03/03/2022 | Yazar: Kaos GL

2022’nin Şubat ayında neler oldu? Yılın ikinci ayından LGBTİ+ gündemli haberleri derledik.

Savaş ve yoksulluk gölgesinde LGBTİ+’lar: Şubat 2022’de neler oldu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Savaş, ekonomik ve siyasi kriz gölgesinde dünyada ve Türkiye’de LGBTİ+’lar neler yaptı? 2022’nin ikinci ayında hangi gelişmelerle karşılaştı?

Şubat 2022’nin LGBTİ+ gündemli haberlerini derlediğimiz bu haberi ister okuyun ister buradan ya da podcast kanalımızdan dinleyin:


Dünyadan

1 Şubat - Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde denetim organı olarak çalışması amacıyla kurulan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 31 Ocak’ta bir araya geldi. Toplantının ikinci bölümünde Türkiye’den LGBTİ+ aktivistleri dinlendi.

1 Şubat - Şubat ayı 1994’ten beri LGBTİ+ Tarih Ayı olarak kutlanıyor. Bu yılın ilk etkinliği İngiltere, Portsmouth kentinden geldi.

11 Şubat - Uluslararası Af Örgütü’nün paylaştığı habere göre, 27 Ekim 2021’den beri gözaltında olan İranlı LGBTİ+ aktivisti Sareh, idam riskiyle karşı karşıya. Mayıs 2021’de yayımlanan BBC’nin Irak’ın Kürdistan bölgesindeki LGBTİ+’ların yaşadığı hak ihlallerinden bahseden belgeselinde görünmesinin ardından Ekim 2021’de gözaltına alınan Sareh, 21 gün boyunca alıkonuldu. Yaşadığı sürecin ardından Türkiye’ye iltica etmeye karar veren Sareh, 27 Ekim günü Türkiye’ye geçmek üzereyken gözaltına alındı. Sareh, Türkiye’ye gelmek için yola çıkmadan önce yakalanması durumunda paylaşılması için arkadaşlarına videolar da bıraktı.

24 Şubat - Kaos GL Derneği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının ardından açıklama yayınladı. Savaşa ve savaş politikalarına karşı barışı savunmak için herkesi harekete geçmeye çağıran dernek, “Savaş politikaları, militarizm ve devletlerin kışkırttığı milliyetçilik her yerde ama özellikle savaşın tarumar ettiği bölgelerde LGBTİ+’lara şiddet olarak dönüyor” dedi.

Türkiye’den

1 Şubat - ANKA Haber Ajansı, habercilik etik ilkelerini yayınladı. İlkeler arasında cinsel yönelim sebebiyle küçümseyip aşağılamama ve LGBTİ+’lara şiddeti meşru göstermeme de yer alıyor.

8 Şubat - ETHA Editörü Pınar Gayıp’a, aralarında 2021 Onur Yürüyüşü’yle ilgili içeriklerin de olduğu paylaşım ve haberleri hakkında iki ayrı soruşturma açıldı.

9 Şubat - İstanbul Kent Konseyi'nde ilk kez bir LGBTİ+ derneği temsilcisi yürütme kuruluna seçildi! Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği artık yürütme kurulunda.

10 Şubat -  Roosevelt Vakfı tarafından verilen uluslararası Dört Özgürlük Ödüleri’nde ÜniKuir’e Korkusuzluk Ödülü verildi.

11 Şubat - Devrimci Sosyalist Federasyon (DESOF) çatısı altında örgütlenen Sosyalist Lubunya Hareketi, yayımladığı açıklamada LGBTİ+’ların geçmişten bugüne maruz bırakıldığı ayrımcılıklara değindikten sonra ayrımcılık ve baskıya karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

28 Şubat - Mahkeme kararıyla sansürlenen Hornet, App Store’a “Hornet Stories” adıyla geri döndü. Hornet, Apple ile işbirliği yaparak, Türkiye'deki Apple App Store'a özel olarak 'Hornet Stories' adlı uygulamayı geliştirdi ve listeledi. Böylelikle Türkiye'deki kullanıcılar mahkeme kararıyla kaldırılan Hornet uygulamasına erişebilecek.

Siyaset

2 Şubat - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, vekili olduğu şehirde trans kadınlara nefret saldırılarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu

2 Şubat - Belediye meclislerinde AKP’li üyelerin nefret söylemleriyle gelenekselleşen “LGBTİ+ tartışması” bu kez İzmir Bornova Belediyesinde sahnedeydi. AKP Meclis Üyesi Sait Tatlı’nın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul, “Global olarak bakınca LGBTİQ+ bireylerin görmezden gelinemeyeceğini” belirtti.

8 Şubat - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında sınır dışı edilme alınan İranlı mültecilere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi. Geçtiğimiz yıl Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle İranlı mülteciler Esmail Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Pourakbari Kermani gözaltına alınmış ve haklarında sınırdışı kararı verilmişti.

Geri gönderme merkezinde bir süre IŞİD sempatizanlarıyla aynı koğuşta tutulan mültecilerin sınırdışı kararına itirazı da reddedildi.

13 Şubat - TİP Müdahale Kongresi’nde konuşan Erkan Baş, “Bu sömürü düzenini yıkmak için buradayız. Ayrımcılığın en ağırını yaşayan LGBTİ+’lara borcumuz var” dedi.

18 Şubat - Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Koyunoğlu’nun Belediye Meclisi’ndeki ayrımcı ifadelerine tepki gösterdi: LGBTİ+’ların haklarını sonuna kadar koruyacağım.

Nefret

7 Şubat - Aydın LGBTİ+ Dayanışması duyurdu: Trans olduğu için saldırıya uğradı, şikâyete gittiği karakolda polisin nefret söylemine maruz kaldı!

8 Şubat - İstanbul, Üsküdar’da bulunan Bi&Biz Cafe, eşcinsel çifti mekândan attı!

Cinsel yönelimleri sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılan çift yaşadıklarını kaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Kafede sipariş vereceğimiz sırada, sevgilimi öptüm ve mekân sahibi kalkmamızı istedi. Sevgilimi öptükten sonra hışımla masamıza gelip masada duran menüleri aldı ve ‘Size servis falan yok’ dedi. İlk başta bir anlam veremedik, sonradan homofobik bir saldırı olduğunu fark ettik.”

10 Şubat - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yayınladığı videoyla iktidarlarında yasaların herhangi bir vatandaşı cinsel yönelimi nedeniyle dezavantajlı duruma düşürmeyecek şekilde hayata geçirileceğini duyurdu.

CHP’nin “cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” billboardları hükümet yanlısı medya tarafından homofobik nefret söylemleriyle karşılandı.

21 Şubat - Kimliği belirsiz kişiler CHP’nin aralarında “Etnik köken, inanç, engellilik, cinsel yönelim yasayla dezavantaj olmaktan çıkarılacak” panosunun da olduğu reklam panolarına saldırdı.

16 Şubat - Trans kadınlar Tarlabaşı’nda bir haraç çetesinin kendilerine saldırdığını İHD’de duyurduktan sonra bir gün dahi geçmeden çete üyesi bir erkek seks işçisi bir trans kadına bıçakla saldırdı.

22 Şubat - Azerbaycan’dan gazeteci ve LGBTİ+ aktivisti Avaz Hafızlı, kuzeni Amrulla Gulaliyev tarafından öldürüldü. Katil, olay sırasında sarhoş olduğunu ve cinayeti “kişisel husumet” sebebiyle işlediğini öne sürse de; Azerbaycan’dan feminist örgüt FemKulis olayın bir nefret cinayeti olduğunu belirtti.

23 Şubat - Gazeteci Deniz Elin Deniz, Ocak Medya’daki yazılarının kendisine haber vermeden silindiğini açıkladı. Deniz, sosyal medya hesabından bundan beş ay önce kendisine yazarlık teklif ettiklerini ancak geçtiğimiz günlerde hiçbir açıklama dahi yapmadan yazı arşivini sildiklerini duyurdu.

Yaşadıklarını KaosGL.org’a anlatan Deniz, kendisine teklif geldikten sonra trans kadın kimliği üzerinden uluslararası bir fondan yardım almak istediklerini ve kabul ettiğini, beş ay sonra ise yazılarının silindiğini söyledi.

Kaos GL’den

7 Şubat - Ekim 2014’te “Queer Bir Girişe Doğru-I” sayısıyla okuyucularla buluşan KaosQueer+ Dergisi yeni internet sitesini yayınladı.

8 Şubat - Kaos GL Derneği, senelik medya izleme raporunu yayınladı. Yazılı basında LGBTİ+’larla ilgili her haber, köşe yazısı ve söyleşiyi inceleyen derneğin 2021 Medya İzleme Raporu’nun sonuçları çevrimiçi bir toplantıyla açıklandı.

Yazılı basında yayınlanan 4011 metnin incelediği araştırma sonuçlarına göre; LGBTİ+’ları konu edinen metinlerin yüzde 43’ü (1707) hak haberciliği kapsamında değerlendirilebilir. Bütün metinlerin yarısından fazlasını (yüzde 57) oluşturan 2273 metinde ise LGBTİ+’ların temel haklarının ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da metinler LGBTİ+’lara ilişkin önyargıları besledi.

9 Şubat - Ali Erol 2021’in ilk ayından LGBTİ+’lar için gökkuşağı “köşe”lerini T24, Cumhuriyet, Hürriyet ve Evrensel yazarlarından derledi

14 Şubat - LGBTİ+ düşmanlığında ortaklaşan Ocak nefret “köşe”leri YeniŞafak, MillîGazete, YeniAsya, Milat, YeniMeram, AdanaGündemi, AydınSes ve Akit yazarlarından geldi.

15 Şubat - Ali Erol Akit’in Ocak ayı nefret söylemini haberleştirdi. Erol derlemesinde homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik yayın organı Akit’in, Anayasal haklar kapsamında Dernekler Kanunu’na göre kurulmuş LGBTİ derneklerinin ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin “Milli Güvenlik sorunu” haline geldiğini buyuran, “haber” adı altında kurumsal ayrımcılık ve nefret suçu çağrısı yapan Ocak ayı yayınlarında tekrar ettiği nefret söylemi nakaratlarından saydırdığı en çok “sapkın” oldu, diyor.

23 Şubat - Kaos GL Derneği, LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu’nu yayınladı. “Her Şeye Rağmen” üst başlığıyla yayınlanan rapora göre, 2021’de LGBTİ+’ların en çok ifade özgürlüğü engellendi, en az 8 nefret cinayeti raporlandı, LGBTİ+ aktivistlerine işkence arttı, LGBTİ+ derneklerine idari baskı yoğunlaştı. İhlallerin en büyük faili ise devlet!

Özel haberler

8 Şubat - Lilith HB, sanatçı Cansu Yıldıran’la kaosGL.org okurları için görüştü. Llilith HB, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak aidiyet ve sınıf, kültür, cinsiyet ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık gibi konularda üretim yapan bir sanatçı, diyor.

15 Şubat - Selma Koçak, Patrick Kelleher’in PinkNews’ta yayınlanan yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi: LGBTİ+lar günümüzde “onarım terapisi” olarak adlandırdığımız gaddarlığa ürkütücü ve rahatsız edici şekillerde maruz kaldılar.

17 Şubat - Selma Koçak, ILGA Avrupa’nın yıllık raporuna göre Avrupa’da LGBTİ+ karşıtı söylem artarken, nefretle mücadele kararlılığı da büyüyor: Devlet destekli LGBTİ+ karşıtlığının toplumda karşılığı yok!

18 Şubat - Selma Koçak, Naveen Kumar’ın them.us için kaleme aldığı yazısını Türkçeleştirdi: Tükenmişliği yönetmek ve lubunyalığın keyfini sürmek için beş mükellef ipucu

22 Şubat - Yunus Emre Demir’in özel haberi, aşı karşıtları şimdi de COVID-19 aşılarının içinde HIV olduğu iddiasını ele aldı. Demir, bu komplonun nelere yol açtığını HIV aktivisti Tankut Atuk ve Teyit.org'tan Nilgün Yılmaz'la konuştu.

Hukuk

8 Şubat - 26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan sekiz aktivist hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin yargılandığı 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü davasında karar açıklandı. LGBTİ+ hak savunucuları beraat etti.

9 Şubat -  6 Mart 2021’de Kadıköy’de düzenlenen Büyük Kadın Mitingi’nde gözaltına alınan Kürt trans kadınlara para cezası verildi.

Pembe Hayat’ın haberine göre İstanbul 8 Mart Kadın Platformu'nun geçen yıl 6 Mart’ta Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesinde yaptığı mitingin ardından gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerinden 5 Kürt trans kadına “1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu” kapsamında 3.500 TL para cezası kesildi.

9 Şubat - Boğaziçi'de LGBTİ+ düşmanı kampanyayla hedef gösterilen öğrencilere açılan dava 30 Mart’a ertelendi.

24 Şubat - Gözde Demirbilek’in özel haberi; Dr. Larin Kayataş’ın, geçtiğimiz yıl “3 ay görevden uzaklaştırma” işleminin iptali için açtığı dava sonucu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün verdiği ceza hukuka aykırı bulunmuştu.

Müdürlüğün itirazı üzerine dava bir üst mahkemeye taşındı. İstinaf Mahkemesi itirazı reddederek davayı kesinleştirdi. İİSM’nin, Dr. Kayataş’ın sosyal medya paylaşımlarını öne sürerek verdiği görevden uzaklaştırma cezası tamamen hukuksuz bulundu.

 


Etiketler: insan hakları, media
İstihdam