23/06/2021 | Yazar: Belgin Günay

Belgin Günay, Onur Haftası’nda LGBTİ+ örgütlerine sordu: İnterseks politikanız nedir? İlk konuk, Kaos GL Derneği: İnterseks öz örgütleriyle dayanışmaktan ve aslında birlikte yürümekten onur duyuyoruz.

“Daha yolun başındayız ve bu yolculukta yoldaş olmaktan onur duyuyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İntersekslerin insan hakları için çalışırken mücadelemiz için kesişimsellik ve kapsayıcılığın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. İnterseksler toplumdan azade değil ve LGBT+ bireyler başta olmak üzere pek çok kesimle ortak sorunlarımız ve birbirimize ihtiyacımız var. Buradan yola çıkarak, LGBTİ+, feminizm ve cinsel şiddet gibi alanlarda çalışan dernek ve gruplara “İnterseks politikanız nedir?” diye sorduk.

Bunu yaparken yeterince geri dönüş alıp alamayacağımızı merak ediyorduk ve niyetimiz de eğer varsa bu konudaki ataleti ve yetersizliği tespit edebilmekti. Açıkçası şu an umduğumuzdan daha iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz. Son aylarda pek çok örgütle çok güzel ortak çalışmalar ve geleceğe dönük planlar yaptık. Aslında pandemi sürecinde pek çok şeyin reelden dijitale taşınmış olması da bu anlamda faydamıza oldu denilebilir. Görünür interseks aktivistleri olarak sayımız az ve farklı şehirlere dağılmış durumdayız ancak pandemide artan dijital imkanlar fiziksel sınırları ortadan kaldırarak daha çok iş yapabilmemize kapı açtı ve tüm dünya için zor geçen bu dönemde diğer örgütler ile birbirimize elden geldiğince destek olabildik.

Geçtiğimiz aylar içinde bizimle iş birliği yapan KaosGL, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 17 Mayıs Derneği, ÜniKuir ve gelecek için birlikte güzel planlarımız bulunan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne, ayrıca online etkinliklerimize katılarak gelecekte iş birliği yapmak istediklerini belirten ve bize destek veren herkese özellikle teşekkür ediyoruz.

İnterseks aktivizmi yürütmeye çalışan bizlerin diğer pek çok interseks birey gibi bütçe bakımından, ruh sağlığı bakımından, görünürlük ya da yaşam tarzı bakımından kapasitemiz hala yetersiz. Pek çoğumuz hala ailesine bağımlı hayatlar yaşıyor, bazılarımız iş hayatının içinde ve yaşadığı çevreye hala açılabilmiş değil, aktivizm yapabilecek durumdaki bireylere baktığımızda sayımız diğer LGBT gruplarından çok daha az. Bu noktada kendimizi örgütlere tanıtmak ve birlikte daha çok iş yapmak anlamında bugüne kadar biz de yetersiz kaldık. Ayrıca ülkenin gündemi ve durumu da zaten herkesin malumu. Aktivizm yapabilecek alanlar bir yanda giderek daralıyor ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bir yandan da yeni alanlar açılıyor.

Her şeye rağmen bu çağrıyla yeni iş birliği imkanlarını incelemek istedik ve şimdiden amacımıza ulaşmaya başladık. Bundan sonrası için kesinlikle daha iyi şeyler umuyoruz.

Örgütlere gönderdiğimiz çağrı metni şöyleydi:

Merhaba herkese,

KaosGL ile ortak bir interseks dosyası kapsamında bir çağrımız var. İntersekslerin de öznesi olduğu - ya da olması gerektiği - dernek, oluşum ya da yayınlar olan sizlerden tek bir soruyu cevaplamanızı istiyoruz:

"İnterseks politikanız nedir?"

Vakit ayırıp yanıt verirseniz bizi çok mutlu edersiniz. Bunu interseks bireylerin haklarını ne kadar biliyorsunuz, bu hakları savunmak için bir çabanız oldu mu ya da olacak mı, bir dernekseniz tüzüğünüzde intersekslerin yeri nedir, yayınlarınızda ne kadar yer veriyorsunuz, genel olarak politikalarınızda intersekslerin yeri nedir gibi açabilirsiniz. Türkçe'de interseks ile ilgili kaynaklara ulaşımın hala zor olduğunu biliyoruz, interseks bireylerin bugüne kadar tüm LGBTİ+ oluşumlarına ulaşabilecek kadar varlık gösterememiş olabileceğini de biliyoruz. Ama bunu eksiklikleri kapatmak, köprüleri kurmak ve belki sizler açısından bir özeleştiri yapmak için fırsat olarak düşünebilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler. Sevgiler.

Gelen yanıtları ve yazışmalarımızı sizlerle olduğu gibi paylaşıyoruz. İlk yanıt Kaos GL’den geliyor. Önümüzdeki günlerle diğer örgütlerle devam edeceğiz.

Kaos GL: “Sözümüzü interseks öznelerin deneyim ve taleplerini önceleyerek kuruyoruz”

Kaos GL olarak, LGBTİ+’ların (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks, artı) cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli hak mücadelelerine ve taleplerine öznelerin ifadeleriyle yer vermeyi önemsiyoruz. Bu çerçevede başta Türkiye’de örgütlenen interseks aktivistler olmak üzere uluslararası düzeyde interseks hakları mücadelesi veren örgütleri takip ediyor, içerik ve yayın oluşturma süreçlerimizde sözümüzü interseks öznelerin deneyim ve taleplerini önceleyerek kuruyoruz.

Yayın politikalarımız gereği ayrımcılığa ve nefrete karşı pozitif örgütlenmeyi hedefleyerek bilgilendirici içerik ve yayınlar hazırlarken, LGBTİ+ mücadelesi içinde yer alan kimliklerin ve varoluşların deneyime bağlı olarak birbirinden farklı hak taleplerini görünür kılmak adına kimlik özelinde ayrıca içerik ve yayınlar hazırlıyoruz.

daha-yolun-basindayiz-ve-bu-yolculukta-yoldas-olmaktan-onur-duyuyoruz-1

2019 yılında gerçekleştirdiğimiz “İnterseks Farkındalık Çalıştayı” bizlere bu alanda o güne kadarki çalışmalarımızı değerlendirme, interseks aktivistlerle yoldaşlığımızı güçlendirme ve bundan sonrasını planlama imkanı sundu.

Senelik medya izleme raporumuzda “LGBTİ+” ifadesinin kendisi tek bir kimliği işaret ediyor gibi algılansa da; yazılı basında lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks çeşitliliğinin ne ölçüde temsil edildiğine ayrıca odaklanıyoruz. Ve her sene LGBTİ+ toplumunun içinde yazılı basında en görünmez grupların biseksüel ve interseksler olduğu üzücü gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Bu resmi değiştirmek, intersekslerin eşitlik ve görünürlük mücadelesine katkı sağlamak için KaosGL.org, Kaos GL Dergisi ve Kaos GL Derneği’nin yayınlarıyla intersekslerin haklarını ve hayatlarını gündemleştirmeye çalışıyoruz.

Bu çalışma ve yayınlarımızdan bazılarını sıralamak isteriz:

daha-yolun-basindayiz-ve-bu-yolculukta-yoldas-olmaktan-onur-duyuyoruz-2

*2018 yılında hazırladığımız ve 2019 yılında ikinci baskısını yapan“LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır!” broşürümüz

daha-yolun-basindayiz-ve-bu-yolculukta-yoldas-olmaktan-onur-duyuyoruz-3

*Geçirdiği beyin anevrizması sonucu aramızdan ayrılan araştırmacı Hülya Türker’in “İnterseks çocuklara yönelik tıbbi müdahale sorunu bağlamında toplumsal cinsiyet ve beden” başlıklı yüksek lisans tezini kitaplaştırdık.

*2018’de Avrupa Konseyi’nin “İnterseks Hakları ve İnterseks Kişiler” kitabını Türkçeleştirdik ve yayınladık.

*2016’da Pembe Hayat ve İnterseks Anatolya ile birlikte “İnterseks Bireylerin İnsan Haklarını Savunmak” kitabını Türkçeleştirerek yayınladık.

*Kaos GL Dergisi’nin 2017 yılında yayınlanan 157. Sayısının dosya konusu “İnterseks”ti.

Medyada LGBTİ+ toplumunun çeşitliliğini yeteri kadar yansıtmamalarını eleştirirken internet gazetemiz KaosGL.org’ta aynı hataya düşmemek adına intersekslerin haklarını, hayatlarını ve deneyimlerini paylaşmak için ekstra çaba sarf ediyoruz. İnterseks Farkındalık Günü ve İnterseks Dayanışma Günü için web sitemiz ve sosyal medya profillerimizde interseks öznelerin sözünü görünür kılmayı hedeflediğimiz içerikleri paylaşıyoruz. İnterseks Türkiye ve Kaos GL olarak 2020 yılında 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü ile 8 Kasım İnterseks Dayanışma Günü’nü birleştiren bir sosyal medya kampanyası yürüttük. Her sene 26 Ekim ve 8 Kasım yayın takvimimizde özel içerikler ürettiğimiz günler oluyor ve olmaya devam edecek.

Sadece belirli gün ve haftalara sıkışan bir yayıncılığın yetmeyeceğinin bilincindeyiz. Bu sebeple senenin her günü intersekslerin haklarını hatırlatmak için bir fırsat diyerek internet yayıncılığımızı sürdürüyoruz. 15 yılı aşkın KaosGL.org yayıncılığındaki interseksleri merkeze alan tüm içeriklerimizi sıralamak mümkün olmasa da son yıllardan birkaç özgün içeriğimizi hatırlamanın ve hatırlatmanın hepimize iyi geleceği fikrindeyiz.

*Podcast: İntersekslerle dayanışmak için neler yapabilirsiniz?

*İnterseks Dayanışma Günü: İnterseks çocuklara tıbbi müdahale sorunu

*Yazılı basında interseks ve biseksüeller neredeyse hiç yok!

*İnterseks ameliyatı ve yeme bozuklukları üzerine: Bedenim ne zaman benim olacak?

*İnterseks çeşitliliğini kutluyoruz

*Kaos GL Sözlük: İnterseks

*Podcast: İnterseksler anlatıyor: Pandemi, görünürlük, mücadele”

*Macaristan’da doğumda atanan cinsiyeti resmi kayıtlarda değiştirme hakkı geri alındı!

*“Beden Tıbbın 'Cinsiyet'ine Uymadığında” kimin hakları ihlal ediliyor?

*İnterseks Farkındalık Günü’nüz kutlu olsun!

*İnterseks Farkındalık Çalıştayı nasıl geçti?

*“İntersekslerin karşılaştığı temel sorun ikili cinsiyet sistemi”

*“İnterseks çocuklar için de ‘çocuğun yüksek yararı’ birinci planda düşünülmeli”

*“İnterseks haklarını geliştirmek için neler yapabiliriz”

*“İntersekslerin haklarını savunurken sağlığa erişimi ele almak yetmez”

*“2 yaşında ameliyat edilen interseksler bugün doktorları sorguluyor”

*Hülya’nın anısına saygıyla: İnterseks çocuklara tıbbi müdahale sorunu

*“Çocuk yaşta bedenine müdahale ettiğiniz interseks çocukları mutlu görmeyi beklemeyin”

*İnterseks renkleri neyi temsil ediyor?

*İnterseks haklarına dair ilk BM kararı: Sporda ayrımcılığı bitirmeye çağrı

*Avrupa Parlamentosu’ndan intersekslerin insan hakları kararı

*İntersekslere karşı ayrımcılığı önleme için 8 tavsiye

*Almanya’da interseksler için yeni bir seçenek: ‘Çeşitli’

*İnterseksin patolojikleştirilmesinin tarihi ve bugünü

*İnterseks Dayanışma Günü: Bir interseks olarak büyümek nasıl bir şey?

*“Atadığınız cinsiyetleri reddediyorum, ben interseksim”

*İnterseks hakkında yanlış bilinen 5 şey

*İnterseksler New York’ta yürüdü: Cerrahi müdahaleye son!

*Basın interseksleri yazmıyor: Adeta yok hükmünde!

*İnterseks Farkındalık Günü kutlu olsun!

*Görünürlük mücadelesi bitmez: İnterseks kartlar

*İnterseks çocuğunuzu nasıl destekleyebilirsiniz?

*“Dünyadaki tek interseks olduğumu sanıyordum”

*“Konu interseks çocuklar olduğunda, doktorlar her zaman en iyisini bilmiyor”

*Almanya’nın yeni interseks yasası: Nasıl bir üçüncü cinsiyet?

*Sadece interseks olduğunuzda anlayabileceğiniz 8 şey

*İnterseksler arkadaşlarından neler bekliyor?

*1955 yılından bir interseks haberi

*“Keşfedilecek bir şey yoktu, ben bendim”

*İnterseks konuşmalar

*‘Özkaya, trans ve interseks çocuklara şiddet uygulamayı olumlamıştır’

*‘İntersekslerin iki cinsiyetten birini seçmek zorunda bırakılması ayrımcılık’

*İntersekslerin mücadelesine nasıl destek olabilirsiniz?

Bütün bunların yanı sıra, ürettiğimiz yayınlarda intersekslerin haklarını sürekli olarak gündemde tutmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl güncellediğimiz Sıkça Sorulan Sorular broşürümüz hem kavramlar hem de sorularda intersekslerin haklarına da yer verdik.

Senelik olarak medyaya yansıyan vakalar ve danışmanlıklar üzerinden yayınladığımız LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu, anketler yoluyla yürüttüğümüz senelik Nefret Suçları, Özel Sektör ve Kamu çalışanlarına ilişkin raporlarımız intersekslerin yaşadığı sorunların neler olduğunu ve bazen de yaşanan sorunların nasıl görünmez kılındığını ortaya koyuyor. Bunların yanı sıra Mülteci Hakları Programı’mız kapsamında interseks mültecilere danışmanlık veriyoruz.

Özetlemek gerekirse; intersekslerin haklarına ilişkin farkındalık ve savunuculuk çalışmaları yürütüyoruz. Ürettiğimiz bütün materyaller bir yandan intersekslerin maruz bırakıldıkları hak ihlallerine karşı savunuculuk faaliyetlerimizde kullandığımız araçlara dönüşüyor. İnterseks öz örgütleriyle dayanışmaktan ve aslında birlikte yürümekten onur duyuyoruz. İnter Dayanışma sitesinin yayın hayatına başlamasıyla birlikte kardeş bir yayın organımız olmasından ve bu yazının da yer aldığı İnterseks dosyamızdan dolayı da çok heyecanlıyız ve bizleri güçlendireceğinden eminiz. Birbirimizden öğrenecek o kadar çok şey var ki… Daha yolun başındayız ve bu yolculukta yoldaş olmaktan onur duyuyoruz.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam