18/06/2021 | Yazar: Ali Erol

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret sadece iş hayatında cinsiyet kimliği ayrımcılığıyla yetinmiyor yaşam hakkına da karşı: “Gebersin”

Homofobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı Sosyal Medya Seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Winter / KaosGL.org için stok görsel

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih sürecinde LGBTİ+ yurttaşları hedef alan kamu temsilcileri, hükümet yanlısı medya derken ardından transfobik ve homofobik makbul vatandaş nefreti geliyor.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Mayıs Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

İstanbul Sözleşmesi’ne karşı gongo faaliyetleri

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından Mart ayı, LGBTİ+ yurttaşları hedef alan kamu temsilcilerinin kurumsal homofobik nefret söylemiyle, Nisan ayında ise hükümet yanlısı medyanın doğrudan devriye girmesiyle geçerken, Mayıs ayında da Sözleşme’ye karşı faaliyet yürüten cinsiyetçi ve homofobik gongoların nefret söylemleri sürdü. 

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, basında nefreti görev belleyen yayın organlarından Doğru Haber’in ajansı İLKHA, İstanbul Sözleşmesi’ne karşı cinsiyetçi ve homofobik gongo faaliyetlerine aracı olmaya devam ediyor.

“'İstanbul Sözleşmesi'nden çekildik' denildi ne oldu?” başlığı ile isminin “Türkiye Aile Meclisi” olduğu söylenen muhafazakâr gongonun cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemine aracı olan Doğru Haber yayını: “LGBTP fuhuş Lobisi…”

“İstanbul Sözleşmesi’nden “çekilmek” yetmez, Grevio, ETCEP, Nüfus cüzdanlarındaki GENDER maddesi, CEDAW ve Lanzarote” diyerek saydıran cinsiyetçi ve homofobik nefret yayını ile muhafazakâr gongo aklı sıra “Bari LGBT+’lilere şiddet de, diğer insanlara göre artırılsın” çağrısı yapıyor: “'Kadına şiddet' ne demek. Artık biyolojik cinsiyet yok. Nüfus cüzdanımızdaki GENDER bunu ifade ediyor. Kadın erkek, toplumsal cinsiyet şeklinde yeniden tanımlanıyor ve bu durum cinsel deneyim, cinsel yönelim ve cinsel tercihle şekilleniyor. Eskiden kadınken, şimdi erkek olan ya da kendini öyle hisseden veya tanımlayan, din, ahlak ve gelenekten bağımsız bir birey ile kendini kadın hisseden bir transseksüel, ya da biseksüel veya intersex bu yasaya göre nasıl muamele görecek. Bari LGBT+’lilere şiddet de, diğer insanlara göre artırılsın, çünkü bunlarda pozitif ayırımcılığa tabi 'Dezavantajlı grub'tan, sözleşmeye göre.”

Çalışma hakkına karşı cinsiyetçi, transfobik nefret söylemi

25 yaşındaki fizyoterapist trans erkeğin, özel rehabilitasyon merkezine yaptığı iş başvurusunun, “biz erkek arıyoruz” denilerek reddedilmesini haberleştiren Gazete Kolektif’in haberini facebook hesabında paylaşan Cumhuriyet gazetesinin hak haberi cinsiyetçi ve transfobik nefret söylemleriyle karşılandı.

İş görüşmesinde cinsiyet kimliği ayrımcılığı ile karşı karşıya kalan fizyoterapist, trans olmasının onurunu kıracak şekilde davranışlara maruz kalmasını gerektirmediğini söylüyor ve devam ediyor: “Sonuçta ben de hastalara sevgi, hoşgörü ve güler yüzle iyileşme süreçlerine destek olmak isteyen; kimsenin ne benden üstün olduğu ne de benim kimseden üstün olduğumu düşünen bir bireyim. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması yoluna gidilmesi zaten Türkiye’de LGBTİ+ bireylerinin haklarına saygı duyulmayan bir ortamdayken LGBT’leri daha da ötekileştirme onlara karşı nefret söyleminin ve nefret cinayetlerinin önünün açılmasına neden oldu. Bu gidişatta devletin hakkımı koruyacağına dair güvence görmüyorum. Gelecek için kaygılıyım.”  

İş görüşmesinde cinsiyet kimliği ayrımcılığına uğrayan trans erkek haberine düşülen cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri sadece çalışma hayatında cinsiyet kimliği ayrımcılığını savunmuyor aynı zamanda yaşam hakkına da karşı: “Gebersin”

“Amerika kendi ülkesi bayrağının yanına tüm dünyadaki Konsoloslukların lgbt bayrağı ekledi bu insan is ariyorsa onlara tazminat davası açsın. Dünyadaki 3.5 zengin aile bu insanları bu hale getiriyorlar Komiteler ve dernekler ile sonuç bu zengin alilelere tazminat”

“milletin cinsiyeti derken zaten kadin erkék olarak iki cinsiyet var başka hangi cinsiyetten bahsediyon ib.........mi”, “Tipe bak. Evlat olsa sevilmez. Bide isci olarak mi alinacak”, “Yahu bu nasıl bir sapkınlıktır kadın erkek tamamda bu 3 ncü çeşit nedir bir bunlar eksikti”, “bi ibnmz eksikti demiştir işveren”, “ALLAH bilmiyor muydu bu topu kadın olarak yaratmayı”

“E doğru söylenmiş Adamlar Erkek Arıyormuş Nonoş değilki neyi Garipsediniz ? Bundan sonra Ben özgürüm ben istediğim gibi yaşayacam diyen Nomoş Kardeşler Aklınızı Başınıza Alın Hem Nonoş olayım hem İyi konumlarda çalışayım diye birşey yok akıllı olun Yaratanın Yarattığı gibi yaşayın.”

“Trans erkek diye bir şey yoktur. Bir insan ya erkektir ya kadındır. Gerisi psikolojik rahatsızlıktır, tedavi gerektirir. NOKTA.”, “Sizin gazeteye alın bunu, yakışır kadronuza...”, “İşveren ne yapsın o kadar lgbt örgütüne sahip çıkanlar bu arkadaşada sahip çıksın lgbt dostluğunuz var sonuçta:)”, “Tras erkek ne demek' transit çalişiyosa zaten işi var" bu transin açilimini bir açiklarmisiniz.????”, “Chdpye yollayın,il başkanı yapsınlar..”

“Erkeğin transi mi olur ya erkektir ya karı bu ne ya trans mrans ulke ne hale geldi ...hz Lut As dönemini geçtik”, “Bu tpluma ne yapsanz LGBT-İ grmeyecek. Buna müsade etmeyeceğiz. Spk herifler...”, “Berline homoseksuel meyhane açmış türkiyeliler utanıyoruz”, “Kuresel tuzak”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Mayıs ayı “köşe”leri

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın “köşe” yazarları nefret saçan ayrımcı dilleri için “konu” ve “gündem” fark etmiyor…

İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle yetinmeyen muhafazakâr gazete “köşe”leri, LGBTİ+ realitesine inkâr ve imha istiyor…

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz. Mayıs ayının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Yeni Akit, haber7 ve Anadolu Gazete yazarlarından seçtik: “Sözleşme feshiyle yetinmeyen muhafazakâr “köşe”ler, LGBTİ+ realitesine inkâr ve imha istiyor”

Akit’in homofobik nefretinin Mayıs seyri

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organlarından Akit’in aylık nefret söylemi seyrini takip ediyor.

Yeni Akit’in Mayıs ayı listesi, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren, hedef gösteren “haber” ve “köşe” yazıları ile birlikte doğrudan LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik saldırıların takibi ve kaydından oluşuyor.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Mayıs listesi, “Akit’in cinsiyetçi-homofobik nefreti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit’in kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı öfkesi de nefreti de dinmiyor. Akit’in muhalefet karalama bahaneli homofobik nefret siyaseti “haber” adı altında her seferinde LGBTİ+’ları hedef alıyor: “eşcinsel azgınlar”, “Eşcinsel sapkınlar”, “ahlaksızlık”, “azgın azınlık”, “Eşcinsel sapkınlar”, “toplum ahlak yapısına düşman olan eşcinsel seviciler”, “eşcinsel sapkınları güzelleme”, “İğrenç 'İnsan'lar”, “LGBT sapkınları ile yol yürüyen kadın dernekleri… LGBT'liler için kampanya yürüten kadın dernekleri…”, “çürümüş LGBT zihniyeti”, “LGBT seviciler”, “skandal”, “annelik kavramını ayaklar altına alan LGBT”, “sapkınlara belediyede destek”, “eşcinsel sapkınlık… dinimiz İslam'ın lanetleyerek yasaklığı eşcinsel sapkınlar…”, “Ekrem’in LGBTİ aşkı yeniden depreşti… Sapkınlık peşinde… LGBTİ sapkınlığına kurumsal düzeyde resmiyet kazandırmak… LGBTİ sevicileri… Eşcinsel nikâh kıyabilir…”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği zırvası… İmamoğlu, İBB olarak LGBTİ’lerin yanında olduklarını itiraf etti… İmamoğlu’ndan, eşcinsel sapkınlara yönelik skandal bir itiraf… “sapkınların yanındayız”… sözde kadın örgütleri… LGBTİ sapkınların hakları… LGBTİ sevicisi İBB Sosyal Politikalar Koordinatörü…  Sapkınlığı meşrulaştırıyor… LGBTİ sapkınlığına resmiyet kazandırmak…”, “Büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri üzerinden sapkınlığı meşrulaştırma girişimi… LGBT’li sapkınların fotoğrafını paylaşıp destek mesajları…”, “sapkın homoların Onur Ayı… Çocuklarımızı hedef alıyorlar… eşcinselliğin paçavrasını temsil eden gökkuşağı renkleri… masum çocuklara yönelik sinsi tuzak”, “sapkınların normal insanlar olduğu düşüncesi… Sapkınlara verilmiş bir selam… LGBTQIA+ adlı sapkın oluşumun üyesi… “kapsayıcılık” zırvası… sapkın tasarımcı…”

homofobik-nefret-soyleminin-mayis-ayi-sosyal-medya-seyri-1 

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya
İstihdam