09/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Onur Yürüyüşü davaları, yargıdan sevindirici iki haber, ekonomik krizin yansımaları ve daldan dala köşe yazılarıyla haftanın özeti…

Haftanın gündemi: Yasaksa yasak, günahsa günah, kim yaktıysa bu ateşi o söndürsün o zaman! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir kamu görevi olan halkın haber alma hakkının ürünü olan haber, ne zaman bir tüketim nesnesine dönüştü? Veya her daim öyleydi de biz mi farkında değildik? Bir haberin sosyal medyada çektiği ilgi saniyelerden dakikalara ulaşınca sevinmeye ne zaman başladık? Bilgi akışının hızlanması, haberin değeri ve etkisini nasıl etkiledi?

Bütün bu sorular uzun zamandır hem gazetecilerin hem de iletişim akademisyenlerinin tartıştığı sorulardan sadece birkaçı. KaosGL.org’taki yayıncılığımızda da gündemimize aldığımız hem anlamaya hem de dönüşümün bir parçası olmaya çalıştığımız meseleleri ortaya döken sorular.

Bu çabamızın bir parçası olarak, hem önemli gelişmeleri gündelik olanın uçucu etkisinden çıkartmak hem de okurlarımıza her hafta derli toplu okuyabilecekleri bir kaynak yaratmak için Haftanın Gündemi’ne başlıyoruz. Bu pasajlarla bir yandan da haberin sınırlarını aşarak yorumlamaya, haberi ve habere konu olan gelişmeleri incelemeye çalışacağız. Burası bir yandan da okurlarımızdan gelen e-postaları yanıtlayabildiğimiz, okurlarımızın haberler hakkında yorumlarını taşıyabildiğimiz bir mecra olacak diye umuyoruz.

haftanin-gundemi-yasaksa-yasak-gunahsa-gunah-kim-yaktiysa-bu-atesi-o-sondursun-o-zaman-1

Bir yandan da her hafta LGBTİ+ ve/ya kuir sanatçıların eserleri de bu yazıya eşlik edecek. 2022’nin ve yayın hayatının ilk yazısına eşlik eden fotoğraf, Hakan Sorar’dan. Yalnızlığı ve direnci yakalayan bu fotoğraf ve Ahmet Rüstem Ekici, Ateş Alpar, Hakan Sorar ve Mert Çağıl Türkay’ın eserlerini Koli Art Space’deki “Hadi Bana Geçelim” sergisinde görebilirsiniz.

Lafı fazla uzatmadan haftanın öne çıkan gelişmelerini gelin birlikte hatırlayalım…

Yargıdan 2022 sürprizi: İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne altı ayrı dava!

haftanin-gundemi-yasaksa-yasak-gunahsa-gunah-kim-yaktiysa-bu-atesi-o-sondursun-o-zaman-2

Fotoğraf: Alen Geziyan, 26 Haziran 2021, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve ardından yürüyüşte polis işkencesiyle gözaltına alınanlara dava açılması 2015’ten beri geleneğe dönüşen bir uygulama. 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda bu geleneğin ilk halkasında bir değişiklik yapıldı ve daha yürüyüşten günler önce Heybeliada’da yapılması planlanan piknik yasaklandı, piknik Şişli’deki Maçka Parkı’na taşındı, burada da polis engeliyle karşılaştı. Geleneğin ikinci kısmı olan davalarda da değişikliğe gidildiğini bu hafta öğrendik. Her sene tek bir dava açılırken bu sene 6 ayrı dava ile karşı karşıyayız!

Aynı etkinlik dolayısıyla, beşi aynı gün olmak üzere yaşanan gözaltıların ardından 6 ayrı dava açılması bir yenilik. Gönül isterdi ki bu hafta yenilik olarak temel hak ve özgürlüklerini kullanan LGBTİ+’lara saldıran polisin yargılandığını yazalım ancak onun yerine bu yeniliği siz okurlarımıza aktarmak zorunda kaldık.

Bir diğer yenilikse 2911 sayılı kanun yani toplantı ve gösteri yürüyüşlerini engellemek için araca dönüşen bu metne ilişkin bir yargılamayı yürüten savcıların terör ve örgütlü suçlar savcıları olması. Altı ayrı davayı anlamaya, duruşma tarihlerini öğrenip haberleştirmeye çalışırken arada kaynamasın bu yenilik de! Haber odasında “ne mana?” diyerek anlamaya çalıştığımız bu meseleyi anlayamadık. Neyse ki SPoD Hukuk ve Adalete Erişim Koordinatörü ve 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası gönüllülerinden Avukat Umut Rojda Yıldırım yardımımıza yetişti ve anlattı:

“Aynı etkinlikten farklı saatlerde gözaltına alınan insanlara ayrı ayrı dava açmak bilinçli bir tercih. Birleştirmek yerine dosyaları ayırarak hem takip etmeyi zorlaştırıyorlar hem de kamuoyu desteğini azaltmayı hedefliyorlar. Yalnızlaştırmak dışında hukuki herhangi bir izahı yok bu durumun.”

Dava takvimi ve olayın tüm detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz - 2021 İstanbul Onur Haftası bilançosu: Polis saldırısı yetmedi, 6 ayrı dava açıldı!

Yargı cephesinden iki sevindirici haber

haftanin-gundemi-yasaksa-yasak-gunahsa-gunah-kim-yaktiysa-bu-atesi-o-sondursun-o-zaman-3

Bu hafta yargı cephesinden sadece kötü haberler almadık. İki sevindirici gelişmeyi de okurlarımızla paylaşabildik. Bunların ilki, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi kurucularından Av. Öykü Didem Aydın, Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday adayı olması. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün de avukatlarından olan Aydın’ın aday adaylığı resmileşti. Şimdi sırada Barolar Birliği oylaması var.

Bir diğer gelişme ise olması gereken olduğu için sevindiğimiz bir durum. Mart 2021’de Emre Bozkurt isimli erkek, Suriyeli mülteci trans kadın Asya’ya yakıcı bir madde ile saldırdı. Asya, iki gözünü kaybetti. Bu hafta ise saldırgan Emre Bozkurt’a verilen “haksız tahrik” kararı Asya’nın avukatı Jiyan Kaya’nın üst mahkemeye yaptığı itirazla bozuldu. Haksız tahrik indiriminin kaldırılmasına ve saldırganın üst sınır olan 12 yıl 36 ay ile cezalandırılmasına hükmedildi. Haberi Işık Cemre Güngör’den okuduk.

Dünyadan: Trans ve non-binary gençlerin hormona erişebilmesi intihar riskini azaltıyor

LGBTQ gençler için dünyanın en büyük ve yaygın intihar önleme ve kriz yönetme programı olan The Trevor Projesi’nden araştırmacılar, önemli ve kapsamlı bir araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarını Selma Koçak, çevirerek haberleştirdi. Peki nedir bu araştırmayı önemli kılan? Journal of Adolescent Health’te yayınlanan araştırma sonuçları cinsiyet olumlayıcı hormon terapisinin (GAHT) trans ve nonbinary gençler arasında depresyonu, intihar eğilimini ve girişimini kayda değer ölçüde azalttığını doğruluyor.

Trevor Projesi’nin Yöneticisi Amit Paley, “Trans ve nonbinary gençler arasında cinsiyet olumlayıcı hormon terapisini araştıran ilk kapsamlı çalışmayı yapmaktan gurur duyuyoruz. Cinsiyet olumlayıcı hormon terapisinin depresyon ve intihar girişimi oranlarını düşürme potansiyeli olduğu çok açık. Dolayısıyla bunu yasaklamanın ve gençleri zararlı siyasi söylemlere maruz bırakmanın neden olacağı hasarlar da bir o kadar açık” diyor ve ekliyor: “Ülkedeki tüm trans ve nonbinary gençlerin, onaylayıcı, hasta merkezli ve kanıta dayalı tıbbi tedaviye erişebiliyor olması çok önemli.”

Hepimizin gündemi: Ekonomik kriz ve zamlar

haftanin-gundemi-yasaksa-yasak-gunahsa-gunah-kim-yaktiysa-bu-atesi-o-sondursun-o-zaman-4

Fotoğraf: 1 Mayıs 2014, Ankara

Bu hafta gündemimizdeki bir diğer konu hepimizin gündemindeki ekonomik kriz ve yeni yılda gelen zamlardı. Hepimizin gündeminin nasıl da hepimizi aynı etkilemediğini uzmanlarla konuştuk. Prof. Dr. Şemsa Özar, Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu’ndan araştırmacı Remzi Altunpolat, Kaos GL İnsan Hakları Programı’ndan araştırmacı Defne Güzel ve 17 Mayıs Derneği’nden Rıza Yılmaz ekonomik krizin LGBTİ+’ları nasıl etkilediğini anlattı: Ekonomik kriz, halihâzırda kırılgan olan grupları daha da savunmasız hale getiriyor. Kriz anları LGBTİ+’lar için daha başka kriz anlarını da getiriyor.

Kaos GL’den çağrı: Patikalarda buluşalım

haftanin-gundemi-yasaksa-yasak-gunahsa-gunah-kim-yaktiysa-bu-atesi-o-sondursun-o-zaman-5

Kaos GL’nin 2006 yılından bu yana örgütlediği Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın 2022 çağrısı da bu hafta yayınlandı. Bugüne kadar 35 farklı şehre ulaşan buluşmalara şehrinizde ev sahipliği yapmak isterseniz bilgi@kaosgldernegi.org adresine e-posta atmanız yeterli. “Patikalarda buluşalım” diyen Kaos GL sizi konuşmaya, tartışmaya, birlikte yürümeye davet ediyor:

“Sosyal hizmet uzmanları, avukatlar, öğretmenler, ruh/akıl sağlığı uzmanları, sivil toplum örgütleri, kadın örgütleri, feministlere, alternatif medya kuruluşları, sağlıkçılar, insan hakları savunucuları, mülteci/göç alanında çalışanlar, iklim aktivistleri, HIV ve cinsel haklar alanında çalışan aktivistler, ayrımcılığa karşı ses çıkartmak isteyen ve LGBTİ+ alanında farkındalık geliştirmek, mücadelemize rengini ve sesini katmak isteyen herkese açık çağrımız. Kaos GL Derneği, Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalarla online ve yüz yüze etkinliklerle sizlerle buluşmak istiyor.”

2022’ye yeni yazarlarla girdik

2022 yılında sürprizimiz yeni yazarlarımız oldu. Senelerdir LGBTİ+’ların ifade alanı olan Gökkuşağı Forumu’muz artık düzenli yazarlarını ağırlıyor. Bundan böyle her Pazartesi Anjelik Kelavgil gündem özel lubunyazılarıyla, her Çarşamba Alp Kemaloğlu yeni sorular ve yöntemlerle ruh sağlığı yazılarıyla, her Perşembe Yasemin Bahar köşe yazısı kavramına yeni bir soluk getiren yazılarıyla, her Cuma Rıza Yılmaz iç döküşten güçlenmeye sosyal hizmet yazılarıyla, yine her Cuma Kardelen Yılmaz hukuku sevmeyen bir hukukçu olarak hukuk yazılarıyla ve her Cumartesi Aras Örgen esenlik yazılarıyla Gökkuşağı Forumu’nda olacak. Yeni yazarlarımızla ilgili sürprizlerimiz için takipte kalın.

Haftaya burada görüşmek üzere esen Pazarlar! Bize ulaşmak isteyenleri web@kaosgl.org adresine bekleriz.


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, yaşam
İstihdam