25/05/2022 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Nisan ayı ayrımcı dil ve nefret seyrini izledik

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Nisan seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Winter, Kaos GL

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Nisan ayı seyrini hazırladı.

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini 2022’nin Nisan ayında da sürdürdü.

Akit, Nisan ayı boyunca yürüttüğü nefret siyasetiyle, LGBTİ+’ları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alırken, “haber” adı altında kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısı yapmakla yetinmedi, doğrudan LGBTİ+’ların hayat haklarını da hedefleyen “sapkınlar” söylemine aracılık etti.

Akit, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına bahane, LGBTİ+’ların varoluşunu ve eşit haklarını tanımayan nefret siyasetinin nakaratlarını, Nisan ayı boyunca, “haber” adı altında şöyle sıraladı: “sapkın dernekler”, “ahlaksız dernekler”, “sapkınlığı meşrulaştırmak”, “eşcinsel sapkınlar”, “ahlaksız faaliyet”, “LGBT sapkınlığı”, “eşcinsellik sapkınlığını yaygınlaştırma”, “terör örgütü ve LGBTİ propagandası”, “cinsiyetsiz toplum zırvalığı”, “cinsiyetsiz toplum safsatası”, “LGBT’li eşcinsel sapkınların yürüyüşü”, “LGBT projesi”, “LGBT sevici”, “LGBT gibi sapkın akımlar”, “ahlak dışı ilişki”, “LGBTİ'li sapkınların savunuculuğu”, “LGBTİ sapkınlarının paçavrası”

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Nisan listesi, “Akit, nefret söylemiyle kardığı karalama kampanyasını “haber” sanıyor”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti Nisan ayı seyri”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Akit, nefret söylemiyle kardığı karalama kampanyasını “haber” sanıyor

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine doğrudan saldıran nefret medyasının başını çeken Akit, hakaret ve hedef göstermelerine Nisan ayında da devam etti.

Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kapsadığı ve güvenceye aldığı ifade özgürlüğünü tanımayarak kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısına aracı ve ortak olan Akit, Mart ayının ardından Nisan ayında da Tarlabaşı Toplum Merkezi’ni hedef göstermeye devam etti.

Yavuz Selim imzasıyla Akit, “Sapkın dernekler kapatılsın” başlığı altında “ahlaksız dernekler” söylemine devam ederken, cinsiyetçi ve homofobik nefretine bahane olarak gene kendi ürettiği manipülasyon ve dezenformasyonu gösterdi: “çocuklara eşcinsellik videoları izlettirdiği ve sapkınlığı meşrulaştırılmaya çalıştığı…”

Tarlabaşı Toplum Merkezi’ni (TTM) hedef gösterme bahanesiyle Akit, manipülasyon ve dezenformasyon fantezilerini sıralıyor: “eşcinsel sapkınların öncelendiği, çocuklara eşcinsellik videoları izlettirilip kitaplar okutturulduğu ve eşcinsel arzularını resmettirdikleri, travestiler üzerinden sürekli mağdur edebiyatı yapılıp meşrulaştırılmaya çalışıldıkları gibi birçok ahlaksız faaliyet…”

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği”ni de hedef alan Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret nakaratları değişmiyor: “Kadın hakları değil LGBT sapkınlığı… eşcinsellik sapkınlığını yaygınlaştırma… kadınlardan ziyade LGBT sapkınlığı… İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı çıkarken yaptığı itiraf…”

Akit, doğrudan ürettiği kadın ve LGBTİ+ düşmanı nefretle yetinmiyor, gongo’lardan gelen cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle karalama ve hedef göstermelere de mikrofon tutarak aracı oluyor: “Sadece Tarlabaşı ve diğeri değil; Mor Çatı, KAOS GL, Pembe Hayat gibi birçok dernek var bunlardan daha beter faaliyetler yürüten. Bunların tamamı kapatılmalı ve malvarlıkları kamuya aktarılmalıdır…”

Akit, “avukat ve sosyolog”uyla devam ediyor: “Bu tür hukuki müdahaleler çerçevesinde bunların engellenmesi tabii ki önemli fakat bataklığı muhafaza edip sineklerle uğraşmak yeterli değildir. Bunların arkasındaki hukuki dayanak ve desteklerin kaldırılması gerekir…”

Akit, doğrudan ürettiği ayrımcı dil ve nefret söylemiyle yetinmiyor, sazı, ayrımcılık ve nefret suçuna teşvik ettiği “okur”larına bırakıyor: “kapatın gitsin şu iğrenç dernekleri lgbt kelimesini duymak ible kusma sebebi”, “Bence bu derneklere üye olanlar hadim edilsin ki pis nesilleri üremesin.”, “Hepsi kapatılsın. Bütün ibnelerde asılsın herkes rahatlasın.”, “Laik düzen pisliktir laik düzen kaldırılsa bu pisliklerde bu ülkede barınamaz.”

Akit, “LGBTİ ve PKK propagandası serbest(!) Haber yapmak suç, öyle mi?” başlığı ile manipülasyon ve dezenformasyonla kurduğu karalama kampanyasını “haber” sanıyor: “İstanbul Tarlabaşı'nda Kürt ve Roman çocuklarını terör örgütü ve LGBTİ propagandası ile zehirleyen Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında dava açıldı. TTM yetkilileri terör ve LGBTİ propagandasını haber yapan Milat ve Yeni Akit gazetelerini hedef aldı… Yurtdışından fonlanan LGBTİ dernekleri… terör ve LGBTİ propagandası…

“Şimdi değilse ne zaman! Yarın çok geç olabilir… Ahlaksız merkeze kilit vurulsun” başlığı altında devam ediyor Akit: “Cinsel eğitim adı altında LGBTİ propagandası yapan, çocuklara ve gençlere cinsiyetsiz toplum zırvalığını aşılayan Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne tepki yağıyor…” Akit, coştukça coşuyor, polis bültenlerini aşıyor: “Tarlabaşı Toplum Merkezi adı altında faaliyet yürüten kurum, terör örgütü PKK’nın propagandasını yapıyor, LGBTİ sapkınlığını aşılıyor ve cinsiyetsiz toplum safsatasını savunarak gençlerin beynini yıkamaya çalışıyor…”

Akit’in homofobik nefret siyaseti Nisan ayı seyri

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Nisan ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“Bakan Süleyman Soylu'dan ABD'ye ayar: Biz sizin hakkınızda rapor yazarsak... İstanbul’da sahur programında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu… Amerika şöyle istiyor; dünyanın her yerinde erkeklerle erkekler evlensin. Kadınlar da kadınlarla evlensin. Ya siz evleneceksiniz, Lut kavmi gibi olacaksınız, haşr olacaksınız. Ben size ne diyeyim? Biz neymiş, buna müsamaha göstermiyormuşuz. FETÖ'ye müsamaha göstermiyormuşuz. PKK'ya müsamaha göstermiyormuşuz. LGBT'ye müsamaha göstermiyormuşuz…”

“HDP'ye şirin görünmek için ülkücülerin ‘İP’ini çektiler… LGBT sevici… LGBT ve HDP'nin gözdesi… LGBT’li eşcinsel sapkınların yürüyüşü…”

“İyi Parti'de LGBT projesi için düğmeye basıldı… Hüseyin Gülerce, Star’daki yazısında… 3 kızı ve eşi ile birlikte New York'a giderek LGBT onur yürüyüşüne katılan…”

“Hacı Meral’in takıyyede sınırı yok… Partisine LGBTİ sevicilerini alması, HDPKK ittifakı uğruna parti yönetiminden milliyetçi, mukaddesatçı kişilerin uzaklaştırılması… içerisinde homoseksüelliğe prim veren maddelerin yer aldığı İstanbul Sözleşmesi…”

“İstanbul Sözleşmesini hortlatmaya çalışıyorlar… kadın hakları kılıfı altında “toplumsal cinsiyet eşitliği” diyerek LGBT sapkınlığını yaymak… Sinsice aramıza sokulan başta LGBT, İstanbul Sözleşmesi ve diğer yıkıcı ve yok edici dernekler… Sözde kadın hakları savunucuları kadını koruma kılıfı ile LGBT, eşcinsellik ve ailesiz toplum için yeniden toplumsal cinsiyeti meşrulaştıran İstanbul Sözleşmesi… sapkınlıkları destekleyen ve kadın beyanını esas alarak aile kurumuna en büyük zararı veren İstanbul Sözleşmesi…”

“Hangisi daha tehlikeli ey Milli Gazete ve Karamollaoğlu? LGBTİ gibi sapkın akımlar…”, “'Zillet'e cilalama! Duy da inanma: Yalanlarına, rezilliklerine rağmen hala oy vermeyi düşünen mi varmış? LGBT sevici…”, “Vesayeti özleyenle kavga edeceğiz… toplumu ve gençliği ifsat eden eşcinsel LGBT dernekleri…”, “Kes tıraşı Ekrem hizmet üret… LGBTİ sapkınlığına olan desteğini… CHP’li İmamoğlu’nun, LGBTİ sapkınlığına yönelik destek girişimleri…”

Akit, cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinde, “Bakan Soylu'nun sapkınları kullanan Batılı ülkeleri suçladığı hatırlatıldı” başlığıyla sınırları aşıyor: “ABD, Türkiye’nin kendileri tarafından fonlanan eşcinsel sapkınların haklarını ihlal ettiğini söyledi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medyadaki “Dört LGBT sapkını gözaltına alındı” paylaşımı buna bir delil olarak sunuldu…”

Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti

Akit, kültür-sanat, spor, eğitim ve medya alanında cinsiyetçi ve homofobik sansür savunuculuğuna devam ederken, ayrımcı uygulamalar ile homofobik nefret siyasetine Nisan ayında da aracılık etmeyi sürdürdü.

“Batı fonlarıyla Türkiye düşmanlığı… eşcinsel sapkınlığı yaygınlaştırma…”, “Öğrencilere derste prezervatif dağıtan zat! Burgaz Rakı’nın danışmanı şimdi İyi Parti danışmanı! eşcinsel destekçisi-HDP sempatizanı…”

“Bu utanç bize yeter! Türkiye Ebrar Karakurt'un ahlak dışı ilişkisini tartışıyor… Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın oyuncularından eşcinsel sapkın… LGBTİ'li sapkınları adeta meşrulaştıran sosyal medyadaki Ebrar tartışması… ahlak dışı ilişkiyi normalleştirme… LGBTİ'li sapkınlar… Ebrar Karakurt'un arkasına aldığı medya gücü ile sapkınlığı meşrulaştırma çabaları…”

“Cübbeli Ahmet Hoca'yı şok eden araştırma! Ağzı açık kaldı… LGBT yürüyüşüne katılan çoğu İmam Hatipli öğrenciler... 4 bin 500 kişi Cerrahpaşa’ya müracaat etmiş, erkek ya da kadın olmak operasyonu için, masraflarını da devlet karşılayacakmış…”

“Devlet bu bataklığa müsaade etmesin! Çocuk kanalının altından sapkın proje çıktı… çocuklara sapkın düşüncelerin empoze edilme amacı… ‘toplumsal cinsiyet’ siyaseti… karakterlerin ve içeriklerin en az yarısının LGBTİ veya azınlıklardan oluşacağı… çocukları hedef alan bu iğrenç proje… “toplumsal cinsiyet” propagandası…”

“İşte solak kafanın özgürlük anlayışı...Ümit Kocasakal'a göre Che şapkası serbest ama sarık takmak yasak! Müzik başka bir şeydir. Siz eşcinsel birinin şarkısını söylediğinizde eşcinsel mi oluyorsunuz? Eşcinselliği mi benimsemiş oluyorsunuz…”

“Cüneyt Özdemir'den skandal! LGBTİ macerasını anlattı… LGBTİ'li sapkınların güzellemesi… LGBTİ'li sapkınların savunuculuğu… LGBTİ'li sapkınlara olan sempatisi… LGBTİ'lileri temsil eden renkler… sapkınları anlattığı belgesel…”

Akit yazarlarından Nisan ayı homofobik nefret köşeleri

Akit’in köşe yazarı, aynı zamanda Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu, muhalefet karalama bahaneli homofobik nefret siyasetiyle hep aynı nakaratları Nisan ayında da tekrar etti.

Akit köşe yazarı Ali Karahasanoğlu’nun hedefi gene İYİ Parti, araç gene homofobi: “İttifak kurduğu partilerle bile birçok konuda anlaşamayan… eşcinsel evliliklere izin verme konusunda farklı… İyi Parti’nin eşcinsel destekçisi…”, “LGBTİ’yi dillendirenler, o ahlaksızlığı toplumda yaymayı amaçlıyorlar.. Eşcinselliği, meşrulaştırmaya çalışıyorlar.. Ama çaktırmadan, “LGBTİ’ye uygulanan şiddet” derseniz.. Eşcinselleri meşrulaştırmak için, atağa geçiyorsunuz demektir..”

Akit’ten Zekeriya Say’ın homofobik nefret nakaratları gelsin: “İmamoğlu İBB’ye dokunduktan sonra… eşcinsel sapkınlar belediyede istihdam edildi, personele zorunlu olarak LGBTİ dersleri dayatıldı.. tıpkı Ekrem gibi eşcinsel sapkınlara selam çakmıştı… LGBTİ sapkınlarının paçavrası… LGBT yürüyüşüne katılmış ve eşcinselliğe meşruiyet kazandırmak için…”

Haftanın gündemi, konusu her gün ama her gün “köşe” dolduran Akit yazarlarından Abdurrahman Dilipak için fark etmiyor. Nefret nakaratlarını komployla harmanlarken, hep aynı cinsiyetçi ve homofobik söylemle tekrar ettiği yazılarıyla kadın ve LGBTİ+ düşmanlığına devam ediyor. Akit köşe yazarı Abdurrahman Dilipak’ın Nisan ayı nakaratları: “Fiil zulümse, fiil hırsızlıkla, fiil yalan ya da fuhşiyatsa… Sahi Ukraynalı LGBT’liler nerede kaldılar!”, “LGBTIQ+ topluluğunun ilişkiler ağı içinde eşitli ya da adalet olup olmayacağı sorunu meşru bir anlayışın ürünü değildir...”

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in köşe yazarlarının nefret nakaratlarıyla doldurdukları Nisan ayı “köşe”lerinin tamamına buradan bakılabilir.

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam