11/01/2023 | Yazar: Ali Erol

2022 boyunca homofobik nefret yayınlarıyla Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan medya organları Aydınlık, Akit ve Yeni Şafak oldu

Kaos GL’yi hedef alan hükümet medyasının 2022 senesi nefret seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Arel Talu / Kaos GL

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, 2022 boyunca LGBTİ+ toplumu ve kurumlarına yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemini sürdürürken, düşmanlaştırdığı Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef aldı.

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya, yıl boyu devam eden nefret yayınıyla, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini inkâr etti, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran homofobik nefret söylemlerine katılmaları yönünde kamu ve siyaset temsilcilerini kışkırtarak devlet destekli kurumsal homofobik nefrete aracılık etti.

2022 senesinde, homofobik nefret yayınlarıyla LGBTİ+ toplumunu düşmanlaştıran, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan hükümet yanlısı ve muhafazakâr medya organları Aydınlık, Akit ve Yeni Şafak oldu.

Karalama kampanyalarıyla kopyala-yapıştır nefret yaymada ortaklaşan hükümet yanlısı ve muhafazakâr medyanın 2020 ve 2021 yıllarının ardından 2022 yılında Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren yayınlarının seyri ise şöyle gelişti…

Aydınlık, Ocak 2022’yi Kaos GL’yi hedef alarak karşıladı

LGBTİ+ derneklerine “iç düşman” muamelesi çeken muhafazakâr medyayla yarışan Aydınlık gazetesi, 2022’nin Ocak ayını, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alarak açtı.

Aydınlık, LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayıncılığına yanaştı.

Aydınlık, “PKK ve LGBT Çocuk Evi'ne girdi” manşetini, twitter hesabından, “Kaos GL, 'LGBTİ öğrencileri, aile ve okul kıskacına karşı nasıl korunmalı?' başlığıyla bir kılavuz yayımladı” paylaşımıyla duyurdu.

Kaos GL’yi hedef alan Aydınlık yayınında, aynı zamanda “Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi” olan yazar, bir kez daha karşımıza çıkarak, geçen seneden “Çocuklarımız hedefte” yazı dizisini, bu kez de “Hedef okullar” başlığı altında tekrar etti. Aydınlık yazarı, LGBTİ+ örgütlerini “cinsel yönelim özgürlüğü altında aile ve devlet düşmanlığı” yapmakla itham edip, “ABD’nin bölme projesi” ve “terör”le yaftaladığı ikinci bölümün ardından nihayet üçüncü ve son bölümde doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef aldı.

Kendisini “Eğitimci Yazar” olarak tanıtan Aydınlık yazarının, “sapkın beyinler” ifadesiyle sarf ettiği nefret söylemiyle Kaos GL Derneği ve çalışmalarını bir kez daha hedef aldığı yayını kendisinden önce Akit’in yaptığını, biz de, bir kez daha hatırlatalım: “Yeni Akit Nefretinin Hedefinde Kaos GL ve Öğretmenler Var”, “KAOS GL adlı sapkın dernek, ‘LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?’ adlı bir kılavuz hazırladı”, “Akit, ettiği hakaret ve küfürlerin hukuken yanına kâr kalmasının rahatlığıyla açıkça hedef gösteriyor”

Aydınlık gazetesinin “PKK ve LGBT Çocuk Evi'ne girdi” başlıklı homofobik nefret yayını, haber7, HaberVakti, Takvim, Diriliş Postası, El-aziz Gazetesi tarafından da olduğu gibi yaygınlaştırıldı.

“Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi”, Millî Gazete “köşe” yazarı Mücahit Gültekin, “köşe” yazdığı Millî Gazete’nin, “sapkın kuruluş” söylemiyle doğrudan Kaos GL Derneğine yönelik nefret yayınına devam ederken, 2021 Şubat ayında, “Boğaziçi protestoları üzerine” başlığı altında, “İçişleri Bakanı, LGBT, ABD ve Avrupalı ülkeler, AB'ye uyum politikaları ve ilk LGBT dernek, KAOS GL” ibareleriyle sıraladığı nakaratlarını, 2022’nin ilk ayında bir kez daha gene İslami Analiz isimli sitede tekrar etti.

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteren nefret medyasının 2022 Ocak ayı ayrımcılık ve homofobik nefret suçu seyrinin tamamına buradan bakılabilir.

