06/01/2021 | Yazar: Defne Güzel

Özellikle bizim gibi anne baba odaklı çalışmalarda, zaten destek ve ilgi bekleyen insanlara, sadece ekrandan bakarak yaklaşmakta güçlük çekiyoruz.

Pandemide LGBTİ+ Dernekleri: Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

COVID-19 pandemisinin LGBTİ+ derneklerini nasıl etkilediğini derneklerden dinlemek, pandemideki çalışmalarını, bu çalışmalarda ne gibi engellerle karşılaştıklarını, engelleri aşma yollarını öğrenmek için başladığımız “Pandemide LGBTİ+ Dernekleri” dosyasında giriş yazısıMuamma LGBTİ+ DerneğiSPoDPembe HayatHEVİLambdaistanbulBİZ Derneği17 Mayıs, Genç LGBTİ+ ve Ünikuir’in ardından söz Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği’nde!

Covid-19 Pandemisi yavaş yavaş Türkiye’de de varlığını gösterirken bu durumu nasıl karşıladınız? Covid-19 Pandemisi toplantı gündemlerinize nasıl yansıdı?

Pandemiye başta endişeyle yaklaştık, hemen herkesin yaptığı gibi. Yüz yüze buluşmalarımıza devam edip etmeyeceğimizi tartıştık bir süre. Ancak aramızda bulunan hekim arkadaşların önerisiyle önce ayda bir yaptığımız aile toplantılarını düzenlemekten vaz geçtik, sonra da kendi aramızdaki toplantıları online olarak sürdürme kararı aldık.

Covid-19 Pandemisine yönelik dernek olarak ne gibi tedbirler aldınız? Ofislerinizi ne kadar süre ile kapattınız? Evden çalışma sürecine nasıl hazırlandınız?

Yeni bir dernek olduğumuz için bir ofisimiz var. Onu da pandeminin başında kapattık. Çalışanımız olmadığı için istihdam konusunda bir sıkıntımız olmadı. Derneğin üyeleri olarak faaliyetlerimizi evden online olarak sürdürmeye çalışıyoruz. Bu sürece hazırlanmamız mümkün olmadı çünkü başı sonu belli olmayan bir maceraya atılmıştık aslında. Zaman içinde neyi nasıl yapacağımızı daha iyi kestirmeye başladık.

Evden çalışma süreci nasıl geçti? Halen evden çalışma sistemini yürütüyor musunuz? Bu süreç sizin için nasıl geçti ya da nasıl geçiyor?

Faaliyetlerimizi halen evden yürütüyoruz. Yüz yüze görüşme yapamamak en büyük sıkıntımız.

Pandemi sürecinde gerçekleştirdiğiniz online etkinlikler oldu mu? Online etkinliklere nasıl hazırlandınız? Bu süreçte yaşadığınız teknik aksaklıkları nasıl giderdiniz ve online etkinlik sürecinde ne gibi çalışma metotları uyguladınız?

Çok sayıda online etkinlik yaptık veya etkinliklere katıldık. İlk olarak hangi programı kullanacağımıza karar vermeye çalıştık. Çeşitli alternatifleri denedik. Ebeveynlerle çalışan bir derneğiz ve ebeveynlerin bir kısmının teknik bilgisi, bilgisayar deneyimi oldukça sınırlı. Buna bağlı olarak oldukça sıkıntı yaşadık. Zaman içerisinde, anlata anlata, deneyim kazana kazana bu sıkıntıları büyük ölçüde aştık. Ayda bir defa ailelerle birlikte, psikolog ve psikiyatrların katılımıyla bir araya geliyoruz. Bunun dışında LGBTİ+ örgütlerinin etkinliklerine katılıyor, ailelerle görüşüyoruz. Aslında pandemi öncesi yaptıklarımızı kısmen online olarak sürdürmeye çalışıyoruz.

Online etkinliklerin artı ve eksileri nelerdi?

Online etkinliklerde arzu edilen duygu paylaşımları yeterince yapılamıyor ve istenilen yakınlık sağlanamıyor. “Normal” etkinliklerde örneğin bir ara verildiğinde bu, insanların birbiriyle tanışması, sohbet etmesi, birbirine ısınması için bir fırsattı. Birlikte içilen bir çay, balkonda içilen bir sigara… Bunlar online etkinliklerde olmuyor. İletişim sadece ekrana bakmak demek değil. Özellikle bizim gibi anne baba odaklı çalışmalarda, zaten destek ve ilgi bekleyen insanlara, sadece ekrandan bakarak yaklaşmakta güçlük çekiyoruz. Toplantı sonrası bir yerlere gidebilme, çocukların bir araya gelmesi, bunların hiçbiri mümkün değil.

Online etkinliklerin artıları arasında ise zaman tasarrufu, akşamın geç saatlerinde herkesin katılabileceği bir zamanda etkinlik yapılabilmesi, Ankara dışında yaşayan kişilerin daha kolay etkinliklere katılabilmesi ve yine Ankara dışı derneklerle birlikte çalışma imkanının kolaylaşması sayılabilir.

Pandemi sürecinde diğer LGBTİ+ örgütleri ile iletişime geçtiniz mi? Bu süreçte birbirinizden öğrenmek mümkün oldu mu?

Çeşitli etkinliklerde bir araya geliyoruz. Son olarak Ankara’daki bütün LGBTİ+ örgütlerini bir araya getiren bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda pandemi sürecinde LGBTİ+ örgütlerinin durumu masaya yatırıldı. Oldukça öğretici ve faydalı oldu.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı kaygı durumundan bahsedebilir misiniz? Etkinlik yasakları, toplantı yasakları, genel kurulların ve beyannamelerin ertelenmesi sizi nasıl etkiledi? 

Son derece olumsuz etkiledi. Derneğimizin üye ve ilişkileri, çocuklarının açılma süreçleri nedeniyle en azından bir kısmı zaten kaygılı olan ebeveynlerden oluştuğu için, etkinlik yasakları, özellikle de hastanelerin hasta kabul etmemesi, psikiyatri servislerinin tümüyle kapanması, tedavi süreçlerinin, ameliyatların yarım kalması üyelerimizi çok olumsuz etkiledi. Pandemi öncesinde yeni ofisimizin açılışını yapmıştık ancak daha kullanmaya bile fırsat bulamadan evlere çekilmek zorunda kaldığımız için şevkle bir şeyler yapmak isteyen üyelerimizin bir kısmında ciddi bir geri çekilme hali yaşandı.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı motivasyon kaynaklarından bahsedebilir misiniz? Olumsuz koşulların nasıl üstesinden geldiniz, bu süreçte neler öğrendiniz, dernek olarak nasıl örgütlendiniz?

Bizim en büyük motivasyon kaynağımız çocuklarımız. Çocuklarımızın daha az ayrımcılığa, ötekileştirmeye uğrayacakları bir dünyada yaşamaları arzusu bizi motive ediyor. Bu sayede her şeye rağmen bir arada durmaya devam edebiliyoruz. Bir araya gelmeye çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. Bunu sağlamaya çalışıyoruz.

Pandemi sürecinde Covid-19’a dair bilgilendirici içerik, yayın, toplantı düzenlediniz mi? Covid-19’a dair bilgileri dernek üyesi, gönüllüleri ve çalışanları ile paylaştınız mı?

Pandemi süresince Covid-19 ile ilgili özel bir çalışma yapmadık. Ayda bir aile grubu etkinliklerine katıldığımız hocalarımızın paylaştığı bilgileri üyelerimize aktarmaya çalıştık.

Pandemi sürecinde bir yandan LGBTİ+’lar çokça hedef gösterildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Netflix üzerinde RTÜK, Diyanet derken neredeyse bütün bir kamu LGBTİ+ karşıtlığında birleşti. Bu durum sizi nasıl etkiledi? 

Bu durum bizi tabii olumsuz etkiliyor. Sonuçta çocuklarımız hedef gösteriliyor. Kimimizi politize olmaya iterken, kimimizde moral bozukluğu yaratıp kenara çekilmeye neden olabiliyor. Daha önde duranlar, geride duranları ileri çekmeye çalışıyor.

Pandeminin ilk dalgasından sonra nasıl bir yol izlediniz? Normalleşme sürecine hangi çalışma metotları ile dahil oldunuz ve şu an derneğiniz Covid-19 Pandemisine yönelik nasıl bir strateji izlemekte?

Üyelerimizin yaş ortalaması yüksek olduğu için henüz normalleşemedik. Henüz fiziki olarak bir araya gelemiyoruz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, aile, sağlık
İstihdam