13/10/2021 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Eylül ayı nefret seyri.

Akit “haber”inin harcı: hakaret, hedef gösterme, ayrımcı dil ve nefret söylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Berrin Simavlıoğlu, KaosGL.org için stok görsel

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Eylül ayı seyrini hazırladı.

Kaos GL Derneği’nin, Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini Eylül boyunca sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Eylül listesi, “Akit “haber”inin harcı: hakaret, hedef gösterme”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Akit “haber”inin harcı: hakaret ve hedef gösterme

Ekim 2019’da, İstiklal Marşı bahanesiyle nefret kampanyasına maruz bırakılan Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü kapsamında LGBTİ’lere yönelik hedef gösterme ve homofobik nefret söylemleri, “eşcinseller tarafından kullanılan jargon olan 'lubunca' kelimelerle sözleri değiştirilen İstiklal Marşı” soruşturmasıyla yeniden nüks etti.

Ayrımcı dil ve nefret söylemini, hakaret ve hedef göstermeyle “haber” diye servis eden Akit, daha “başlık”tan başlıyor: “LGBT’li sapkınlardan İstiklal Marşı’na büyük saygısızlık!”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının “İstiklal Marşı’nın dizelerinin lubunca terimlerle yeniden düzenlenmesinin” şikâyet edilmesi üzerine açtığı belirtilen “İstiklal Marşı’nı alenen aşağılama” soruşturmasını “haber” veriyor Akit: “LGBT’li sapkınlar”, “İstiklal Marşı’na büyük saygısızlık”, “Boğaziçili LGBT’liler”, “LGBT üyeleri”, “milli marşla dalga”, “Skandal”, “LGBT propagandası”.

Akit’in tv sitesinden bir başlık, “Boğaziçililer LGBT'nin borazancılığını yaparken liseli öğrenci Türkiye'yi şaha kaldırıyor!” ama LGBTİ+ öğrencilerin eğitim ve ifade ve örgütlenme haklarını savunmalarını “borazancılık” diye adlandıran Akit’in “haber” metnin içinde “Boğaziçi” ve “LGBT” isimleri başlık haricinde ikinci defa geçmiyor.

İstiklal Marşı’ndan İstiklal Şairi’ne bir diğer Akit başlığı: “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne sert tepki: İstiklal Şairimizin kemiklerini sızlatmaya kimsenin hakkı yoktur”

“Sebilürreşad” isimli, “İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un ailesinin kurmuş olduğu” belirtilen bir derneğim gösterdiği “sert tepki” ise “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kavramına yer veren Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğindeki değişikliğe” gösterilmiş: “Cumhurbaşkanımızın askıya aldığı İstanbul Sözleşmesi, nasıl olur da adı Mehmet Akif Ersoy olan üniversitede yürürlükte kalabilir. O merkezdeki ifade ya düzeltilmeli yahut kapatılmalıdır.”

Akit, Sebilürreşad Derneği’ne aracı olmaya devam ediyor: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramı, aile kültürümüzü yok etmek, milli ve manevi değerlerimizi bozmak için son yıllarda batı emperyalizmi tarafından empoze edilmeye çalışılan, LGBT gibi sapkın akımlara kapı aralayan bir kavramdır.”

Akit’in doğrudan hedef Kaos GL haberi de eksik kalmasın: Eşcinsel sapkın Azis'in Kestel'deki sahnesi iptal edildi! ABD'den fonlanan Bianet ve Kaos GL hüsrana uğradı… Eşcinsel sapkın Azis… ABD'den fonlanıp ülkemizde sapkınları destekleyen Kaos GL…”

Akit’in homofobik nefret siyaseti

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit, cinsiyetçi ve homofobik söylemlerle ürettiği nefret siyasetini Eylül boyunca sürdürdü.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. Akit’in manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Eylül ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“LGBTİ'lilerin 'bayrak taşıyıcısı' Mahmut Tanal, ahlak bekçiliğine soyundu… LGBTİ'li sapkınlara olan desteği ile gündemden düşmeyen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "ahlak bekçiliği"ne soyundu… LGBTİ'li sapıklar… eşcinsel sapıklar… sapıklar için verdiği yasa teklifi…”

Akit’in hedefindeki muhalefet bu kez, “Kimseye cinsiyet kimliğinden, cinsel yöneliminden, dilinden, dininden, ırkından ötürü ayrımcılık yapılmasın istiyoruz” diye konuşan Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Sera Kadıgil: “İmamları kesmekle tehdit eden ezan düşmanı Sera Kadıgil'in iki yüzlülüğü!”

“Nafaka mağdurları 5’inci yargı paketini bekliyor… Bu konu vatan meselesidir ve bir an evvel çözüme kavuşması gerekmektedir. Çalışmaların aksaması halinde Türk aile yapısı tamamen çökecektir. Feministler, lgbti dernekleri ve ‘biz hükümetten daha güçlüyüz’ diyerek güç gösterisi yapan kadın federasyonları amaçlarına ulaşmış olacak.”

