21/12/2022 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, LGBTİ+ düşmanlığını doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor.

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Kasım seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Winter / Kaos GL

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve kurumsal ayrımcılıkla nefret suçuna teşvik yayın organı Akit’in Kasım ayı seyrini hazırladı.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini 2022’nin Kasım ayında da sürdürdü.

Akit’in, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına bahane, LGBTİ+’ların varoluşunu ve eşit haklarını tanımayarak damgalama, kriminalizasyon, hakaret ve hedef göstermeyle kurumsal ayrımcılığa teşvik için Kasım ayı boyunca “haber” adı altında sıraladığı nefret siyasetinin nakaratlarını, “Akit, nefrete aracı oluyor, yetinmiyor doğrudan hedef alıyor” ve “Akit’in homofobik nefret siyaseti” başlıklarıyla derledik.

Akit, nefrete aracı oluyor yetinmiyor doğrudan hedef alıyor

Hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın nefret kampanyalarıyla Haziran 2021’den beri hedef alınan Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne (TTM) yönelik karalamaları sürdüren Akit, söz konusu süreçte araya Kaos GL Derneği’ni katmayı da ihmal etmiyor.

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (TTM), geçen yıl Kaos GL Derneği’nin ‘LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?’ kılavuzunun konuşulacağı bir etkinlik planlamış, etkinliğin medyada hedef gösterilmesinin ardından çeşitli denetimlere maruz kalmıştı.

“Sapkınların merkezi Tarlabaşı kapatılsın” başlığı altında, “LGBT sapkınlığı” nakaratını tekrar eden Akit, Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican’a mikrofon tutuyor: “Tarlabaşı Toplum Merkezi özellikle Kaos GL ile birlikte çalışıyor. Kaos GL denilen dernek herkes tarafından biliniyor ki LGBT propagandası yapmak için kuruldu.”

Aydınlık ise “çocuklara PKK ve LGBT propagandası yapan Tarlabaşı Toplum Merkezi” karalamasının ardından Mican’ın ithamlarına, “Tarlabaşı Toplum Merkezi Kaos-GL ile neden işbirliği yapar. Kaos-GL, herkes tarafından biliniyor ki, LGBT propaganda üssü olarak faaliyet yürütüyor” ifadeleriyle aracı oldu. Aydınlık, Kasım ayında, Kaos GL’yi anmayı, CHP’li belediyeleri ve eşitlik birimlerini hedef alırken de ihmal etmedi.

Kendini aynı zamanda TİHEK Türkiye İnsan Hakları Kurumu İstişare Komisyonu Üyesi olarak tanıtan Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu başkanı Adem Çevik, bu kez karşımıza “Dünya Çocuk Hakları Derneği” olarak çıkıyor. Adı geçen derneğin, twitter hesabından Akit yayını paylaşırken düştüğü mesaj: “Cinsi Sapıklıklara LGBTİQPEZ'li belhum-adallara KAOS/GL ve ToplumsalCinsiyet Adaleti/Eşitliği DAYATMASINA karşı toplumsal tepki gelişiyor”

Akit’in homofobik nefret siyaseti

Hükümet destekli kurumsal homofobik nefret söylemi ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Kasım ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“İzmir'de LGBT dayatmasına sert tepki: Aileye savaş açanlara geçit vermeyeceğiz!” başlığıyla Akit, konuşmacıların “adında bile yıkıcılık olan” sözleriyle Kaos GL Derneği’ni de andıkları LGBTİ+ düşmanı nefret mitinglerinin İzmir ayağına aracı oldu: “LGBT ideolojisi”, “LGBT dayatması”, “uluslararası lobiler”, “LGBT hareketini insan hakkı sananlar”, “aileye savaş açanlar”

“Depremden de uslanmıyorlar! Sapkınlıkta diretiyorlar.. LGBT destekçisi sapkınlar, İzmir'de düzenlenen Büyük Aile Yürüyüşü'nü hedef aldı.”

Akit, sadece cinsiyet eşitliğine değil, KADEM’in tercihi “toplumsal cinsiyet adaleti” ifadesine bile karşı çıkan Van’ın LGBTİ+ karşıtı “sivil toplum”unun nefret mitingine aracı oluyor: “Her ilde büyük tepki! "Sapkın LGBT çetelerine hayır!” Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ) üyeleri, “Ailen Saldırı Altında Harekete Geç” sloganıyla sapkın LGBT dayatmasına karşı yürüyüş yaptı.”

“Ülkemizi bakın nasıl terörize ediyorlar! Kendi sokaklarında başıboşluğu yasaklayan Avrupa, Türkiye'de fonluyor! LGBT sapkınlığı, cinsiyetsizleştirme projesi olan toplumsal cinsiyet eşitliği gibi projelere de destek olan Sivil Düşün Programı'nın resmi internet sitesinde sözde "Hayvan Hakları" olarak geçen bölümde çeşitli desteklerin verildiği görüldü.”

Akit, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) konuşmasını haberleştiriyor: “Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam ülkelerine PKK'yı anlattı: Bir diğer tehdit de LGBT!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayında, “Aile yapımızı her türlü sapkınlıktan, marjinal akımlardan ve yozlaşmadan koruyacağız. Vatandaşlarımız yürüyüşlerle haklı taleplerini dile getirdiler. Bunlar yaygınlaşacak” sözlerinde geçen “sapkın” söylemini bir de “uzmanlar ve stk temsilcileri”ne tekrar ettirmek isteyen Akit, “Ailemizi korumak vatanı savunmaktır” başlığı altında nefret söylemine mikrofon tutuyor: İstanbul Sözleşmesi’ne karşı cinsiyetçi kampanyadan hatırlanacak Aile Akademisi Derneği Başkan Yardımcısı öğretmenden “toplumsal cinsiyet ideolojisi”, “cinsiyetçi ve sapkın anlayışlar” nakaratlarıyla, Psikolojik Danışmandan “sapkın düşünceler” ve “sapkın ideolojiler” nakaratı.

Akit, bu kez de, İçişleri Bakanı’nın, “Beni bağışlayın, erkeklerle erkekler evlenecek, kadınlarla kadınlar evlenecek” sözlerine aracı oluyor: “Süleyman Soylu 'beni bağışlayın' deyip açıkladı: Erkeklerle erkekler… İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “LGBT getirecekler Türkiye’ye. Beni bağışlayın erkekler ile erkekler evlenecek, kadınlar ile kadınlar evlenecek. Tam Kılıçdaroğlu’na göre bir politika. Yazıklar olsun." sözleriyle CHP liderini eleştirdi.”

Akit, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın, kırk bininci kere tekrar ettiği kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu nakaratına aracı oluyor: “İktidara gelince LGBTİ derneklerini kapatacağız. CHP'ye de tepki var ama LGBT dernekleri de AK Parti zamanında açıldı. Tüm dinlerde yasaklanmış bir sapkınlıktır. İstanbul sözleşmesi de bunlarla ilgili. 6284 onun uzantısı ve uygulanması devam ediyor.”

Akit’in, kadına yönelik şiddete karşı günden anladığı: “Feministler yine sokakları karıştırdı! 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ismiyle uydurdukları bir bahaneyle yapılmak istenen izinsiz yürüyüş... Sapkın pankartlarında da taşındığı yürüyüş...”

Akit, “Cübbeli Ahmet Hoca”nın, İTO seçimleri vesilesiyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yönelik söylemindeki cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratlarını paylaşmalara doyamadı: 1, 2, 3 “LGBTci sapkın örgütler”, “LGBT ve benzeri bozuk yapılar”

Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor, Putin’i alkışlıyor: “Putin'den eşcinsel sapkınlığa tokat! İmzayı attı”

“Eşcinsel sapkınların gece kulübüne silahlı saldırı!” başlığıyla tatmin olmayan Akit, nefretini dindirmek için “Amerika'nın Colorado eyaletinde eşcinsel sapkınların gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıda 5 kişi öldü, 18 kişi yaralandı” haberini bir de yaktığı gökkuşağı bayrağıyla süsledi.

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam