03/05/2023 | Yazar: Defne Güzel

Nisan’da LGBTİ+ karşıtı söylemler LGBTİ+’lara dönük hak ihlallerinin de üzerini örttü.

Nisan’da LGBTİ+’lara hak ihlalleri: Seçim yolunda LGBTİ+ düşmanlığı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

14 Mayıs Genel Seçimleri günden güne yaklaşırken Cumhur İttifakı da LGBTİ+ karşıtlığını iyiden iyiye bir seçim stratejisine dönüştürdü. Öyle ki Cumhur İttifakı mensupları seçim çalışmaları kapsamında gittikleri her yerde LGBTİ+’lara dönük nefreti körüklerken bu nefretten oy devşirme yollarının da açıktan derdine düştü. 2023 yılı itibariyle seçim sürecinin de etkisiyle LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ kavramı kriminalleştirildi. LGBTİ+ karşıtı söylemler LGBTİ+’lara dönük hak ihlallerinin de üzerini örttü.

Nisan ayında LGBTİ+’lara dönük medyaya yansıyan ihlaller şu şekildeydi:

  • 5 Ocak tarihinde İzmir’de öldürülen Ecem Seçkin davasında iddianame hazırlandı. Otopsi raporu her biri ayrı ayrı ölüme yol açabilecek 8 bıçak darbesi olmak üzere 31 bıçak darbesi tespit etti. Kriminal rapor ise sanık Mustafa Fidan’ın Ecem’in evine 3 bıçakla gittiğini ortaya koydu. Davanın ilk duruşması 16 Haziran’da.
  • Komşularının 18 yıldır sistematik transfobiye, hakarete ve şiddete maruz bıraktığı trans kadın Ajda Ender mahkemenin de yargısal tacizine maruz bırakıldı. Ender’in şikayetine takipsizlik veren savcılık, Ender’i karşı tarafın avukatına hakaret ettiği gerekçe göstererek Ender hakkında soruşturma başlattı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm yaşananlar karşısında Ajda Ender hakkın açılan davayı meclise taşıdı.
  • Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na dönük açılan kapatma davası 13 Eylül 2023 tarihine ertelendi. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef gösterdiği hutbeye dönük eleştirilerini sunan İzmir Barosu eski yöneticileri ifade özgürlüklerini de kısıtlayan haklarında açılan davadan beraat etti.
  • 2021 yılında trans kadın Nefes Balkan’ı öldüren erkek hakim karşısına çıktı. Duruşma 15 Haziran tarihine ertelendi.
  • Yeşil Sol Parti’den aday adayı olan biseksüel Kürt kadın sanatçı Semyani Perizade sosyal medyada cinsel yöneliminden dolayı hedef gösterildi. Perizade dayanışma çağrısında bulundu. Son olarak ise ODTÜ öğrencilerinin açtığı davayla Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin oy birliğiyle hukuksuz bulduğu ODTÜ Yurt Yönetmeliği’nin halen okulun internet sitesinde yayında olduğu ortaya çıktı. Hukuksuz bulunan yönetmelik “genel ahlaka aykırı davranışta bulunma” gibi son derece ayrımcı kurallar içeriyordu.

2023 Nisan ayına damga vuran ihlaller silsilesi ise nefret söylemleri bağlamında yaşandı. LGBTİ+’ların itibarını zedeleyen bu söylemler özellikle seçim alanlarında Cumhur İttifakı bileşenleri tarafından yaygınlaştırıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ATV kanalları içerisinde ortak yayınlanan Cumhurbaşkanı ile Seçime Özel Programı’na katıldı. Yayında “Özgürlük adıyla LGBT gibi sapkın hayat tarzlarının toplumumuza empoze edilmesine rıza gösteremeyiz” ifadesine yer verdi. AKM-Gar-Kızılay Metro Açılış Töreni’nde ise “Cumhur ittifakının ortaklarının LGBT diye bir derdi yok” açıklamasında bulundu. Erdoğan’ın LGBTİ+’lara dönük nefret körükleyen açıklamaları yalnızca bunlarla sınırlı değildi. Kanal D ve CNN ortak yayınında “LGBT gibi sapkın akımların varlık göstermesine izin vermeyeceğiz” diyerek LGBTİ+ varoluşlarını ve sivil toplum örgütlenmelerini tehdit ederken, Gaziantep’te ise “14 Mayıs LGBT’cilere, kadına şiddetin yanında olanlara ders verme günüdür” açıklamasında bulundu. Gençlik İçin Hemen Şimdi Programı’nda “Bay bay Kemal, buradan LGBT’ci çıkmaz” derken, TRT canlı yayınında ise “Ben bunlara LGBT masası diyorum” ifadesinde bulundu. Bursa Gemlik ve Denizli’de de konuşan Erdoğan Gemlik’te “Siz bu LGBT’cilere bakmayın” derken Denizli’de ise Aile Kalkanı Programı’nı kuracaklarından bahsetti. Nisan ayının sonlarına doğru Büyük Ankara Mitingi’nde ise “CHP’nin LGBT savunucularının koçbaşı haline geldiğini” söyledi. İzmir’de gerçekleşen mitingte ise “Bu milletten LGBT’ci çıkmaz” ifadelerini kullandı.
  • İçişleri Bakanı’nın LGBTİ+’lara dönük nefret kampanyaları ise Cumhurbaşkanı ile yarışacak düzeydi. Sultangazi Belediyesi etkinlik çadırında “Aile yapımıza dokundurmayız, kırmızı çizgilerimiz var” diyen bakan, çıtayı yükselterek “LGBT+Q diyorlar ya onun içerisinde hayvanla insanın evlenmesi de var” da dedi, “Hak Muhammed Ali’nin yolunda LGBT var mı?” da dedi. Bakan Soylu’nun diğer iki açıklaması ise “Tayyip Erdoğan gitsin diyenler LGBT gelsin diyenlerve “LGBT’nin desteklediği adaylar mı? Yoksa milletin değerlerinin desteklediği adaylar mı?” şeklindeydi. 
  • LGBTİ+ karşıtı söylemleriyle bilinen bir diğer isim ise Erbakan. Afyon’da “Bu LGBT merakı nerden geliyor? diye soran Erbakan, başka bir programında ise “Yedili koalisyon PKK, FETÖ, LGBT barındırıyor dedi. Çorum’da “LGBT’cisiyle kim varsa bir araya toplanmış olan yedili kaos masası” ifadelerini kullanan Erbakan’ın genel başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi’nin de genel seçim beyannamesinde LGBT derneklerinin kapatılması vaadi yer alıyor. Öte yandan Erbakan CHP’nin LGBT hakları konusundaki duruşunu da eleştirdi.
  • Her fırsatta LGBTİ+’ları diline dolayan Yanık ise yine LGBTİ+ haklarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Bu negatif tablonun yanında LGBTİ+ haklarına dönük pozitif tabloyu hatırlamakta da fayda var. Nitekim negatif tablonun karşısında Nisan ayı LGBTİ+ haklarının tesis edilmesinin de bir seçim vaadine dönüştüğü bir aydı.

  • Yeşil Sol Parti seçim bildirgesinde LGBTİ+’lara eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağını açıkladı.
  • TİP’ten aday olan İrfan Değirmenci Ankara’da “Tarih Hande Kader’leri, yakılarak öldürülenleri yazacak. LGBTİ+’ları yazacak” açıklamasında bulundu.
  • En çarpıcı gelişmelerden biri ise trans kadın aktivist ve oyuncu Esmeray’ın TİP’ten milletvekili adayı olması oldu. Öte yandan trans kadın Aktivist Niler Albayrak ve trans kadın aktivist Talya Aydın ve İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu üyesi Av. Sena Yazıbağlı da TİP’in milletvekili adayları arasında yer aldı.
  • İYİ Parti’de cinsel yönelime dayalı ayrımcılıkla mücadele edeceği vaadinde bulundu.
  • Yeşil Sol adayı Kezban Konukçu “LGBTİ+’lara ayrımcılığa son vermek üzere komisyon kurulması” üzerine çalışacaklarını belirtti. Bahar Şenliği’nde konuşan Yeşil Sol adayı Hakan Öztürk ise “LGBTİ+’lar her yerde mücadelelerini veriyorlar” dedi. Öte yandan SPoD’un LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan Sırrı Süreyya Önder diğer adayları da imzalamaya çağırdı. SPoD’un sözleşmesine LGBTİ+ haklarını savunan adayların ilgisi artıyor.
  • ÜniKuir Derneği ise genç LGBTİ+’ların taleplerini bir seçim bildirgesinde bir araya getirdi. Bildirgede grev hakkına anayasal güvence verilmesi ve zorunlu askerliğin kaldırılması talepleri dikkat çekti. Yaşanan bu olumlu gelişmeler LGBTİ+ karşıtlığı ile yapılan bayat siyasetin karşısında dinamik bir siyaset pratiğini ve insan haklarının gücünü yeniden vurguladı.

Etiketler: insan hakları, kadın, medya, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü, dava
İstihdam