28/01/2022 | Yazar: Ali Erol

Kamu temsilcilerinin ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyip LGBTİ+’lara yönelik sarf ettikleri nefret söylemi, medya ve gongo’lar aracılığıyla yayılıyor

Homofobik nefret söyleminin Aralık ayı sosyal medya seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin Aralık Ayı İnternet Seyrine sosyal medya ve internet ortamlarına yansımış ayrımcı nefret ifadeleri ile doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden medya organlarından LGBTİ+’lara yönelik cinsiyetçi, transfobik ve homofobik nefret söylemlerini derledik.

Medya çalışmaları kapsamında sosyal medya mecrası ile internet medyasını izleyen Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların takibini yaparak kaydını tutuyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, nefret söylemi üreten, yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren ifadeler içeren haber ve yorumları aylık dosyalarla raporluyor.

İçişleri Bakanı Soylu, “LGBT konusu”nu “uyuşturucu” ve “terör” ile birlikte telaffuz etmekten vazgeçmiyor

Cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) yurttaşları da her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli İçişleri Bakanı, karalama, kriminalize etme ve hedef göstermeye senenin son ayında da devam etti.

LGBTİ+’ları sistematik (1, 2, 3) olarak hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu sefer de Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesi kapsamında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “LGBT konusu”nu bir kez daha “uyuşturucu” ve “terör” ile birlikte telaffuz etti.

LGBTİ+’ları hedef göstermek için hiçbir fırsatı kaçırmayan Soylu muhtarlara seslenerek, “Bu sevda nereden çıkıyor” diye sordu. Soylu’nun LGBTİ+’ları hedef gösteren ifadeleri şöyle:

“Mahallenizde hangi anne baba, LGBT'nin bu ülkede yayılması, gelişmesi için size başvuruyor? Bir anne baba 'LGBT bu ülkede yayılsın? Bizim çocuklarımız bu işlerle daha çok ilgilensin.' diye bir tek kişi size başvurdu mu? Peki bu sevda nereden çıkıyor? Avrupa'dan ve Amerika'dan. Nasıl çıkıyor? Çok basit. Yurt dışında dernekler, vakıflar var bizatihi büyükelçilikleri var. Biz nasıl ayakta duruyoruz? Uyuşturucuyla saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Terörle saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Ekonomik olarak saldırıyorlar ayakta duruyoruz. Neden? Aile yapımız güçlü de onun için. Aile yapımız sarsılmıyor, ondan kalkınıyoruz. Zeminimizi oynak hale getirebilmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ama başaramadılar.”

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayıp, her türlü tehdit ve baskıya karşı korumakla görevli olan İçişleri Bakanı’nın, LGBTİ+'ları “vatandaş”tan görmeyip kurumsal ayrımcılığa tabii tutan, nefret söylemiyle hedef gösteren, yetinmeyip “LGBT”yi de “terör” örgütleriyle birlikte telaffuz etmekte sakınca görmeyen ayrımcı dili 23 Haziran yerel seçimleri sürecinden bu yana artarak devam etti.

Cinsel yönelimleri ile cinsiyet kimlikleri “şahsî” siyasî tercihlerine uymasa bile, LGBTİ+ yurttaşların da can ve mal güvenliğini gözetmesi, ifade-toplanma-gösteri ve örgütlenme hürriyetlerine yönelik yasal yükümlülüklere uymakla görevli Türkiye Cumhuriyeti'nin İçişleri Bakanı, twitter hesabından paylaştığı “Türkiye Muhtarları El Ele Projesi” konuşmasında LGBTİ+’ları muhtarlara şikâyet etti.

İçişleri Bakanı’nın, “Ben muhtarlarımıza soruyorum. Mahallede hangi anne baba size Türkiye'de LGBT'nin gelişmesi için başvuruda bulundu? Bir anne baba LGBT bu ülkede yayılsın, bizim çocuklarımız bu işlerle daha çok ilgilensin diye bir kişi size başvurdu mu? Bu sevda nereden çıkıyor?” sözlerini, İHA, “İçişleri Bakanı Soylu: '2019 yılında 20 tondu, bu yıl toplam 22 tona çıkardık'” başlığıyla geçtiği haberini “LGBT konusuna da değinen Bakan Soylu” diye aktarırken, Anadolu Ajansı’nın (AA), “İçişleri Bakanı Soylu: Bu yıl 22 ton ile Cumhuriyet tarihimizin eroin yakalamadaki rekorunu egale ettik” başlığı ile servis ettiği aynı konuşmadan Bakan Soylu’nun LGBTİ+’ları hedef gösteren ifadelerine kendi sitesinde yer vermediği görüldü.

İhlas Haber Ajansı (İHA), İçişleri Bakanı’nın, “Bir muhalefet partisinin genel başkanı”na yönelik sarf ettiği sözlerinden, “Bir muhalefet genel başkanı Amerika Büyükelçisi ile 1 ayda 4 defa ne görüşür ve ne konuşur? Görüştüğü zaman ‘Ya siz ayıp ediyorsunuz PYD/PKK destekliyorsunuz' diyor mu? ‘Sizin ne işiniz var Türkiye'deki LGBT'cilerle' diyor mu?” ifadelerini de aktardı.

“Cumhuriyet tarihimizin eroin yakalamadaki rekorunu egale ettik” başlığıyla Yeni Şafak, “Eroin yakalamadaki rekoru egale ettik” başlığıyla TRT Haber, bu sefer, Bakan Soylu’nun LGBTİ+’ları hedef gösteren ifadelerini aktarmadan, Anadolu Ajansı’nın, “İçişleri Bakanı Soylu: Bu yıl 22 ton ile Cumhuriyet tarihimizin eroin yakalamadaki rekorunu egale ettik” başlığı ile servis ettiği haberi kullandılar.

Anadolu Ajansı, kendi sitesinde yayınladığı haberinde, Bakan Soylu’nun sarf ettiği “LGBT” ifadesine yer vermezken, muhabiri Volkan Bayraktar imzasıyla servis ettiği “İçişleri Bakanı Soylu, Bursa'da muhtarlarla bir araya geldi” haberine ise “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt dışından LGBT derneklerine yönelik ciddi bir fonlama olduğunu ifade ederek "Bunu dile getiriyoruz, burada bir sorun olduğunu paylaşıyoruz ama buna rağmen dönüp yine bizi linç etmeye çalışıyorlar" dedi” manipülasyonuyla başlıyor: 1, 2, 3

İçişleri Bakanlığı’na mali bildirim zorunluluğu bulunan ve düzenli denetlenen sivil toplum kuruluşlarından olan LGBTİ+ dernekleri hem Anayasal bir hak hem Dernekler Kanunu’na göre kuruldukları bilindiği halde, ifade ve örgütlenme özgürlüklerini inkâr edecek şekilde, kamu temsilcileri tarafından “sapkın dernekler” ifadesiyle nitelemekte sakınca görülmezken, Türkiye’nin de dahil olduğu AB ve BM fonlarından söz konusu Dernekler Kanunu çerçevesinde LGBTİ+ derneklerinin de yararlanmasını çarpıtan ve yalan üreten hükümet yanlısı medya, gene aynı Dernekler Kanunu kapsamında İçişleri Bakanlığının bilgisi ve denetimine tabi olduklarını görmezden gelip kamu temsilcilerinin ayrımcı söylemlerine ortak olarak kamuoyunu yanıltmaya ve LGBTİ+ kurumlarını hedef göstermeye aracı olmaya devam ediyorlar.

İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli ve yasadışıymış gibi gösteren hükümet yanlısı medya organları, nefret yayınlarıyla doğrudan hedef gösterdiği LGBTİ+ derneklerini, “nefret” yetmeyince “terör” ile ilişkilendirip kriminalize etmekten geri kalmıyor.

Türkiye Gazetesi, “uyuşturucuyla mücadelede gelinen noktaya” değindiğini belirttiği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Bursa’da düzenlenen “Türkiye Muhtarlarla El Ele” toplantısında yaptığı konuşmayı “İçişleri Bakanı Soylu: LGBT'yi fonluyorlar!” başlığıyla aktardı. “Bakan Soylu, yurt dışından LGBT derneklerine yönelik ciddi bir fonlama olduğunu ifade ederek “Bunu dile getiriyoruz, burada bir sorun olduğunu paylaşıyoruz ama buna rağmen dönüp yine bizi linç etmeye çalışıyorlar” dedi” spot cümlesiyle devam eden Türkiye gazetesinin ara başlığı ise “Aile Yapımız Sarsılmıyor, Ondan Kalkınıyoruz” oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Bursa'da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Türkiye Muhtarlarla El Ele” başlıklı toplantıda yaptığı konuşmayı, Bursa yerel basınından “Bursa’ ya Dair Her Şey” sitesi, “Bakan Soylu: Hangi anne baba bu ülkede LGBT’nin yayılmasını istedi” başlığıyla aktardı.

Bursa yerel basınından “16Haber” sitesi, “Bakan Soylu, muhtarlarla gerçekleştirdiği konuşmasında terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele ve gündemin diğer konuları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu” derken, “diğer konular” arasında, “LGBT”yi de geçti: “Bir soru sormak istiyorum mahallenizde hangi anne baba LGBT'ni yayılmasını talep etti? bir tek kişi size bu konuda başvurdu mu? peki bu sevda nasıl çıkıyor. Avrupa'dan çıkıyor. Yurtdışında vakıflar var.  Aile yapımızı sarsmak yerinden oynatmak için herşeyi yapıyorlar. En önemlisi bizim ülkemizin mayası güçlü.”

Bursacom sitesi ise “Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları” arasında “LGBT”yi de verdi: “Mahallenizde hangi anne baba LGBT'nin yayılması için başvurdu? Peki bu sevda nereden çıkıyor. Yurt dışında dernekler, vakıflar var. Terörle, ekonomiyle saldırıyorlar ayakta duruyorlar. Neden, çünkü aile yapılarımız güçlü. Yurt dışından bu derneklere yönelik ciddi bir fonlama var. Elin oğlu Türkiye'de bu tip meselelerin yaygınlaşması için neden para versin. Elin oğlu PKK/PYD'yi neden desteklesin?”

“AjansHaberResmi” isimli twitter hesabı ve internet sitesi, “İçişleri Bakanı Soylu'dan LGBT uyarısı” başlığı atarken, “Hangi anne baba, LGBT'nin bu ülkede yayılması, gelişmesi için size başvuruyor?” ara başlığı altında devam etti: “İçişleri Bakanı Soylu, yurt dışından LGBT derneklerine yönelik ciddi bir fonlama olduğunu ifade ederek "Burada bir sorun olduğunu paylaşıyoruz ama buna rağmen dönüp yine bizi linç etmeye çalışıyorlar." dedi.”

Independent Türkçe sitesi (1, 2) Anadolu Ajansı’ndan aktardığı haberini “İçişleri Bakanı Soylu: Yurtdışından LGBT derneklerine yönelik ciddi bir fonlama var” başlığıyla verdi.

Ordu Barosu avukatlarından ve aynı zamanda Saadet Partisi Ordu İl Başkanı Avukat Erkan Temiz, Independent Türkçe’nin haberini twitter hesabından paylaşırken, Bakan Soylu’ya hitaben, “O Sapıklara Denek Kurma Hakkını Siz Verdiniz” homofobik nefret ifadesini kullandı. 

Independent Türkçe sitesi, bir gün sonra, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER), LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Akdeniz Antalya Aileleri Grubu, Denizli LGBTİ+ Aileleri Grubu ve İzmir LGBTİ+ Aileleri Grubu’nun, “Bir İçişleri Bakanı’nın ülkesinde yaşayan insanları hedef göstermediği ve her yurttaşına eşit yaklaştığı bir ülkeyi temenni ediyoruz” ortak açıklamasını, “LGBTİ+’ların ailelerinden Soylu’ya: Evlatlarımızın yanındayız, onları bağrımıza basıyoruz” paylaşımıyla geçti.

Aydınlık gazetesi, “‘ABD güdümündekiler DEAŞ'ı yönetiyor’” başlığı, “LGBT Sevdası Yapay” ara başlığı altında “LGBT'nin Türkiye'de yayılması için yurt dışı kaynaklı faaliyetler yürütüldüğüne de dikkat çeken Soylu” söylemiyle servis ederken, Ortadoğu gazetesi ise “İçişleri Bakanı Soylu: Bizi linç etmeye çalışıyorlar!” tweetiyle paylaştı.

HaberTürk İHA’nın geçtiği bülteni olduğu gibi aktarırken, T24, “İçişleri Bakanı Soylu: Cumhuriyet tarihindeki eroin yakalama rekorunu egale ettik” başlığıyla geçtiği haberini twitter hesabından “Bakan Soylu: Yurtdışından LGBT derneklerine yönelik ciddi bir fonlama var” başlığıyla paylaştı.

İçişleri Bakanı’nın LGBTİ+ derneklerini hedef gösteren kurumsal ayrımcı dili ve homofobik söylemini eleştirel karşılayan ve hak odaklı haberciliği ihmal etmeyen internet sitelerinden Diken, “Süleyman Soylu yine ‘sevgi dolu’: Bu LGBTİ+ sevdası nereden çıkıyor?” başlığı altında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “bir kez daha LGBTİ+ bireyleri hedef aldı”ğını belirtti ve “Soylu son olarak, “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” ifadesiyle gündeme gelmişti” hatırlatması yaptı.

Cumhuriyet, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, LGBT bireyleri hedef aldı”; Patika, “Süleyman Soylu yine LGBTİ+’ları hedef aldı”; Gazete Kolektif, “Süleyman Soylu'nun hedefinde LGBT var”; BirGün gazetesi, ““Muhtarlarla El Ele” toplantısında konuşan Süleyman Soylu'nun hedefinde LGBTİ+ var… Süleyman Soylu LGBTİ+ derneklerini hedef aldı: Bu sevda nereden çıkıyor?”; Evrensel, “Süleyman Soylu LGBTİ derneklerini hedef aldı: Bu sevda nereden çıkıyor?” başlıklarıyla karşıladı.

“21.dönem İstanbul Milletvekili ve Anavatan Partisi eski Genel Başkanı” Nesrin Nas, twitter hesabından, “Öyle bir açıklama ki, sanırsınız insanların cinsel kimliğini değiştirme amaçlı bu fonlar. Oysa bu fonların hepsi insanların cinsel yönelimleri ne olursa olsun yaşama, çalışma, yasalar önünde eşitlik, şiddete uğramama gibi temel haklarını korumaya yöneliktir.” paylaşımı yaparken, İleri Haber, TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in, “İçişleri Bakanı Soylu’nun LGBTİ+ yurttaşları, kuruluşları hedef alan sözlerini” Meclis gündemine taşıdığını duyurdu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul ve Milletvekili Sera Kadıgil, İçişleri Bakanı Soylu’nun sözlerini Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşıdı ve İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti: “Avrupa ve Amerika’dan fon almak TCK kapsamında nasıl bir suça tekabül etmektedir?”, “Açıklamalarınızın Anayasa’nın 10., 17., 24. ve 60. maddelerini ihlal etmesi ve TCK 122. Maddede hükme bağlanan “nefret ve ayrımcılık” suçu  kapsamına girdiği yönündeki değerlendirmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?”

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyaseti

LGBTİ+’lara karşı homofobik nefret siyasetini sahiplenen hükümet yanlısı muhafazakâr medya homofobik nefret söyleminin hem aracısı hem yeniden ve doğrudan üretici olmayı Aralık ayında da sürdürdü.

Kamu temsilcilerinin ayrımcılık yasağı ve eşitlik ilkesini gözetmeyip, LGBTİ+ yurttaşlara yönelik ayrımcı bir dille sarf ettikleri nefret söylemi, hükümet yanlısı medya ve gongo’lar aracılığıyla yayılıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aralık ayında, twitter hesabından bir video yayınlayarak iktidara geldiklerinde yapacaklarını anlatması, iktidarlarında yasaların herhangi bir vatandaşı cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmeyecek şekilde hayata geçirileceğini duyurmasını Aydınlık gazetesi, “Kılıçdaroğlu’ndan LGBTİ açılımı” başlığıyla verdi: ““Cinsel yönelim” özgürlüğü diyerek (LGBTİ) savunuculuğu yapan Kılıçdaroğlu…”

Genel Başkanının, eşcinselliğe, “gayr-ı meşru yollara sapma” ve “Birileri ısrarla çok sapıkça şeyler söyleyip Allah’ın lanet ettiği veya çirkin bir hayasızlık olarak tarif ettiği fiilleri gerçekleştirmek için tuhaf tuhaf aile yapılarından bahsediyorlar. Ya da tek ebeveynli aileler diyorlar. Ya da eşcinsel evlilikler bir statüye kavuşsun diyorlar” sözleriyle yaklaştığı HÜDAPAR’ın gazetesi Doğru Haber’in başlığı “Kılıçdaroğlu "cinsi sapkınlara" destek sözü verdi” oldu. Doğru Haber, “Allah'ın lanetlediği sapkın eşcinsellik”, ““farklı cinsel kimliklere saygı” kılıflı her türden sapkınlık”, “cinsi sapkınlar” diye homofobik nefret söylemi saydırmaya devam ediyor “haber”inde. HÜDAPAR’ın gazetesi, Aralık ayında bir diğer yayınında sendikal gongo’lardan Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül’e mikrofon tutuyor: “Ülkemizde dernekler adı altında faaliyet gösteren eşcinsel (LGBT) derneklerinin hem hamiliğini yapacaksınız hem onların savunuculuğunu yapacaksınız ahlak ve maneviyattan yoksun bir nesil yetişmesinde katkınız olacak ama bu anlamda da Diyanet İşleri Başkanlığımızın ülkemizin her ilinde ve ilçesinde yapmış olduğu binlerce 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarına laf edeceksiniz.”

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine saldıran, nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden hükümet yanlısı ve muhafazakâr medyanın nefret siyasetine Aralık ayındaki bir diğer bahanesi Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği (TBB) başkanlığına seçilmesi oldu. 

Hükümet yanlısı ve muhafazakâr medyanın yeni TBB Başkanı Erinç Sağkan’a yönelik nefret yayınında araya attığı homofobik nefret söylemi parçası “sapkın LGBT” ifadesi oldu. Star’dan gelsin: “'Gezi'ye destek vermişti... Yeni başkan Sağkan'ın sicili kabarık! Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yeni başkanı Erinç Sağkan oldu. Sağkan'ın Gezi kalkışmasından DHKP-C ve sapkın LGBT'ye destek vermesine İslam'ı anlattığı için Ali Erbaş'a düşmanlık etmesine kadar sicili kabarık çıktı.”

“Sicil kabarık”, “sapkın destekçisi” ve “sapkın LGBT” nefret nakaratlarını Yeni Akit, Akittv, Haber7, Hilal Kaplan, Yeni Şafak, Yekvücut hesapları da tekrar etti. 

2021’in son ayından homofobik nefret “köşe”leri

2021’in son ayı Aralık ayı boyunca ayrımcı dil ve nefret söylemiyle LGBTİ+ karşıtı manipülasyon ve dezenformasyonda ortaklaşan “köşe”ler Yeni Şafak, Doğru Haber, Diriliş Postası, Millî Gazete, Yeni Birlik, Yeni Meram, Aydınlık, Takvim ve Akit yazarlarından geldi.

Homofobik nefret söylemiyle bendini aşıp “köşe”lerine sığmayan, LGBTİ+’ları düşmanlaştırarak hedef gösteren gazete yazılarını okumaya devam ettik.

LGBTİ+ toplumuna, kurumlarına ve kişilere karşı cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten, yayan ve teşvik eden muhafazakâr ve hükümet yanlısı medya organlarından köşe yazılarını Yeni Şafak, Doğru Haber, Diriliş Postası, Millî Gazete, Yeni Birlik, Yeni Meram, Aydınlık, Takvim ve Akit yazarlarından derledik: “Yeni Şafak’ın istihbaratçı yazarının iddiası, Akit’in 4ay önceki homofobik nefret nakaratının tekrarından ibaret”, “Muhafazakâr medya köşelerinden nefret nakaratları”, “Akit’in Aralık ayı homofobik nefret köşeleri”

Akit’in homofobik nefret siyasetinin Aralık seyri 

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in 2021 Aralık ayı seyrini hazırladı.

Hükümet destekli kurumsal homofobik söylem ve ayrımcı dile aracılık etmekle yetinmeyen, LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran Akit, muhalefete yönelik karalama kampanyası bahanesiyle nefreti doğrudan üretiyor, yayıyor ve teşvik ediyor.

Kaos GL Derneği’nin, Medya İzleme Raporu’na göre, sistematik karalama ve nefret kampanyalarıyla LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ örgütlerini hedef haline getiren hükümet yanlısı muhafazakâr medya organlarından Yeni Akit, ayrımcı diliyle homofobik nefret söylemini senenin son ayında da sürdürdü.

Cinsiyetçi ve homofobik dezenformasyona ortak olan, doğrudan üreten ve yayan Akit’in aylık nefret söylemi Aralık listesi, “Akit “haber”inin karakteristiği: Hakaret et, hedef göster, nefret suçuna teşvik et”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti”, “Akit’in homofobik nefret siyaseti sınırları aşıyor”, “Akit’in kültür-sanat ve medyada nefret siyaseti” ve son olarak “Akit yazarlarından homofobik nefret “köşe”leri” başlıklarından oluşuyor.

Kaos GL, medya çalışmaları kapsamında izleyip kayda geçirdiği cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in Aralık ayı listesinin tamamı işte burada.

Aydınlık ve Akit homofobik hedef göstermede Aralık’ı atlamadı

LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklerini tanımayan, eşit yurttaşlık hakkını inkâr yetmeyince yaftalayan, hedef gösteren, kriminalize eden, düşmanlaştıran, cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemiyle nihayet “dış güçler” ve “terör” ile ilişkilendiren hükümet yanlısı ve de muhafazakâr medyanın karalama ve nefret kampanyalarıyla işleyen yayınlarını takip etmeye devam ediyoruz.

İçişleri Bakanlığına kayıtlı LGBTİ+ derneklerinin çalışmalarını sanki gizli saklı ve yasadışıymış gibi servis eden, LGBTİ+ toplumunu, kurumlarını ve doğrudan Kaos GL Derneği’ni de hedef gösteren karalama ve nefret yayınlarının Aralık 2021 listesinde Aydınlık ile Akit yer alıyor.

Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ+ derneklerine “iç düşman” muamelesi çeken muhafazakâr medya ile yarışan Aydınlık gazetesinin köşe yazarlarından Işıl Çetin, Aralık 2021’de tamamladığı “Çocuklarımız Hedefte” başlıklı “yazı dizisi”yle Kaos GL Derneğini, yayınlarını ve çalışmalarını doğrudan hedef aldı.

Kendisini “Eğitimci Yazar” olarak tanıtan ve aynı zamanda “Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi” olan Işıl Çetin’in, beş bölümlük “Çocuklarımız Hedefte” yazı dizisinin dördüncü bölümündeki hedefi Kaos GL Derneği ve yayınları oldu.

Anayasal güvenceyle kurulmuş LGBTİ+ derneklerini hem Anayasal haklar hem Dernekler Kanunu kapsamında çalıştıkları halde hedef gösteren muhafazakâr medya ile yarışan Aydınlık gazetesinin köşe yazarlarından Işıl Çetin, “Çocuklarımız Hedefte” dizisinin başında, haklar ve özgürlükler mücadelesini, ulus-devletlere yönelik “emperyalizmin araçları ve ajanları” olarak gördüğünü beyan ediyor. 

Aydınlık’ın “Eğitimci Yazar”ı, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği terimlerini “uydurma” olarak nitelerken, gene aynı yaftalamadan payını alan toplumsal cinsiyetin hedefinin “cinsiyetsizleştirme” olduğunu söylüyor ve hepsini dön başa “Emperyalizmin makyajlı terimleri” bulamacına katıyor.

Aydınlık yazarı karalama, hedef gösterme ve düşmanlaştırma politikasıyla nihayet varacağı yere varıyor: “Toplumsal cinsiyet ideolojisinin ülkemizdeki savunucularının HDPPKK ve LGBTİ örgütleri olmasının ve bu grupların eylem birlikteliğinin altında yatan gerçek de bu. Diğer bir ortak noktaları da bu teorinin bir ABD projesi olması.”

Kaos GL Derneği’nin Türkçeye çevirip yayınladığı “Cinsel Yönelim, Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Özellikleri ile İlişkili Olarak Uluslararası İnsan Hakları Hukukunun Uygulanmasına Dair Yogyakarta İlkeleri”ni mahkum eden “Eğitimci Yazar” Işıl Çetin, nihayet doğrudan Kaos GL’ye geliyor.

Kaos GL Derneği’nin, LGBTİ+ öğrenciler ve aileleriyle çalışan eğitimciler için yayınladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunu yazı dizisine taşıyan Aydınlık yazarı, “Kaos GL, bu kılavuzla müfredatımızın toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde değiştirilmesini, öğretmenlerin bu bakış açısıyla şekillendirilmesini ve velilerin de bu çerçevede bilgilendirilmelerini amaçlıyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor” diyor ve kılavuzdan yaptığı uzunca alıntıyla köşesini dolduruyor.

Kendisini “Eğitimci Yazar” olarak tanıtan Aydınlık yazarı Işıl Çetin’in, “sapkın beyinler” ifadesiyle sarf ettiği nefret söylemiyle Kaos GL Derneği ve yayınlarını hedef aldığı yayını kendisinden önce Akit gazetesi ve yazarlarının yaptığını hatırlayalım: “Yeni Akit Nefretinin Hedefinde Kaos GL ve Öğretmenler Var”, “KAOS GL adlı sapkın dernek, ‘LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?’ adlı bir kılavuz hazırladı”, “Akit, ettiği hakaret ve küfürlerin hukuken yanına kâr kalmasının rahatlığıyla açıkça hedef gösteriyor”

Nefret söylemini doğrudan üreten, yayan, okurlarıyla takipçilerini teşvik eden Akit, Kaos GL Derneği’ni hedef gösteren nefret medyasının başını çekiyor.

Akit, nefret yayınıyla LGBTİ+’ların hak ve eşitlik mücadelesini hedef gösteren, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını meşrulaştıran homofobik nefret söylemlerine katılmaları yönünde kamu ve siyaset temsilcilerini kışkırtarak devlet destekli kurumsal homofobik nefrete de aracılık ediyor.

LGBTİ+ toplumu ve kurumlarını düşmanlaştıran, manipülasyon, dezenformasyon ve provokasyonlarıyla hak savunucularına, LGBTİ+’lara ve örgütlerine doğrudan saldıran nefret medyasının başını çeken Akit, hakaret ve hedef göstermelerini 2021’in son ayı Aralık’ta da ihmal etmedi.

İzmir’de 2021’in son ayında dört seks işçisi trans kadına yönelik üç ayrı nefret saldırısına karşı LGBTİ+ derneklerinin 17 Aralık’ta, İzmir Barosu’nda yaptıkları ortak basın açıklamasını alan Akit’in, okurlarını nefret söylemine teşvik etmek için tercih ettiği başlık, “İzmir Barosu sapkınlara kucak açtı! Yurt dışından fonlanan derneklerden ortak basın toplantısı” oldu.

Akit, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söylemini tekrar ederek “Yurt dışından fonlanan; Özgür Renkler, Genç LGBTİ+, Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir Barosu'nda "sapkınlık için dayanışma" çağrısı yaptı” diye devam ederken, LGBTİ+ örgütlerini hedef gösterdiği nefret yayınında Bursa Özgür Renkler ile Kaos GL Derneği’ni öne çıkardı.

Ortak açıklama yapan LGBTİ+ örgütleriyle birlikte Kaos GL Derneği’ni doğrudan hedef alan Akit, “Eşcinsel sapkınlar”, “Sapkınlıkta direniyorlar!”, “sapkınlıkta direnen eşcinseller” gibi nefret ifadelerinin ardından ortak basın açıklamasını okuyan temsilciyi de “Eşcinsel sapkın” nefret söylemiyle doğrudan adıyla hedef gösterdi.

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ+ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor. 

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor.

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Nefret söylemi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararında, “nefret biçimlerini yayan, teşvik eden, savunan ya da haklı gösteren her tür ifade biçimi” olarak tanımlanıyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ+) terimleri ile tanımlarını, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ideolojileri ve anlamlarını, insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili terimler ve tanımlarını ve daha fazlasını, Kaos GL Derneğince yayınlanmış “LGBTİ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları” kitapçığında bulabilirsiniz.

Kaos GL Derneği’nin dijital ortamda yayımladığı “Homofobik ve Transfobik Nefret Söyleminin İnternet Seyri” başlıklı “2020 Sosyal Medya Raporu” işte burada

Not: Bu dizide, internet ortamı ile sosyal medyadan yapılan alıntıların yazım hatalarına dokunulmuyor; olduğu gibi alınıyor.


Etiketler: medya, nefret suçları
İstihdam