28/12/2021 | Yazar: Ali Erol

Ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyen kamu temsilcilerinin LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı dili ve nefret söylemi, muhafazakâr medya aracılığıyla yayılıyor

Homofobik nefret söyleminin Kasım ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Kasım Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki: Ne saygısı, sapkınlıktır!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin, tv100 isimli kanalda, “Deniz Tural ile Siyasetin Ev Hali” programında, “saygı/hoşgörü” lütufkârlığı değil hayatın her alanında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına uğramadan hak hukuk hürriyet ve anayasal eşitlik isteyen LGBTİ+ yurttaşlarla ilgili sözleri ('hepsinin başımızın üstünde yeri var', video- 40.37) Kasım ayında, Kayseri Yerel Haber’e göre “trend topic”, Kayseri İlk Haber’e göre “twitter’da gündem” oldu. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin, LGBTİ+ konusundaki soruya, “Madem ki Allah yaratmış, hepsinin başımızın üstünde yeri var. Onu Allah'ın yarattığı bir emanet gibi görmek her kulun vazifesi diye düşünüyorum. Her inançlı insanın işi diye düşünüyorum. Onun dışında saygı duymak ve tercihlerine sonuna kadar saygı duymaktan başka elimizden bir şey gelmez bana göre’’ ifadeleriyle verdiği cevap Kayseri yerel basınına, “Özhaseki bu kez de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Soylu ile ters düştü” başlıklarıyla taşındı.

Kayseri Yerel Haber sitesi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, “LGBT yok böyle bir şey! Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle geleceğe yürümektedir” şeklinde, Bakan Süleyman Soylu ise “Ben inanan bir insanım, bizim inancımıza göre bu büyük bir sapkınlıktır” şeklinde görüş beyan etmişken Özhaseki’nin bu LGBT çıkışı Ak Parti içerisinde tepkilere neden oldu”ğunu yazdı.

Kayseri Yerel Haber isimli internet sitesi, twitter’dan söz konusu ayrımcı dil ve homofobik nefret söylemlerinin yer aldığı paylaşımlardan seçtiklerini (1) “Twitter’da en çok konuşulan isimler arasına girip “Trend Topic” olan Özhaseki, sıralamada artan döviz fiyatlarını bile solladı. Özhaseki’ye söz konusu açıklamaları nedeniyle mensubu olduğu Ak Partililer’den de ağır eleştiriler geldi” ifadeleriyle verdi. 

“Kayseri’nin Ulusal Televizyonu” tv1kayseri de twitter hesabından, Mehmet Özhaseki’nin “LGBT ile ilgili söylemleri”ni, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı bir televizyon programında LGBT ile ilgili söylemleri Twitter'da gündem oldu” ifadesiyle tekrar etti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin LGBTİ+ konusundaki soruya verdiği cevabın Kasım ayı gündemi olduğu twitter tepkilerinin bazıları şöyle sıralandı: 

Allah'ın lanetlediği bir kavmi başının üzerinde taşımak nedir mehmetozhaseki, Partimizin Lideri RTErdogan bunu görse ne diyeceksin??”

“Mehmet Özhaseki’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın LGBT’ye olan tavrını boşa düşürecek cesaret olamaz ve olmamalı da.”

“Seçim yaklaşınca "Allah yaratmış", seçimden sonra şeytan”

Sendikal gongo’lardan “Mil-Sen ve Mil-Büro Sen Genel Başkanı” Mücahit Çelik, “milsen” etiketiyle: “Mehmet Özhaseki ya lgbtnin ne anlama geldiğini bilmiyor,yada İslam dininin bu duruma bakış açısını. Sayın Özhaseki lgbt sapkınlıktır. Politik beklentilerinize Allah'ı alet etmeye kalkmayın. Soros projesi olan LGBT nesil ve aile güvenliğimizin önündeki en büyük tehdittir.” 

“Mil-Sen Genel Başkanı”nın nefret paylaşımının ardından “Mil Bayındır Sen Sakarya İl Bşk.Yrd. (Basın ve İletişim)” hesaplı Yılmaz Sarıçamlık, “Sayın Mehmet Özhaseki hatırlatırım, Ben Müslümanım diyen herkesi bağlar.” Paylaşımıyla “Lut” kavmini hatırlatırken, “Mil Ulaştırma-Sen Genel Başkanı” Mehmet Yıldız, “Neye saygı duyuyorsun ya... Yazıklar olsun.. En büyük zararı reis e veriyorsunuz...” paylaşımı ile katıldı zincire.

“Kudemâ Yayınevi/Kudemâ İlim, Kültür, Dayanışma ve Mücadele Derneği” hesaplı Harun Çetin imzalı twitter paylaşımı: “Batıl ve ahlaksızlık olan nesne çirkindir amma, hak ile batılı birbirine katmak daha mide bulandırıcıdır. Herif, LGBT'lileri kızdırmayacağım derken resmen dini argümanlarla müdafaa etti ya! İşte bu yüzden liberal muhafazakarlar, direk kafirlerden daha aşağılık geliyor bana.”

“Yeniden Refah Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı - Mali İşler Birim Başkanı” hesaplı Muhammed Tığlı, “lgbtsapkınlıktır” etiketiyle: “AKP G. Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki lgbt lileri "Allah' ın bir emaneti gibi görecekmişiz." Bunlar Lut kavmini de geride bırakmaya niyetliler.”

“Yeniden Refah Partisi İstanbul Gençlik Kolları Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı” twitter hesaplı Cengizhan Seslikaya, “Lut” kavmini hatırlatıyor ve devam ediyor: “Videoyu izleyince çarpıtılmış birsey göremiyorum Müslümanın ölçüsü Kuran ve sünnettir, hiç bir yerde saygı duyun diye bir ayet hadis göremedik,hidayetleri için duaedilir.Elma ile armut karıştırılmıs ortaya bu çıkmış zıtlık kadının karşısında erkektir, LGBT bir zıtlık değildir...”

“Yeniden Refah Partisi MKYK Üyesi - STK Bşk.Yrd.” hesaplı Mikdat Ertem: “AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet ÖZHASEKİ'nin LGBT bireyler hakkındaki yorumunu buyurun beraber dinleyelim.Dindar, Muhafazakâr, Milli AKP bakalım bu vasıfları ne kadar taşıyor. Biz bunların gerçek yüzünü anlatınca iftiracı oluyorduk, buyurun dinleyin ve siz karar verin o zaman.”

Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün “AK Parti'ye sapkın LGBT tepkisi!” bile “Saadet Partisi Genel İdari Kurulu Üyesi” Ümit Çebi’yi ikna etmeye yetmedi: “Kitapsız putin bile eşcinselliğe izin vermezken, kitaplı hocalar ise eşcinselliği meşru sayan AKP iktidarına 19 yıldır destek verdiler. Demekki okudukları kitabı anlamışlar.”

İstanbul yerelinden kendisini “Türkiye’nin İstiklal Gazetesi” olarak tanıtan twitter hesabı, “Mehmet Özhaseki: LGBT'liler Allah'ın emanetidir, başımızın üstündeler” haberini, “Sapıklığa Prim!” tweetiyle paylaştı.

Elazığ yerelinden El-Aziz Gazetesi twitter hesabından, “LGBT'ye sahip çıkan Özhaseki bu zihniyetiyle görevinde kalmamalı” paylaşımı yaptı.

“AK Parti'li Mehmet Özhaseki'nin LGBT yorumu: Madem ki Allah yaratmış hepsinin başımızın üstünde yeri var” başlığını kullanan Yeni Şafak, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki”nin sözlerini olduğu gibi alırken, “LGBT'lilerle ilgili tepki çeken açıklamalar” yorumuyla paylaştı.

Yeni Şafak’ın “LGBT’lilerle ilgili tepki çeken açıklamalar” haberine ise internet sayfası takipçilerinden gelen “tepki”ler şöyle sıralandı: “bu bir sapıklık olduğunu haseki efendi bilmiyormu ? Yoksa kafayı mı yedi bu adam”, “Bunu Allahın lanetlediğini bilmiyor mu Nuh kavmi bunun için helak olduğunu bilmiyor mu toplumun yok olması için atılan bir adım olduğunu bilmiyor mu bu adam benim için bitmiştir”, “bu ifadeyi hiç bekle mezdim Allah kadını kadın erkeği erkek yaratmış”, “Özhaseki çok yanlış konuştu. LGBT bir hastalık halidir ve tedavi edilmesi gerekir. Olduğu gibi kabullenip saygı duymak insanlık adına iyilik değil kötülüktür.”, “Bu tür insanların için tedavi mümkün. Hepsi tedavi edilip sağlıklarına kavusabilirler. Bu tür insanların artması toplum sağlığını, ahlakını ve en önemlisi aile kavramını ortadan kaldırmak ta. Bunun için önlemler alınmalıdır.”, ““LGBT” Allah’ın açıkça yasakladığı hayasızlıktır. Araf Suresi;”

Twitter hesaplarından yapılan “AK Partili Mehmet Özhaseki LGBT açıklamasıyla ezber bozdu” ve “AKP'li Mehmet Özhaseki'den LGBTİ+ açılımı! Erdoğan ve Soylu sapkınlar demişti” gibi medya paylaşımlarında görülen “şaşkınlık” neyse ki uzun sürmedi ve Yeni Şafak, Özhaseki’nin “saygı duymalıyız” sözlerinin ardından yaptığı ne saygısı “sapkınlıktır” açıklamasını, “AK Parti'li Özhaseki'den yeni 'LGBT' açıklaması: Sözlerim yanlış anlaşıldı yaratılış ayrı tercih ayrı” başlığıyla duyurdu: “İnanç değerlerimize aykırı olarak tercihen yapılan ve aile kurumumuzu ifsat eden birtakım sapkınlıkları tasvip etmemiz asla mümkün değildir.”

İkinci açıklama, ““Madem Allah yaratmış, hepsinin başımızın üstünde yeri var" diyen AK Partili Mehmet Özhaseki'den yeni LGBTİ+ açıklaması: Sapkınlıkları tasvip etmemiz asla mümkün değildir”, Kayseri yerel basınında, “flaş flaş flaş” karşılanırken, “Özhaseki; Sözlerim bağlamından koparılarak başka mecralara çekildi”ğini aktaran da oldu. 

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyaseti 

Kasım ayında LGBTİ+’ları hedef alan bir diğer AKP’li isim AKP MKYK Üyesi Metin Külünk oldu. Çorum’da düzenlenen “Yeni dünya düzeninde Türkiye’nin konumu” konferansına katılan AKP’li Külünk, LGBTİ+’ların anayasal tanınma, ayrımcılıklara karşı güvence ve eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, homofobik nefret söylemiyle nihayet LGBTİ+’ları “terör” ile ilişkilendiren dilden konuştu ve “LGBT üzerinden bu milletin insani değerlerini tüketmek istiyorlar” sözlerini sarf etti.

Çorum Belediye Başkanı’nın paylaşımına göre “TÜGVA, Akıncılar Derneği ve DATEM işbirliği ile düzenlenen” etkinlikte, AKP MKYK Üyesi Metin Külünk’ün “LGBT tartışmaları”na ilişkin sözleri şöyle devam etti: “LGBT kavramına Türkiye’de sahip çıkanlara dikkat edin. LGBT tartışmaları sıradan bir tartışma değildir. LGBT tartışmalarını stratejik hedefi anneyi evlattan kopararak, babayı evlattan kopararak anne ve babayı bir biyolojik fabrikaya dönüştürüp evlatları ailelerinden alıp kendi cinsiyetini kendin belirlensin diyerek bir nesli tüketmek istiyorlar. Biyolojik insanlığını çökertmek istiyorlar. Hz. Adem’den bu yana devam eden insan varlığını yok etmek istiyorlar… LGBT üzerinden bu milletin insani değerlerini tüketmek istiyorlar.”

AKP’li Külünk, Çorum’da sarf ettiği LGBTİ+’ların varoluş haklarını inkâr eden, eşit hak taleplerini tanımayıp komplo teorileriyle çarpıtan sözlerini daha önce de, 2020 senesinde aynı şekilde söylemiş, kendisiyle konuşan gazeteci ise twitter hesabından “LGBT, bir projedir” paylaşımıyla duyurmuştu.

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk’ün “LGBT üzerinden değerlerimizi tüketmek istiyorlar” söylemini Aydınlık da paylaştı. Aydınlık, daha önce “nefret kokteyli”ni “terör kokteyli”yle kararak servis ettiği nefret yayınıyla LGBTİ+ kurumlarını ve Kaos GL Derneğini doğrudan hedef göstermiş, bu kez de AKP MKYK Üyesi Metin Külünk, “Türkiye'deki etkin LGBT oluşumlarından Kaos GL” paylaşımıyla, Aydınlık’ın hedef gösteren homofobik nefret yayınını bir tweet dizisiyle olduğu gibi aktarmıştı. 

AKP’li Külünk’ün, “LGBT üzerinden bu milletin insani değerlerini tüketmek istiyorlar” ayrımcı söylemiyle Çorum’da yaptığı konuşmada sarf ettiği “CHP’li belediyelerin ve CHP’nin başındaki şahsın iktidara geldiklerinde bir haftada İstanbul sözleşmesini tekrar ikame edeceğiz sözlerini iyi okumalısınız” ifadeleriyle muhalefet eleştirme bahanesiyle hedef aldığı İstanbul Sözleşmesi tartışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Kasım gündemindeydi.

İstanbul Sözleşmesini, 2011 senesinde, “Kadına Şiddet Artık "İnsan Hakkı İhlali." Sözleşme, Türkiye'nin öncülüğünde hazırlandı.” paylaşımıyla karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım ayının ilk haftasında, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı konuşmada, “Her kim bu ülkede bir daha 'İstanbul Sözleşmesi' diye başlayan bir cümle kurarsa ona en başta ve en çok kendi adlarını sapkın ideolojik ajandaları uğruna istismar ettiği için kadınlarımız tepki göstermelidir.” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Sözleşmesi’ne karşı “sapkın” söylemini sarf ettiği sözlerine, kadın örgütleri, sosyal medyada “istanbulsözleşmesi” ve “istanbulsözleşmesiyaşatır” ve “İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz” etiketleriyle paylaşım yaparak tepki (1, 2) gösterdi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu, “Sözleşme’yi savunanlar, kadın hareketi, örgütleri hedef gösterilemez. Kabul etmiyoruz.” Paylaşımında bulundu. Avukat Hülya Gülbahar ise tepki paylaşımında “LGBTİ’lere tehdit” eklemesi yaptı.

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyasetini sahiplenen hükümet yanlısı muhafazakâr medya homofobik nefret söyleminin hem aracısı hem yeniden ve doğrudan üretici olmayı Kasım ayında da sürdürdü.

Kamu temsilcilerinin ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyip, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı bir dille sarf ettikleri nefret söylemi, hükümet yanlısı medya ve gongo’lar aracılığıyla yayılıyor.

Sabah gazetesi, sosyal medya hesabından, “60 STK toplanıp masaya yatırdı: Farklı cinsel yönelim tehlikesi nasıl aşılacak?” paylaşımı yaparken, “LGBT”yi “tehlike” olarak gösterdi, “eşcinsellik”i “pandemi” olarak sundu. “Dünya Çocuk ve Aile Koruma Platformu (ÇAKOP)” isimli gongo’nun etkinliğine aracı olan Sabah’tan homofobik nefret paylaşımları: “Çağın tehdidi: LGBT | Uzman isimler uyardı: Büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu lobilerden uzak durmalıyız ve destek vermemeliyiz...”, “Eşcinsellik aileyi hedef alıyor… Eşcinsellik sosyal medyanın bir ürünü. Bu da farklı bir tür pandemi aslında”

Sabah gazetesinin aracılık ettiği, “'Cinsel kimlik karmaşası' tehdidiyle ilgili dikkat çeken uyarı: Büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız...” ayrımcı dili ve homofobik nefret söylemini, Akit’ten Abdurrahman Dilipak alıp yayıyor. 

Diyarbakır Söz Gazetesi ise Sabah gibi uzatmıyor, doğrudan, “LGBT pandemisi!” manşeti atıyor.

Sendikal gongo’lardan Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, Kasım ayını da boş (1, 2, 3, 4) geçmedi. “Resmi dernek statüsünde ifsat faaliyetleri yürüten Eş cinsel LGBT derneklerinin kapatılması ve tüm faaliyetlerinin yasaklanması” ifadesiyle ayrımcı ve nefret çağrısını Kasım ayında da tekrar eden sendikal gongo başkanı, “Ülkemizde bir ekonomik kriz ve hayat pahalılığı olduğu gerçeğini tabii ki göz ardı etmiyoruz ancak bir toplumu maddî tahribat çökertmez; manevî tahribat çökertir” buyurdu. (1, 2)

Kasım ayındaki “döviz dalgalanmaları”, hükümet yanlısı muhafazakâr medyanın LGBTİ+’lara yönelik karalama, hedef gösterme, düşmanlaştırma ve homofobik nefret söylemini doğrudan üretme ve yayma bahanelerinden bir diğeri oldu.

Haber7’nin “Dövizdeki dalgalanmayı bahane edenler LGBT sloganları attı” başlığı altında yayınladığı videoyu, “Dövizdeki dalgalanmayı protesto etme bahanesiyle sokağa çıkan gruplar arasında LGBT propagandası yapanlar da yer aldı. Bir grup, "Siyasi tutsaklara özgürlük, Kürt halkına özgürlük, LGBT'ye özgürlük," sloganları eşliğinde tencere tavalı protesto gerçekleştirdi” metni, Yeni Şafak’ta “Dolar bahaneli provokasyon yürüyüşünde PKK ve LGBT sloganları” ifadesiyle manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyona dönüştü. 

Ekmek için sokağa çağırdılar bakın hangi sloganı attılar” manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonunu tabii ki Takvim ve Ulusal Kanal da tekrar etti.

Milat ve Akit homofobik nefret suçuna teşvik ediyor

Kaos GL Derneği’nin Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+ örgütlerini, LGBTİ+ insan hakları çalışmalarını hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Milat, Kasım ayında da nefret yayına devam etti.

“Nefret” yetmeyince LGBTİ+’ların insan hakları çalışmalarını “terör”le yaftalayan hükümet yanlısı muhafazakâr medyadan Milat, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonla Kaos GL Derneğini doğrudan hedef aldığı LGBTİ+ karşıtı nefret yayınına muhbir muhabiri aracılığıyla yaz başında başladı.

LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınını devralan Milat, kadın muhabiri aracılığıyla, İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli saklı ve yasadışıymış gibi servis ederken, LGBTİ+ toplumunu, kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni de hedef gösteriyor. 

Karalayan, düşmanlaştıran, doğrudan hedef gösteren Milat’ın nefret yayınlarına imza atan muhbir muhabirinin Kasım ayındaki hedefi, Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı oldu.

Milat, “Eşcinselliği empoze edip artırıyorlar - LGBT misyoneri doktoru durdurun!” başlıklı nefret suçu bülteninde hedef aldığı Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri’den, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ı da ziyaret eden Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı doktoru, twitter hesabından paylaştığı “Bakın, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin başında kim var? Geçtiğimiz günlerde siyasetçileri de ziyaret eden Hacettepe Üniversitesi hastanesi doktorlarından LGBT uzmanı Doç. Dr. Koray Başar’ın faaliyetlerine yorumu size bırakıyoruz.” muhbir mesajıyla, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya şikâyet etti.

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit, Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren nefret medyasının başını çekiyor.

Akit, nefret yayınıyla LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran homofobik nefret söylemlerine katılmaları yönünde kamu ve siyaset temsilcilerini kışkırtarak devlet destekli kurumsal homofobik nefrete de aracılık ediyor.

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine doğrudan saldıran nefret medyasının başını çeken Akit, hakaret ve hedef göstermelerine Kasım ayında da devam etti.

Kaos GL Derneği’nin, istihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran, “Türkiye'de Kamu ve Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu Araştırması” başlıklı raporun kamuoyuyla paylaşılmasını “haber”leştiren Akit, Rapor’un ortaya koyduğu “ayrımcılık ve nefret söylemi”ni doğrudan üretiyor: “İsveç destekli Kaos GL sapkınlık çalışmalarına ara vermiyor!”

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşan Kasım ayı “köşe”leri

Kasım ayı boyunca ayrımcı dil ve nefret söylemiyle LGBTİ+ karşıtı manipülasyon ve dezenformasyonda ortaklaşan “köşe”ler Yeni Şafak, Yeni Asya, Aydınlık, Türkiye, Millî Gazete ve Akit yazarlarından geldi.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ediyoruz… 

LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden muhafazakâr ve hükümet yanlısı medya organlarından köşe yazılarını Yeni Şafak, Yeni Asya, Aydınlık, Türkiye, Millî Gazete ve Akit yazarlarından derledik: “Muhafazakâr “köşe”ler “sekülerleşmenin seksüel ilişkilerini” Diyanet’in diliyle “Lut kavmi”ne bağlıyor”, “Yeni Şafak’tan Yasin Aktay, “sekülerleşmenin seksüel ilişkilerini” Diyanet’in diliyle “Lut kavmi”ne bağlıyor”, “Yeni Şafak’tan Ersin Çelik, bile bile “sapkın LGBT lobisi” nefret nakaratına devam ediyor”, “Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısına halel getiren nefret köşeleri Aydınlık ve Türkiye’den”, “Millî Gazete köşe yazarları LGBTİ+’lara saygı söylemini yalan da olsa hoş görmüyor!”, “Akit’in Kasım ayı homofobik nefret köşeleri”

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Kasım seyri

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Kasım ayı seyrini hazırladı.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen, LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor. 

Kaos GL Derneği’nin, Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini Kasım boyunca sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Kasım listesi, “Akit’in görevi haber değil hedef gösterdiği LGBTİ+ hak savunucularına hakaret!”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında izleyip kayda geçirdiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Kasım ayı listesinin tamamı işte burada.

homofobik-nefret-soyleminin-kasim-ayi-sosyal-medya-seyri-1

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya, siyaset
İstihdam