“Kadın kadına, erkek erkeğe olan sapkın ilişkiler… eşcinsel sapkınlığı… Cübbeli Ahmet Hoca uyardı: Eşcinsellik normal görülmeye başlanırsa hakiki manada gökten taş yağacak ve çok zelzeleler olacak…”

“Akit’e konuşan siyasetçiler ve STK temsilcileri… CHP’deki taciz tecavüz vakaları günlük tabloyla açıklanacak durumda. Teşkilatlarda kadınları, LGBT üzerinden erkekleri, ahlaksız yayınlar üzerinden ise çocukları hedef alan CHP’li sapkınlar herkes için bir tehdit… Bunlar LGBT adı altında eşcinsel sapkınlığın yaygınlaşması için yürüyüş yapıyor, bildiri yayınlıyor, açıklama üstüne açıklama yapıyorlar.” 

“Allah’ı yasaklatan CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘İslam’ın önünde engel gördü…

LGBT'lilerle sarmaş dolaş olan…”

“Eşcinsel destekçisi Erdem'in gönlündeki aday: Akşener! İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, eşcinsel sevici Bahadır Erdem… "LGBTİ bir insan hakkıdır." demişti… "LGBTİ onur yürüyüşü"ne katılmıştı…”

“Ankara Barosu'nda Sedat Peker hayranı avukat! Yönetim Kurulu üyeliği için firari mafyaya oy verdi… eşcinsel sapkınların savunuculuğunu yapan Ankara Barosu…”

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanıyken homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle 2016 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ve Trans Onur Yürüyüşü’nü tehdit etmekten yargılanan ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan ceza alan Kürşat Mican’ın, “Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı” sıfatıyla “LGBT Faaliyetlerinin durdurulması ve yasaklanması için” başlattığı “SapkınlığaDurDe” etiketli nefret kampanyasına aracı olan Akit’in, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına yönelik nefret siyasetinin bahanesi: “Homolara İmamoğlu kalkanı… İBB’nin imkânlarını eşcinsel sapkınlığı meşrulaştırmak için seferber eden CHP’li Ekrem İmamoğlu… LGBTİ’yi kollamak… LGBTİ sapkınlar…”

“İmamoğlu’ndan zaten bu beklenirdi… LGBTİ’yi meşrulaştırmak için çalışan hatta belediye personelini Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimine zorlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu… LGBTİ sapkınlar… eşcinsel sapkınlığı… LGBTİ faşizmi… LGBTİ sapkınlar… LGBTİ kod adıyla ailemize karşı düzenlenmiş şeytani operasyon… Sapkın beraberlikler… eşcinsel sapkınlığı…” Akit’in bu nefret bülteni, köşe yazarı Abdurrahman Dilipak tarafından da twitterda paylaşıldı.

“CHP'li İBB'nin billboardları ahlaksızlığa çalışıyor! Bu reklamda Ekrem'e oy veren muhafazakarların da payı var… LGBTİ'yi özendiren dizi… Eşcinselliğin işlendiği dizi… LGBTİ, ensest ilişkiler, evli çiftlerin metres hayatı, başörtüsünü ‘cinsel’ obje olarak gösteren sahneler, gençlere uyuşturucu ve ahlaksızlık pompalama, çocuk istismarı gibi türlü rezilliklerin işlendiği Netflix…”

“İmamoğlu'na ateş püskürdü: Beceriksizliğin faturasını bize kesiyorlar… Yeni Nesil Taksiciler Kooperatifi Başkanı… Oysa kendi çalışanlarına pandemide dahi zorunlu LGBT eğitimleri verildi…”

“AK Partili Kestel Belediyesi ne yapmaya çalışıyor? İlçe halkına düzenleyecekleri festivalde eşcinsel sapkın Azis sahne alacak… Azis adı ile tanınan eşcinsel bir sapkın… AK Partili belediyenin "sanat" adı altında, yoldan çıkmış bir eşcinsel sapkını tercih etmesi…”

Kestel Belediye Başkanı: Azis'in sahnesi iptal edildi! Biz söz konusu sanatçının ilgili fotoğraf ve videolarını görmeden ilana çıkmıştık. Yanlışlığı fark edince sahnesini iptal ettik…”

Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor

Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret yayınında sınırları aşan başlıklar Eylül ayında şöyle listelendi…

Bangladeş'in önde gelen LGBTİ aktivistlerinden ve ülkenin tek LGBTİ dergisi Roopbaan'ın editörü Xulhaz Mannan, 2016 yılında, Dakka'da evinde uğradığı palalı saldırıda öldürülmüştü. LGBTİ aktivistini öldüren İslamcı saldırgan, 2017 yılında tutuklanmıştı.

Bangladeş'te mahkemenin, saldırgan gruptan altı kişiyi, beş yıl önceki homofobik nefret cinayetinden ötürü idam cezasına çarptırması, misal, bir internet sitesinde, “Bangladeş: 'Eşcinselliği yayan isimlere suikast düzenledikleri' iddiasıyla 6 kişiye idam cezası” başlığı altında haber verilirken, aynı haberi alan Akit, nefret cinayetine suç ortağı olmakta beis görmeyen sahiplenemesiyle servis ediyor: “Sapkınları öldürdüler iddiası ile 6 kişi idam edilecek… Bangladeş'te 6 kişiye, "LGBT aktivistlerini öldürdükleri" gerekçesiyle idam cezası verildi. Sapkınlara ödül gibi ceza tepki çekti.”

“Skandal karar! O ülkeden sapkınların evlenmesine onay… İsviçre'deki sapkın evliliklerle ilgili referandum… büyük bir skandal… sapkınların evlenmeleri… Eşcinsel sapkın evlilikler…”

Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti

Akit, kültür-sanat, spor, eğitim ve medya alanında cinsiyetçi ve homofobik sansür savunuculuğuna devam ederken, ayrımcı uygulamalar ile homofobik nefret siyasetine de aracılık ediyor.

Akit, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun “muzır ve müstehcen neşriyat” adı altında kitap yasağını alkışlıyor: “Eşcinselliği normalleştiren kitap, muzır ilan edildi! İki erkek sınıf arkadaşı arasındaki eşcinsel ilişkiyi “aşk” diyerek güzelleyen “Kalp Çarpıntısı” adlı kitap… Eşcinsel sapkınlığı Türk toplumunda yayma çabasında olanların kullandıkları bir yöntem de, sapkın düşünceleri, gençlere yönelik hazırlanan kitapların satır aralarına gizleyerek, onları zehirlemek…”

“Sapkınlığı emojilerle meşrulaştıracaklar! Ahlaksızlık… Genç dimağları zehirlemek adına her türlü yolu deneyen sapkınlar… sapkınlığı ve cinsiyetsizliği aşılayan, “hamile erkek” ikonu ve cinsiyeti tanımlanmayan bir “hamile kişi” ikonu… İlahi inançlarda reddedilen LGBT saçmalığı…”

“Genç popülasyonun 'şarkıcısı' Ece Mumay'dan skandal gibi skandal! Sapkınlık sevdasını bakın nasıl normalleştiriyorlar! "Ben çocuğumun herhangi bir tercihine saygısızlık edecek pozisyonda olmayacağım." Şarkıcı Ece Mumay, TikTok adlı sosyal medya platformunda, gelecekte çocuğu olduğunda onun "eşcinsel" olmasını kabul edebileceğini belirterek…”

“Eşcinsel destekçisine, Yeni Asya'nın bu aşkının sebebi ne? Said Nursi'nin yolundan gittikleri iddiasında bulunan Yeni Asya gazetesi, Allah'ın lanetlediği Lut kavminin fiilini kutsayan İYİ Partili Bahadır Erdem'i yine manşetine taşıdı… sapkın eşcinsellere verdiği skandal destek… LGBTİ’nin sözde ‘onur’ yürüyüşü…”

Akit yazarlarından homofobik nefret köşeleri

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Eylül ayı köşelerinden, aynı zamanda Yazı İşleri Müdürü de olan Ali Karahasanoğlu, siyaset söyleminde hep aynı ayrımcı nefret nakaratlarıyla devam ediyor: “Gayi, lezbiyeni, homoseksüeli.. Hepsi bir araya gelip.. Ama siz, adayınızı bir paçavradan seçerseniz. Hem gayi, hem lezbiyeni, hem homoseksüeli, hem dindarı, hem milliyetçiyi, hem ateisti, hem sosyalisti, hem komünisti memnun edecek bir adayı belirlerseniz. Olsa olsa o; paçavra bir aday olur..”

Haftanın gündemi, karaladıkları “köşe”nin konusu Akit yazarları için fark etmez; homofobik nefret nakaratları için vesileye ne hacet, Zekeriya Say gene saydırıyor: “eşcinsel sapkınların açtığı gökkuşağı renkli paçavralar… eşcinsel sapkınları makamında ağırlayan ve belediyenin kolonlarını LGBTİ paçavrasının renklerine boyayan CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı…”

Akit’in spor köşe yazarı Ahmet Gülümseyen, “Kadın futbolunun Süper Lig’e terfisinin sırrı!..”nı ifşa ederken, sporcunun sadece erkek olanını tercih ettiğini belli ediyor. “Doğuştan itibaren, kadın ‘fıtratıyla’ ters olabilecek spor branşları”ndan bahsedip, “Kadın futbolu tıpkı diğer spor branşları gibi masumane görülmektedir” diye sayarken kadın sporculara “branş” bırakmıyor.

Akit yazarlarının cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarıyla doldurdukları Eylül ayı “köşe”lerinin tamamına buradan bakılabilir.

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.

 


Etiketler: medya
nefret