07/01/2021 | Yazar: Defne Güzel

Stratejimiz; kamu sağlığını, danışanlarımızı ve bizleri korumak adına her türlü önlemin devam ettiği fakat çalışmalarımızın da bundan etkilenmemesine yönelik düzenlemelerdir.

Pandemide dernekler: Kırmızı Şemsiye anlatıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

COVID-19 pandemisinin LGBTİ+ derneklerini nasıl etkilediğini derneklerden dinlemek, pandemideki çalışmalarını, bu çalışmalarda ne gibi engellerle karşılaştıklarını, engelleri aşma yollarını öğrenmek için başladığımız “Pandemide LGBTİ+ Dernekleri” dosyasında giriş yazısıMuamma LGBTİ+ DerneğiSPoDPembe HayatHEVİLambdaistanbulBİZ Derneği17 MayısGenç LGBTİ+Ünikuir ve Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği’nin ardından söz seks işçilerinin hakları için çalışan Kırmızı Şemsiye’de!

Covid-19 Pandemisi yavaş yavaş Türkiye’de de varlığını gösterirken bu durumu nasıl karşıladınız? Covid-19 Pandemisi toplantı gündemlerinize nasıl yansıdı?

Öncelikle kendimizi, danışanlarımızı ve kamu sağlığını korumak adına birtakım tedbirler öngördük. Öngördüğümüz tedbirlerin çalışmalarımızı olumsuz etkilememesi için yeni yöntemler geliştirmemizin gerekliğinin de farkında olarak pandemi sürecinde çalışmalarımızla ilgili bir dizi yeni yöntemlere yer verdik. Daha önce rastlanılmayan ve yakın tarihte de dünyanın çok fazla tanıklık etmediği pandemi gerçekliğinde yöntemlerimizi, danışanlarımızı ve ortaklarımızı uyumlu hale getirmek oldukça önemliydi.

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin sunduğu hizmetlerin bir kısmı internet ortamına taşınabilecek nitelikte olsa da bazı hizmetlerin taşınması ne yazık ki mümkün değildi. Dernek seks işçilerinin adalete erişimlerinde gerekli telefon, mail gibi iletişim araçlarıyla destek sunabilse de bazı hallerde fiziksel olarak destek sunmaya devam etmek zorunda. Destek olduğumuz gruplara yönelik ayrımcılık, her türlü şiddet ve hak ihlalleri devam etti. Bu kapsamda karakol ve mahkeme desteklerimize, adalete erişim alanında çalışanlarımızın pandemiden bireysel korunma yöntemlerini belirleyerek devam ettik.

Covid-19 Pandemisine yönelik dernek olarak ne gibi tedbirler aldınız? Ofislerinizi ne kadar süre ile kapattınız? Evden çalışma sürecine nasıl hazırlandınız?

Dernek ofisimizi Mart Ayında ülke gündemi ve alınan önlemler doğrultusunda kapattık. Yeni normale dönüş zamanında ofisimizi, ofise gelen çalışanlarımıza sosyal mesafe ve maske takma zorunluluğu getirerek açtık. Tüm çalışanların aynı anda ofis içinde olmaması için bir dizi iç tedbirler alarak bu tedbirleri uyguladık.

Evden çalışma sürecinde çalışanlarımız ofiste kullandıkları eşyaları evlerine taşıyarak çalışmaya devam ettiler. Kendi iç ilişkilerimizle ilgili çalışmalarımızın aksamaması için internet üzerinden iletişimimizi güçlendirecek yeni uygulamalarla aktif iletişimimize devam edebildik.

Evden çalışma süreci nasıl geçti? Halen evden çalışma sistemini yürütüyor musunuz? Bu süreç sizin için nasıl geçti ya da nasıl geçiyor?

Evden çalışma süreci, salgının ilk ortaya çıkışında alışık olmadığımız bir süreç olduğu için sürecin iyi geçtiğini söyleyemeyiz. Fiziksel yapılması gereken işlerde aksaklıklar yaşansa da bunları bir şekilde yeni stratejilerle halledebildik.

Esasında süreçte çalışmalarımız; ofise gelmek zorunda olan çalışanlar için daha serbest bir zaman dilimi belirlemek ve sosyal mesafe kuralı kapsamında tüm çalışanlarımızın aynı anda ofiste olmasını engellemek şeklinde devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz.

Nihayetinde tüm dünyanın alışık olmadığı süreçlerden geçiyoruz, kimi zaman zorlansak da motivasyonumuz sayesinde süreci olabildiğince olumlu geçirmeye çalışıyoruz.

Pandemi sürecinde gerçekleştirdiğiniz online etkinlikler oldu mu? Online etkinliklere nasıl hazırlandınız? Bu süreçte yaşadığınız teknik aksaklıkları nasıl giderdiniz ve online etkinlik sürecinde ne gibi çalışma metotları uyguladınız?

Online etkinliklerimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Profesyonel kişilerden destek alarak önüne geçebileceğimiz teknik aksaklıkların önüne geçebildik.

Danışanlarımızı, çalıştığımız kitleyi online etkinliklere yönlendirmek için çalışmalar önceliğimizdi ve bunu da katılım oranlarına baktığımızda başardığımızı görebiliyoruz. Bilmediğimiz yöntemlerle ilgili ise uzman desteğinden faydalandık.

Online etkinliklerin artı ve eksileri nelerdi?

Çalışma alanımızda olan kişilerin online aktivite hafızaları yoktu ve mümkün olmasını da onların şartlarında bekleyemezdik. Bu açıdan haliyle zorlandık. Kendimizi yeni sisteme bir şekilde entegre edebilmiş olsak bile danışanlarımız açısından bu hala zor bir süreç olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Artıları da tek tek sıralanabilir ama en önemli artısı; sanal dünyanın hızı ve yaygınlaştırma gücü. Fiziksel dünyadan çok daha güçlü oldu bir gerçek. Biz de bununla ilgili tüm programlarımız açısından olabildiğince faydalandık ve temennimiz tabi ki pandeminin bir an önce bitmesi olsa da devam ettiği süre içerisinde kendimizi değişen şartlara uygun bir biçimde evrilterek etkili ve etkin olmaya devam etmek.

Pandemi sürecinde diğer LGBTİ+ örgütleri ile iletişime geçtiniz mi? Bu süreçte birbirinizden öğrenmek mümkün oldu mu?

Pandemi sürecinde çoğu sivil toplum örgütü ile iletişim halindeydik. Uzmanlık alanlarımız çoğunlukla birbirine benzer olsa da farklı kapasitelerimizin ve donanımlarımızın olduğu bir gerçek. Tabi ki öğrenmek, paylaşmak, kolaylaştırmak ve destek olmak mümkün olan bir süreçti.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı kaygı durumundan bahsedebilir misiniz? Etkinlik yasakları, toplantı yasakları, genel kurulların ve beyannamelerin ertelenmesi sizi nasıl etkiledi? 

Bir diğer soruda da belirttiğimiz gibi idari ve fiziksel olarak yapmak zorunda olduğumuz işlerimizin aksamaması amacıyla hızlı kararlar alıp bu kararları uygulamaya geçtik. Faaliyetlerimizle ilgili iç yöntemler ve bu kuralların nasıl uygulanacağını ilgili otoriteleri de takip ederek belirledik ve uygulamaya devam ediyoruz.

Ayrıca belirtmeliyiz ki; planlamaları sene başında yapılan aktivitelerin gerçekleştirilememesi ciddi sorunlara yol açtı. Uzaktan sağlanamayacak hizmetler, yürütülemeyecek aktiviteler aksadı ve bütçelerin revize edilmesi ihtiyacı üzerimizde bir baskı yarattı.

Pandemi sürecinin derneğiniz üzerinde yarattığı motivasyon kaynaklarından bahsedebilir misiniz? Olumsuz koşulların nasıl üstesinden geldiniz, bu süreçte neler öğrendiniz, dernek olarak nasıl örgütlendiniz?

Sosyal medya araçları başta olmak üzere internet erişimiyle ilgili kendimizi güncelledik ve çok fazla şey öğrendik. 

Dernek bir insan hakları örgütü ve özellikle seks işçilerinin yaşadıkları ya da yaşamaları olası her türlü sorunla mücadele eden ve öznelere hizmet sunan bir örgüt. Bizim en büyük motivasyonumuz insan hakları, herkes için eşit ve adil şartlar En dezavantajlı olan bir grupla çalıştığımız aşikar. Grubun sorunlarına gerek hukuki gerek cinsel sağlık ve üreme sağlığı açısından destek olmak ve tarafımıza iletilen olumlu geri dönüşler bu süreçte hepimizi daha çok besledi.  

Pandemi sürecinde Covid-19’a dair bilgilendirici içerik, yayın, toplantı düzenlediniz mi? Covid-19’a dair bilgileri dernek üyesi, gönüllüleri ve çalışanları ile paylaştınız mı?

Birden fazla bilgilendirici içerik, yayın ve sosyal medyada toplantılar düzenledik. Derneğimizle ilişkili olan ve olmak isteyen herkesle bunları paylaştık.

Pandemi sürecinde bir yandan LGBTİ+’lar çokça hedef gösterildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Netflix üzerinde RTÜK, Diyanet derken neredeyse bütün bir kamu LGBTİ+ karşıtlığında birleşti. Bu durum sizi nasıl etkiledi?  

Derneğimiz doğrudan LGBTİ+ örgütlenmesi değil. Kapsayıcı ve LGBTİ+’larla da çalışan bir dernek. Dernek olarak seks işçileriyle çalışıyor ve cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelim odaklı bir ayrımcılığa gitmiyoruz. Çalışma alanımıza giren LGBTİ+ danışanlarımızın nefret söylemlerine ve nefret suçlarına maruz kalmalarının yoğun olduğu bir dönemden geçtiğinin gerek medya gerekse kişilerin kendi aktarımları dolayısıyla farkındaydık. Bu süreçlerde gerek hukuki gerekse psikososyal destek kapasitelerimizi arttırdık, arttırma yolunda çalışmalar yürüttük.

Pandeminin ilk dalgasından sonra nasıl bir yol izlediniz? Normalleşme sürecine hangi çalışma metotları ile dahil oldunuz ve şu an derneğiniz Covid-19 Pandemisine yönelik nasıl bir strateji izlemekte?

Gerek kendimizi gerekse hizmet verdiğimiz kişileri korumak amacıyla sağlık bakanlığının hatta uluslararası mekanizmaların yönlendirmeleriyle uygun bir yol izledik. Normalleşme sürecinin yeni normal olduğunun bilincinde, önlemlerimizi gevşetmedik. Dediğimiz gibi mesafeli yaptığımız çalışmaların “mesafesiz” hissedilmesi, uyumun hızlanması için taşıyabileceğimiz etkinlikleri internet ortamına olabildiğince taşıdık.

Salgının ilk etkisinden sıyrılabilince strateji planlarımızı ve politikalarımızı her koşula uyum sağlayacak şekilde esnettik ki buradaki amacımız çalışmalarımızın sonucundan beklediğimiz katkılara zarar gelmemesiydi.

Stratejimiz; kamu sağlığını, danışanlarımızı ve bizleri korumak adına her türlü önlemin devam ettiği fakat çalışmalarımızın da bundan etkilenmemesine yönelik düzenlemelerdir.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık
2024