31/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar
Geçtiğimiz haftanın özeti: Onur Yürüyüşü davaları, İzmir’de transfobik nefrete karşı eylem, Meclis’te soru önergesi, İklim Krizi Çalıştayı, İHD İstanbul Şube LGBTİ+ Komisyonu ve dahası…
Haftanın ilk gününden herkese merhaba. Uzun ve LGBTİ+ hakları açısından hem olumlu gelişmelerin olduğu hem de hedef göstermelerin sürdüğü bir hafta oldu. Yeni bir haftaya başlamadan gelin beraber bakalım neler oldu, neler bitti…
Onur Yürüyüşü davaları
Geçtiğimiz hafta Onur Yürüyüşü’ne açılan altı davadan ikisinin ilk duruşması görüldü. 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişinin yargılandığı II. Cihangir davası, hava muhalefeti nedeniyle 31 Mart’a ertelendi. 31 Mart, her yıl dünya genelinde Uluslararası Trans Görünürlük Günü olarak kutlanıyor. Şikayetçisinin de tanığının da polis olduğu 2021 Onur Haftası Maçka Pikniği’ne katılan bir kişiye açılan dava da 30 Haziran’a ertelendi.
İzmir’deki transfobik nefret saldırılarına karşı hem Meclis’te hem sokakta mücadele
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir’de trans kadınları hedef alan saldırılara ilişkin Adalet Bakanı Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Temel insan hakları gasp edilen, kamusal destek mekanizmalarından yoksun bırakılan, toplumsal hayattan dışlanan, sistematik ayrımcılık ve transfobik şiddete maruz bırakılan trans kadınlara yönelik nefret saldırılarının arttığını kaydeden Gülüm, şöyle dedi:
“İzmir’de özellikle Kasım ayından bu yana trans kadınlara yönelik saldırılar gerçekleşmektedir. 27 Kasım’da katledilen trans kadın Berrak’ın ardından 16 Ocak’ta Günay Özyıldız isimli trans kadın öldürülmüştür. Bu süreçte 3 trans kadın ağır yaralanmış, pek çok trans özne psikolojik ve sosyal şiddete maruz kalmıştır. Maalesef nefret saldırılarına bir yenisi daha eklenmiş, 17 Ocak’ta trans kadınlar dört erkek tarafından çivili sopalarla saldırıya uğramıştır.”
Genç LGBTİ+ Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir 20 Kasım Platformu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği ise 28 Ocak’ta, İzmir Alsancak’ta sokağa çıkarak transfobik nefrete karşı ses çıkardı. Son aylarda İzmir’de trans kadınları hedef alan nefret saldırılarına karşı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde ortak açıklama yapan örgütler, “Nefrete inat yaşasın hayat” dedi.
İklim Krizi Çalıştayı
Haftanın öne çıkan bir diğer etkinliği, 17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği’nin İklim Krizi Çalıştayı’ydı. Haftasonu Ankara’da düzenlenen çalıştayda LGBTİ+ örgütleri ve aktivistleri iklim krizine karşı birlikte mücadele yollarını tartıştı.
Çalıştaydan haberler:
“Ayrımcılık LGBTİ+’ları iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha savunmasız hale getirir”
“Kişisel çabalarla iklim değişikliğinin önüne geçmemiz mümkün değil”
“İnsan merkezci kentleşme anlayışında kadınlar, mülteciler, LGBTİ+’lar, yoksullar da yok”
LGBTİ+ örgütleri iklim değişikliğine karşı neler yapıyor?
“Vegan olmak, dünyadaki açlığın önüne geçmenin ve iklim adaletini sağlamanın en etkili yolu”
İklim değişikliğine karşı tüm ikiliklerin ötesinde: Vegan, kuir, feminist bir dünya!
İklim değişikliğine karşı LGBTİ+’lar neler yapabilir?
İHD İstanbul Şube LGBTİ+ Komisyonu kuruldu
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube’de LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruldu. İHD, dün (30 Ocak) dernek binasında yapılan basın açıklamasıyla komisyonun kurulduğunu kamuoyuna duyurdu. Komisyon, LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin başvuru almaya başlayacak:
“Ayrımcılığa ve nefrete uğrayan her bireyin hakkını koruyan, hak ve insan temelli olan tüm eksikliklerin karşısında olan İHD, LGBTİ+’ların yaşadığı tüm hak ihlallerinin karşısında duracaktır. Yaşanan tüm hak ihlalleri, devlet baskısı, mahalle baskısı, erk zulmü ve patriyarkanın işlediği suçlarda, görsel medya, yazılı medya ve sosyal medya ile körüklenen nefret söylemleri sonucu temaslı, veyahut dijital olarak yaşanan taciz, mobbing ve diğer tüm hak ihlalleri için komisyonumuza başvurular yapılabilir.”
Gündemden kısa kısa
ÜniKuir Derneği, “Üniversiteli LGBTİ+ Öğrenci Toplulukları” raporunu yayınladı. ÜniKuir’in raporuna göre, LGBTİ+ öğrenciler kampüslerde güvende değil, kimliklerini açıklayamıyor, örgütlenme ve ifade özgürlüğü ihlal ediliyor.
17 Mayıs Derneği, “Yaşlanan ve Yaşlı LGBTİ+’ların İhtiyaç ve Kaygıları Araştırması”na başladı.
Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Aralık Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.
IPS İletişim Vakfı/bianet’in yürüttüğü ve hak odaklı haberciliği yaygınlaştırmak amacıyla gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine, gazetecilik yapmak isteyen herkese atölyeler düzenleyen Atölye BİA, “Eğitim Odası” sekmesinde yer alan dört eğitim materyalini video serisi haline getirdi. Atölye BİA sitesinin “Eğitim Odası” sekmesinde yer alan Hak Odaklı Habercilik, Haber Fotoğrafçılığı, LGBTİ+ Odaklı Habercilik ve İfade Özgürlüğü başlıklı dört eğitim notunun artık animasyonlu videoları da mevcut.
Kaos GL’den Defne Güzel, Türk Alman Üniversitesi LGBTIQ+ Dayanışma Topluluğu’nun düzenlediği Cinsel Sağlık Buluşmaları’nda HIV ve ayrımcılık üzerine konuştu.
17 Mayıs ve Kaos GL’nin Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Grubu’nun aktarım toplantısı, dijital ortamda gerçekleşti.
Etiketler: insan hakları, kadın, medya, kültür sanat, yaşam