29/09/2021 | Yazar: Ali Erol

Homofobik Nefret Söyleminin Ağustos Ayı İnternet Seyrinde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı nefret ifadelerini derledik…

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemine smaç! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Gizem Winter, KaosGL.org için stok görsel

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Ağustos Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

Cinsiyetçiliğe ve homofobiye smaç!

Tokyo Olimpiyat Oyunları’na katılan Türkiye Millî Kadın Voleybol Takımı oyuncularından Ebrar Karakurt’un, instagram hesabından yaptığı kız arkadaşıyla birlikte görülen fotoğrafına gösterilen tepkiler Ağustos ayı sosyal medya gündemini oluşturdu.

Kız arkadaşıyla birlikte görülen fotoğrafı instagram hesabından daha sonra kaldıran Ebrar Karakurt’un paylaşımı onbinlerce beğeni ve “Sana fotoğraf sildiren zihniyeti ezip geçeceğiz Ebrar! Hep renkli kal” destek alırken Ağustos boyunca cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleri de sosyal medyaya saçıldı.

Twitter’da gündem olan Ebrar Karakurt’a “Biz seni seviyoruz. Sen de kimi istersen onu seveceksin” destekler, #EbrarKarakurtYalnızDeğildir etiketi altında paylaşılırken, Cumhuriyet gazetesi, “Homofobik saldırıların hedefi olan Ebrar Karakurt'a destek”, Oksijen gazetesi ise “Ebrar smaç vurdukça Twitter yıkıldı” başlıklarıyla duyurdu.

Türkiye Millî Kadın Voleybol Takımı oyuncularından (1, 2, 3), Türkiye Voleybol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Kurtaran Mumcu’ya kadar Ebrar Karakurt’a destek açıklamaları sosyal medyada dolaşıma girdi: “Herkesin özel hayatı kendisine aittir. Gerisi lafı güzafdır.”

EbrarKarakurt etiketi sosyal medyada siyasetçilerden (1, 2) de destek görürken, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemleri de gecikmedi.

Millî voleybolcu, Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratından nasibini aldı: “Balık baştan kokar! Federasyondan eşcinsel sapkınlığı ortaya çıkan Ebrar Karakurt'a skandal destek! Tokyo'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nda milli takım formasını giyen 21 yaşındaki milli voleybolcu Ebrar Karakurt, kadın kadına ilişki yaşadığı ortaya çıkması nedeniyle büyük tepki çekti. Eşcinsel sapkınlığı savunmak ise tepkilere cevap veren Türkiye Voleybol Federasyonu'na kaldı…”

BBC Türkçe ve BirGün, homofobik saldırıların hedefi olan Ebrar Karakurt'a Türkiye Voleybol Federasyonu'ndan gelen “Herkesin özel hayatı kendisine aittir. Gerisi lafügüzaftır” destek açıklamasını paylaşırken, DW Türkçe, “Türkiye'de ve dünyada sporcular cinsel yönelimini özgür bir şekilde gösterebiliyor mu?” paylaşımıyla, sporda homofobi dosyasına yer verdi.

Akit’in “fıkıh alimi” (1, 2, 3)   diye tanıttığı, “İstanbul Sözleşmesi ve LGBT'yi savunanlara sert tepki (“Aile “Devlet” demektir”, “Eşcinsellik terörden beter”) gösteren İlahiyatçı”sı İhsan Şenocak’ın açılışı yaptığı tweet’i: “İSLAMIN KIZI! Sen OYUN ALANLARININ değil, imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin SUTANISIN; SEN "burnunu göstermekten utanan" ANALARIN EVLADISIN. Ekranlara ve sakallı ağabeylerinin popüler kültürün kurbanlarına "sultan" demesine aldanmayasın! Umudumuz da, duamız da SENSİN!” 

Ardından, Akit’in “Cübbeli Ahmet Hoca Ebrar Karakurt'un sapkınlığına tepki göstererek uyarılarda bulundu” başlığı ile aracı olduğu “Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü”nün, kurumsal ayrımcılığa ve nefret suçuna çağrıda bulunduğu, “Devlet Kadrosunda Bulunan Birinin Lezbiyenliği Değil, Lezbiyenliği Teşhiri ve İnsanların Bunu Savunması Başımıza Ne İşler Açacak!?” tweet’i geldi: “Lezbiyenlik zina gibi büyük günahlardandır… Eşcinselliği ve Lezbiyenliği Savunmak İnsanı Dinden Çıkarır… Sosyal Medyada Eşcinselliği Özendirenler Engellenmezse Neslimiz Büyük Zarar Görecektir…”

Sendikal gongo’lardan Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül gündemden geri kalır mı: “LGBT'liden milli olmaz” Ardından gelen cümle değişmez; sendikal gongo’dan her gündem her vesile bağladığı homofobik nefret nakaratı ve kurumsal ayrımcılık çağrısı: “Yetkililere tekrar sesleniyoruz: Bu sapkın LGBT derneklerini derhal kapatınız.” 

Son olarak da, Mehmet “Ayasofya imamı” Boynukalın eksik kalmasın: “Bir Müslüman olarak, dini ve ailevi değerlerimizi hiçe sayanlara ve sporcular üzerinden LGBT'yi meşrulaştırma ve normallestirme çabalarına kim destek oluyorsa hakkımı helal etmiyorum.”

cinsiyetci-ve-homofobik-nefret-soylemine-smac-1

Görsel: Oksijen gazetesi 

LGBTİ+’lara karşı kurumsal homofobik nefret siyaseti

Diyanet’in, eşcinselliği “haram” (1, 2) olarak sunan homofobik nefret söylemi, Ağustos ayında Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi aracılığıyla yeniden üretildi.

Adalet Bakanlığı, Boğaziçi sergi davasına ilişkin AYM’ye verdiği yanıtta, savcılık iddianamesinden kopyalayıp yapıştırdığı “haram” söylemiyle LGBTİ+’ları hedef göstermekte sakınca görmedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde “Kabe görselinin yere serildiği” gerekçesiyle yapılan tutuklamalarla ilgili AYM'ye verdiği cevapta, eşcinselliğin İslam dininde “haram” kabul edildiğini belirtip, tutuklama kararının hukuka uygun olduğunu savunan Adalet Bakanlığı, 24 Ağustos’ta ise, “Başkanlığımızın Anayasa Mahkemesine verdiği bir görüşün “eşcinselliğin İslam dininde haram kabul edildiği, bu nedenle tutuklama kararının hukuka uygun olduğu” şeklinde yansıtılması üzerine söz konusu yorum ve iddialarla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur” açıklaması yaptı ve “Söz konusu metnin başka referanslarla sunulduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır” diye ekledi.

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’nın savunmasının (“Bahse konu resmin İslam dini literatüründe yasak ve haram olarak kabul edilen eşcinsellik ve benzeri cinsel yönelimlere dair imgeler...”) tersine, daha baştan sadece savcılığın iddiasını kopyala-yapıştırla yetinmeyip ayrıca doğrudan tekrarla öyle yazan Bakanlık açıklamasına, İnsan Hakları Hukukçusu Avukat Hülya Gülbahar itiraz etti: “Konumuz Boğaziçi davasında yapılan "eşcinsellik haram, tutuklamalar uygun" savunması… "Biz savcılığın görüşünü aktardık" diyorsunuz. Ama açıklamanız sizi yalanlıyor. Çünkü iddianame/savcılık "olgusal temelleri ortaya koymuştur" diyor, onu baz aldığınızı kendiniz söylüyorsunuz.” 

LGBTİ+ karşıtı Ağustos ayı nefret nöbeti Gerçek Hayat ile Aydınlık’ta

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan hükümet yanlısı medyanın homofobik nefret nöbetini Ağustos ayında Aydınlık ile Gerçek Hayat devraldı.

Kaos GL Derneği’nin çalışmalarını, yayınlarını görselleriyle hedef gösteren Milat’ın dosyasına ortak olan ve aktaran Aydınlık, anayasal haklar kapsamında kurulmuş LGBTİ+ derneklerine “iç düşman” muamelesi çeken Milat ile ortaklaşıyor: “LGBTİ+ hareketinin kaynağı milli devletleri yıkmak isteyen, emperyalist Batı'nın ulus devletlere ihraç ettiği neoliberal ideolojidir.” 

Yeni Şafak’ı da yayınlayan Albayrak Medya Grubu’nun dergisi Gerçek Hayat, Milat’ın, LGBTİ+ kurumlarına ve çalışmalarına yönelik düşmanlaştırıcı, doğrudan ve açıktan hedef gösteren nefret yayınını, Ağustos sayısında olduğu gibi aktardı ve yaydı.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Ağustos ayı “köşe”leri

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz.

LGBTİ+ toplumuna ve kurumlarına karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden muhafazakâr ve hükümet yanlısı medya köşeleri Ağustos ayı boyunca da düşmanlaştırma, ayrımcı dil ve nefret söyleminde birbirleri ile yarışmaya devam ettiler.

LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik köşe yazarlarının Ağustos ayı nefret nakaratlarını Yeni Şafak, Milat, Doğru Haber, Diriliş Postası, Aydınlık, Elazığ Günışığı, Konya Merhaba, Yenigün ve Akit’ten derledik: “Homofobik nefret hükümet yanlısı medya köşelerinde yaz molası vermedi”

Akit’in homofobik nefretinin Ağustos seyri

Kaos GL Derneği’nin, Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini Ağustos boyunca sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit, LGBTİ+’lara karşı dinmeyen nefretine okurlarını da ortak ediyor.

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit, cinsiyetçi ve homofobik söylemlerle ürettiği nefret siyasetine devam etti.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Ağustos listesi, “Hakaret ve hedef göstermek Akit “haber”inin karakteristiğidir”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor. 

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında izleyip kayda geçirdiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Ağustos ayı listesinin tamamı işte burada. 

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi 

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya
nefret