29/11/2022 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Ekim ayı ayrımcı dil ve nefret seyrini izledik

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Ekim seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Winter / Kaos GL

CHP’nin “cinsel yönelim” afişleri Şubat ayından, troll tweet serisi Temmuz ayından ama Akit’in muhalefet karalamalı LGBTİ+ düşmanlığı için fark etmiyor ve “haber” adı altında homofobik nefret siyasetine aracılık ederek Ekim ayında da Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteriyor.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve kurumsal ayrımcılıkla nefret suçuna teşvik yayın organı Akit’in Ekim ayı seyrini hazırladı.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini 2022’nin Ekim ayında da sürdürdü.

Akit’in, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına bahane, LGBTİ+’ların varoluşunu ve eşit haklarını tanımayarak damgalama, kriminalizasyon, hakaret ve hedef göstermeyle kurumsal ayrımcılığa teşvik için Ekim ayı boyunca “haber” adı altında sıraladığı nefret siyasetinin nakaratlarını, “Akit, doğrudan hedef alıyor; ayrımcılık ve nefret suçu işliyor” ve “Akit homofobik nefret siyasetine aracı” başlıklarıyla derledik. 

Akit, doğrudan hedef alıyor; ayrımcılık ve nefret suçu işliyor

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine doğrudan saldıran nefret medyasının başını çeken Akit, hakaret ve hedef göstermelerine Ekim ayında da devam etti.

Yürüttüğü nefret siyasetiyle LGBTİ+’ların en temel anayasal haklarına karşı “haber” adı altında kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısı yapmakla yetinmeyen, LGBTİ+’ları ve derneklerini doğrudan hedef alan, “sapkınlar” söylemine aracılık eden Akit’in Ekim ayından “haber” başlığı: “Yunan bunların yanında halt etmiş! CHP’nin, LGBT'lilerin TSK’ya girebilmesi için Meclis’e sunduğu kanun teklifi herkesi şok etti”

Akit, “Siyasi partiler 2023 yılında yapılacak seçimler için hazırlıklarına başladı. CHP de çalışmalarına bu yönde devam ediyor” diyor ve devamını getirebilmek için de, sosyal medyada nefret siyaseti üreten bir hesabın Temmuz ayından kalma bir tweet serisini “haber” adı altında aktarıyor.

“CHP'nin 2023 yılında seçimi kazanması halinde TSK'da eşcinsellerin görev yapabilmesinin önünü açacağı iddia edildi” ifadesiyle güya “haber” veren Akit, önce, CHP’nin “cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” billboardlarını anıyor. Ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak’ın, Kemal Kılıçdaroğlu imzalı “cinsel yönelim” afişleriyle ilgili gelen soruya, amaçlarının, “her türlü ayrımcılığın engellenmesini” cevabıyla karşılık vermesini hatırlatıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “cinsel yönelim” afişleri Şubat ayından, troll tweet serisi Temmuz ayından ama Akit’in muhalefet karalamalı LGBTİ+ düşmanlığı için fark etmiyor ve “Konuyla ilgili detayları aktaran bir sosyal medya kullanıcısı şu ifadeleri kullandı” diyerek homofobik nefret siyasetine aracılık ederek bir kez daha Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alıyor: “Size Chp’nin Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinde oynadığı oyunu anlatayım. 2015 yılında Kaos Gl isimli örgütün talebi doğrultusunda 10 Chp milletvekili Türk Silahlı Kuvvetleri disiplin kanunu’nda değişiklikler öngören bir kanun tasarısını meclise getirdiler.”

CHP’li vekillerin, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın yasaklanması için TBMM’de yasal düzenleme talepleri kapsamında sundukları kanun teklifleri gibi çalışma hayatında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın yasaklanmasını isteyen CHP; Kaos GL Derneği’nin desteğiyle hazırlanan ve İş Kanunu, Ceza Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve Türk Silahlı Kuvvetleri TSK Disiplin Kanunu’nda değişiklikler getiren söz konusu kanun teklifini 2015 senesinde TBMM’ne sundu.

