03/11/2023 | Yazar: Defne Güzel

Savaştan dahi rant sağlamak isteyen Hükümet medyası Dürzi bayrağını “LGBT bayrağı” diye servis etti. Vatan Partisi LGBTİ+’ların örgütlenmesinin, gösteri yapmasının ve hatta yardım almasının bile suç olmasını istedi.

Ekim’de LGBTİ+’lara hak ihlalleri: LGBTİ+ düşmanlığı, savaş dinlemiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ekim ayına gözümüzü Büyük Aile Platformu’nun “LGBTİ+ dernekleri kapatılsın ve propaganda yasağı gelsin” diye topladığı 150 bin ıslak imzalı dilekçeyi meclise sunduğu bilgisiyle açtık. Büyük Aile Platformu gibi LGBTİ+ düşmanlığını görev edinen Vatan Partisi de örgütlenmeyi, barışçıl gösteriyi hatta yardım almayı LGBTİ+’lar için suç sayacak kanun teklifini açıkladı.

Kürşat Mican LGBTİ+ nefretinden rant sağlama işini bir adım öteye götürerek hazırladığı nefret kitabıyla raflarda yerini aldı. O sırada, hak örgütleri karalama haberlerle medyanın da hedefindeydi.

AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı da LGBTİ+ haklarını savunan EŞİK’i hedef tahtasına oturttu. Savaştan dahi rant sağlamak isteyen Hükümet medyası İsrail tanklarının üzerinde Dürzi bayrağı açan bir askerin görüntüsünü “LGBTİ” bayrağı açtı” diye servis etti.

Hükümet medyası savaştan dahi rant sağlıyor

Hedef göstermeler benzer yoğunlukla Ekim ayında devam etti. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı, LGBTİ+’lara yasakların hayata geçmesi için Cumhurbaşkanına çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı ise AKP’nin olağanüstü kongresinde bu çağrıya yanıt verdi. Ayrıca Cumhurbaşkanı 8. Aile Şurası’nda da LGBTİ+’lara nefreti sürdürdü. AKP’li bir başka isim Hamza Dağ, “sosyal terörizm” diyerek LGBTİ+’ları damgalarken, Gelecek Partisi Lideri Anayasa değişikliği teklifine destek verdiğini açıkladı. Uluslararası insan hakları sözleşmeleri ise Milli Eğitim Bakanı’nın hedefindeydi. Hedef göstermeler sürerken 3 ayrı bakanlığın sosyal medyada LGBTİ+’larla mücadele edeceğine ilişkin de bir haber medyaya yansıdı.

Uzun süredir LGBTİ+’lara devam eden ve kamu politikası haline getirilen nefret söylemleri işkence kategorisinde de karşılığını buldu. Psikiyatrist Anna Erdoğan, eşcinselleri tedavi ettiğini söylediği skandal açıklamalarda bulundu. Ürolog Zeki Bayraktar da çocuklardaki cinsiyet hoşnutsuzluğunu “çözebileceğini” söyledi

Şarkıcı Özdemir Erdoğan LGBTİ+’larla ilgili paranoyasını sürdürürken, Kültür Yolu isimli festival için sanatçılara Bakanlık tarafından “LGBT” taraması yapıldığı da haberlere konu oldu. Tabi bir yandan da Ayta Sözeri’nin Erciyes konseri, Kahpe Feleknaz’ın ise Alanya’daki gösterisi iptal edildi.

Adana’da bir kişi sosyal medyadan tanıştığı kişilerce gasp edildi. Azerbaycanlı göçmen trans kadın Dilan ise ilaçlarına erişemediği için hayatını kaybetti.

Eryaman Esat davasında karar: 4 sanığa toplam 62 yıl ceza

Davaların seyrine bakacak olursak:

Ekim ayında görülen davalara ardı ardına ertelemeler geldi. Hande Buse Şeker davası 6 Kasım tarihine ertelendi. Ecem Seçkin davası ise 1 Aralık tarihine ertelendi. OnlyFans davasının da ilki görüldü ve dava ertelendi. Gazeteci Semra Çelebi hakkında LGBTİ+ bayrağı ile yaptığı paylaşım gerekçe gösterilerek açılan dava ise 6 Kasım’a ertelendi. TTM davası da 14 Mayıs tarihine bırakıldı

2. Adana Onur Yürüyüşünde gözaltına alınanlara dava açılmayacağına karar verilirken, 2022 İstanbul Onur Yürüyüşünde gözaltına alınan çocuklara da dava açılmayacağına kararı verildi. Antalya Valiliği, aldığı Onur Yürüyüşü yasak kararını “LGBTİ’leri DEAŞ’ten koruma” iddiasıyla savundu. TİP’in LGBTİ+ düşmanı kamu spotunu yayınlatan RTÜK hakkındaki suç duyurusu işleme konulmadı. Eryaman Esat davasında ise karar çıktı. 4 sanığa toplam 62 yıl hapis cezası verildi.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü, anayasa, dava
İstihdam