08/02/2022 | Yazar: Aslı Alpar

2022’nin ilk ayında neler oldu? Yılın ilk ayından LGBTİ+ gündemli haberleri derledik.

Nasıl başladıysak öyle gitmesin: Yılın ilk ayından LGBTİ+ gündemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni yılın ilk ayını geride bıraktık. Nasıl başlarsan öyle gider derler, peki LGBTİ+’lar 2022’yi hangi gelişmelerle karşılaştı?

Ocak 2022’nin LGBTİ+ gündemli haberlerini derlediğimiz bu haberi ister okuyun isterseniz podcast kanalımızdan dinleyin.


Dünyadan

4 Ocak, Finlandiya Evanjelist Lüteriyen Kilisesi Pisikoposu Juhana Pohjola ve ülkenin eski içişleri bakanı olan Dr. Päivi Räsänen, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi suçuyla yargılanacak.

Finlandiya’da nüfusun yüzde 70'inden fazlası ülkede 2017'den beri yasal olan eşit evliliği destekliyor ve benzer şekilde LGBTİ+’ların haklarını savunmayı medeni haklardan kabul ediyor.

5 Ocak, LGBTQ gençler için dünyanın en büyük ve yaygın intihar önleme ve kriz yönetme programı olan The Trevor Projesi’nden araştırmacılar, cinsiyet olumlayıcı hormon terapisinin (GAHT) trans ve nonbinary gençler arasında depresyonu, intihar eğilimini ve girişimini kayda değer ölçüde azalttığını doğrulayan yeni bir çalışma yayımladı.

6 Ocak, Senegal’de Aralık sonunda bir grup milletvekilinin, ülkede zaten yasak olan yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye dair kriminalleştirmeyi artıracak yeni bir yasa tasarısı hazırladı. 4 Ocak Salı günü Senegal Meclisi’nde görüşülen tasarı milletvekilleri tarafından reddedildi.

12 Ocak, Hindistan’da polis, dört transı gözaltına aldı ve “cinsiyetlerini kanıtlamaları” için onları soyunmaya zorladı. Mevcut yasalara göre kolluk suç işliyor, yetkililer “konuyu araştırıyoruz” diyor.

Türkiye’den

6 Ocak, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi kurucularından Av. Öykü Didem Aydın, Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday adayı oldu.

7 Ocak, Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nde imza kampanyası başlattı.

Çalışma yaşamında şiddet ve cinsel tacize karşı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sözleşmesini hatırlatan Komisyon, “ILO 190’ı tanıyın, çalışma yaşamında şiddet ve cinsel taciz son bulsun” diyor.

20 Ocak, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, LGBTİ+ hareketinin siyasal temsil ve katılım süreçlerinde yıllardır karşısına çıkarılan en yaygın argüman olan “Türkiye buna hazır değil” söylemine karşı kampanya başlattı.

17 Ocak, Pembe Hayat KuirFest takipçileriyle yeniden buluşmaya hazırlanıyor! Festivale FilmFreeway üzerinden yapılacak başvurular için son tarih 15 Haziran 2022.

18 Ocak, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, 2021 yılı Ocak-Aralık ayları arasında derneğe yapılan başvurularla hazırladıkları Ankara’daki hak ihlalleri raporunu düzenledikleri bir basın açıklamasıyla duyurdu.

24 Ocak, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nden hareketle bir araya gelen aktivistler 20 Kasım Platformu’nu kurdu. Platform, transfobiye, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığa karşı mücadeleye çağırıyor.

26 Ocak, BursaMuhalif gazetesinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. 17 Mayıs Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobiye Karşı Mücadele Günü’nde cinsel yönelimine bakılmaksızın tüm çalışanlar talepleri halinde izinli olabilecek.

28 Ocak, Genç LGBTİ+ Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir 20 Kasım Platformu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, İzmir Alsancak’ta bir araya geldi. Son aylarda İzmir’de trans kadınları hedef alan nefret saldırılarına karşı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde ortak açıklama yapan örgütler, “Nefrete inat yaşasın hayat” dedi.

31 Ocak, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube’de LGBTİ+ Hakları Komisyonu kuruldu.

Komisyon, LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin başvuru almaya başlayacak:

“Ayrımcılığa ve nefrete uğrayan her bireyin hakkını koruyan, hak ve insan temelli olan tüm eksikliklerin karşısında olan İHD, LGBTİ+’ların yaşadığı tüm hak ihlallerinin karşısında duracaktır. Yaşanan tüm hak ihlalleri, devlet baskısı, mahalle baskısı, erk zulmü ve patriyarkanın işlediği suçlarda, görsel medya, yazılı medya ve sosyal medya ile körüklenen nefret söylemleri sonucu temaslı, veyahut dijital olarak yaşanan taciz, mobbing ve diğer tüm hak ihlalleri için komisyonumuza başvurular yapılabilir.”

Nefret

17 Ocak, İzmir’de trans kadınları hedef alan nefret saldırıları devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda bir trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı saldırıların ardından bu sefer başka bir trans kadın Günay Özyıldız yaşadığı evin girişinde bıçaklanarak öldürüldü.

21 Ocak, İzmir Bornova Sokak’ta trans kadınlara saldırılar bitmek bilmiyor. Üç ayda iki trans kadının öldürüldüğü, üç trans kadının ağır yaralandığı peş peşe nefret saldırılarına bir yenisi eklendi. 17 Ocak Pazartesi gecesi, dört saldırgan erkek, seks işçisi trans kadınlara çivili sopalarla saldırdı. Polis, kadınları korumadı; saldırganları yakalamak yerine, kadınlara hakaret etmeyi tercih etti.

22 Ocak, LGBTİ+’ları hedef göstermek için hiçbir fırsatı kaçırmayan İçişleri Bakanı Soylu bu sefer de Kaymakam Adayları Uyum Kursu'nda LGBTİ+ derneklerini hedef gösterdi.

“Tehlikenin büyüklüğünü, işin zorluğunu şuradan anlayın; teröre silah yardımı yaparlardı, bilirdik. Terör örgütlerine para aktarırlardı, bilirdik. Uyuşturucu ticaretini desteklerlerdi, bilirdik. Bugün iş öyle bir noktaya geldi ki LGBT derneklerine devasa bütçeler aktarıyorlar, bunlara propaganda ve iletişim desteği veriyorlar. Karşımızdaki mücadelenin çetinliğini buradan anlayın. Dolayısıyla bu milletin geleceğini korumak için size, sizlerin ferasetine, bilgisine şiddetle ihtiyacımız var.”

Hukuk

7 Ocak, Mart 2021’de yüzüne kezzap atarak saldırıya maruz bırakılan ve saldırıda iki gözünü kaybeden, 17 yaşında Suriyeli mülteci trans kadın Asya'nın davasında saldırgan Emre Bozkurt’a verilen “haksız tahrik” kararı Asya’nın avukatı Jıyan Kaya’nın üst mahkemeye yaptığı itirazla bozuldu. Haksız tahrik indiriminin kaldırılmasına ve saldırganın üst sınır olan 12 yıl 36 ay ile cezalandırılmasına hükmedildi.

7 Ocak, Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamu desteği azaltılmak isteniyor. Davanın ilk duruşması 13 Mayıs 2022 saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

25 Ocak, 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişinin yargılandığı II. Cihangir davası, hava muhalefeti nedeniyle 31 Mart’a ertelendi. 31 Mart, her yıl dünya genelinde Uluslararası Trans Görünürlük Günü olarak kutlanıyor.

27 Ocak, Şikâyetçisinin de tanığının da polis olduğu 2021 Onur Haftası Maçka Pikniği’ne katılan bir kişiye açılan dava 30 Haziran’a ertelendi. Yasaklar ve polis saldırılarının gölgesinde geçen 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilişkin şimdiye kadar 6 ayrı dava açıldı. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara açılan davaların yanı sıra yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.

Maçka Parkı’nda pikniğe katılan kişiye açılan davanın ilk duruşması bugün (27 Ocak) İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya yargılanan E., Avukatı İrem Yener ve E.’den şikayetçi olan polis memuru katıldı.

Siyaset

11 Ocak, Türkiye İşçi Partisi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. Bu buluşmada TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Partimizin açık eşcinsel kimlikli milletvekili adayı olacak” dedi.

17 Ocak, Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HPV aşısına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Gülüm “HPV enfeksiyonundan ve buna bağlı rahim ağzı kanserinden HPV aşısıyla çok büyük ölçüde korunmak mümkünken gerekli adımlar neden atılmamıştır?” dedi.

21 Ocak, Züleyha Gülüm, İzmir’de trans kadınlara saldırıları Adalet Bakanı’na sordu.

İzmir’de özellikle Kasım ayından bu yana trans kadınlara dönük cinayete varan saldırıların yoğunlaşmasının nedeni nedir? Ne tür tedbirler alınmıştır?

KaosGL’den

6 Ocak, Kaos GL’nin 2006 yılından bu yana örgütlediği Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar’ın 2022 çağrısı yayınlandı. Bugüne kadar 35 farklı şehre ulaşan buluşmalara şehrinizde ev sahipliği yapmak isterseniz bilgi@kaosgldernegi.org adresine e-posta atmanız yeterli.

10 Ocak, 1994 yılından beri yayın hayatını sürdüren Kaos GL Dergisi’nin 182. sayısı “Kesişimsel Aktivizm” dosya konusuyla yayınlandı.

17 Ocak, Yıldız Tar sunduğu 5N1L podcast programında Türkiye ve benzer coğrafyalarda arada kalan konu, kişi ve topluluklar için araştırma odaklı, katılımcı ve eleştirel bir inisiyatif olmayı hayal eden KIRIK'ı Zeyno Pekünlü ve Köken Ergun'la konuştu.

19 Ocak, Kaos GL Dergisi “Moda” sayısı katkılarınızı 10 Şubat Perşembe’ye kadar editor@kaosgl.org adresine bekliyor.

19 Ocak, KaosGL.org’da okuyabileceğiniz çeviri yazılarda bu ay  Özde Çakmak çevirisiyle Kelly Roberts’ın Public Books’taki yazısı “Çok yaşa gey bar” ve Selma Koçak’ın çevirdiği “Avrupa ve Orta Asya'daki LGBTİ örgütlerine yönelik bir anket sonuçları” yer alıyor.

27 Ocak, Kaos GL “Eşit Haklar İçin Hukuk”, “LGBTİ+ Hakları ve Sosyal Hizmet”, “Yerel Yönetimler ve LGBTİ+ Hakları” kitaplarının yanı sıra 17 Mayıs Derneğiyle birlikte suç duyurusunda bulunma yolları hakkında bilgi notu yayınladı.

29-30 Ocak

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği, İklim Krizi Çalıştayı 29-30 Ocak tarihlerinde gerçekleşti.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, dünyadan
İstihdam