14/07/2021 | Yazar: Ali Erol

Hak ve özgürlükleri LGBTİ+’lardan esirgeyenler Onur Ayı Haziran boyunca homofobik nefret söylemi saçtı.

Homofobik nefret söyleminin Haziran ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Winter / KaosGL.org için stok görsel

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tanıdığı ve güvenceye aldığı temel insan hakları ve özgürlüklerini LGBTİ+ yurttaşlara tanımaya yanaşmayınca geriye Onur Ayı Haziran boyunca LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı üretilen homofobik nefret söylemi kaldı.

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Haziran Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

Muhafazakâr medyanın Haziran hedefi Onur Ayı oldu

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın da tanıdığı ve güvenceye aldığı temel insan hakları ve özgürlüklerini LGBTİ+ yurttaşlara tanımaya yanaşmayınca geriye geçen sene olduğu gibi bu sene de LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan muhafazakâr medya organlarının Onur Ayı Haziran boyunca saçtığı homofobik nefret söylemi kalıyor.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre nefreti görev belleyen muhafazakâr medya organlarından başı çeken Millî Gazete, Onur Ayı Haziran’ın açılışını yapıyor: “Google yine bildiğimiz gibi... LGBT sapkınlığına özel kutlama! Haziran ayında LGBT sapkınlığı yeniden hortladı. Sözde ‘onur kutlamaları’ yapan LGBT sapkınlığına yine Google arka çıktı. Google'ın LGBT’ye özel kutlama yapması tepki çekti!”

Cinsiyetçi ve homofobik nefret söyleminin aracısı olmakla yetinmeyip, doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr nefret medyasından Millî Gazete devam ediyor: “İstanbul Sözleşmesi'nden destek bulan LGBTİ sapkınlığı”, “Haziran ayında sözde “onur kutlamaları” yapan sapkın LGBT destekçileri”, “Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına rağmen LGBT sapkınları faaliyetlerini sürdürüyor”, “gökkuşağı bayraklı doodle”, “skandal”, “LGBT ve Feminizm sapkınlığı”, “Sapkın sözleşme”

Takvim gazetesinden Onur Haftası kutlaması: “LGBT'lilerin sözde "Onur Haftası" yürüyüşünde Alman sanatçıdan LGBT Sapkınlarına Zilli Zurnalı Destek”, “LGBT'lilerin 'Onur Haftası'nı kutlayan CHP'li Canan Kaftancıoğlu'na sert tepki! “Onur Haftası” diyerek kutlamalar yapan LGBT’li sapıklar…”, “'Kürdistan vardır' sloganları atan LGBT'li sapıklar hakkında karar! 46 kişi gözaltına alındı”, “CHP'den büyük hadsizlik! LGBT uğruna Türk polisine zorba dediler! LGBT’li sapkınların Onur Haftası adı altında yaptığı gösterilere müdahale eden kahraman polisimiz CHP’nin hedefi haline geldi. Nerede terörist, nerede sapkın varsa yanında olan CHP…” 

AHaber: “CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan LGBT'lilere müdahale eden polis ekiplerine tehdit! Sapkınlığı meşrulaştırma amacı taşıyan LGBT destekçileri…” Sabah: “Teşkilattan renkli provokasyon… izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak isteyen LGBT'li grup…” Star: “İstanbul'da izinsiz gösteri yürüyüşü… LGBT'li gruplarca İstiklal Caddesi ve Taksim Cumhuriyet Anıtı civarında planlanan yasa dışı gösteri ve yürüyüş…” 

Yeni Şafak: “LGBT'lilerden başörtülü kadınlara taciz”, “Beyoğlu'nda toplanan LGBT'lilerden 'Kürdistan' provokasyonu”, “CHP'li Tanrıkulu izinsiz gösteri yapan LGBT'lilere müdahale eden polisleri tehdit etti… LGBT’lilerin sapkınlıklarını meşrulaştırma çalışması son sürat devam ediyor.”, “LGBT’nin avukatı ABD… Sapkınlığı teşvik ediyor… LGBT’nin sözde “Onur Yürüyüşü”

BeyazTV spikeri Tahir Sarıkaya, Twitter hesabında, “Homofobik değilim” derken “ama”nın ardından neden ve nasıl ayrımcı ve homofobik olduğunu kendi ağzından nefret söylemleriyle ortaya koyuyor: Video Beyaz TV'nin sabah haberlerini sunan Tahir Sarıkaya, 2016 senesinde, bu kez Yılmaz Morgül için attığı tweet’inde gene aynı şekilde “Homofobik değilim ama…” demişti.

Onur Haftası’nı kutlamak için Onur Ayı için yapılan özel bir koleksiyona ait tişörtü giyen Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı hedef gösterildi ve homofobik nefrete maruz bırakıldı: “Burası Müslüman bir ülke, milli takım kadrosundan çıkarılsın, geyliğin reklamını yapamazsın” (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

A Milli Takım ve Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı, her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen Onur Haftası’na, üzerinde gökkuşağı renkleriyle “Powered by Pride” yazılı bir tişört giyerek destek verdi. Ertem Şener’in moderatörlüğü; gazeteci Emre Bol, avukat Bışar Özbey, eski hakem Deniz Ateş Bitnel ve gazeteci Turgay Demir’in yorumculuğunda gerçekleşen programda Antalyalı, “Geyliği özendirmekle” suçlandı. 

“GS TV Sunucusu Serbay Şenkal, LGBT Temalı Tişört Giyen Taylan Antalyalı'yı 'Gurur Duyuyorum' Diyerek Savunurken, Eleştirenlere de 'Ahlak Bekçiliği Yapan Ahlaksızlar' Diyerek Tepki Gösterdi”

Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü paylaşımı, gztcom’dan Murat Soydan: “LGBT yürüyüşlerine izin verildiğinde Taksim'in ortasında yapılanlar hepimizin aklında. Bu hak arayışı değil, leş bir propagandaydı. Şimdi bunlar yaşanmamış gibi ajitasyon yapıyorlar...”

Milat gazetesi genel yayın koordinatörü Serdar Arseven: “LGBT Lobisi’ni rahatsız eden bi rşeyler yazdığınızda, dediğinizde Youtube’dan Twitter’a, ne kadar sosyal medya “dev”i varsa uyarıyor, ceza veriyor! Mahkûmiyet!”

Gerçek Gündem internet sitesi, “LGBTİ haklarının savunulduğu Onur Haftası sürerken TRT’den dikkat çeken bir paylaşım geldi. Paylaşım daha sonra gökkuşağı renkleri olduğu gerekçesiyle kaldırıldı” haberi geçti: “TRT 2’nin Instagram hesabından LGBTİ ile ilgili olmasa da gökkuşağı renkleri olan bir paylaşımın kaldırılması dikkatlerden kaçmadı. Kukla oyunu Pinata’ya dair bir paylaşım yapan TRT2 Instagram hesabı, daha sonra paylaşılan fotoğraftaki kuklanın renklerinin gökkuşağı olması nedeniyle kaldırdı.”

LGBTİ+ yasakları Onur Ayı Haziran’da homofobik nefreti teşvik ediyor

Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerine rağmen, LGBTİ+’ların anayasal haklarını kullanmak istemeleriyle Onur Ayı Haziran boyunca Onur Yürüyüşlerinin ve Onur Haftası etkinliklerinin hukuksuzca yasaklanması, internet medya takipçilerinin nefret coşkusuyla karşılandı.

Sputnik Türkiye Twitter’dan “İstanbul'da LGBTİ+ Onur Yürüyüşü düzenlenmesi başvurusuna valilikten ret” paylaşımı yapıyor, takipçileri “Aferin valiliğe” diye karşılıyor: “Bunların yüzünden renklerden nefret etmeye başladım”, “Helal olsun valiliğe... Onur yürüyüşü erkek erkekle sevisemiyor diye olmaz,olamaz Onur yürüyüşü vatan için olur,sevda için olur...ağzınıza kürekle vururum bana denk gelirseniz ,onur yürüyüşü yapacaklarmış hadi ordan”, “Helal olsun ; batı’nın sapık yönlerini istemiyoruz ! Mustafa Kemal Atatürk ‘ün ilkeleriyle devam edeceğiz ! Emperyalizmin değil !”

DW Türkçe Twitter hesabından, “İstanbul'da düzenlenmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bu yıl da yasaklandı Onur Haftası Komitesi ise "Sokaklar bizim" diyerek Taksim'de bir araya gelme çağrısı yaptı” paylaşımı yapıyor, takipçileri, “Gelin gelin toma denen güzel bir araç var” diye karşılıyor: “Tam bir fıtratı yok etme çağındayız. yiyeceklerimiz, aldığımız hava, denizlerimiz, karalarımız, topraklarımız ve insanlığımız kirlendi. LGBT bireyi olmak kutsandı, hatta onu yürüyüşü haline geldi. Lanet olsun böyle insanlığa demekten başka birşey görünmüyor.”, “Türkiye sokakları foseptik taşkınlarından,kalıntılarından temizlenmelidir.Temiz sokaklar temiz Türkiye”, “İnsanlıktan çıkıp hayvandan aşağı inen bu mahlukların gençlere özgürlük adı altında pazarlanması midemi bulandırıyor.”, “Türk ve islam toplumuna uygun olmayan durumları normalleştirme çabasındaki dw Türkçe”

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyaseti

LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta muhafazakâr iktidarın mainstream’i Akit'le yarışma aşamasını çoktan geride bırakan hükümet medyasından Yeni Şafak, muhalefet bahaneli homofobik nefret yayıncılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kaos GL Derneği’ni hedefleyen haberinde, İstanbul Kitapçısı'nda satılan bir kitapta, “Modern toplumdaki homofobik, cinsiyetçi, ırkçı, milliyetçi ve diğer ayrımlar egemen sınıfın çıkarlarını yansıtır” dendiğini yazmıştı.

Ayrımcı diliyle cinsiyetçi ve homofobik nefretini doğrudan üreten ve kamu temsilcileriyle siyasi aktörlerin ürettiği nefret söylemlerine de aracı olan Yeni Şafak, Onur Ayı Haziran haberi: “MHP'li Büyükataman'dan LGBT yürüyüşüne destek veren CHP'ye tepki: Sapkın yollara saptılar… MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Taksim'de düzenlenen ve "Kürdistan" sloganlarının atıldığı LGBT yürüyüşüne destek veren CHP'li bazı milletvekillerine tepki gösterdi. Büyükataman, CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolu yerine sapkın yollara sapmıştır. İYİ Parti de Genel Başkan Yardımcıları Bahadır Erdem marifetiyle devlete meydan okunan bu rezilliğe destek vermiştir…” 

Gelecek Partisi Genel Merkez Seçim ve Hukuk İşleri Başkan Yardımcısı Hüseyin Tuluk’un, Twitter hesabından Onur Haftası’nda yaptığı paylaşım: “Onur(!) yürüyüşünde; PKK terörüne destek var ! Bu toprakların ahlaki birikimine ve aile yapısına saldırı var ! Bunu 28 Şubat’la kıyaslamak adil değildir ve zulüm karşısında susmayanlara saygısızlıktır ! İnsan onurunu ayaklar altına alan yürüyüşe ve buna onur denmesine karşıyım !”

Gelecek Partisi’nden Hüseyin Tuluk, gelen tepkiler üzerine, “Kimseye saldırmıyorum… Eşcinselliğin teşvik edilmesinin yanlış olduğunu söylüyorum…” cevabı verirken, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüşü’ne yönelik polis saldırısı üzerine bir gün sonra, “Orantısız şiddete maruz kalan herkes mazlumdur, mazlumun kimliği olmaz. Ancak gayri ahlaki mücadele ne masumdur ne de haklı!” demeye devam etti.

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis şiddetine ilişkin, Cumhuriyet Halk Partisi, “Türkiye bu zorbalığı hak etmiyor. Kendi yaşam tarzlarının dışında hiç kimseye saygı duymayan, görevinin başındaki gazetecilere, farklı kimliklere bu zulmü reva gören zihniyeti kınıyoruz. Cumhuriyetimizin layık olduğu demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz…” paylaşımı yaptı. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ise Twitter hesabından, “İzinsiz gösteri sırasında polise direnenleri gözaltına almak zorbalık değildir...” paylaşımıyla karşıladı. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)

İstanbul polisi sadece Onur Yürüyüşüne değil Onur Haftası kapsamında yapılmak istenen piknikte de şiddet uyguladı: 1, 2, 3, 4, 5, 6)- “Az bile yapıyolar insan olun ibişler”, “Kuran'da lanetlenmiş bir iş uzerinesiniz.Tövbe edin.”, “Bu ülkede Türk bayrağından başka bayrak yoktur. Varsa s.olup kendi ülkesini kursun Türk polisimin yanında olup toplumun ahlakını bozmaya hakkınız yoktur ve zaten sizin insanlık hakkınızda yok hiç bir şeyi savunamazsınız.”, “Az bile olmuş bence vatandaşlıktan çıkartılıp çöle sürmek lazım bu davarları”, “Ellerine sağlık”, “Polis abiler top oynamış parkta şiddet nerde”

CHP Milletvekili, hukukçu Sezgin Tanrıkulu, İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis şiddetine karşı, Bakanlığa hitaben, Twitter hesabından, “Bu görüntülerdeki kamu görevlilerinin tümü suç işlemiştir. Eğer talimatı siz vermediyseniz, bu görevliler hakkında bir soruşturma başlatıp kamuoyuna duyuracak mısınız?” paylaşımı yaptı. Sezgin Tanrıkulu devam etti: “Partimizin resmi hesabından yapılan paylaşımda, Cumartesi günü LGBTI+ bireylere ve şiddete karşı çıkanlara yaşatılanlar zorbalık olarak tarif edilmişti. Evet bence zorbalığın çok ötesinde bir tutum aldı kolluk. Yani çok zalimce tutum aldı.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi, Twitter hesabından, “LGBTİ+’lara dönük polis saldırısı, yaşam hakkı ihlalidir. Saldırıyı kınıyoruz. Bugün sokakları dolduran LGBTİ+’lar bir kez daha onurun yasaklanamayacağını göstermiştir.” paylaşımı yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP): “Yürüyüş hakkı engellenemez. Ayrımcılığa ve nefret suçlarına karşı eşitlik inadımız kazanacak.”

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne ilişkin, “ottomanpolice” isimli polis üniformalı bir instagram kullanıcısının LGBTİ+'lara karşı nefret içerikli bir paylaşımda bulundu: “LGBT (cinsel özürlü)= insanların izinsiz gösteri yürüyüşüne müdahale ediyoruz. Güzel ülkemiz yüz karaları utanmadan ONURLUYUZ diyorlar.. Cinsiyetine saygısı olmayanın çevresine veya devletine saygısı olur mu??”

Polis memurunun sosyal medyadan yaptığı cinsiyetçi ve homofobik nefret paylaşımına karşılık CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, kendi Twitter hesabından, “Kim bu nefret suçu işleyen ve vatandaşı hedef gösteren polis?” (1, 2, 3, 4, 5, 6) diye sordu. Milletvekili Antmen, devem etti: “Onur Yürüyüşüne katılan insanlara (Cinsel Özürlü) diyebilecek kadar gözü dönmüş birine silah verilmesi halka tehdittir. Bir de ismine 'Ottomanpolice' yazmış. Nerenin polisi olduğundan haberi de yok.”

CHP Parti Örgütü, Örgüt Yönetimleri ve Yurtdışı Örgütlenmelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı Twitter hesabından Onur Haftası’nı kutladı: “Her türlü nefret söyleminin silindiği, eşitliğin ve özgürlüğün hüküm sürdüğü bir dünya mümkün. Tüm renklerimizle bir bütünüz.”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Halk TV'de yayınlanan, “Medya Mahallesi” programında, “LGBTİ+ bireyler toplumun ahlakını bozmaz... Hırsızlık, ahlaksızlık, şiddet bozar” diye konuştu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: “Cinsiyet kimliğinin yok sayılmadığı, eşit yurttaşlık ve özgür bir dünya için mücadele eden  herkesin LGBTİ+ Onur Haftası kutlu olsun.”

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: “LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. Cinsiyet ayrımcılığına, şiddete, ötekileştirmeye karşı eşit yurttaşlığı savunuyoruz. LGBTİ+ Onur Haftası kutlu olsun!”

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan Onur Haftası açıklaması: “Anayasanın 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesi gereği Devlet eşitliğin sağlanması ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda pozitif ve negatif yükümlülük altındadır. Onur haftası etkinliklerinin yasaklanması, kapsamlı ayrımcılık karşıtı mevzuatın bulunmaması, nefret suçu faillerinin cezasızlıkla korunması, üst düzey yöneticiler tarafından nefret söyleminde bulunulması ve nefret suçlarıyla etkili mücadele edilmemesi gibi politikalar devletin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı önleme konusunda Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler gereği yükümlülüklerini yerine getirmediğini göstermektedir. LGBTİ+ hakları insan haklarıdır. Çoğulculuğun ve toplumsal barışın tesisinin, LGBTİ+ların eşit yurttaş olarak kabulünden geçtiğinin bilinciyle eşitlik ilkesinin sağlanması ancak devletin LGBTİ+ların hak ve özgürlüklerini koruma ve ayrımcılığı önleme konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesiyle mümkündür. Devlete bir kez daha yükümlülüklerini hatırlatarak onur haftasını kutluyoruz.”

Milat, Akit, Şafak, Aydınlık hepsi LGBTİ+ toplumuna karşıdır!

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan hükümet yanlısı medyanın cinsiyetçi ve homofobik nefreti Haziran boyunca elden ele devam etti.

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede birbirleriyle yarışan hükümet yanlısı ve muhafazakâr yayın organları, karalama kampanyasıyla düşmanlaştırdıkları Kaos GL Derneği’ne karşı yayınlarını Haziran ayında da sürdürdüler.

Hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını Haziran ayında devralan Milat gazetesi, kadın muhabiri aracılığıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kadın kurucusunu fotoğraflarıyla hedef gösterirken, Kaos GL Derneği, çalışmaları ve yayınlarını da hedef listesine dahil etti. Milat’la birlikte Haziran ayında Yeni Akit, Yeni Şafak ve Aydınlık “köşe” yazıları ve “haber”leriyle Kaos GL Derneği’ni hedef aldılar.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından olan Milat isimli yayın, İstanbul’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne yönelik Haziran ayında nefret yayını başlattı.

LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat, kadın muhabiri aracılığıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kadın kurucusunu hedef gösterirken, Kaos GL Derneği, çalışmaları ve yayınlarını da hedef listesine dahil etti.

Milat’ın hedef gösteren nefret yayınına imza atan kadın muhabir, Kaos GL Dergileri ve Kaos GL Derneği yayınlarının fotoğraflarıyla Twitter hesabından devam ediyor: “Küçücük çocukların, ergenlik çağında gençlerin ve kadınların sözde eğitim aldığı Tarlabaşı Toplum Merkezi kütüphanesine eklenen kitapların ahlaksızlığına bir bakın! Hepsi sapkın cinsellik içerikli.”

Milat’ın kadın muhabiri, Tarlabaşı Toplum Merkezi’ni “TarlabaşıToplumMerkeziKapatılsın” heştegiyle hedef gösterirken, Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” isimli kılavuzu hazırlayan Cinsellik Eğitmeni ve Danışmanını da hedef listesine dahil ediyor: “Bu iki isim, çocuklara, gençlere hiç durmadan eşcinsellik eğitimi veriyor. Bu iki isme instagram hesaplarından tepki gösterin.”

Milat muhabiri, Twitter hesabından, Kaos GL Derneği’nin kılavuzunu hazırlayan cinsellik eğitmeni ve danışmanını hedef göstermeye devam ediyor: “Durum vahim. lgbt yan kuruluşlarıyla birlikte derhal kapatılmalı.”

Milat’ın cinsiyetçi ve homofobik nefret çağrısıyla, “yetkilileri harekete geçmeye davet” etme kampanyasına, Twitter paylaşımıyla KADEM de katıldı: “Bir gazetecinin, yurt dışı destekli Tarlabaşı Eğitim Merkezi'ne ilişkin paylaştığı belgeler, küresel LGBT lobisini işaret etmektedir. Çocukları LGBT ve PKK sempatizanlığına yönlendiren bu oluşum hakkında yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Haziran ayı “köşe”leri

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince hedef gösteren, homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı medyanın “köşe” yazarları Onur Ayı Haziran boyunca ayrımcı dilleriyle nefret saçtılar.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz. Onur Ayı Haziran’ın cinsiyetçi ve homofobik nefret “köşe”lerini haber7, Yeni Şafak, Sabah, Takvim, Diriliş Postası, Türkiye, Yeni Asya, Ereğli Güneş ve Akit yazarlarından seçtik: “Muhafazakâr köşe yazarları her haltlarını homofobik nefret harcıyla karıyor”

Akit’in homofobik nefretinin Haziran seyri

Kaos GL Derneği’nin, 2020 Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, Onur Ayı Haziran boyunca ayrımcı diliyle nefret söylemi üretmeye devam etti.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Haziran ayı seyrini hazırladı.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Haziran listesi, “Akit’in Haziran hedefi Onur Yürüyüşleri”, “Akit’in cinsiyetçi-homofobik nefreti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti”, “LGBTİ+ toplumu ve kurumları doğrudan hedef” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Sistematik karalama kampanyasıyla LGBTİ+’ları hedef alan Akit’in nefret siyasetinin Haziran bahanesi Onur Yürüyüşleri oldu: “sapkın eşcinsel LGBT yürüyüşü”, “Onurunuz batsın!”, “LGBTİ sapkınlarının sözde “Onur Haftası””, “sapkın LGBTİ’ler”, “Sapkınların sözde haftası”, “sapkınlıklarını arttıran ahlaksızlar”, “Sapkın, aile içi ilişkileri zayıf LGBT”, “ahlaksız sapkınlıklar”, “Hayvanlar bile böyle bir şeye kalkışmıyor!”, “ahlaka sığmayan bir pislik”, “Eşcinsellik büyük bir günahtır”, “sapkın LGBTİ savunucuları”, “Sapkın LGBT'li grup”, “sözde kadın haklarını savunan ancak LGBT sapkınlarının sözcülüğünü yapan kadın dernekleri”, “LGBT seviciler”, “Eşcinsellik belası”, “sapkınlığı meşru hale getirme”, “eşcinsellik propogandası”, “eşcinsel azgınlar”, “Boğaziçi provokatörleri”, “Sapkınlığı temsil eden paçavralar”, “Sapkın LGBT bayrakları”, “LGBT hakkı arayan sapkınlar”, “aileyi yıkmayı hedefleyen ve sapkın LGBT’lilerin savunuculuğuna kadar ileri giden İstanbul Sözleşmesi”, “LGBT'nin çaput bayrağı”, “hastalıklı zihinler”, “LGBT sapkınlarının haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi”, “eşcinsel sapkınlığın insan hakları olduğunu iddia ederek”, “gay ve lezbiyenliğin sapkınlık olduğu”, “sapkınlar”, “KAOS-GL dergisi. Yayın 24 yıldır Türkiye’de eşcinsellik, trans hakları ve toplumsal cinsiyet propagandası yapıyor”, “PKK Türkiye'yi, eşcinsel sapkınlar Türk milletinin karakterini yok etmek istiyor”, “'Uçkur' peşinde koşan eşcinsel sapkınlar”, “'uçkur yürüyüşü' yapan eşcinsel sapkınlar”, “Sapkın derneklerle işbirliği yapan İzmir Barosu, İstanbul Barosu, Ankara Barosu ve Diyarbakır Barosu; KaosGL başta olmak üzere LGBT'li ifsat yuvası yapılanmalarla birlikte nesli zehirliyor”, “Türk aile yapısının baş düşmanı LGBTİ sapkınlar”, “LGBT gibi ahlaksız organizasyonlar”, “Sapkınlara TBMM'den destek verdi!”, “sapkınlığı temsil eden renkler”, “sapkın eşcinsel propagandası”, “LGBTİ’nin ‘meşru’ gösterildiği yayınlar”, “Türkiye’de bir kısım çevrelerin normalleştirmeye çalıştığı sapkın eğilimler”, “Kendilerince uydurdukları 'Onur Haftası' etkinlikleri”, “sapıklıklarını toplumda yaygınlaştırmaya çalışan yoldan çıkmış eşcinseller”, “'Onur yürüyüşü'nde direnen onursuzlar!”, “Sapkınların sapıklıklarını topluma yayma çabası”, “eşcinsel sapıkların ağababaları”, “illegal”, “LGBT eylemleri”, “sapkınlar”, “Sapkınlar ve destekçileri”, “Her yıl Haziran’da aynı rezilliğe imza atan LGBT’liler”, ““onur ayı” adını verdikleri ‘İbnelik’ Ayı’”, “"İbnelik Ayı"nı simgeleyen tişört”, “Onursuz LGBTi’liler”, “LGBTİ sapkınlar”, “ahlaksızlık”, “normalleştirmek”, “kepazelik”, “numara”, “helak”, “Hiçbir ahlak mefhumu ve kutsalı olmayan homolar”, “Milli güvenliğe tehdit”, “çocuklara LGBTİ sapkınlığı ve PKK propagandası”, “Küresel çete LGBTİ+”, “kirli ve sapkın projeler”, “Müslüman çocukları hedef seçen LGBTi+’nin tuzakları”, “Yazarları eşcinsel sapıklardan oluşan Kaos Gl”, “sapıkların yayın organı 'Kaos Gl'”...

 homofobik-nefret-soyleminin-haziran-ayi-sosyal-medya-seyri-1

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam