15/12/2023 | Yazar: Defne Güzel

Kasım ayında siyasetçilerin LGBTİ+ nefreti sürdü, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü eylemlerine polis saldırdı, LGBTİ+’lar adliyeyi mesken tutmaya devam etti.

Kasım’da LGBTİ+’lara hak ihlalleri: Siyasetçilere nefret serbest, LGBTİ+’lara basın açıklaması dahi yasak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Vatan Partisi’nin hedefinde LGBTİ+’lar var

Kasım ayında siyasiler LGBTİ+’ları hedef göstermeyi sürdürdü. LGBTİ+ karşıtlığında birinciliği kimseye bırakmamaya adeta yemin eden Vatan Partisi’nin hedef göstermeleri LGBTİ+’ları nefret söylemlerinden koruyacak bir yasanın ve mevzuatın olmamasını yeniden gözler önüne serdi.

  • Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Kasım ayında gerçekleştirdiği bir basın toplantısında “Nerede LGBT’ci bir yönetim varsa hepsini yıkacağız” dedi. Perinçek, 10 Kasım mesajında ise “LGBT belasından kurtulmak artık yakıcı görevdir” ifadesinde bulundu.
  • Vatan Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı önce “LGBT şubesini kapatacağız” dedi, sonra İzmir Büyükşehir’in bütçesini hedef aldı.
  • Aile ve Gençlik Fonu görüşmelerinde AKP’li İnan’ın da hedefinde LGBTİ+’lar vardı. İnan’ın sözlerine CHP’li vekiller itiraz ederken, Saadet Partili Hasan Bitmez’in eşcinselleri hedef alan sözlerine de Sırrı Süreyya Önder’den itiraz geldi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım ayında önce grup toplantısında LGBTİ+’ları gündem ederken, benzer ifadelerini Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2024 Yılı Faaliyet Planı mesajında da sürdürdü
  • Expo Kitap Fuarı, gökkuşağı renkli şemsiye dekorasyonuyla Yeni Şafak’tan nasibini aldı

12. Kalkınma Planı’na göre LGBTİ+’lar “zararlı”

Elbette bu söylemler LGBTİ+’lara dönük nefreti günden güne tırmandırırken çeşitli hak ihlalleri de Kasım ayı medyasında kendisine yer buldu.

  • LGBTİ+’ları hedef alan Prof. Dr. Halit Çalış, Diyanet’te görevlendirildi. Çalış’ın, “LGBT propaganda ve dayatması, insanlık suçudur” ve “LGBT, küresel sermaye-siyaset-medya desteğine sahip lobilerin, fıtrat değerlerine başkaldırısıdır, nesli ifsat akımıdır, ideolojik bir dayatmadır” paylaşımları ile LGBTİ+’ları “fıtrata karşı girişilmiş insanlık tarihinin en büyük fesat akımı” olarak nitelendirdiği paylaşımları bulunuyor.
  • Hedef göstermelerin ardından Murat Övüç’ün Urfa konseri iptal edildi. İptal kararı, İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, “LGBT Temsilcisi Murat Övünç bu hafta sonu Urfa' da program yapacakmış. Peygamberler şehri Şanlıurfa'nın değerli halkının kahır ekseriyeti bu rezilliği istemiyor, yüzlerce mesaj alıyoruz. Bu program iptal edilmeli” paylaşımının ardından geldi.
  • Kocaeli sahilinde trans bir kişinin cesedi bulundu.
  • İzmir ve Mersin’de 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla gerçekleştirilen eylemlere kolluk saldırdı. İzmir 20 Kasım Platformu, Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü açıklamasını İzmir Barosu önünde gerçekleştirdi. Platform, açıklaması öncesinde İzmir Barosu’nun Özgür Kürsü’de 20 Kasım için gerçekleştirdiği açıklamaya polis saldırısını kınadı. Mersin’de polis 20 Kasım için bir araya gelen trans aktivistlere saldırdı. Şiddetle gözaltına alınmaya çalışılan aktivistleri polislerin elinden eyleme katılan diğer aktivistler geri aldı.
  • 12. Kalkınma Planı, LGBTİ+’ları “zararlı” ilan etti. On İkinci Kalkınma Planı'nda LGBTİ+'lar “zararlı akımlar” ifadeleriyle geçiyor. BM Türkiye’nin kalkınma amaçları arasındaysa toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yer alıyor.

Kasım ayı davaların seyri

Kasım ayında davaların seyri ise şu şekildeydi:

  • Sitrak Kaplan Davası yeniden ertelendi.
  • Eşcinsel olduğu için hakemlikten men edilen Halil İbrahim Dinçdağ, AİHM yolunda.
  • BEKSAV Davası, 30 Ocak tarihine ertelendi. BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerinin, Onur Ayı’nda polis saldırısıyla yapılması engellenen film gösterimi gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında, yargılananlar polis şiddetini anlattı.
  • Hande Buse Şeker Davası, 5 Aralık’a ertelendi.
  • 42 kişinin yargılandığı 2. Ankara Onur Yürüyüşü Davası 31 Ocak 2024’e ertelendi. Mahkeme, Ankara Onur Yürüyüşü davasında KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar ve gazeteci Emel Vural’ı tanık olarak dinledi. Gazeteciler, hem eylemcilere hem kendilerine polis şiddetini anlattı.
  • 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü Davası ise 23 Şubat 2024’e ertelendi. 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle işkenceyle gözaltına alınan 70 kişinin yargılandığı davada bugün, avukatlar beraat talep etti.
  • Savcı, Trans Onur Yürüyüşüne katılanlara dava açılmasına yer olmadığına karar verdi. Savcı, Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 9 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
  • 2020 Onur Yürüyüşü paylaşımı sebebiyle “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılamak” iddiasıyla yargılanan gazeteci Semra Çelebi beraat etti.

Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü, anayasa, dava
İstihdam