20/04/2022 | Yazar: Ali Erol

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Mart ayı ayrımcı dil ve nefret seyrini izledik

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Mart seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Mart ayı seyrini hazırladı.

Homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit, Mart ayı boyunca yürüttüğü nefret siyasetiyle, LGBTİ+’ları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alırken, “haber” adı altında kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısı yapmakla yetinmedi, doğrudan LGBTİ+’ların hayat haklarını da hedefleyen “sapkınlar” söylemine aracılık etti.

Akit, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına bahane, LGBTİ+’ların varoluşunu ve eşit haklarını tanımayan nefret siyasetinin nakaratlarını, Mart ayı boyunca, “haber” adı altında şöyle sıraladı: “Sapkınlar”, “eşcinsel sapkınlığı”, “homolar”, “eşcinsel sapkınlığı işyerinde reklam etmek”, “ahlaksız dernek”, “sapkın dernek”, “LGBT ve sözde bazı dernekler”, “LGBT sapkınlığı”, “eşcinsel sapkınlığa yönlendirmek”, “LGBT’cilik”, “eşcinsel sapkınlar için "Cinsel Yönelim Yasası"… eşcinsel sapkınlar… eşcinsel sapkınlar…”, “eşcinsel destekçiliği”, “eşcinsel sapkınlığın yaygınlaştırılması”, “eşcinsel sapkınlar için kanun çıkarılması”, “sapkın form”, “3’üncü cins”, “3. cins sapkınlığı”, “Toplumsal cinsiyet sapkınlığı”, “sapkınlık bulaştıracak hamle”, “LGBT rezaleti”, “TCE sapkınlığı”, “‘eşcinsel’ sapkınlık batağı”, “İlahi inançlarda reddedilen LGBT saçmalığı”

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini 2022’nin Mart ayında da sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Mart listesi, “Akit: Hakaret et, hedef göster, homofobik nefret suçuna teşvik et”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Akit: Hakaret et, hedef göster, homofobik nefret suçuna teşvik et

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine doğrudan saldıran nefret medyasının başını çeken Akit, hakaret ve hedef göstermelerine Mart ayında da devam etti.

Akit, çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını alkışladığı “A101 sapkınlara geçit vermedi” başlıklı haberinde, “Eşcinsel sapkınlığın aktivisti kesilen homolar zincir marketlerde de baş göstermeye başladı” ifadesiyle istihdamda ayrımcılık suçuna teşvik eden bir dil kullandı.

Avrupa’dan 43 ülkeyi iş hayatında LGBTİ’lere ayrımcılık konusunda değerlendiren bir araştırmaya göre Türkiye son beşte yer alıyor. LGBTİ çalışanlar ayrımcılığa karşı korunmuyor. Kaos GL Derneği’nin, LGBTİ+ çalışanların Türkiye’de özel sektör ve kamu istihdamındaki durumunu anlamak için her sene yaptığı araştırmaya göre LGBTİ+’lar neredeyse her sektörde çalışırken, bu toplumsal gerçeklik görünür olamıyor.

Akit, çalışanların iş yerlerinde saklanmak zorunda kalmadan çalışmalarını “işçilerin eşcinsel sapkınlığı işyerinde reklam etmesi” olarak sunuyor ve “dolayısıyla görevlerine son verilmesi”ni savunuyor: “A101’den uzaklaştırılan sapkınlardan”, “bir arkadaşının eşcinsellik sebebiyle işten çıkarıldığını”

Akit, doğrudan ürettiği ayrımcı dil ve nefret söylemiyle yetinmiyor, “okur”larını da ayrımcılık ve nefret suçuna teşvik ediyor: “yaşasın a101 ve diğer bu kendini şaşırmışlar a yol vermeyen diğerleri”, “tabi ki gideceksiniz çünkü istemiyorsunuz siz bu toprakların evladı değilsiniz siz lut kavminin artiklarisiniz”

Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kapsadığı ve güvenceye aldığı ifade özgürlüğünü tanımayarak kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısına aracı ve ortak olan Akit’in Mart ayı hedefinde Tarlabaşı Toplum Merkezi var. İstanbul'un çok boyutlu dezavantajlı bölgelerinden biri olan Tarlabaşı'nda sosyal hayattan dışlanan, her türlü yoksulluk ve yoksunlukla mücadele eden bölge sakinlerinin kent yaşamına eşit katılımını desteklemek için 2006 yılında kurulan, dezavantajlı çocuk, genç ve kadına sosyal, psikolojik ve eğitsel destek ve danışmanlık sağlayan Tarlabaşı Toplum Merkezi, Milat gazetesinin nefret siyasetinin doğrudan hedefi oldu. Hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat’ın isim, adres ve fotoğraflarla açıktan ve doğrudan hedef gösteren nefret yayınını yeniden üretme ve yayma işine LGBTİ+ karşıtı yayıncılıkta muhafazakâr iktidarın mainstream’i Akit ortak olmasa olmazdı.

Hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını 2021 Haziran ayında devralan Milat gazetesinin kadın muhabiri aracılığıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kadın kurucusunu fotoğraflarıyla hedef göstermesiyle başlayan ve nihayet “dava” açılmasıyla devam eden süreçte, Akit, “Ahlaksız derneğe kapatma davası” başlığı altında, “Müslüman çocukları hedef seçen LGBT sapkınlığı oluşumlarından Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin kapatılması için dava süreci başlatıldı” söylemine devam etti: “gençleri hedef seçen dernek”, “yayınlarında cinselliği ön plana çıkarması”, “kütüphanesinde eşcinsel içerikli kitapları barındırması”, “eğitim adı altında eşcinsel sapkınlığa yönlendiren Tarlabaşı Toplum Merkezi adlı sapkın dernek”

Akit’in homofobik nefret siyaseti

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit’in cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinin Mart ayı seyrinden başlıklar şöyle sıralandı…

“Bakan Soylu: 'Bunların her bir kökü dışarıdadır' Cinsiyetsizlik kavramı ortaya koymak LGBT’cilik, FETÖ’cülük, kuytuculuk, PKK’cılık, DHKPC’cilik bunların büyük bir bölümü sivil toplum adı altında geliştirmektedir. Bunların her bir kökü dışarıdadır.”

“6'lı muhalefet toplantısının gerçek yüzü! Temel Karamollaoğlu böyle protesto edildi… eşcinsel sapkınlar için "Cinsel Yönelim Yasası"… eşcinsel sapkınlar… eşcinsel sapkınlar…”

“6 benzemezden gerici vaatler… Eşcinsel destekçiliği…”, “Temel Karamollaoğlu eşcinsellerden protesto yemişti! Ali Babacan tarafını açıkladı… Kılıçdaroğlu eşcinsellere vaatte bulunmuştu!”, “Güçlendirilmiş federasyon sistemi… eşcinsel sapkınlığın yaygınlaştırılması…”

“Zillet ile ‘saadet’ olmaz! eşcinsel sapkınlara sinyal çakan CHP Genel Başkanı… eşcinsel sapkınlar için kanun çıkarılmasının vaat edilmesi… sapkınlığı yaygınlaştıran İstanbul Sözleşmesi… CHP ve İyi Parti’nin sapkınlıktan başka savunacak başka bir konu kalmamış gibi İstanbul Sözleşmesi’ni LGBT özgürlüğü olarak savunmaları… sapkınların dertlerini birincil sorun gibi gördüklerini beyan etsinler…”

“Vatandaşlar soruyor: Sokaklar köpeklerin işgali altında, devlet nerede? 'İtçiler'i kimler koruyor? …feminist, LGBT ve sözde bazı dernekler gibi hayvan derneklerinin de…”

“TTB’nin tek derdi sağlık sistemini çökertmek… TTB, Kanal İstanbul’un inşasına çamur atıp, İstanbul Sözleşmesi’ne ve eşcinsel sapkınlara destek veriyor…”

“Zillet, Haçlı’dan destek bekliyor… eşcinsel sapkınların avukatlar üzerindeki tahakkümünü arttırmayı…”

“Son rezalet haberi Bayraklı’dan geldi! CHP’li belediyeden sapkın form… İzmir Bayraklı Belediyesi’nin resmi internet sitesindeki bir başvuru formunda erkek ve kadın cinsiyetlerine ilave olarak 3’üncü cins eklendiği ortaya çıktı… Kavimlerin helakına sebep olan eşcinsellik sapkınlığını yaygınlaştırmak için çabalayan sapkınsever koroya Bayraklı Belediyesi de eklendi. İzmir’in CHP’li Bayraklı Belediyesi eşcinsel sapkınlığı internet sitesine taşıdı… “LGBT Onur Üyesi” Kemal Kılıçdaroğlu…”

“CHP’li belediyede 3. cins sapkınlığı… Toplumsal cinsiyet sapkınlığının okullarda ders yapılmasının istendiği bir süreçte CHP’den öğrencilere sapkınlık bulaştıracak hamle…” 

Akit, cinsiyetçi ve homofobik nefret siyasetinde sınırları aşmayı Mart ayında da ihmal etmedi: “'Çağdaş' Batı'da mide bulandıran siyasi şov! LGBT rezaleti ifşa oldu… İngiltere parlamentosun da yer alan Milletvekili Jamie Wallis'in ahlaksızlık yaptığı ve bu nedenle şantaja uğradığı ortaya çıktı. LGBT'li olduğunu açıklayan ve siyasi şov yaptığı iddia edilen milletvekili, tecavüze uğradığını da öne sürdü… Yaptığı ahlaksızlıklar nedeniyle şantaja uğradığını söyleyen Wallis… 'Tecavüze uğradığı' iddiasıyla mağduru oynadı…”

Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti

Akit, kültür-sanat, spor, eğitim ve medya alanında cinsiyetçi ve homofobik sansür savunuculuğuna devam ederken, ayrımcı uygulamalar ile homofobik nefret siyasetine Mart ayında da aracılık etmeyi sürdürdü.

“‘TCE Sapkınlığı Müfredata Girsin! Batı’nın eşcinselliğe yönlendirme projesi olan ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilme gerekçeleri arasında yer alan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği… Eşcinsellik sapkınlığını normalleştirme argümanı olarak üretilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE) projesinin okullara sıçraması için gayret gösteren kuruluşlar… TCE, Cinsiyetin değiştirilmesidir! TCE sapkınlığı… TCE’nin eşcinsel sapkınlığın ta kendisi olduğu…”

“CHP’li Aylin Nazlıaka’dan skandal sözler: İlkokuldan itibaren bakın neyin eğitimini vereceklermiş! CHP zihniyetinin ‘kirli’ anlayışı… ilkokul çağından itibaren Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin içselleştirilmesi amacıyla çocuklar eşitlik eğitimi alacaklar… Türk gençliğini cinsiyet bunalımına sokup ‘eşcinsel’ sapkınlık batağına yönelik skandal sözler söyleyen Aylin Nazlıaka…”

“Sapkınlığı emojilerle meşrulaştıracaklar! büyük bir ahlaksızlığa… Genç dimağları zehirlemek adına her türlü yolu deneyen sapkınlar… sapkınlığı ve cinsiyetsizliği aşılayan, “hamile erkek” ikonu ve cinsiyeti tanımlanmayan bir “hamile kişi” ikonu… İlahi inançlarda reddedilen LGBT saçmalığı…”

Akit’in Mart ayı homofobik nefret köşelerinden hep aynı nakarat 

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in köşe yazarı, aynı zamanda Yazı İşleri Müdürü olan Ali Karahasanoğlu, muhalefet karalama bahaneli homofobik nefret siyasetiyle hep aynı nakaratları Mart ayında da tekrar etti.

Akit köşe yazarı Ali Karahasanoğlu, “Temel fıkrası gibi: Mazluma karşı zalimle birleşiyor, bir de efeleniyor!” başlığı altında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğu’nu ikna edip CHP ile yollarını ayırmaya çalışıyor: “Ekrem İmamoğlu’nun, 10 yıl önce değil, daha altı ay önce, “Toplumu eşcinsel evliliğe hazırlıyoruz” dediğini hatırlatıyorum..” 

“Kendinizi rezil ettiniz, Erbakan’a dokunmayın bari!” başlığı altında, Ali Karahasanoğlu bu kez Saadet Partisi’nin Millî Gazete’sini ikna edecem diye kendinden geçiyor: “Daha üç gün önce, CHP’li yöneticilerden üçü-beşi, iktidara geldiklerinde, eşcinseller lehine düzenlemeler yapacaklarını ilan etmediler mi? CHP Genel Başkanı bile, bu yönde sözlerini, büyükşehirlerin bilboardlarına asmadı mı?... Müslümanın özgürlüğü yok.. Eşcinsele sınırsız özgürlük var.. Bununla da ilgili, Milli Gazete'den CHP'ye tık yok..”

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in köşe yazarlarının nefret nakaratlarıyla doldurdukları Mart ayı “köşe”lerinin tamamına buradan bakılabilir.

Muhafazakâr iktidarın mainstream’i…

Nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmede iktidarın “yaygın medya organı” halini almış olan Akit’in aylık nefret söylemi listesi, LGBTİ+’lara (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) yönelik ayrımcı dil, cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemleri içeren “haber” ve “köşe” yazılarının takibi ve kaydından oluşuyor.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden muhafazakâr medya organlarından Akit, iktidarın yaygın medya organı olmasından kaynaklı rahatlıkla ayrımcı dil ve nefrette sınır tanımıyor.

En son savcılığın, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle, LGBTİ+’lara yönelik nefretini görmezden gelmesinin getirdiği güvence ve iktidara yakınlığın sağladığı ayrıcalık ile homofobik hoyratlığını iyice arttıran Akit, LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran Devlet kaynaklı kurumsal homofobik nefret söyleminin de ayyuka çıkmasıyla “köşe” yazıları ve “haber” adı altında hazırladığı nefret yayınını sürdürüyor.


Etiketler: medya, nefret suçları
İstihdam