27/05/2021 | Yazar: Ali Erol

LGBTİ+ yurttaşları hedef alan kamu temsilcilerinin kurumsal homofobik nefret söylemi yetmediğinde yardıma hükümet yanlısı medya koştu

Homofobik nefret söyleminin Nisan ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Winter / KaosGL.org için stok görsel

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Nisan Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor. 

Kamunun Nisan ayı kurumsal homofobik nefret söylemi

Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesi gereğince vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla yükümlü kamu temsilcileri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına devam ederken, Nisan ayı boyunca LGBTİ+ yurttaşlara yönelik homofobik nefret söylemini sürdürdüler.

Daha önce de eşcinselliğe dair ayrımcı yaklaşımda ve “ahlaksızlık” ifadesiyle homofobik nefret söyleminde bulunan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Nisan ayında da sansürcülüğe devam etti.

Ayrımcılık suçuna gerekçe olarak gene “ahlak” bahanesi gösteren RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in “Eşcinsellik bizim ahlaki yapımıza aykırı” söylemine Sabah gazetesinden Tuba Kalçık aracılık etti: “Eşcinsellik bizim ahlaki yapımıza aykırı. Eşcinselliği çocuklarımıza özendirmeye çalışan dizileri tasvip etmemiz mümkün değil. Sadece eşcinsellik de değil, şiddet içeren, milli ve manevi değerlerimizi hedef alan yapımlara göz yumamayız. Ülkemize, devlet başkanımıza, bayrağımıza, dinimize hakaret eden yapımların yayınlanmasına izin veremeyiz.” 

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in “Eşcinselliği çocuklarımıza özendiren dizilere izin veremeyiz” söylemini başlıktan servis eden Sabah gazetesi, Tuba Kalçık imzalı söyleşiyi, bir kez de “eşcinselliği özendiren diziler” başlığı ile yayınlarken, ayrımcılığa, yasak ve sansür ile manipülasyon ve dezenformasyona ortak oldu: “Şahin, eşcinselliği bir yaşam biçimi olarak dayatan, yaş sınırı olmaksızın özendiren dizi, film ve yapımlara karşı atılacak adımları aktardı.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yasak ve sansüre bahane olarak sarf ettiği “Eşcinselliği çocuklarımıza özendirmeye çalışan dizileri tasvip etmemiz mümkün değil.” ayrımcı söylemini, “kırmızı çizgilerimiz belli” notuyla twitter hesabından da paylaştı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında duyurduğu “Kadın Haklarına Dair İlkeler Bildirgesi”nde “cinsel yönelimler”i “mücadele edilmesi gereken alanlar” arasında sayan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Nisan ayında da gene “LGBT lobisi” nakaratına devam etti.

LGBTİ+’ların varoluş hakları ile anayasal eşitlik taleplerini “cinsel kimlik propagandası” söylemiyle yaftalayan KADEM Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun ardından, LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik edip hedef gösteren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr nefret medyasından Yeni Şafak bu kez de KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’a aracı oldu.

Yeni Şafak, KADEM Başkan Yardımcısı’nın sözlerini, “Kadın Hakları İçin Mücadeleye Devam” ara başlığıyla aktarırken, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi “LGBT lobisi” ifadesiyle karşımıza çıkıyor: “Kadın hakları ise tabii daha kapsamlı bir konu. Kadın haklarının tesisi için İstanbul Sözleşmesi’nden önce de mücadele veriliyordu, sonrasında da belki daha güçlü bir şekilde verilmeye devam edilecek. Bu noktada, kadın hakları tartışmasının sağlıklı bir zemine çekilmesi için çaba göstereceğiz. Ne baskıcı ve kısıtlayıcı önyargıların ne de LGBT lobisinin uluslararası ölçekteki propagandasının, kadın hakları mücadelesine zarar vermesine razı olabiliriz. Kadın hakkı denince bunun sadece Batılı ve seküler bir tanımlaması olmadığını; temelde büyük bir ortak payda olmakla birlikte, her kesimin, her toplumun bu hakları kendi inancı ve toplumsal gerçekliklerine göre tanımladığını göstermek mühim.”

Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Yeni Şafak aracılığıyla sarf ettiği, cinsiyetçi ve homofobik ayrımcı söylemini KADEM, facebook sayfasından ve twitter hesabından da tekrar etti.

Kadınların eşit hak mücadelesini tanımayan muhafazakâr erkek siyasetine karşı İstanbul Sözleşmesi’ni savunabilme aracı olarak “lobi” ve “endüstri” gibi kara propaganda politikalarıyla LGBTİ+'ları hedef gösterip düşmanlaştıran homofobik nefret söylemine ortak olan KADEM’in paylaşımına, Cumhuriyet köşe yazarı Zülal Kalkandelen, “Toplumsal barışa asıl tehdit, cinsel yönelim temeline dayanarak ayrımcılık yapılamaz” cümlesini tehdit olarak görenlerdir” tepkisi gösterdi: ““LGBT lobisinin uluslararası ölçekteki propagandası” nedir? Numan Kurtulmuş’un izinden gidip, “LGBT gibi marjinal unsurların cinsel yönelim kavramının ardına sığınıp faaliyet yapabileceğine” dair korku mu salınıyor? Onları “sapkın” diye damgalayarak mı koruyacaklar toplumun asayişini? Biliniz ki toplumsal barışa asıl tehdit, “cinsel yönelim temeline dayanarak ayrımcılık yapılamaz” cümlesini tehdit olarak görenlerdir.”

Muhalefet, hükümet yanlısı medyanın homofobik nefretinin hedefinde

Manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran; nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden hükümet yanlısı medyanın karalama kampanyasının Nisan ayı hedefi muhalefet partileri ile genel başkanları oldu. 

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu karalamaktan gözü dönen hükümet yanlısı gazete köşe yazarları, kahvehane okey masalarındaki siyasi sohbetlerde dönen laflardan hallice olmayan cinsiyetçi ve homofobik söylemleriyle Nisan ayı “köşe”lerini doldurdular.

Köşelere sığmayan muhalefet karalama bahaneli cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını hükümet yanlısı medyanın doğrudan “haber” adı altında servis etmesini, medya ombudsmanı Faruk Bildirici, “A Haber ve İHA'dan yalan haber üretme dersleri” başlığı altında ifşa etti: “"Kılıçdaroğlu'na LGBT fahri üyeliği" ve "Akşener’e LGBT heyetinin teşekkür ziyareti" haberleri örneğinde iktidar medyasının yalan haber üretme çabasını inceledim. Ne ziyaret var ne de Ankara LGBT Sözcülüğü! Ama İHA ile A Haber bunu başardı!”

LGBTİ+ yurttaşları hedef alan kamu temsilcilerinin kurumsal homofobik nefret söylemi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından Mart ayı boyunca devam ederken, Nisan ayında hükümet yanlısı medya doğrudan devriye girdi ve İHA’nın “LGBT’li bir grup” olarak servis ettiği “haber”ler, muhalefet partilerinin genel başkanlarını karalama kampanyasına döndü: “LGBT üyelerinden İYİ Parti lideri Meral Akşener'e teşekkür” & “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fahri LGBT üyesi yapıldı”

Yeni Şafak, Anadolu Ajansı’nın servisini, “LGBT'lilerden İYİ Parti'ye teşekkür” başlığı ile verdi: “İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki gösteren LGBT üyeleri, İYİ Parti Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Teşekkür ederiz Meral anne" yazılı pankart taşıyan grup, "İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener olmak üzere ülkemizdeki LGBT topluluğuna sahip çıkanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz" açıklamasında bulundu.”

Muhalefet parti genel başkanlarına yönelik hakaret, LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleri ise Yeni Şafak’ın teşvik ettiği takipçilerinden geldi: “Bu sapkınların sahip çıkması , sözleşmeden çıkmanın ne derece doğru olduğunun göstergesi.”

Homofobik nefrete teşvik ettikleri okur ve takipçilerinin mesajlarını beklemeyen Takvim ve AHaber ise “LGBT'lilerden İYİ Parti'ye teşekkür” servisine doğrudan kendi nefret mesajlarını baştan kattılar: “Sapkın eşcinsel lobi LGBT'den İP Başkanı Meral Akşener'e teşekkür ziyareti – “İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. Dünya çapında eşcinselliği yayma görevi üstlenen LGBT örgütü üyeleri ise İP Başkanı Meral Akşener'e teşekkür ziyaretinde bulunarak "Bize cesaretle güç veriyorsunuz" dedi.” Takvim devam ediyor: “Sapkın LGBT dernekleri”, “İYİ Parti’nin yumuşak karnı” Akit’in yalan haberi gelsin: “LGBT'li sapkınlardan İP'e ziyaret! Meral Akşener poz vermeye utandı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Nisan ayında, hükümet yanlısı medyanın karalama kampanyasının hedefi olması, Haber Global’de canlı yayına katılıp Buket Aydın’ın sorularını yanıtlamasıyla başladı.

Kılıçdaroğlu’nun, Haber Global’den Buket Aydın’ın, “LGBTİ Türk aile yapısını bozuyor mu” sorusuna, “Hayır efendim. İlgisi yok. Niye aile yapısını bozsun” cevabı vermesi, “Herkesin inancına, kimliğine saygı duymak zorundayız” diye eklemesi, İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshiyle rahatlayamayan hükümet yanlısı medyanın homofobik nefretine ve muhalefeti karalama kampanyasına bahane oldu.

“Pes dedirten sözler”, “Kılıçdaroğlu’ndan Skandal LGBT Savunması” sözlerini tercih eden haber7 internet sitesi, Kemal Kılıçdaroğlu ile LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı nefret diline devam etti: “Türk aile yapısını kasteden sapkın LGBT ideolojisini savundu. (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sapkın LGBT lobisinin sığınağı haline geldiği için feshedilen İstanbul Sözleşmesi'ni savundu.” haber7’nin homofobik nefret söyleminin gerisini, sitenin kışkırtıp teşvik ettiği okur ve takipçileri (1, 2) getirdi.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, basında nefreti görev belleyen yayın organlarından Doğru Haber’in ajansı İLKHA’nın twitter hesabı paylaşımı: “Kılıçdaroğlu cinsel sapkınlığa arka çıktı”

Sabah gazetesi, “Kemal Kılıçdaroğlu’ndan inciler”, “Aile yapısı bozulmazmış!” ve “gaf” söylemiyle ayrımcılığa ve homofobik nefrete devam ediyor: “Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik adımlar atacaklarını vurgularken, yeni bir gafa daha imza attı. "İstanbul Sözleşmesi Türk aile yapısını bozuyor mu?" sorusuna, "Hayır, ilgisi yok, niye aile yapısını bozsun. Herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundasınız. Herkesin kimliğine saygı duymak zorundasınız" cevabını veren Kılıçdaroğlu, sözleşmedeki LGBT ile ilgili hükümlerin Türk geleneksel aile yapısına aykırı olduğunu ve ahlaki değerleri zedelediğini görmezden geldi.” Sabah, ayrımcı ve homofobik nefret dilini taçlandırıyor: “Kılıçdaroğlu 'Fahri LGBT üyesi' ilan edildi! "Aile yapısını bozmaz" demişti”

Star: “Kılıçdaroğlu'nun LGBT cevabı izleyenleri şaşırttı!” Türkiye Gazetesi: “Kılıçdaroğlu’ndan skandal açıklama: LGBT Türk aile yapısını bozmaz” Akşam: “Kılıçdaroğlu LGBT sorusuna böyle yanıt verdi... "Aile yapısını bozmuyor"” Takvim: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu LGBTİ sapkınlığını savundu: Türk aile yapısını bozmaz”

Takvim gazetesi: “CHP Genel Merkezi'ne giden bir grup "Kemal Kılıçdaroğlu'nu fahri LGBT üyesi ilan ettik" dedi… CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türk aile yapısını kasteden sapkın LGBT ideolojisini savunmuştu.” AHaber: “Kılıçdaroğlu'nu fahri LGBT üyesi ilan ettiler!” 

Türkiye Gazetesi: “KILIÇDAROĞLU ARTIK FAHRİ LGBT'Lİ! CHP Genel Merkezi önüne gelen LGBT üyeleri, Kemal Kılıçdaroğlu’nu 'Fahri LGBT Üyesi' yaptıklarını duyurdu. Kılıçdaroğlu, bu üyeliği geçtiğimiz gün LGBT'nin Türk aile yapısını bozmadığı yönündeki skandal açıklamalar ile kazandı”

İhlas Haber Ajansı (İHA): “CHP lideri Kılıçdaroğlu, Fahri LGBT üyesi yapıldı”, “CHP lideri Kılıçdaroğlu, Fahri LGBT üyesi yapıldı CHP Genel Merkezi önünde 13 kişilik bir ekipten oluşan LGBT üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Fahri LGBT üyesi yaptıklarını duyurdu” 

Yeni Şafak: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin "LGBT'yi özendirmediğini" ve "LGBT Türk aile yapısını bozuyor mu?" sorusuna "Hayır, ilgisi yok. Niye aile yapısını bozsun?" cevabını verdi.”

Kılıçdaroğlu’nun video-sözleri, Yeni Şafak twitter paylaşımından bir kez daha: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, LGBTİ'lerin aile yapısını bozup bozmadığına ilişkin soruya cevap verdi: "Hayır efendim ilgisi yok. LGBTİ Türk aile yapısını niye bozsun? İnsanların yaşama şeklini siyasete alet etmem."”

Yeni Şafak: “LGBTİ üyelerine verdiği destekle adından söz ettiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na LGBT üyeleri tarafından fahri üyelik verildi.” Yeni Şafak, İHA’nın servis ettiği bir videoyu, “CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu fahri LGBT üyesi yapıldı” başlığı ile paylaştı: “Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi önünde 13 kişilik bir ekipten oluşan LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans) üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu fahri LGBT üyesi yaptıklarını duyurdu.”

Yeni Akit: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşcinsel sapkınların Türk aile yapısını bozmadığını söyleyerek skandal ifadelerde bulundu.” Haksöz Haber: “Kılıçdaroğlu’na göre LGBTİ aile yapısını bozmuyormuş! CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sapkın LGBTİ’nin aile yapısını bozmadığını söyledi.”

“AK Parti Konya Milletvekili - Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı” Selman Özboyacı: “CHP’ye göre LGBT aile yapısını bozmuyormuş! Ahlak sükut etmiş, meydan Kılıçdaroğlu’na kalmış.” 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grubu’nda konuşuyor: “Kendisine yöneltilen “LGBT, Türk aile yapısını bozuyor mu?” sorusuna, “Hayır, ilgisi yok, niye aile yapısını bozsun” diyen birisinin ne milliyetçiliği ağzına almaya, ne manevi değerlerden söz etmeye, ne de adamım diye ortalıkta dolaşmaya hakkı vardır.”

Nisan ayının sonunda, Haber Global TV Koltuk Programı'nda Buket Aydın'ın “LGBTİ Türk Aile Yapısını Bozuyor mu?” sorusunu yanıtlamaya, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da yetişti.

Ensonhaber internet sitesi, “Temel Karamollaoğlu'ndan LGBT yanıtı – Buket LGBT’yi sordu, Cevap CHP’yi kızdıracak” başlığıyla geçti. 61medya isimli internet sitesi ise “Cinsiyetsizligi reddetti... Temel Karamollaoğlu'ndan LGBT yanıtı” başlığını tercih etti. 

Saadet Partisi Genel Başkanı, Buket Aydın’ın sorusunun öznesini ağzına almadan “bunun propagandası yapılmamalı” nakaratını tekrar etti: “Bazı insanlarda fizyolojik farklılıklar olabilir. Biz bunu kökten reddediyoruz diyemeyiz. Anasından doğma bu farklılıkları yaşayan insanlar var. Bunlarla mutlaka ilgilenilmeli. Ama bu sonradan kazanılacak bir vasıf haline getirilmemeli, bunun propagandası yapılmamalı. Cinsiyetsizlik diye bir terim ortaya atılıyor, ne demek cinsiyetsizlik? Bir insan anasından doğduğu zaman ya kızdır ya erkektir, problemli olan varsa o da belirtilir. Ama siz bunu ortadan kaldıracağız, çocuklara belirli bir yaşa gelene kadar ne kızım de ne oğlanım de. Bunun manası olmaz ki. Bu toplumu yaralayan, dejenere eden bir yaklaşım. Tekrar söylüyorum, doğuştan bir takım anomaliler varsa bunlarla mutlaka ilgilenilmesi, problemlerinin çözülmesi için gayret gösterilmesi icap eder.”

Kaos GL Derneği’ne etmedik küfür bırakmayan Akit, “homofobik yaftası”ndan yakınıyor!

Ayrımcı dili ve homofobik nefret söylemiyle Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan Akit, kaosGL.org haber sitesini dezenforme derken, LGBTİ+ derneklerinin siyaset yapma hakkını karalıyor, LGBTİ+’ların kent hakkını inkâr ediyor. 

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr yayın organlarından, cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede başı çeken Akit, karalama kampanyasıyla LGBTİ+ kişi, kurum ve toplumunu düşmanlaştırırken, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan yayınlarına Nisan ayında da devam etti. 

kaosGL.org haber sitesinin düzenli takipçisi Akit, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon görevini Nisan ayında da ihmal etmedi.

LGBTİ+’ları ve kurumlarını hedef gösteren, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit’in, muhabiri Zekeriya Say aracılığıyla, Kaos GL Derneği’nin haber sitesinde başlayan “Sor canım” dizisini okuduğu anlaşılıyor.

LGBTİ+’lara dair sıkça üretilen “varsayımlar üzerine düşünmeye”, “yeni sorular sormaya cesareti arttırmaya” ve “kelimelerin anlamlarıyla karşılaşmaya” katkı sunmak adına Dernek yayınlarından “Sıkça Sorulan Sorular” kitapçığından her gün bir “soru”yu paylaşan “Sor canım” dizisinden, “Bir insan lezbiyen, gey, biseksüel ya da trans olduğunu ne zaman anlar?” sorusuna Akit muhabirinin verdiği cevap “Çocuklarımız sapkınların kıskacında” oldu: “Daha önce ‘ilkokullara sızma kılavuzu’ ile öğrencileri hedef alan eşcinsel sapkınların çatı kuruluşu KAOS GL, şimdi de hiçbir bilişsel aidiyeti olmayan çocuklara yönelik propagandayla aymaz tavrını sürdürüyor.” 

kaosGL.org’un düzenli takipçilerinden Akit (1, 2, 3), “Bir insan lezbiyen, gey, biseksüel ya da trans olduğunu ne zaman anlar?” sorusuna verilen cevap ile kırk yıllık bilimsel ortaklaşmayı tekrar eden Kaos GL Derneği’nin “büyük bir skandala imza attı”ğını söylüyor.

“Çocuklar hedefte!” ara başlığı ile önce gelsin başta “AB” olmak üzere “dış mihraklar” nakaratı sonra “İstanbul Sözleşmesi ile eşcinsel ahlaksızlığı toplumsal tabana yayma cesareti bulan homolar” homofobik nefret nakaratıyla “iç mihrak” düşmanlaştırması: “Türkiye’deki sapkınların çatı kuruluşu KAOS GL, internet sitesinden “sor canım” başlığı altında başlattığı soru-cevap uygulamasıyla, eşcinsellik propagandasına devam ediyor.” 

