25/08/2021 | Yazar: Ali Erol

Siyasetçisi, gongosu, muhafazakâr medyası LGBTİ+’lara yönelik kurumsal ayrımcılık çağrısı yapmakla yetinmiyor nefret ve şiddeti doğrudan teşvik ediyor.

Homofobik nefret söyleminin Temmuz ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Temmuz Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyaseti

Daha önce homofobik nefret söylemine ev sahipliği yapan İstanbul Esenler Belediyesi’nin Belediye Başkanı AKP’li Tevfik Göksu, “LGBT toplum ahlakını bozuyor” ifadesiyle Temmuz ayında kurumsal homofobik nefret söyleminin doğrudan üreticisi oldu.

Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKP Grup Başkanvekili olan Tevfik Göksu, HaberGlobal televizyonunda katıldığı programında sarf ettiği “Hiçbir Zaman İçin LGBTİ'ye Destek Vermedik ve Vermeyeceğiz de! LGBTİ Toplumun Ahlakını Bozuyor!” söylemi şöyle devam ediyor: “LGBT’ye destek vermedik vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Çünkü bu toplumu cinsiyetsizleştirmek toplumun menfaatine değil. Toplumun ahlakına ve aile yapısına zarar verilmesine asla izin vermeyeceğiz. LGBT toplumun ahlakını bozuyor. Toplumu cinsiyetsizleştirmeye çalışıyorlar. Biz tolumu cinsiyetsizleştirmeye çalışan bir projeye asla sıcak bakmayız. Olmaması için de elimizden geleni yaparız.” (1, 2, 3)

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Gümişhane’de düzenlediği programda, bir gazetecinin “İstanbul Sözleşmesi ve LGBT konularıyla ilgili” sorusunu, “Bizim için aile değerleri esastır” ifadesiyle cevapladı: “Bizim için aile değerleri esastır. Anadolu'nun en önemli manevi değeri ve kurumu ailedir. Aile kadın ve erkekten oluşur. Yani aile değerlerinin dışında LGBT veya herhangi bir şekilde bu aile değerlerini sarsacak gelişmeler konusunda en hassas tavrından parti biziz. İstanbul sözleşmesi ise kadına karşı şiddeti engellemeye dönük bir sözleşmedir. Vaktinde sayın Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla bütün muhalefetin onayıyla ortak bir mutabakatla kabul gördü. LGBT konusunda İstanbul sözleşmesiyle ilgili kaygılar doğurduğunda bunu Ermenistan benzer bir kaygıyla Avrupa Konseyi'ne başvurdu ve Avrupa Konseyi kendisine yazılı olarak Cenevre Komisyonu üzerinden kendisine İstanbul Sözleşmesi herhangi bir şekilde LGBT’yi meşru kılmaz, meşru göstermez diye cevap verdi. Aileye mi koruyacağız, kadını mı koruyacağız? Hem aileyi koruyacağız hem kadını koruyacağız. Kadınlarımızın şiddete maruz kaldığı bir ortamda aileyi koruduğumuzu iddia edemeyiz. Aileyi koruyamadığımız bir yerde de kadını koruyacağımızı iddia edemeyiz. Son dönemde kadın cinayetlerindeki artışa bakıldığında bu konuda gerçek aksama İstanbul sözleşmesi gibi çerçeve sözleşmelerde değil, 6284 sayılı yasada. Dolayısıyla bu konuda iktidarın öncelikle yapması gereken aileyi korumak üzere kapsamlı bir strateji ortaya koymak lazım. İktidarımızda bunu en temel mesele olarak ele alacağız. Aileyi koruyamazsak hiçbir şey koruyamayız. Ama aileyi korurken de kadınımızın herhangi bir şiddete maruz kalmasına asla izin vermeyeceğiz.” (1, 2)

Sendikal gongo’lardan Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, “zina”nın yeniden “suç” kapsamına alınması çağrısı yaparken, “Eşcinsel LGBT dernekleri kapatılarak tüm faaliyetleri yasaklanmalı” homofobik nefret söylemiyle kurumsal ayrımcılık nakaratını Temmuz ayında da tekrar etti.

Muhafazakâr medyadan LGBTİ+ kurumlarına yönelik nefret kampanyası

Haziran’dan Temmuz ayına LGBTİ+ karşıtı nefreti dinmeyen Milat isimli yayın organı, nihayet hedef gösterme ve nefret söylemlerinin varacağı homofobik nefret suçunun tezahürü fiziki saldırı ve şiddeti resmeden ateşe verilmiş gökkuşağı bayrağı ile karalama ve düşmanlaştırma kampanyasını taçlandırmakta sakınca görmediğini ilan etti.

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede birbirleriyle yarışan hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya organları, karalama kampanyasıyla düşmanlaştırdıkları Kaos GL Derneği’ne karşı nefret yayınlarına Temmuz boyunca devam ettiler. Milat’la birlikte Temmuz ayında Yeni Akit, Star, Yeni Şafak, haber7, AHaber, Takvim Aydınlık ve Doğru Haber manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyon yayınlarıyla Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef aldı.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından olan Milat, İstanbul’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne yönelik Haziran ayında başlattığı nefret yayını, Kaos GL Derneği, çalışmaları ve yayınlarını da hedef listesine dahil ederek Temmuz ayında da sürdürdü.

LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat, kadın muhabiri aracılığıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kadın kurucusunu hedef alırken, İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli saklı ve yasadışıymış gibi servis ederken, LGBTİ+ toplumunu, kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni de hedef gösterdi.

Milat’ın Özlem Doğan imzalı, muhalefet karalama bahaneli LGBTİ+ karşıtı yayınında geçen cinsiyetçi ve homofobik nefret ifadeleri ise şöyle sıralanıyor: “LGBT bayrağıyla poz vermek”, “skandal”, “küçük çocuklara cinsiyetsiz kitaplık hazırlayıp LGBT aşılamak”, “Çocuklara yönelik olarak kurulan LGBT tuzakları”, “Suriyeli çocukları LGBT yapmaya çalışmak”, “Çocuklara LGBTİ sapkınlığı empoze etmek”, “Suriyeli, Türk ve Roman çocuklara eşcinsellik ve PKK empoze etmek”, “‘LGBT çocuklar vardır’ broşür ve etkinlikler rezaleti”, “LGBT’nin sözde onur yürüyüşü”, “Müslüman Türk milletiyle bağdaşmayan CHP sapkınlığı”, “Çocuklara CHP eliyle sapkın eğitim”, “LGBT rezaleti”, “Açık açık LGBT propagandası”, “LGBT’nin argümanı ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’”, “çocukları sapkın kitaplarla zehirlemek”, “sapkın kitap”

Milat gazetesi, Özlem Doğan’ın “haber” adı altında hazırladığı LGBTİ+ karşıtı nefret bültenleriyle LGBTİ+ örgütlerini düşmanlaştıran homofobik nefret söylemine aracılık etmekle yetinmedi, Kaos GL Derneği’ni de, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuz üzerinden twitter adresinden doğrudan hedef gösterdi. Nefreti dinmeyen Milat, nihayet nefret suçunun varacağı saldırı ve şiddeti resmeden ateşe verilmiş bir gökkuşağı bayrağı ile “haber”ini taçlandırdı!

Milat’ın muhabiri, LGBTİ+ kurumlarına ve çalışmalarına yönelik düşmanlaştırıcı, doğrudan ve açıktan hedef gösteren nefret yayınını kişisel sosyal medya hesabından (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) da yinelerken Kaos GL Derneği ile haber sitesi kaosGL.org’dan aldığı paylaşımları İçişleri Bakanlığı, Süleyman Soylu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Derya Yanık adreslerine ileterek kurumsal ayrımcılığa çağrı yaptı.

Milat, Özlem Doğan imzasıyla, Temmuz ayında yürüttüğü nefret yayınında, “İslam'a düşmanlar: Ahlaksız terör örgütü kapatılsın” çağrısı yaparken, İstanbul’da kurulu LGBTİ+ derneklerinden SPoD’u, “2011 yılında LGBT bireyler için kurulan sapkın dernek Avrupa Birliği tarafından fonlanıyor” diyor ve “çocuk istismarcısı” olarak kodluyor.

Milat, gene Özlem Doğan imzasıyla devam ediyor: “LGBT sapkınlıkta yalnız değil: İslam ve Erdoğan düşmanlığı ortak noktaları” Homofobik “nefret kokteyli” ile “terör kokteyli”ni harmanlayan Milat, nefretine bereket manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı ara başlıklar “Sapkınların hamisi CHP ve HDP”, “Durdurun bu hayasız topluluğu”, “Ahlaksızlığın asıl yüzü pedofili”, “Feminizim, veganizm, LGBT, terörizm iş birliği” altında Allah ne verdiyse saydırıyor: “LGBT, feministler, veganlar, eşcinsel ittifakın argümanı 'toplumsal cinsiyet eşitliği' savunucuları, PKK, DHKP-C, FETÖ ve terör örgütleri kadar tehlikeli olan K-POP aynı eylemlerde aynı söylemleri kullanıyor. Terörize sokak kışkırtmalarında da el ele yürüyen bu oluşumların ortak noktası 'İslam ve Erdoğan düşmanlığı'.” (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Milat’tan Özlem Doğan, gazete sayfalarıyla sitesinde yayınlanan, kişisel sosyal medya hesabından tekrar edilen LGBTİ+ kurumlarına yönelik hedef gösteren nefret kampanyasını Temmuz ayının sonunda bir de youtube üzerinden yineledi. “Gelecek Nesilleri Bekleyen Büyük Tehlike: LGBT” başlıklı nefret yayınına Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın MaAile programı aracılık etti.

Temmuz ayında hükümet medyasından Sabah yazarı Hilal Kaplan (1, 2) ise “köşe” yazılarında neden “feminist” olmadığını açıklarken “küreselci feminist/eşcinsel siyaseti” ifadeleriyle sarf ettiği cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını “kitap” olarak da bastırması üzerine bir kez daha yineliyor: “'LGBTİ lobisi cinsiyetsiz bir dünya kurmak istiyor'”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Temmuz ayı “köşe”leri

LGBTİ+ toplumuna ve kurumlarına karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden muhafazakâr ve hükümet yanlısı medya köşeleri Temmuz ayı boyunca da düşmanlaştırma, ayrımcı dil ve nefret söyleminde birbirleri ile yarışmaya devam ettiler.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz. Temmuz ayının cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini Yeni Şafak, Doğru Haber, Diriliş Postası, Akşam, Aydınlık, Yeni Asya, Hizmet, Güneydoğu Güncel, Hür Haber ve Akit yazarlarından seçtik: “Muhafazakâr medya köşelerinden homofobik nefret nakaratları”

Akit’in homofobik nefretinin Temmuz seyri

Kaos GL Derneği’nin, 2020 Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit’in ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemi Temmuz boyunca sürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Temmuz listesi, “Akit, ettiği hakaret ve küfürlerin hukuken yanına kâr kalmasının rahatlığıyla açıkça hedef gösteriyor”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Akit muhabir ve köşe yazarları, ettikleri hakaret ve küfürlerin yanlarına kâr kalmasının rahatlığıyla güttükleri nefret siyasetine Temmuz ayında da devam ettiler. Konusu, gündemi fark etmeden “haber” adı altında her vesileyle ürettikleri, yaydıkları ve teşvik ettikleri cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemleriyle kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı ayrımcı dilini ve nefretini kayda geçiren kaosGL.org’un yaptığı medya izleme ve raporlama her seferinde Akit tarafından tekrar tekrar doğrulanıyor.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık ederken, yetmediğinde siyasi ve toplumsal muhalefete yönelik karalama kampanyasını doğrudan üreten, yayan, teşvik eden Akit, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla harmanladığı cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetiyle LGBTİ+’ları, kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef göstermekten vazgeçmiyor.

Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın da tanıdığı ve güvenceye aldığı temel insan hakları ve özgürlüklerini LGBTİ+ yurttaşlara tanımaya yanaşmayınca geriye cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle yasakları savunma görevini üstlenen Akit, yetinmiyor, LGBTİ+’lara yönelik kurumsal ayrımcılık çağrısı yaparken, nefret ve şiddet içeren tutum ve davranışları da teşvik etmekte sakınca görmüyor.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Temmuz ayı seyrinin tamamı işte burada.

homofobik-nefret-soyleminin-temmuz-ayi-sosyal-medya-seyri-1

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya
İstihdam