16/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar
Çalışan Gazeteciler Günü’nün çalıştırılmayanları LGBTİ+ gazeteciler, Kaos GL dergisinin yeni sayısı, TİP’ten “eşcinsel aday” açıklaması, İzmir’de Hande Buse Şeker ve Berrak Yılmaz için lokma, Onur Haftası çağrısı ve non-binary yüzücü Pars Loren’le söyleşi…
Yoğun geçen bir haftanın ardından herkese merhaba…
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile başladığımız haftanın öne çıkan gündemlerinden biri gazetecilerin sorunlarıydı. Çalışan Gazeteciler Günü’nde çalıştırılmayan gazetecilere, LGBTİ+’lara mikrofon uzattık. Gazetecilik yapmak için kimliğinden taviz vermenin dayatıldığını, mücadele etmenin nasıl işin bir parçasına dönüştüğünü anlattılar.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da işyerinde taciz ve şiddete karşı kampanya başlattı. Çalışma yaşamında şiddet ve cinsel tacize karşı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmesini hatırlatan Komisyon, “ILO 190’ı tanıyın, çalışma yaşamında şiddet ve cinsel taciz son bulsun” diyor ve şiddete karşı birlikte mücadeleye çağırıyor. Komisyon imza kampanyasında gazeteci kadınların yarısının iş hayatında cinsiyeti nedeniyle en az bir kere şiddete maruz kaldığını da vurgulayarak şöyle diyor: “Şiddetin faili kimi zaman yönetici, kimi zaman çalışma arkadaşı, kimi zaman sosyal medya kullanıcısı, kimi zaman polis. Öte yandan, araştırmalara göre gazeteci LGBTİ+lar işyerlerinde kimlikleriyle var olamıyor, kimliklerini saklamaya zorlanıyor, ayrımcılık işyerlerinde eşitliği engelliyor.”
Kaos GL Dergisi “Kesişimsel Aktivizm” sayısı çıktı!
1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisi’nin 182. sayısı “Kesişimsel Aktivizm” dosya konusuyla yayınlandı. Kesişimsel Aktivizm dosyasına “Kesişimselliğin Aktivizmde ve Akademide Açtığı İmkanlar” yazısıyla E. Ege Tektaş; “Bayard Rustin’den İstanbul Sözleşmesi’ne: İnsan Hakları Hareketlerinin Lubunyalarla İmtihanı” yazısıyla Murat Çekiç; “Hak Örgütlerinin, LGBTİ+ Hareketiyle Kesişim İmtihanı: Şimdi Sırası (mı?)” yazısıyla Sibel Yükler; “İkiliklerden Akışkanlığa Bir Giriş: Engelli Kadın Kesişimselliği” yazısıyla Bahar Yavuz; “Yetmiyor, Kesişimsellik Yetmiyor: Bütünleşik Özgürlük Mücadelesine Dair” yazısıyla Aslı Alpar; “Köşe Başında Bir Sanatçı: Stephen Varble” yazısıyla Furkan Öztekin ve “Çizgilerde Kesişimsellik” röportajı ile Yasemin Bahar katkı sundu. Güncel Sayfalarda ise İlker Hepkaner, Arzu Bulut, Ali Bulunmaz, Aras Örgen, Remzi Altunpolat, Hans Knutagård, Aslı Ceren Aslan ve Kuir Kıbrıs Derneği yazılarıyla yer aldı. Bu sayının kapağında Bartu Akyürek tasarımıyla katkı sunarken, umumda Asya Leman’ın çalışması bulunuyor.
İzmir’de Hande Buse Şeker ve Berrak Yılmaz için lokma
Bu hafta İzmir’de Genç LGBTİ+ Derneği sokağa çıktı. Hande Buse Şeker’in ölüm yıl dönümü ve Berrak Yılmaz'ın ölümünün kırkıncı günü için lokma dağıttı: “Hande Buse ve Berrak'ı katleden faillerin adil ve şeffaf yargılanmasını, nefret saikinin tespit edilerek en ağır cezayı almalarını talep etmeye devam ediyoruz! Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz, biliyoruz ki trans cinayetleri politiktir ve önlenebilir.”
TİP’ten “eşcinsel aday” açıklaması
Haftanın öne çıkan bir diğer gündemi Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıklamasıydı. Baş, “Partimizin açık eşcinsel kimlikli milletvekili adayı olacak. Bu adayın kim olacağına LGBTİ+ örgütleri, platformları karar verecek” dedi.
LGBTİ+ örgütlerinden kısa kısa
30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası için çağrı yayınlandı: “Maruz kaldığımız ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele etmek, bizimle benzer deneyimlerden geçen lubunyalara alan açmak ve ihtiyaç duyduğumuz dayanışmayı inşa etmek için gülüşün, direngenliğin ve renklerinle sen de İstanbul Onur Haftası Komitesine katılabilirsin. Mücadele ve dayanışma sana her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor lubunya!”
17 Mayıs Derneği yayımladığı “Çankaya Kent Masalları” araştırma raporunu, Ankara, Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla tanıttı. Çankaya Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ayrancı Semt Meclisi, Çankaya Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğüne bağlı Eşitlik Birimi, Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği ve Ankara Tabip Odası LGBTİ+ Komisyonu’ndan temsilcilerin katıldığı toplantıda raporu 17 Mayıs Derneği’nden Anjelik Kelavgil sundu. Rapor, Ankara'nın Çankaya İlçesinde yaşayan ve/veya çalışan LGBTİ+’ların sağlık hakkına erişimde karşılaştıkları sorunlar, sorunların çözümüne dair beklentileri ele alıyor.
Pars Loren’le söyleşi
Danimarka, Kopenhag’da LGBTİ+’ların insan haklarını; kültür, sanat, spor alanlarında tartıştıran WorldPride 2021 kapsamında düzenlenen EuroGames’den üç altın madalya kazanan yüzücü Pars Loren’le tanıştınız mı? Pars Loren, bu yarışmaya Türkiye’den katılan ilk nonbinary yüzücü. Yarışma sonrası Pars’a mikrofon uzattık: “Spor gibi maalesef çok eril bir dünya içerisinde queer bir yüzücü olarak çok büyük zorluklarla mücadele ederek hayatımın on bir yılını geçirdim. Eminim okuyucularınız arasında bir yerlerde spor yapan ve anlattıklarımı okuduktan sonra benim gibi hisseden kişiler vardır. Tek dileğim onların mücadelesine umut ışığı olması bu başarının. Çünkü bu sadece benim değil, tüm komünitemizin mücadeleleri, pes etmeyişleri sonucu kazanılmış bir başarı.”
Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, yaşam