Akit muhabirleri ve yazarları için cinsel kimlik gelişimi, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği fark etmez, nasıl olsa her durumda anladıklarının “cinsel davranış” olduğunu açık ederler ve homofobik nefret söylemlerini LGBTİ+’ların üzerine saçarlar: “çocuklarımızı sapkınlıklarının kurbanı haline getirmeye çalışıyor”, “öğrencileri hedef alan sapkın derneğin”, “evlatlarımızı eşcinsel bataklığa sürüklemeye çalışıyor”, “Eşcinsellik propagandası”, “çocuklara eşcinsel propaganda yapan KAOS GL”

Konusu, gündemi fark etmeden her vesileyle ürettikleri, yaydıkları ve teşvik ettikleri cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemleri ile hep aynı nakaratla tekrar ettikleri hakaret ve küfürleri sanki yanlarına kâr kalmıyormuş gibi Akit muhabiri bir kez daha Kaos GL Derneğine onca laf ettikten sonra gene yakınıyor: “Kendilerinden olmayanı ‘homofobik’ yaftasıyla yıldırmaya çalışan sapkınlar…”

Muhalefet karalama bahaneli homofobik nefret nakaratları Akit yazarlarından gene Zekeriya Say’dan geliyor. Homofobik nefret söylemleri yanlarına kâr kaldığından, Akit yazarı, cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını saydırıyor: “eşcinsel sapkınlar”, “LGBTİ sapkınları”, “sapkınların hamiliği”, “sapkınlar”, “LGBTİ sapkınlar”

Akit yazarı, “Kemal Bey’in, eşcinselliğin meşrulaştırılması için harcadığı çabayı hatırlayınca, insanı; bırakın “fahri üye”liği, “onursal genel başkan” ilan etmediklerine şükredesi geliyor” geyiğine gelene kadar muhalefet partisi genel başkanını aşağılama gayesiyle köşesini gene LGBTİ+ kurumlarının siyaset hakkını karalayarak ve LGBTİ+’ların kent hakkını inkâr ederek dolduruyor:

“2012 yılında ise Kemal Bey’in kapıları ardına kadar eşcinsellere açılmıştı. LGBT Derneği’nden trans Kemal Ördek ile Kaos GL Derneği’nden Hayriye Kara’yı kabul eden Kılıçdaroğlu, sapkınları Gazi Meclis’te ağırlayan ilk parti lideri oldu. Kemal Bey’in kabulleri yüzünden Meclis yolgeçen hanı olmuş, LGBTİ’lerin ziyaretleri sıklaşmıştı.”

“KAOS GL tarafından hazırlanan ‘Fon Rehberi’nde, CHP’li Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli Belediyeleri, eşcinsellere en çok destek veren belediyeler arasında yer alıyor. CHP’li Tunç Soyer, Müslüman Türk milletinin baş belası olan LGBTİ derneklerinin düzenlediği sapkın organizasyona ev sahipliği yapıp, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının taşıyıcı kolonlarını “Gökkuşağı” renklerine boyarken… Mütedeyyin insanların oylarıyla İBB koltuğuna oturan CHP’li Ekrem İmamoğlu ise işi gücü bıraktı, LGBTİ sapkınlığına kurumsal düzeyde resmiyet kazandırmaya çalışıyor.”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Nisan ayı “köşe”leri

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın “köşe” yazarları nefret saçan ayrımcı dilleri için “konu” ve “gündem” fark etmiyor…

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, “nefret kokteyli” ile “terör kokteyli”ni harmanlayan gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz. Nisan ayının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Yeni Şafak, Akşam, Milat, Akit, yazarlarından seçtik: “Homofobik nefretin yanlarına kâr kalacağını bilmenin rahatlığıyla dolan muhafazakâr “köşe”ler” 

Akit’in Nisan ayı nefret söylemi listesi

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organlarından Akit’in aylık nefret söylemi seyrini takip ediyor.

Yeni Akit’in Nisan ayı listesi, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren, hedef gösteren “haber” ve “köşe” yazıları ile birlikte doğrudan LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik saldırıların takibi ve kaydından oluşuyor.

Akit muhabirleri ve yazarları için cinsiyet, cinsel kimlik gelişimi, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği fark etmiyor, nasıl olsa her durumda anladıklarının “cinsel davranış” olduğunu açık ederek homofobik nefret söylemlerini LGBTİ+’lar ile LGBTİ+ kurumlarının üzerine saçıyorlar.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Nisan listesi, “kaosGL.org okuru Akit!”, “Akit’in cinsiyetçi-homofobik nefreti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti”, “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

homofobik-nefret-soyleminin-nisan-ayi-sosyal-medya-seyri-1 

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam