22/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar
İzmir’de Günay Özyıldız cinayeti, Bornova Sokak’ta trans kadınlara nefret saldırısı ve polisin ilgisizliği, Aydın’da LGBTİ+ aktivistine gözaltı, Boğaziçi gökkuşağı davası, SPoD’un “Türkiye Buna Hazır” kampanyası ve gündemden haberlerle haftanın özeti
Günay Özyıldız için adalet!
Nefret saldırıları ile geçen bir haftanın sonuna geldik. Haftaya, İzmir’de seks işçisi trans kadın Günay Özyıldız’ın öldürülme haberiyle başladık. İzmir’de geçtiğimiz aylarda bir trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı saldırıların ardından bu sefer başka bir trans kadın öldürüldü. Karabağlar’da Günay Özyıldız yaşadığı evin girişinde bıçaklanarak öldürüldü. 48 yaşındaki trans kadının öldürülmesi ile ilgili inceleme başlatıldı. Nefret cinayetinin ardından şehirde yaşananları Genç LGBTİ+ Derneği’nden Şimşek Yiğit ile konuştuk. Ailesinin cenazeyi sahiplendiğini ve Özyıldız’ın Diyarbakır’da defnedileceğini belirten Yiğit, KaosGL.org’a şöyle konuştu:
“Son dönemlerde trans kadınlara saldırıların artmasının arkasında birden fazla sebep var. Bunlardan biri elbette son dönemde iktidarın LGBTİ+’lara saldırıları, açıkça hedef göstermeleri ve kamplaşma siyaseti. Kadına yönelik suçların cezasız kalması da bir diğer etken. Trans kadınlar hem hedef gösteriliyor hem de birçok destek mekanizmasından ve haklarından mahrum bırakılıyor. Fiziksel şiddetin, işkencenin uzun yıllardır cezasız kalması faillere alan açıyor ve faillerin sırtını sıvazlıyor.”
“İstedikleri kadar gözaltına alsınlar, bizler örgütlenmeye devam edeceğiz”
Haftanın bir diğer saldırı haberi Aydın’dan geldi. Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Hikmet Hazer, 24 saat içerisinde iki kere gözaltına alındı. İfadelerin ardından serbest bırakıldı. Hazer, o anları ve şehirde LGBTİ+’lara baskıları KaosGL.org’a şöyle anlattı:
“Avukatlarımızla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’a gelecği için gözaltına alındığımı düşünüyoruz. Diğer yandan uzun süredir polis, Aydın’daki örgütlü LGBTİ+’lara psikolojik şiddet uyguluyor. Polis tarafından sürekli takip ediliyoruz. Toplantı yapacağımız mekanda bekliyorlar. Bizlere yapılan gözaltıların sebebi Aydın’daki lubunyaları bastırmak, örgütlülüğü bitirmek. Bastırma ve yıldırma politikası uyguluyorlar. İstedikleri kadar gözaltına alsınlar, bizler alanda olmaya ve örgütlenmeye devam edeceğiz.”
“Öldürülmek istemiyorum”
İzmir’de Günay Özyıldız cinayetinin üzerinden bir hafta bile geçmeden başka bir nefret saldırısı haberi aldık. 17 Ocak Pazartesi gecesi, dört saldırgan erkek seks işçisi trans kadınlara çivili sopalarla saldırdı. Polis kadınlara, “Sizi korumak zorunda değilim” dedi, ne tutanak tuttu ne de delil topladı. Saldırıya uğrayan Elif, “Biz insan değil miyiz? Ben öldürülmek istemiyorum” diyor ve ekliyor:
“Ben ölmek istemiyorum. Daha geçen aylarda bir arkadaşım boynuna bir tane bıçak darbesiyle öldürüldü burada. Faili meçhul bir şekilde burada öldürülmek istemiyorum. Sesim duyulsun istiyorum. Bizi korumakla yükümlü emniyet görevlileri halkı bize karşı kışkırtıyor. Biz insan değil miyiz? Ben uzaydan mı geldim? Polisler tarafından tehdit altında hissediyorum ben artık. Bizler ne yapalım? Hepimizi her önüne gelen öldürsün mü istiyorlar? Sokakta sürekli polis bekliyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. Ben o gece kafamı çevirmeseydim belki şu an benim ölüm haberimi yapacaktın. Bu, artık canilik. Bizim sesimizi duysunlar, öldürülmeyelim istiyoruz sadece…”
Boğaziçi gökkuşağı davası bitmek bilmiyor
Boğaziçi Üniversitesi’nde LGBTİ+ bayrakları taşıdıkları için polis saldırısına uğrayanların yargılandığı davanın dördüncü duruşması 18 Ocak’ta İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılanan LGBTİ+ hak savunucularının Avukatları Eylem Kılıç ve Sevda Nur Bayram, savcının bilirkişi incelemesi talebinin reddedilmesi gerektiğini vurguladı. Avukatlar, dosyadaki delillerin hukuksuz yollarla elde edildiğini belirtti ve yargılamanın uzamaması adına bilirkişi incelemesinden dönülmesini talep etti. Mahkeme, avukatların talebini reddederek dosyanın bilirkişiye iletilmesine karar verdi. Dava, 24 Mart saat 9.35’e ertelendi.
Çankaya’daki LGBTİ+’ların yüzde 72’si kendini güvende hissetmiyor!
17 Mayıs Derneği yerel yönetim çalışmaları kapsamında, başkentin Çankaya ilçesinde yaşayan veya çalışan LGBTİ+'ların sağlık hizmetlerine erişim sorunlarını ve ihtiyaçlarını araştırdı ve araştırma sonuçlarını “Çankaya Kent Masalları” adıyla yayınlandı. Araştırmaya katılan LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da LGBTİ+ olarak yaşamak ve çalışmaktan memnun değil ya da kısmen memnun. Yarısından fazlası (yüzde 72) Çankaya’da kendini güvende hissetmiyor ya da kısmen güvende hissediyor. Toplumsal ön kabuller ve varsayımların aksine; LGBTİ+’lar Çankaya ilçesinde güvensizlik içerisinde yaşamak ya da çalışmak zorunda kalıyor.
Nefret saldırıları olurken, Bakan Soylu LGBTİ+’ları hedef aldı
LGBTİ+’ları sistematik olarak hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 110'uncu Dönem Kaymakam Adayları Uyum Kursu'nda fırsatı kaçırmadı ve LGBTİ+ derneklerini bir kez daha hedef gösterdi. Bakan Soylu, Anayasa güvencesiyle kurulan, yasalar çerçevesinde ve devlet denetiminde çalışmalarını sürdüren LGBTİ+ derneklerini şöyle hedef gösterdi:
“Tehlikenin büyüklüğünü, işin zorluğunu şuradan anlayın; teröre silah yardımı yaparlardı, bilirdik. Terör örgütlerine para aktarırlardı, bilirdik. Uyuşturucu ticaretini desteklerlerdi, bilirdik. Bugün iş öyle bir noktaya geldi ki LGBT derneklerine devasa bütçeler aktarıyorlar, bunlara propaganda ve iletişim desteği veriyorlar. Karşımızdaki mücadelenin çetinliğini buradan anlayın. Dolayısıyla bu milletin geleceğini korumak için size, sizlerin ferasetine, bilgisine şiddetle ihtiyacımız var.”
Gündemden kısa kısa
ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması’nın çağrısıyla, bir araya gelen öğrenciler 20 Ocak’ta Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsündeki gökkuşağı merdivenlerini yeniden boyadı. Burada yırtılan bayrağını yeniden astı.
İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 2021 yılı Ocak-Aralık ayları arasında derneğe yapılan başvurularla hazırladıkları Ankara’daki hak ihlalleri raporunu 17 Ocak’ta düzenledikleri bir basın açıklamasıyla duyurdu. Rapor, “2016 yılında gerçekleşen darbe girişimi sonrası ağırlaşan koşullar ile birlikte hak ihlalleri kalıcı hale getirildi” diyor ve LGBTİ+’ların Ankara’da yaşadığı hak ihlallerini de görünür kılıyor.
Avlaremoz ve Kaos GL, Uluslararası Holokost’u Anma Günü’nde ortak söyleşi düzenliyor. 27 Ocak Perşembe 19.30’da çevrimiçi ortamda yapılacak “Soykırımın Katmanları” söyleşisinde Yahudiler, LGBTİ+’lar ve Romanlar açısından holokost konuşulacak. Şair, yazar Karin Karakaşlı’nın moderasyonu üstlendiği etkinlikte Sıfır Ayrımcılık Derneği’nden Elmas Arus, Avlaremoz’dan Nesi Altaras ve Rita Ender ile Kaos GL’den Yıldız Tar konuşacak.
Zoom üzerinden yapılacak söyleşiye kayıt yaptırmak için tıklayın.
Geride bıraktığımız on yıl boyunca birçok ülke ve şehirde binlerce seyirci ile kucaklaşan KuirFest, 2022 hazırlıklarına başladı. Festival, bu yıl yine Eylül-Ekim aylarında Ankara ve İstanbul’da gerçekleşecek!
Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), LGBTİ+ hareketinin siyasal temsil ve katılım süreçlerinde yıllardır karşısına çıkarılan en yaygın argüman olan “Türkiye buna hazır değil” söylemine karşı kampanya başlattı. Kampanyayı 20 Ocak’ta duyuran SPoD, “Bu algıyı kırmanın vakti geldi de geçiyor. Çünkü toplum biziz. İş yerindeki çalışma arkadaşınız, ailenizdeki akrabanız, okuldaki sıra arkadaşınız, sokaktaki bir yabancı, mahallenizdeki esnafız. Gece hayatında beraber eğlendiğiniz, televizyonda izlediğiniz kişileriz. Biz hazırsak Türkiye de hazırdır!” diyor.
Avrupa ve Orta Asya'daki LGBTİ örgütlerine yönelik bir anket, örgütlerin büyüyen LGBTİ karşıtı güçler ve devam eden COVID-19 krizi karşısında dikkate değer zorluklarla karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor. Avrupa'nın önde gelen LGBTİ örgütü ILGA-Europe tarafından yayınlanan bir rapor, LGBTİ+ aktivistlerin bir sürü zorluk arasında bir de çalışmalarına kaynak bulma sıkıntısı yaşadıklarını gösteriyor.
Kaos GL Dergisi “Moda” sayısı katkılarınızı 10 Şubat 2022 tarihine kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyor.
Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, yaşam