CHP’nin 2015 senesinde TBMM’ne sunduğu kanun teklifi, Türkiye Cumhuriyeti özel ve kamu istihdamı için mesleki eğitim, temin, terfi, işten çıkarma, istihdam ve ücret koşulları da dâhil olmak üzere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı ortada kaldırılması ve yasaklanmasını istiyor.

Akit’in aracı olduğu nefret siyaseti ise “Peki Chp’nin bu teklifi tam olarak ne anlama geliyor?” diye soruyor ve LGBTİ+’ları düşmanlaştıran bir dille doğrudan LGBTİ+ kurumlarını hedef gösteren karalamalarla sürüyor: “Lgbt örgütleri yalnızca eşcinsel organizasyonları değil. Bu oluşum aynı zamanda bölücü örgütün de kollarından birisi. Hdp ve Pkk bu organizasyonları koşulsuz şekilde destekliyor çünkü Lgbt Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapısını bozmada kullanabilecekleri mükemmel bir araç. İşte bu noktada Chp, Hdp ve Lgbt ve Kaos Gl’Nin ortak bir çalışma yürüttüğünü görüyoruz. Lgbt ve Kaos Gl ise Chp ve Hdp’nin açtığı yasal yoldan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içine sızmayı ve ordunun yapısını bozmayı planlıyor. Zaten bu niyetlerini de Kaos Gl’nin web sitesinde açık şekilde anlatmışlar.”

Akit, “Kadir Has’tan ‘sapkın’ rapor” başlığı altında, Kaos GL’nin adını anmadan, Kaos GL Derneği’nin her yıl yaptığı LGBTİ+’ların istihdam araştırma raporunu “haber” veriyor: “Yüzde 90’ı Müslüman olan Türkiye’de milyonlarca insan sapkınlara karşı net bir duruş ortaya koyarken, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi, “Türkiye’de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu” adlı skandal bir rapor yayınladı. Raporda LGBTİ’lilerin özel sektör ve kamu personeli olarak çalıştıkları alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliği adı altında daha kapsayıcı istihdam edilmeleri istendi.”

“Üniversite, sapkınların sözcülüğünü üstlendi!” ara başlığıyla devam eden Akit, “eşcinsel sapkınlar”, “sapkınların sözcülüğü”, “sapkınlar”, “sapkınlar”, “sapkınlar” nefret söylemi nakaratlarıyla çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını savundu.

Akit homofobik nefret siyasetine aracı

Hükümet destekli kurumsal homofobik nefret söylemi ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Ekim ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“Kadıköy’de çirkin provokasyon! LGBT bayrağı açıp ‘çarşaf’ yaktılar!” başlığı altında Akit, “sözde LGBT bayrağı” nakaratı kullanırken, Anayasal haklarını kullanan kadınları kriminalize etti ve hedef gösterdi.

“Aileye anayasa kalkanına destek” başlığı altında, “küresel LGBT lobisi” nakaratını tekrarlayan Akit, sendikal gongo’lardan Mil-Diyanet Sen aracılığıyla LGBTİ+’lara yönelik karalamaları ve “ailenin korunması” kılıflı yasak girişimlerini savundu: “LGBT lobilerinden İslam dinine, kutsallarımıza ve ailelerimize yönelik saldırıların artmıştır. Dolayısıyla da Cumhurbaşkanımızın ‘Ailenin korunması’na yönelik adımların yeni anayasada yer alacağını açıklaması son zamanlarda giderek artan aile düşmanlığına karşı önemli bir adımdır.”

Yeni Şafak’ın LGBTİ+ karşıtı yayınını, “LGBT destekçilerine anket tokadı! Bu sonuç sapkınları şoka soktu” başlığı ile aktaran Akit, “Areda Survey” isimli bir şirketin araştırması olduğunu söylediği yayınında, “LGBT dayatması” nakaratını tekrar ediyor; “LGBT dayatması ve propagandası” dezenformasyonuyla devam ediyor.

Akit’in, Konya’da yapılan LGBTİ+ düşmanı nefret mitingine uygun gördüğü başlık, “LGBT zorbalığına karşı binler sokağa indi” oldu.

Akit, Ankara’da yapılan LGBTİ+ düşmanı yüüyüşü, “Ankara'da on binler sapkınlığa karşı yürüdü!” başlığı altında aktardı, “LGBT sapkınlığı” nefret nakaratını tekrar etti. Ankara nefret yürüyüşü öncesi, “Aile STK’ları tek yürek” başlıklı “haber” ise “LGBT sapkınlığı”, “LGBT lobileri” nakaratlarıyla verildi. Ankara nefret yürüyüşü için bir değer başlık, “‘Aile’ye karşı tehlikelere dur diyecekler!” oldu: “ahlaki erozyon ve manevi tahribat”, “Lgbt veya benzeri gayri ahlaki tutumlar”

Sapkınlığa geçit yok” başlığı, Ankara nefret yürüyüşünden bir diğer “haber” oldu: “Cumhurbaşkanımızdan bu sapkınlığı yaymaya çalışan kişiler, dernekler için ağır cezalar getirmesini...”, “LGBT-İ sapkınlığı”, “LGBT sapkınlığı”, “LGBT lobileri”, “Müslüman aile yapısını ve toplumu bozmak üzere dayatılan LGBT sapkınlığı”, “LGBT’nin aile yapısını yıktığı”, “sapkınlık”, “sapkın davranış”, “sapkınlık dayatması”, “sapık ve sapkınlık girdabı”

İzmir nefret mitingi için Akit’in “haber” başlığı, “Herkesten destek ve katılım bekliyorlar: İzmir'de LGBT sapkınlığına karşı 'Büyük Aile Buluşması' düzenlenecek” oldu: “Toplumları ifsat eden ve fıtratı bozan sapkın LGBT”, “LGBT dayatması”, “LGBT ideolojisi”, “LGBT propagandası”

“Türkiye’nin her yanındaki STK’lar sokağın nabzını Kurtulmuş’a aktardılar” başlığı altında, Akit, homofobik nefret siyasetine aracılık etmeye devam ediyor: “Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sivil toplum kuruluşları platform temsilcileri AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’la bir araya gelerek çeşitli konularda istişarelerde bulundular... LGBTİ ciddi tehdit... Kayseri Gönüllü Kuruluşlar ve Mazlumder Şube Başkanı Ahmet Taş... LGBT, cinsiyet eşitliği ve eşcinsellik akımının gündeme alınıp çözüm yollarının aranacağı sivil toplum ve ilgili bakanlıkların katılacağı çalıştayların yapılması...”

Ailelerin de umudu Erdoğan” başlığı altında, Akit, LGBTİ+ düşmanı nefret siyasetine aracılık ediyor: “ABD, AB, Alman Vakıfları, Soros ve Haçlı yapıların fonladığı, Türkiye’de ise zillet paydaşlarının açıktan destek verdiği LGBTİ lobisi... sapkın kimlikleri ve ilişki biçimlerini doğallaştırılıp... Aile Bilim Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Adnan Kalkan: ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ safsatasıyla sözde eşitlik kisvesi altında kadını erkeğe, erkeği de kadına düşman ediyorlar. LGBTİQ+, yani eşcinsellik ile evlilikleri ortadan kaldırmayı ve aile yapımızı yıkmayı hedefliyorlar... Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal: LGBT gibi insan yaratılışına aykırı davranışlar... Diva-Sen Genel Başkanı Mustafa Çopursuz: LGBT ve benzeri sapkınlıklar... LGBT ve diğer anormal oluşumlar...”

“Küresel LGBT lobisine derhal ‘dur’ denilmeli” başlığı altında, Akit, sendikal gongo Diyanet-Sen Genel Başkanı’nın nefret söylemine aracı oluyor: “Küresel LGBT lobisi”, “LGBT’li provokatörler”, “LGBT lobileri”

Akit, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın kadın ve LGBTİ+ düşmanı nefret siyasetine aracı: “CEDAW ve İstanbul sözleşmelerinin arkasında dünya siyonizmi vardır... LGBT propagandası... İstanbul Sözleşmesi gibi bir ifsat metni... LGBT savunucuları... Saadet LGBT destekçisi CHP ile beraber...”

“Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! LGBT rezaleti için harekete geçiliyor... aileyi hedef alan LGBT rezaleti...”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete LGBT çağrısı: "Milletimizi sapık akımlardan beraberce koruyalım" LGBT çağrısı... LGBT diyorlar... sapkın ve sapık akımlar...”

“AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kandemir'den Anayasa açıklaması! Aile tanımında düzenleme yapılacak... LGBT lobisi... LGBT tartışması...”

LGBT sevici Kılıçdaroğlu’nun iftirası cezasız kalmadı! Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yine tazminat ödeyecek...”

“Başörtüsünden korktu fesat sözleşmeye sığındı... CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu... Türk aile yapısının ruh kökünü hedef alan fesat sözleşmesi... eşcinsel sapkınlar... sapkın homolara dayanak sağlayan İstanbul Sözleşmesi...”

“CHP'li vekilden 6'lı masa itirafı! Beyanname ile LGBT haklarını güvence altına almışlar... eşcinsel sapkınlığı... LGBT lobisi... sapkınlık savunuculuğu...”

“CHP’li Esenyurt Belediyesinden LGBT’nin kurumsallaşması için skandal teklif! AK Parti ise teklife... LGBT'nin kurumsallaşması... LGBT kavramına karşı duruşumuz... Aile kurumuna karşı saldırılar...

“AK Parti olmasa geleceğini gör Türkiye! Sapkınlar için kurulması istenen birim reddedildi

CHP'li Esenyurt Belediyesi'nde sapkınlar için kurulması planlanan "Eşitlik Şefliği" AK Parti ve MHP'li üyelerin oyları ile reddedildi...”

“Seçim çalışmalarına başladılar! İP'li eşcinsel destekçisi Bahadır Erdem... İP'li eşcinsel destekçisi... LGBT sevici İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı...”

“TİP'li Baş'tan LGBT çıkışı! Sapkınların derdine düştü... Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aileye yönelik mesajını hedef alıp, sapkınların derdine düştü. TİP'li Baş, "Kadınların, çocukların, LGBTİ+ların dilediğince yaşaması bir pazarlık unsuru değildir." ifadelerini kullandı.”

Akit, kültür-sanat, spor, eğitim ve medya alanında cinsiyetçi ve homofobik sansür savunuculuğuna devam ederken, ayrımcı uygulamalar ile homofobik nefret siyasetine Ekim ayında da aracılık etmeyi sürdürdü: “Sosyal Medya Yasası nesli ve aileyi koruyacak... Sosyal Medya Yasası’nı Akit’e değerlendiren Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selman Tunay Kamer... ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içerikler... LGBT lobileri... LGBT lobileri alenen destekleniyor... LGBT lobisi... LGBT Lobisi... LGBT lobisi... LGBT lobisi... LGBT faaliyetlerine destek... LGBT dernekleri günde güne artmaktadır... sözde onur yürüyüşleri... Sosyal medya paylaşımlarında haksızlığa uğradıkları yönünde algı oluşturmaya ve konunun insan hakları temelinde ele alınması gerektiği vurgulanmaya çalışılmaktadır... LGBT lobisi... gençlere eşcinsel kimliği dayatan lobi...”

“Türkiye Voleybol Federasyonu'nun Ebrar Karakurt umursamazlığı! Eşcinsel sapkın hala Milli Takım'da” başlığı altında kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısı yapıyor: Ebrar Karakurt'un gözler önünde yaşadığı sapkın hayatını görmezden gelen Türkiye Voleybol Federasyonu'nun FIVB Dünya Şampiyonası 2. tur maçlarında da Karakurt'u kadrodan çıkartmaması tepki ile karşılandı... Eşcinsel sapkın... sapkın ilişkiler... sapkın yaşam... sapkın yakınlaşma...”

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam