05/06/2023 | Yazar: Defne Güzel

Seçimlerde LGBTİ+’lar her gün iktidarın hedefindeydi. Muhalefet ise üç maymunu oynadı.

Mayıs’ta LGBTİ+’lara hak ihlalleri: LGBTci değil eşit yurttaşız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Malum seçim süreci geride kalsa da 2023 yılı Mayıs ayı LGBTİ+’lara dönük nefret söylemleri bakımından Türkiye tarihinde çarpıcı bir iz bıraktı. Öyle ki Mayıs ayında seçim çalışmalarına hız veren Cumhur İttifakı bileşenleri her mitingte her şehirde ve her mekanda ezbere nefret söylemlerini yeniden yeniden dile getirdi, nefreti arşa çıkardı.

Nefret söylemlerinden hızını alamayan siyasetçiler LGBTİ+ karşıtlığını seçim vaadi olarak sundu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, TRT’de yaptığı konuşmada Anayasa’yı, dernek kurma ve toplanma özgürlüğünü hiçe sayarak LGBTİ+ derneklerini kapatacaklarını ve propaganda yasağı getireceklerini söyledi. Ayrıca Yeniden Refah Partisi yayınladığı video ile bu vaadini yaygınlaştırdı.

İktidar karşıtı bazı kişiler yayınladıkları videolarda iktidara yakın isimlerin cinsel yönelimlerini ayyuka çıkaran açıklamalarda bulunurken özel hayatın gizliliği de hiçe sayıldı. Sözde uzmanlar ise LGBTİ+ varoluşların üzerine çökecek açıklamalarda bulundu. Kütahya İHH cinsiyet kimliği odaklı bir etkinlik düzenleyerek LGBTİ+ varoluşları kriminalleştiren bir “eğitim” gerçekleştirdi.

Bu haliyle Mayıs ayını LGBTİ+ gençlerin geleceğini ve can güvenliğini tehlikeye atacak bir biçimde bilimden uzak eğitimlerin düzenlendiği, kişilerin cinsel yönelimlerinin hukuksuzca ifşa edildiği, sözde uzmanların yine LGBTİ+ varoluşlarına ilişkin temelsiz ve nefreti körükleyecek açıklamalarda bulunduğu, LGBTİ+ derneklerinin kapatılmasının bir seçim vaadi olarak sunulduğu ve seçim meydanlarında nefret söylemleri rüzgarının estiği bir ay olarak özetlemek mümkün. Ayrıca Mayıs ayında yine LGBTİ+’ları yalnızlaştıracak, kriminalize edecek bir video da yayınlandı.

Mayıs ayının başında İçişleri Bakanı, “kız kıza takılmak kadar doğal” ifadelerinin yer aldığı bir saç bakım ürünü reklamını hedef alarak reklamı kaldırtacaklarının talimatını verdi.

13 Mayıs tarihli Dezenformasyon Bülteni 12 Mayıs tarihindeki Cuma Hutbesinde LGBTİ+ konusunun işlenmediğini söylese de hutbenin LGBTİ+ varoluşlarını yok saydığı görüldü. Kılıçdaroğlu hakkında sahte broşürlerin dağıtılması ise öte yandan dezenformasyonun dik alasıydı.

Davalarda ertelemeler sürüyor

Davalarda ise durum şöyle:

  • Ankara Barosu’nun eski yönetimi Ali Erbaş’ın hutbesine karşı yaptıkları açıklama nedeniyle yargılandıkları davada beraat etti.

  • Eryaman-Esat davası 5 Temmuz tarihine ertelendi.

  • Ajda Ender davası 29 Eylül tarihine ertelendi.

  • Tarlabaşı Toplum Merkezi davası 5 Ekim tarihine ertelendi.

  • Hande Buse Şeker davası 19 Temmuz tarihine ertelendi.

  • Ankara Onur Yürüyüşü davası 22 Haziran tarihine ertelendi.

  • 9. Boğaziçi Onur Yürüyüşü davası 2 Kasım tarihine ertelendi.

“Doğru bilgileri sunmak, yaşamlarımız ve haklarımız için mücadele etmekten geri durmuyoruz, vazgeçmiyoruz”

LGBTİ+ sözleşmesini imzalayan 11 aday ise vekil olarak seçildi. CHP’den bir, TİP’ten üç, Yeşil Sol Parti’den yedi milletvekili mecliste LGBTİ+ haklarını savunacak. Adana Barosu’nda ise LGBTİ+ hakları komisyonu kuruldu. Nefret söylemlerine karşı yeni dönemde LGBTİ+ dernekleri de mücadelelerinin devam edeceklerini vurguladı.

Kaos GL ve 17 Mayıs dernekleri “Bir kere açıldık, bir daha kapanmayız” derken, SPoD “Bahar mutlaka bizimle gelecek” dedi. Pembe Hayat ise “Doğru bilgileri sunmak, yaşamlarımız ve haklarımız için mücadele etmekten geri durmuyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi. Lambda İstanbul ise “Onlar gidecek, biz kalacağız” açıklamasında bulundu.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dava
İstihdam