Aydınlık, Kaos GL’yi hedef almayı 2022’nin Şubat ayında da ihmal etmedi

Kaos GL Derneği’ni karalayan ve doğrudan hedef gösteren Aydınlık, “Batı merkezli çürümenin Türkiye'deki temsilci örgütü” ifadesiyle “çürüme” söylemini 2022’nin Şubat ayında da sürdürdü.

LGBTİ+’larla ilgili ürettikleri neredeyse tüm içeriklerini ayrımcı dil ve nefret söylemiyle kuran hükümet yanlısı muhafazakâr nefret medyasına yanaşan Aydınlık gazetesi, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef göstermede Şubat ayını da boş geçmedi: “Kaos GL Derneği, 2021 Medya İzleme Raporu yayınladı. Her yıl düzenlenen LGBTİ yürüyüşlerinde milli devleti ve aileyi hedef almasıyla öne çıkan dernek, Batı merkezli çürümenin Türkiye'deki temsilci örgütü konumunda.”

Aydınlık gazetesi, Şubat ayında, “Emperyalizmin renkli ağı: LGBTİ ve Türkiye'deki destekçileri” başlığı altında hazırladığı bir foto-galeri ve Doğu Perinçek’in “Eşcinsellik ve Yabancılaşma” nakaratıyla muhalefet partileri ve siyaseti hedef alırken arada gene doğrudan Kaos GL Derneği’ni karalayıp hedef göstermeyi ihmal etmedi: “Batı emperyalizminin çevre, kadın, özgürlük ve insan hakları adı altında ulus devletlere karşı saldırı girişimi, LGBTİ türünden eşcinselliği kurumsallaştıran ve insan doğasına aykırı bulunan örgütler eliyle sürdürülüyor.”

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteren nefret medyasının 2022 Şubat ayı ayrımcılık ve homofobik nefret suçu seyrinin tamamına buradan bakılabilir.

“Kaos GL isimli sapkın gurup” söylemi Mayıs ayında HÜDAPAR’ın yayın organından geldi

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyasetini sahiplenen hükümet yanlısı muhafazakâr medya homofobik nefret söyleminin hem aracısı hem yeniden ve doğrudan üreticisi olmayı 2022 Mayıs ayında da sürdürdü.

Batman Petrol Spor'un şampiyonluğu vesilesiyle düzenlenen Hande Yener konseri HÜDAPAR’ın yayın organlarınca hedef gösterilirken Kaos GL Derneğine yönelik nefret de ihmal edilmedi: “Peki, kimdi bu şarkıcı? Hande Yener, "Kaos GL" isimli sapkın gurubun düzenlediği "Türkiye’nin gay ikonu" anketinin açık ara birincisi olmuştu. Yener de bu durumu, verdiği bir röportajda memnuniyetle kabullenmiş ve sahiplenmişti. "Kendimi çok iyi hissediyorum enerjim artıyor. Böyle bir kitlenin beni bu kadar özel hissettirmesi aramızdaki bağı güçlendiriyor." diyerek cinsel sapkınları sahiplenen bu şarkıcı, valilik ve belediye organizasyonuyla Batman'a getirilmişti. Hande Yener isimli şarkıcı, çok defa sapkın grupların etkinlikleri için de destek mesajları vermişti.”

“"Kaos GL" isimli sapkın gurup” söylemini tekrar eden İLKHA’nın nefret bülteni ayrıca DoğruHaber, Hür24, MidyatDoğuş ve Tesettür Seferberliği Platformu (TeSSeP) tarafından payaşıldı. HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, devam ediyor: “Sapık yapılar… Sapık yapılardan eşcinsel örgütü Kaos GL… Mide bulandırıcı sapık yapılara destek olmuş bayan şarkıcı…”

Kaos GL Derneği’ni hedef alan nefret suçu çağrıları, Temmuz ayında, Akit, Millî Gazete ve Konya yerel basını aracılığıyla geldi

Anayasal haklar kapsamında, Dernekler Kanunu’na göre kurulduğunu bildikleri halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde LGBTİ+ derneklerini “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görmeyen, Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan homofobik nefret suçu çağrıları, 2022 Temmuz ayında, Akit, Millî Gazete ve Konya yerel basını aracılığıyla geldi. Konya Barosu’ndan Avukat Hasip Şenalp, Konya yerel basınına konuştu: “LGBT’ye sert tepki! Gökkuşağı bayrağıyla “İslam’ı yıkma hedefi””

Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ+ dernekleri “bir şekilde kapatılmalı” diyen Avukat, hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kurulduğunu bildiğinden olsa gerek, kurumsal ayrımcılık ve nefret suçuna ortak olması için halka çağrıda bulunmakta sakınca görmüyor: “devletinde bu anlamdaki güçlüğü düşünülerek bir şekilde kapatılması lazım ama toplumun da buna destek vermesi gerekiyor.”

“Hem de hiç beklemediğiniz insanlar LGBT’nin feminizmin aileye olan tahribatına destek oluyorlar” ifadeleriyle sitem de eden Avukat Şenalp, konuştukça coşmuş ve nihayet “Kaos GL Derneği”ni katmadan komployla karışık nefret kokteylinin tadı mı çıkar demiş: “Kaos-GL Derneği diye bir dernek var açıktan LGBT’nin propagandasını yapan bir tüzüğe sahip bu derneklerin demin söylediğim devletinde bu anlamdaki güçlüğü düşünülerek bir şekilde kapatılması lazım ama toplumun fa buna destek vermesi gerekiyor.”

Akit’in psikiyatr köşe yazarı, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edenlerin, Kaos GL’nin internet sitesine bir baksalar Sözleşme’yi savunmaktan vazgeçip feshe ikna olacaklarını söylemeye devam ediyor. Akit köşe yazarı Sefa Saygılı, “İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın zararlarını anlamak için LGBTİQ+ dernekleri ile KAOS GL internet sitesine ve kullandıkları slogan ve taşıdıkları dövizlere bakılması” nakaratına takıldı kaldı.

Akit, “sapkınlık” ve “homolar” söylemini tekrar ederken, “LGBTİ sapkınların Mersin’de yapmak istediği yürüyüş” ile Mersin Onur Haftası’nı sanki Kaos GL Derneği düzenliyormuş gibi gösterdi: “homoların Türkiye’deki çatı kuruluşu KAOSGL’nin organize ettiği…” Akit’in, Mersin Onur Haftası ile Kaos GL Derneği’ni hedef gösterdiği nefret yayını, Van Postası isimli hesap tarafından da yaygınlaştırıldı.

Akit, “Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu” isimli hükümet yanlısı nefret ağının homofobik manipülasyon ve dezenformasyonlarına aracı olmaya doyamadı: “LGBT bir milli beka sorunudur… LGBT'yi Türkiye’de güçlendiren dernekler var. 1994'te Kaos GL diye bir dernek kuruldu ilk olarak…”

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan LGBTİ+ karşıtı homofobik nefret kampanyasına katılan Millî Gazete, “1994 yılında kurulan ve faaliyetlerini illegal olarak devam ettiren Kaos GL isimli LGBTİ Derneği de 2005 yılında tüzel kişiliğini kazanan ilk sapkın dernek oldu” söylemini, Temmuz ayında, “Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu” isimli hükümet yanlısı nefret ağının homofobik manipülasyon ve dezenformasyonlarına aracı olarak tekrar etti: “LGBT'yi Türkiye’de güçlendiren dernekler var. 1994'te Kaos GL diye bir dernek kuruldu ilk olarak. 220'den fazla dernek var şu anda..”

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteren nefret medyasının 2022 Temmuz ayı ayrımcılık ve homofobik nefret suçu seyrinin tamamına buradan bakılabilir.

Akit’le Aydınlık’ın Ağustos ayı homofobik hedefi

Aydınlık, her yayınıyla Kaos GL Derneği’nin Raporlarını doğrularken; Akit, “eşcinsel sapkınların temsilcisi Kaos GL” nefret nakaratına devam etti.

Anayasal haklar kapsamında kurulan, Dernekler Kanunu’na göre çalışmalarını yürüten LGBTİ+ derneklerini “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görmeyen Akit ve Aydınlık, Ağustos ayında, Kaos GL Derneği’ni bir kez daha doğrudan hedef aldı.

Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösteren nefret medyasının 2022 Ağustos ayı ayrımcılık ve homofobik nefret suçu seyrinin tamamına buradan bakılabilir.

Yeni Şafak, Kaos GL Derneği’ne olan nefretini Eylül ayındaki malum mitingin ardından yeniden harmanladı

Muhafazakâr merkez medyadan Yeni Şafak gazetesi, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit’le yarışmaya devam ederken Kaos GL Derneğini düşmanlaştırmış, hızını alamayıp, LGBİ+ derneklerini “ajan” yaftasıyla karalamaya kalkışmıştı. Eylül ayında İstanbul Saraçhane’deki malum mitingin ardından eski dosyalarını karıştırıp kopyala-yapıştır yapan Yeni Şafak, geçen yıl olduğu gibi gene gazetenin birinci sayfasından “Kaos’u Batı Fonluyor” manşeti attı.

LGBTİ+ kurumlarını kriminalize etme ve hedef göstermekte sistematik süreklilikten başka yeni bir gelişme olmadığı halde, Yeni Şafak, Anayasal haklar kapsamında Dernekler Kanunu’na göre kurulduklarını bildiği halde, Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ+ derneklerinin de yararlanmasını, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi ve denetimine tabi olduğunu görmezden gelip, kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ+ kurumlarını hedef göstermeye devam etti.

Yeni Şafak sosyal medyası, aynı yayınını, “Türkiye’de de günden güne güçlenen LGBT lobisine Avrupa ülkeleri ve ABD’den para yağıyor”, “En fazla desteği 120 milyon lira ile Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği, ikinci sırayı ise KAOS GL aldı” paylaşımlarıyla tekrar etti.

LGBTİ+ kurumları ile doğrudan Kaos GL Derneği’ni hedef alan Yeni Şafak’ın “Kaos’u Batı Fonluyor” manşeti onlarca internet sitesince kopyalandı ve yayıldı. Yeni Şafak’ın karalama yayını, kaynak gösterilmeden, Aydınlık’ın Ulusal Kanal’ı, Takvim, Haber Vakti, Haber Vitrini, Gaste24, Dünya Bülteni, Aydınpost, Yeni Akit, İslami Analiz, Tevhid Haber, Haberindoğrusu, İstiklal tarafından kopyala-yapıştır yayıldı. Köşe yazısı dediğin nedir ki Konya Hakimiyet yazarı da kopyala-yapıştır köşesini “Eşcinsel sapkınlara destek sırası” başlığı altında Yeni Şafak’ın yayınıyla doldurdu. Yeni Şafak’ın LGBTİ+ kurumlarıyla birlikte doğrudan Kaos GL Derneği’ne karşı karalama yayınını kaynak göstererek alıp yayan adresler ise İnternet Haber, El-Aziz, Medya32, Memurlarnet oldu.

Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ+ derneklerine “iç düşman” muamelesi çeken muhafazakâr medya ile yarışan Aydınlık gazetesinin toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı kadın yazarı, Kaos GL Derneğini, yayınlarını ve çalışmalarını da doğrudan hedef alıp önceki sene yayınladığı “Çocuklarımız Hedefte” başlıklı “yazı dizisi”ni harmanlayıp bu kez de “Çocuklarımız toplumsal cinsiyetin hedefinde” başlığı altında bir kez daha yayınladı.

Aktüel vesileye ne hacet, Kaos GL, Ekim ayında da nefret medyasının hedefi olmasın mı...

CHP’nin “cinsel yönelim” afişleri Şubat ayından, troll tweet serisi Temmuz ayından kalması Akit’in muhalefet karalamalı LGBTİ+ düşmanlığı için fark etmezken, “haber” adı altında homofobik nefret siyasetine aracılık ederek Ekim ayında da Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef gösterdi.

LGBTİ+ karşıtı nefret mitinglerinde nöbetleşen şehirlerde karşımıza çıkan, kendini aynı zamanda TİHEK Türkiye İnsan Hakları Kurumu İstişare Komisyonu Üyesi olarak tanıtan Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu başkanı Adem Çevik, HÜDAPAR’ın yayın organı Doğruhaber Gazetesi’ne konuşuyor: “küresel sapkın şebekelerden Kaos/GLBTQP soykırım lobisi”

“Aileni Neslini Koru önceAile diyen” aileleri “camilerde fiili dua basın açıklamasına” çağırmaya devam eden “Türkiye Aile Meclisi ve Adalet Platformu başkanı”nın davet yazısı, “İstanbul İbne - Dönme İşgalinden De KurtarIlmalıdır” başlığı altında gene aynı nefret nakaratı: “hem KAOS/GL/LGBTİQ karşı olup hem de onlara lojistik destek bizim içimizdeki beyinsizlerin yaptiklarina dilimizle elimizle mücadele etmeyip kalbimizle de nefret etmediğimiz  sessiz kalarak sapiklikkara 4 maymunu oynayarak destek olduğumuz için bizler de  helak olanlardan oluruz...”

Kasım ayının homofobik nefret siyaseti fantezisi: “Adında bile yıkıcılık olan KAOS GL isimli bir örgüt”

LGBTİ+’ların var olma ve hayat hakkını hedef alan nefret mitinglerinin Kasım ayındaki İzmir ayağında, “LGBT dayatması ve propagandasına karşı yasal düzenleme” talebiyle “devlet göreve” çağırıldı. LGBTİ+ düşmanı nefret mitinglerinin İzmir ayağında konuşmacılar “adında bile yıkıcılık olan” sözleriyle Kaos GL Derneği’ni de andılar.

“İzmir Büyük Aile Buluşması”nda konuşanlardan Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Üyesi, Tarlabaşı Toplum Merkezi’ni hedef aldı ve “eşcinselliği normalleştiriyorlar” diye konuştu. CKD üyesi, “adında bile yıkıcılık olan” ifadesiyle gene Kaos GL Derneği ile çalışmalarını andı: “Adında bile yıkıcılık olan KAOS GL isimli bir örgüt bir kitapçık hazırlıyor, kitapçığın adını “LGBTİ ÖĞRENCİLERİ OKUL ve AİLE KISKACINA KARŞI NASIL KORUMALI?” koyuyor. Cinsiyeti ile oynadıkları çocuklarımızı ailelerinden ve okullarından yani öğretmenlerinden koruyacaklarmış! Ailelerinin ve öğretmenlerinin çocuklarımıza düşman olarak gösterilmesini kabullenmek bizlere yakışmaz. Okullarda, evde, aile içinde çocuklara “kızım, oğlum” denmesinin sakıncalı olduğunu, “ileride anne baba olacaksınız “cümlelerinin kaldırılması gerektiğini savunuyorlar. Öğretmenlerimiz bu safsataları kabul etmeyecek.”

Sene sonu Aralık ayı Akit’le Aydınlık’ın ortaklaşmasıyla kapandı

LGBTİ+’lara karşı nefret siyasetini sahiplenen hükümet yanlısı medya, homofobik nefret söyleminin hem aracısı hem doğrudan üreticisi olmaya 2022 Aralık ayında da devam etti.

Kamu temsilcilerinin ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyip LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı bir dille sarf ettikleri nefret söylemi ile gongo’ların kurumsal ayrımcılık ve nefret suçlarına çağrıya varan eylem ve söylemleri hükümet yanlısı medya aracılığıyla yayılmaya devam ediyor.

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine saldıran, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden hükümet yanlısı ve muhafazakâr medyanın aracı olduğu homofobik nefret siyaseti 2022 yılının son ayı Aralık boyunca şöyle seyretti…

Yeni Akit, kaosGLorg haberini okuyor: “Kaos GL Akit'i sahiplerine şikayet etti! Bu ülkede emareniz kalmayacak... İsveç'ten fonlanan Kaos GL adlı LGBT platformu, küresel sahiplerine Akit Medya Grubu'nu şikayet etti.”

Aydınlık, “Kılıçdaroğlu’nun konuştuğu Alman vakfı fonlamasıyla meşhur!” başlığı altındaki yayınına, “Kaos GL gibi kuruluşlar” listesi ekledi. Aydınlık gazetesi, “CHP’li Nilüfer Belediyesi’nde skandal... LGBT için özel merkez kurdular” paylaşımı yaparken, İçişleri Bakanlığı’na “çağrı”da bulunduğu “Bunları da inceleyin 34 Belediyede LGBT merkezi” yayınında, “LGBT örgütü KAOS-GL’nin internet sitesi” ifadesini eksik etmedi. Aydınlık’ın karalama kampanyası kopyala-yapıştır yayıldı.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
nefret