılık ve nefret çağrısına aracı oluyor: “Ülkemizde faaliyet gösteren eşcinsel LGBT derneklerinin kapatılarak tüm faaliyetlerinin yasaklanması lazım. Sosyal medya yasasının daha kapsayıcı ve etkinliğinin artırılması gerekiyor.”

Gene Oğuzhan Gültekin imzasıyla Akit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in üye sayısı az olan sendikalara yönelik kullandığı “Merdiven altı sendikalar” ifadesiyle sendikal gongo Mil Diyanet-Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül’ü “üzdü”ğünü “haber” veriyor.

“‘Merdiven altı’ ifadesi milli sendikaları üzdü” başlığı altında, Akit, Çalışma Bakanı’nın “Merdiven altı sendikalar” ifadesinin “özellikle milli, muhafazakar tabana sahip sendikalar tarafından üzüntüyle karşılandı”ğını söylüyor ve “söz”ü gene Gül’e bırakıyor: “STK’ların ‘Merdiven Altı ve Merdiven Üstü’ şeklinde iki kategoriye ayrılması sendika üyelerini üzmüştür. Bu ifadelerle, aileyi ve gençliği ifsat eden LGBT derneklerine reva görülmeyen ‘Merdiven Altı’ ifadesinin ülkemize ve çalışanlarına en güzel hizmetleri sunmaya çalışan sendikalara reva görüldüğü gibi bir izlenim oluşuyor. Bu da üyelerimizi üzüyor. Birçok sendika adeta merdiven altında gayri resmi, illegal iş yapanlar ile bir tutulmuş oldu. Bu düşünceye göre eşcinsel LGBT dernekleri maalesef ‘Merdiven Üstü’ kategorisinde yer almıştır.”

Sendikal gongo sözcüsü, Çalışma Bakanı’na sitem ederken sendikal faaliyetlerinden örnek veriyor:Sayın Bakan, Türk toplumunun ana dinamiği olan aileyi parçalamak isteyen, gençliği sapkın davranışlara iten LGBT derneklerine reva görmedikleri  ‘Merdiven altı yapılar’ ifadesini ülkemizin okumuş, yazmış, aydın kesiminin oluşturduğu hak-hukuk arama merkezleri olan sendikalara reva görmüştür. Sayın Bakan ‘Merdiven Altı’ olarak görse de; LGBT derneklerine karşı en ciddi mücadeleyi veren ve bu derneklerin kapatılması için İçişleri Bakanlığı’na birçok dilekçe verdik.” 

Akit’in homofobik nefret siyaseti

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit, cinsiyetçi ve homofobik söylemlerle ürettiği nefret siyasetini Ağustos boyunca sürdürdü.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. Akit’in manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Ağustos ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“HDP Kürtlerin değil eşcinsellerin temsilcisi oldu! Oya Ersoy'dan sapıklara tam destek” başlığı altında, “Lafı evirdi çevirdi, eşcinsel sapıklara getirdi!”, “Hipokrat yeminindeki sapkın ifadeleri savundu” ve “HDP'li Ersoy, eşcinsel sapıkları korumaya devam etti” ara başlıklarıyla Akit’ten homofobik nefret siyaseti: “Eşcinsel sapkınlara desteği ile gündemden düşmeyen HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, kadın cinayetleri üzerinden başladığı konuşmasını evirip çevirip, eşcinsel sapkın savunuculuğuna getirdi.”

Akit’in muhalefete yönelik karalama bahanesiyle güttüğü homofobik nefret siyasetinde HDP’nin ardından CHP ve Mersin Onur Haftası var. Akit, daha önce de hedef aldığı Mersin Onur Haftası ve Mersin Onur Yürüyüşü takibine devam ediyor: “Şaka değil, gerçek! Bu fotoğraflar Mersin'de çekildi! CHP'li belediyeden sapkınlara tam destek… CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi, LGBİ sapkınlarının sözde onur aylarını kutladı. Şehrin dört bir yanına LGBTİ pankartları asıldı.”

Akit’in, “LGBTİ sapkınlığı” ve “Müslüman Türkiye’de LGBTİ rezilliği” söylemiyle andığı Mersin Onur Haftası’nın belediye billboardlarına astığı afişler üzerinden CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik de hedef gösteren yayınını, köşe yazarı Abdurrahman Dilipak da twitter hesabından paylaştı.

7. Mersin LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında billboardlara asılan “Mersin çok şugarsın”, “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar”, “Yaşlı, engelli, öğrenci, mülteci, işçi LGBTİ+’lar vardır!” ve “LGBTİ+’ların çalışma hakkı, yaşama hakkı, barınma hakkı, eğitim hakkı ve sağlık hakkı vardır!” yazan afişleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anayasanın 26’ncı maddesine dikkat çekerek herkesin düşüncelerini açıklama hürriyeti olduğu ve belediyenin hiçbir yurttaşa karşı ayrımcılık yapamayacağı vurgusu ile savundu.

Akit’in homofobik nefret siyasetinin hedefinde Ağustos ayından son olarak gene CHP, bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı var: “CHP'li İBB'nin eşcinsellik aşkı! '80'lerde lubunya olmak'… CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şu an en genci 50 yaşında olan 4 sapkın eşcinseli "80'lerde lubunya olmak" adlı ahlaksız oyunda buluşturmaya devam ediyor.

Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor

Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret yayınında sınırları aşan başlıklar Ağustos ayında şöyle listelendi…

“Mısır'ın yeni para biriminde camiye sapkınlığı simgeleyen renklerin basılması tepki çekti… cinsel sapkınlık olan LGBT'nin renkleri…”

“Komedi gibi... Komünist Rusya bile LGBTİ'ye karşı! Sapkın aile 'tehdit üzerine kaçtık' dedi… Rusya'da LGBTİ'li sapkın bir aile, eşcinsellik propagandasının yapıldığı reklam filminde oynadıktan sonra ülkede tehdit edildiklerini ileri sürerek…”

“Kuzey Avrupa ülkelerinden Sapkınlara tam destek! Kuzey Avrupa ülkelerinin bakanları, ortak bir makale yazarak diğer ülke hükümetlerine LGBT'ye destek çağrısında bulundu.”

BirGün gazetesinin, “Başbakan Edin Forto, Saray Bosna'da ikincisi düzenlenen onur yürüyüşünde” başlığı ile verdiği habere Akit’in uygun gördüğü başlıklar: “Konum değişse de alçaklıkları değişmiyor: Bosna'da eşcinsel sapkınlardan ezana alçak saldırı!”, “Konum değişse de alçaklıkları değişmiyor: Bosna'da eşcinsel sapkınlardan Ezan provokasyonu!!

Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti

Akit, kültür-sanat, spor, eğitim ve medya alanında cinsiyetçi ve homofobik sansür savunuculuğuna devam ederken, ayrımcı uygulamalar ile homofobik nefret siyasetine de aracılık ediyor.

“Terör sempatizanı Mahsun Kırmızıgül dün 'katil' dediği asker için bugün 'nerede' dedi! Kırmızıgül, ‘Güneşi Gördüm’ filmi ile eşcinsel sapkınlığı ‘masum’ bir yolla meşru göstermeye çalışmıştı…”

“Çağlar Cilara kovulduğu yere geri döndü! LGBT'lileri savuranarak adeta TV5'te sapkınların propagandasını yapan Taş… Eşcinsel sapkınların propagandasının yapılmasına göz yuman Çağlar Cilara…”

“Balık baştan kokar! Federasyondan eşcinsel sapkınlığı ortaya çıkan Ebrar Karakurt'a skandal destek! Tokyo'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nda milli takım formasını giyen 21 yaşındaki milli voleybolcu Ebrar Karakurt, kadın kadına ilişki yaşadığı ortaya çıkması nedeniyle büyük tepki çekti. Eşcinsel sapkınlığı savunmak ise tepkilere cevap veren Türkiye Voleybol Federasyonu'na kaldı… Türkiye Voleybol Federasyonu'ndan eşcinsel sapkın oyuncuya skandal bir destek…”

“Ebrar Karakurt'un 'eşcinsellik teşhirine' bir skandal destek de Beşiktaş'tan! A milli Kadın Voleybol Takımı'nın oyuncularından Ebrar Karakurt'un eşcinsel yaşam tarzını teşhir etmesi kamuoyunda tepki ile karşılanırken, sapkınlığa destek ise Beşiktaş Voleybol Takımı'ndan geldi.”

“Cübbeli Ahmet Hoca Ebrar Karakurt'un sapkınlığına tepki göstererek uyarılarda bulundu… A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın oyuncusu Ebrar Karakurt'un eşcinsel sapkınlığı… Lezbiyenlik zina gibi büyük günahlardandır… Eşcinselliği ve Lezbiyenliği Savunmak İnsanı Dinden Çıkarır…”

“Fırat Tanış, Ebrar Karakurt üzerinden Cübbeli Ahmet Hoca'yı hedef aldı… Ebrar Karakurt'un eşcinsel sapkın yaşam tarzını teşhir etmesi… Ebrar Karakurt'a destek veren eşcinsel sevicilerden Fırat Tanış…”

“Yetkililere Ebrar Karakurt konusunda böyle seslendi! 'LGBT'liden milli olmaz'

Olimpiyat Oyunları'nda milli takım formasını giyen 21 yaşındaki Milli voleybolcu Ebrar Karakurt’a bir tepki de Mil-Diyanet Sen’den geldi… Bu sapkın LGBT derneklerini derhal kapatınız.” 

Akit yazarlarından homofobik nefret köşeleri

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Ağustos ayı köşelerinden Murat Alan, “Alın uçakları, boyayın LGBT renklerine, kurtarın THK’yı” başlıklı yazısında derdinin “orman yangınları” olmadığını, muhalefet karalama bahanesiyle LGBTİ+’ları hedef alan homofobik nefret siyaseti olduğunu bir kez daha gösteriyor…

“Diyarbakırlı babalar, HDP’den geri döndüler!” başlıklı köşe yazısıyla Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu’dan hep aynı nakarat: “Üyesi olduğu parti, okullardaki din derslerinden rahatsız.. Partisi, eşcinselliğin yaygınlaştırılmasından yana… Oysa, nerde bir eşcinsel eylemi var ise. Nerede bir feminist eylem var ise.”

Akit köşe yazarı İbrahim Karataş, “Yangınlar ve zihniyet travestileri” başlıklı köşe yazısında ne dediğin farkındaysa şayet kurumsal ayrımcılığa çağrı yapmakla yetinmiyor açıktan nefret suçuna teşvik ediyor…

Daha önce de, “İstanbul Sözleşmesi”nden girip “LGBT”den çıkarken “Fuhuş kokulu fikirler” saçan Akit yazarı İlhan Oral, “Feminizm tahribatı devam ediyor” başlıklı köşe yazısında, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından aynı cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını tekrarlamaya devam ediyor…

Her gün ama her gün “köşe” dolduran Akit yazarlarından Abdurrahman Dilipak, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini komployla harmanlarken, hep aynı cinsiyetçi ve homofobik söylemle LGBTİ+’ları da kattığı yazılarına devam ederken, Ağustos ayında ise “GENDER” nakaratlarının “LGBT”yi geride bıraktığı görülüyor…

Akit yazarlarının cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarıyla doldurdukları Ağustos ayı “köşe”lerinin tamamına buradan bakılabilir.

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.


Etiketler: medya
İstihdam